Startpagina > Wandelen > Gaume Buissonnière
> Voor publicaties over de Gaume Buissonnière evenals alle streekinformatie en alle update info over de route contacteer je mevrouw Maryse Perrin van de toeristische dienst van Aubange. Contact zie website.
> De wandelgids van de Gaume Buissonnière kreeg een nieuwe uitgave in 2014. Een realisatie van de vzw La Gaume Buissonnière. In de lente van 2015 volgde een nederlandstalige versie, waarvoor we zelf grotendeels de vertaling maakten. Deze gids (ook de NL-versie) werd vernieuwd in 2022.
> Het is best iets apart geworden. Geen klassieke gids maar een map met 30 kaartfiches. Op de achterzijde van elke fiche telkens een routebeschrijving en streekinfo. Ook geen klassieke NGI-kaarten maar cartografische weergaven gebaseerd op Open Street Map, inclusief hoogtelijnen. Bij elk kaartje hoort ook een hoogteprofiel en een QR-code die je toegang geeft tot update info over een bepaald tracé-deel. Zeer goed bestudeerd allemaal. Apart hoort er ook nog een update lijst bij accommodatiemogelijkheden, adressen en afstempelpunten.
> Gebruik van de wandelgids is essentieel, om oa te weten welke bewegwijzering je moet volgen onderweg, soms is dat niet de eigen bewegwijzering, maar zijn dat GR-tekens.
> Te koop voor 12 € bij Tourisme Aubange, bij de toeristische diensten van de regio of via een mailformulier. De toeristische dienst van Aubange kan je eventueel aanvullende info verschaffen. Grotere toerismebureaus in de regio en langs de G.B. zijn er ondermeer te vinden te Florenville en Virton.
Wandelinfo
Mevrouw Perrin van het
Syndicat d'Initiative van Aubange
Gids van de Gaume Buissonnière
Gids en kaart
Toegankelijkheid
Jacht
Voor clubwandelaars
> La Gaume Buissonnière is een wandelroute die vreemd genoeg niet het hele jaar is opengesteld. In principe is de route enkel toegankelijk van 1 maart tot 15 september. De prachtige wandelmaand oktober (als de bossen herfstig kleuren) valt daar dus in. Voor de onafhankelijke wandelaar lijkt er me geen enkel probleem te zijn om ook buiten die periode op pad te gaan, wel moet je rekening houden met de jachtperiode op grootwild, met name drijfjachten (1 oktober - 31 december in Wallonië, wat langer in Frankrijk). Je kan eventueel vooraf inlichtingen opvragen bij DNF over data van afgesloten bossen maar het is een heel gepuzzel om in detail uit te vlooien waar en wanneer er precies wordt gejaagd. In Frankrijk heb je in principe toegang tot de paden, ook als er wordt gejaagd, maar de praktijk wijst anders uit: intimidatie door jagers om niet over de paden te lopen kan erg sterk zijn.
> De officiële berperking in openstelling heeft wellicht te maken met voorwaarden om dit wandelcircuit ook op te nemen voor wandelclubs van de Waalse wandelfederatie FFBMP, verzekering en met de beschikbaarheid van controlepunten. Als onafhankelijk wandelaar moet je dus zelf alles uitzoeken wat jachtdata betreft, aangezien La Gaume Buissonnière in die periode officieel niet toegankelijk is.
> Wandelaars die lid van zijn van een bij de Vlaamse of Waalse wandelfederatie aangesloten wandelclub kunnen onderweg op een twintigtal plaatsen stempels verzamelen in een stempelboekje, als bewijs van de bij elkaar gestapte kilometers. Die controlepunten zijn aangegeven in de G.B.-gids en in een apart boekje. De lijst krijg je via de VVV van Aubange. Ter plaatse herken je de afstempelplaats door een A4-pancarde (gewoonlijk voor het raam). De wandelaar presenteert zijn IVV®- of club- of G.B-wandelboekje aan de controlepost waar je een stempel krijgt + datumvermelding + handtekening van de afstempelaar. Tref je het afstempelpunt gesloten aan, dan kan je ook de letter noteren die op de G.B.-sticker ter plekke staat.
> Ook als je niet 'op stempeljacht' gaat is het goed om te weten waar de controleposten zich bevinden, want de bewegwijzering leidt soms van de hoofdroute af om naar de plaats van controle te gaan, waarna je weer 'back tracked'.
> De bewegwijzering is over het algemeen goed gedaan, ze wordt jaarlijks gecontroleerd door een team van vrijwilligers. Er worden geen geverfde tekens gebruikt, enkel witblauwe zelfklevers die gewoonlijk op metalen bordjes zijn aangebracht. In tegenstelling tot de routes van GTA en SGR werden GEEN extra-markeringstekens voorzien om een verkeerde richting aan te duiden en om een aankomende richtingverandering aan te kondigen.
> Tijdens de hele tocht zag ik weinig hiaten in de padmarkering, alles was goed onderhouden. Het gebeurt dat een wat snel opgeschoten struik een bordje verstopt of dat er aan boskap werd gedaan, maar ik had toch weinig problemen. Chapeau aan de onderhoudsploeg. De Gaume Buissonnière is in één richting gemarkeerd (wijzerzin). De afstand tussen 2 bordjes kan tot 1 km bedragen, in geval de te volgen route voor de hand ligt. Anderzijds zijn er een paar stukken waar zeer intensief werd bewegwijzerd op enkele plaatsen waar je makkelijker verloren loopt. Zo is er in het woud van Anlier op een plaats zowat om de 20 meter een gepijld bordje aangebracht.
> Sinds de grote herziening van het routetracé van La Gaume Buissonnière in 2014 zijn er ook enkele veranderingen in het bewegwijzeringssysteem. Op een aantal punten loopt de route soms voor langere tijd in het spoor van een GR-traject. In dat geval is er vaak geen eigen markering met het G.B.-teken meer. In de topogids staat bij de routebeschrijving aangegeven vanaf welk punt je tijdelijk de witrode tekens van een bepaald GR-pad moet volgen om dan later weer aan te pikken met de G.B.-tekens. De topogids is dus noodzakelijk als tochtbegeleider.
> Het 'Syndicat d'Initiative' is gewoonlijk 's morgens open tijdens de weekdagen. Als je helemaal naar het uiterste zuidoosten van België trekt om de route te lopen, controleer je best op voorhand of mevrouw Perrin bereikbaar is als je passeert. De toeristische dienst is ook het startpunt van de Gaume Buissonnière. Wie in clubverband wandelt kan er ook zijn eerste stempel krijgen.
> De toeristische dienst ligt niet in het centrum van Aubange, als je uit Virton komt aangereden ongeveer 600 meter voor het centrum van Aubange (links) op het domein Clémarais, vlakbij het gelijknamige hotel en de Uilentoren (staat aangeduid langs de weg Virton-Aubange).
















Padmarkering
Openbaar vervoer
> Zie hiervoor bij het infoblokje van elke etappe, met name voor lokale bussen. Er liggen ook enkele treinstations langs of in de buurt van de route: de stations van Marbehan, Habay, Florenville, Virton, Halanzy, Aubange. Te vermelden is ook TEC-expresbus 1011 Luik - Aarlen - Athus met stop oa in Martelange.
> Bussen rijden langs de kleinere dorpen vaak niet of in een verminderde frequentie tijdens de schoolvakanties of tijdens het weekend. De vertrekuren zijn vaak afgestemd op de schooluren. Steden als Virton (G.B) en Arlon (niet op G.B) kunnen als overstapstation dienen.
> Gebruik de sites van TEC en NMBS voor meer details en tijdstafels.
Aard van de paden
> Wandelaars die graag zoveel mogelijk over onverharde paden lopen zijn mogelijk toch wat teleurgesteld in deze route. Ongeveer 65 % van de route loopt over asfalt of beton. Relatief veel. Er zitten stukken bij van 6 à 14 km nonstop verharde wegen. Andere wandelaars vinden dit misschien geen minpunt en storen zich daar niet zo aan. Ter vergelijking: bij de meeste Waalse GR-paden is het percentage verharding minder dan 50 %. Ook de Gaumeroute van GTA scoort een stuk beter en zoekt meer onverharde paden op.
> Redenen voor al die verharding: de controleposten waarlangs de route loopt zijn meestal in een dorpskern gelegen waar je sowieso over verharde wegen komt. Om de onderlinge afstanden tussen deze afstempelplaatsen beperkt te houden wordt vaak voor de kortere weg gekozen ipv kronkelende paden. Wellicht is het opzet van La Gaume Buissonnière ook niet om consequent te kiezen voor onverharde paden, maar vooral voor 'rustige' wegen, of die nu verhard zijn of niet. De inlassing van wilde, (te) avontuurlijke paden is geen gangbare drijfveer bij wandelclubs.
> De onverharde paden kunnen soms overgroeid zijn 's zomers, niet alle gemeenten onderhouden systematisch hun trage wegen. Check zeker op teken achteraf bij doorgang tussen hoog gras.
Overnachten
> Voor overnachtingsmogelijkheden langs de Gaume Buissonnière kan je in de eerste plaats de toeristische dienst van Aubange contacteren. Zoals hierboven vermeld beschikken zij over een lijst van accommodaties langs de G.B., variërend van camping tot hotel. Er circuleert in de wandelwereld ook een lange alternatieve overnachtingslijst, met goedkope adresjes in Wallonië, samengesteld zonder commerciële bedoelingen en jaarlijks updated: Gilbert's List: Mail.
> Zelf heb ik gekampeerd onderweg. Vrij kamperen is in principe verboden in Wallonië, in Frankrijk is de wetgeving relaxter. Use common sense: hou het discreet en verstoor de natuur en het milieu niet. Houtvuur maken is totaal uit den boze, tenzij je de toestemming hebt van de grondeigenaar. Wat campings betreft, er liggen er enkelen bij of in de buurt van de Gaume Buissonnière, helaas liggen de campings nogal slecht gespreid langs de route.
Km Plaats Afstand van de G.B. Camping
39 Virton/Rabais 1 km Colline de Rabais****
- - Zowat de meest luxeuze camping van de streek, met tal van ontspanningsmogelijkheden, kan eventueel als 'uitvalsbasis' dienen.
91 Martué 1,2 km Camping à la ferme
94 Chassepierre 0 km Camping Les Cabrettes**
- - Langs het pad
94 Chassepierre 1,8 km Camping de la Semois**
- - Richting Sainte-Cecile en dan rechts
113 Chiny 0 km Camping Le Canada*
136 Marbehan 0,5 km Camping Alaska
- - Camping Alaska is vnl residentieel en heeft veel marginale vaste klanten. Lawaai en rustverstoring door hangjongeren. Het gevoel een ongewenste indringer te zijn.
160 Wisembach 0 km Camping Le Beau Rivage***
162 Radelange 1 km Camping Eau Vive*
Deze lijst is mogelijk onvolledig
GR 15 Monschau - Aarlen
GR-pad in lijn van 220 km dat Monschau via Spa, Houffalize en Martelange. Gedeeltelijk het vroegere traject van het AE-pad. Raakt aan G.B. te Martelange. Verslag.
GR 16 Semois & La TransSemoisienne
GR-pad in lijn van 202 km van de Semoisbron te Aarlen tot de monding in de Maas te Monthermé. De Transsemoisienne volgt grotendeels hetzelfde traject maar is 18 km korter. Verslag GR 16 Semois. Verslag Transsemoisienne.
GR 129 Dwars door België
GR 129 loopt over 573 km van Brugge naar Aarlen en eindigt bij de bron van de Semois. Loopt meermaals in het spoor van G.B. Verslag.
GR 151 Tour du Luxembourg Belge
GR-pad van 232 km dat voornamelijk op de Ardense plateaus loopt in een grote lus. Loopt enkele keren langere tijd tesamen met de G.B.
GR 570 Land van 3 Grenzen
Internationaal GR-pad van 115 door het GH Luxemburg, Frankrijk en België. Loopt vaak tesamen met G.B. op het meest zuidelijke deel, omgeving Battincourt, Musson, Gorcy, St-Pancré. Verslag
Gaumeroute
140 km lange wandelroute van La Maison de la Randonnée - GTA. Heeft eveneens de Gaume als thema. Loopt vaak tesamen met G.B. maar loopt ook langer langs de Franse kant van de grens. Verslag.
E3
Europese pad zonder eigen bewegwijzering in België, loopt in het spoor van GR-paden (GR 15/16 en 151). Zwarte Zee - Santiago de Compostela.
Sentier de l'Attert
Pad in lijn van 52 km door het GH Luxemburg, van de Belgische grens te Martelange tot Mersch. Loopt gedeeltelijk door de vallei van het riviertjes Attert. Raakt aan G.B. te Martelange.
Sentier de la Haute-Sûre
Pad van 68 km door het GH Luxemburg, van de Belgische grens te Martelange tot Ettelbrück. Loopt langs en boven het stuwmeer van de Sûre + door en boven de vallei van de Sûre tot Ettelbrück. Raakt aan G.B. te Martelange.
Ardennen - Eifelpfad
Internationaal pad van bijna 800 km door België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. In België vroeger bekend als GR AE. La Gaume Buisssonnière raakt aan het nog bestaande Luxemburgse deel te Romach-Martelange en volgt oa door het Woud van Anlier GR 151 (= ex-GR AE). Verslag.
Via Arduinna
Gemaakt voor Santiagowandelaars. Loopt van Malmédy of het Luikse naar Vitry-le-François (Fr) over 400 km. Kruising of te samen met G.B. te Suxy, Chiny en tussen Florenville en Orval. Verslag
Lorraine Gaumaise itinéraire
Zeven gemarkeerde wandellussen van 44 tot 68 km die ook samen een langeafstandsroute vormen van 232 km. Valt vaak te samen met G.B. zowel in Frankrijk als in België.
Kruisende langeafstandspaden
Gaume Buissonnière (225 km)