Startpagina > Wandelen > GR 579
Overnachten
> GR 579 is geen geschikte route om met de tent op stap te gaan, tenzij je wil wildkamperen. Er is eigenlijk maar één bruikbare camping onderweg, en die ligt dan nog een paar kilometer van de route zelf. Dat is de Vlaamse camping Berg en Dal, te Loonbeek, niet ver van Huldenberg en Duisburg. Voor de rest wandel je door een kampeerwoestijn. Ook qua andere vormen van overnachting is het mager gesteld, dit deel van de provincies Waals-Brabant en Luik is dan ook slechts beperkt toeristisch georiënteerd.
> Wens je de route in één keer af te leggen met slapen onderweg dan is misschien nog de beste optie om gebruik te maken van de jeugdherbergen in Brussel en Luik en per trein en / of bus telkens te shuttelen naar je etappestartpunt en -eindpunt. In Brussel heb je de jeugdherbergen Bruegel (Vlaams) en Jacques Brel (Frans), in Luik JH Georges Simenon.
> Kijken we even naar wat Gilbert's List vermeld aan goedkope logies langs GR 579 dan noteren we nog een adresje te Jehay en een paar adressen die op 3 km van de GR liggen. Ongetwijfeld kan je na wat zoeken ook nog meer gastenkamers of B&B's vinden, maar die lijst verandert te veel om hier weer te geven en op te volgen. Check voor update info met toeristische diensten in de streek. Zelf hebben we niet overnacht langs deze GR, we wonen ook niet zo ver van de route.


Openbaar vervoer
>Behalve de spoorknooppunten Brussel en Luik lopen er twee spoorlijnen door het wandelgebied van GR 579. Er is ook nog de HST-lijn Brussel - Leuven - Luik. Stations in de buurt van het traject van GR 579, vertrekkend vanuit Brussel:
Km 0,5: Station Brussel-Centraal treinen in alle richtingen.
Km 42 : Station Wavre op lijn 139 Leuven - Ottignies.
Km 44 : Station Basse Wavre op lijn 139 Leuven - Ottignies.
Km 50 : Station Florival op lijn 139 Leuven - Ottignies.
Km 161: Station Liège Palais korte verbinding naar hoofdstation Liège Guillemins.
> Een magere oogst aan treinstations eigenlijk. Geen paniek. Spoorlijn 36 Brussel - Luik loopt ongeveer parallel met GR 579 op 5 à 15 km. Je kunt op heel wat plaatsen onmiddellijk langs GR 579 een bus nemen naar een van de treinstations op de spoorlijn. Aldus kun je vrij vlot gebruik maken van de treinstations van Tienen (vanuit Jodoigne), Ezemaal (vanuit Hélécine), Landen (vanuit Avernas-le-Bauduin) en Waremme (vanuit Les Waleffes of Omal).
> In de brede regio van het Brussels gewest en de Luikse agglomeratie is het meeste busvervoer georiënteerd op de grote treinstations. Er zijn talloze mogelijkheden om per TEC-bus ter bestemming te geraken of weg te geraken. In Brussel heb je bovendien ook nog bussen en trams van de MIVB en enkele Metrostations langs de wandelroute. Te Tervuren, Duisburg en Huldenberg heb je aansluitingen van De Lijn.
> Bij onze eigen etappe-indeling van GR 579 hebben we sterk rekening gehouden met aansluitingen per openbaar vervoer.


Wandelinfo
Topografische gids
> Zoals bij de meeste lange paden van het GR-type hoort ook bij GR 579 'Brussel - Luik' een topografische gids. Je vindt er uiteraard een gedetailleerde routebeschrijving in maar ook de hele route ingetekend op kaarten van het NGI, afstandstabellen en een pak praktische info zoals buslijnen, toeristische diensten, gastenkamers, cafés en winkels onderweg, enz... Kortom, eigenlijk onmisbaar. Aangezien de laatste uitgave al van 2004 dateert is sommige praktische info verouderd zijn. Updates kan je downloaden van de SGR-website. Doe dit zeker aangezien er oa tussen Huldenberg en Pécrot een lange routewijziging is sinds 2017.
>De routebeschrijving is in één richting: in de richting Brussel - Luik. Ook het Waalse deel van GR 654 Avernas-le-Bauduin - Hoei (34 km) is erin beschreven.
> Helaas is deze gids eentalig Frans. Aangezien een groot deel van de info in schematische vorm is, kan de taalbarrière niet echt een probleem zijn. Uitgever is de Waalse vereniging Sentiers de Grande Randonnée (SGR). Te koop online in hun winkel.
> Zonder gids wandelen? Kan ook mits wat zoeken hier en daar maar je steunt er de Waalse vereniging voor langeafstandswandelen mee die volledig draait op vrijwilligerswerk. Wandelen met topogids is je ticket tot GR 579. Er zijn officiële GPS-tracks beschikbaar via de website van SGR.
> Heb je nog extra cartografisch materiaal nodig dan is het interessant om weten dat je na 5 km wandelen vanuit Brussel langs de gebouwen van Abdij ter Kameren komt. Het Nationaal Geografisch instituut is daar gevestigd, er is een publieke winkel met kaarten en gidsen. Ook de topografische gidsen van SGR worden er verkocht.


Padmarkering
Markering GR 579 Brussel - Luik
Standaard-markering (wit/rood). Richting- of padverandering. (In dit voorbeeld afslag naar rechts) Variant traject, tijdelijke afkoppeling van het hoofdpad, aanlooproute of verbindingsroute. Andreaskruis: Verkeerd pad.
> Padmarkering wordt volledig verzorgd door vrijwilligers van de Naamse en Luikse afdeling van SGR (Sentiers de Grande Randonnée) met de bekende witrode tekens. Er kan altijd wel een teken missen door bvb wegenwerken, boskap of vandalisme. Algemeen bekeken is de uitpijling echter zeer goed gedaan en onderhouden. Als er dan toch een teken mankeert of onduidelijk is aangebracht, dan kan de topogids wel uitkomst brengen.
> Bewegwijzering is in 2 richtingen. Wil je de beschrijving in de topogids volgen, dan moet je de tocht vanuit Brussel aanvatten. Ook de verbindingsroutes zijn bewegwijzerd met witrode tekens.
> Soms vullen bordjes, wegwijzers of situatieschetsen het routeverloop verder aan, met name op splitsingen met andere routes of bij aftakkingen van aanloop- of verbindingsroutes.
> Opgelet in de provincie Waals-Brabant, waar de bewegwijzering rood / lichtblauw van de oude Tour du Brabant Wallon (onderaan op de foto hiernaast) voor verwarring kan zorgen! In principe verdwijnen deze tekens, aangezien de Tour du Brabant Wallon sinds 2016 werd geadopteerd als volwaardige streekroute met geelrode tekens.
> In de provincie Vlaams-Brabant loopt GR 579 soms in het spoor van Vlaamse GR-routes, achtereenvolgens GR 512, Streek-GR Dijleland (geelrode tekens) en even opnieuw GR 512.
Het kasteel van Jehay zou een prachtige slaapplek zijn, maar te Jehay kan je wel elders terecht
> Op de volgende pagina maken we een etappe-indeling, daarna wandelen we de hele route af.


Kruisende lange afstandspaden


GR 12 Amsterdam - Parijs
Dit 1000 km lange GR-pad (wit-rood gemarkeerd) vinden we terug bij de start van GR 579 aan de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal te Brussel.
GR 121 Waver - Boulogne-sur-Mer
Sinds 2010 vertrekt dit honderden kilometers lang GR-pad (wit-rode tekens) vanuit Waver ipv uit de provincie Henegouwen. We raken aan dit pad via het variant GR 579-traject door Waver.
GR 126 Mariekerke - Membre-sur-Semois
Pad van 250 km dat de Schelde via Brussel en de vallei van de Maas linkt tot in de westelijke Ardennen in de Semoisvallei. GR 579 loopt bij de start in Brussel 9 kilometers in het spoor van deze oudere route.
GR 128 Vlaanderenroute
Wissant (Côte d'Opale) - Aachen (650 km). Met wit-rode tekens gemarkeerd pad van Grote Routepaden Vlaanderen. Dit pad is verbonden met GR 579 via een korte maar bewegwijzerde verbinding tussen Orp-le-Grand en het parkdomein van Hélécine, op de taalgrens. Verslag.
GR 512 - Brabantse Heuvelroute
Een GR van 175 km die de uithoeken van de provincie Vlaams-Brabant dwarst in lijn. GR 579 loopt maar liefst 15 km in het spoor van GR 512, bij de doortocht in het Zoniënwoud en langs Duisburg en Huldenberg. Verslag.

GR 57 Luik - Diekirch
GR-pad in lijn van 284 km door de Ourthevallei van monding tot bron en verder door het GH Luxemburg. GR 579 sluit aan op dit populaire pad op het eindpunt in de stad Luik. Verslag.

GRP 575 - Tour du Condroz
293 km lang circulair pad door de Condroz. Niet rechtstreeks verbonden met GR 579 maar er is bij Amay wel een verbindingsroute tussen de twee routes, eigenlijk een voormalig stukje GR 579. Verslag.
GR 564 - Kempen - Condroz
Pad van 164 km in lijn dat eindigt te Huy aan de noordelijke Maasoever. Het deel tussen Avernas-le-Bauduin (waar de kruising is met GR 579) was als GR 579A tot de jaren '90 eigenlijk een voormalig variant deel van GR 579.
Streek-GR Dijleland
Grote Routepad van 131 km tussen Leuven, Tervuren en Mechelen, door het rivierenlandschap van Dijle, Voer, Laan, IJse en Zenne. GR 579 loopt kortere tijd te samen met dit pad ten zuiden van Tervuren en rond Huldenberg. Verslag.
Streek-GR Groene Gordel
Grote Routepad van 145 km, in een grote lus door de Vlaamse Rand rond Brussel. GR 579 loopt te samen met dit pad door de Koninklijke Schenking en het Capucijnenbos te Tervuren. Geen aparte bewegwijzering op dat stuk, aangezien de 'witrode' GR 512 'het moedepad' is. Verslag.

GR 127 - Tour du Brabant Wallon
215 km lang pad door alle gemeenten van de provincie Waals-Brabant. Kruist GR 579 enkele malen in de provincie Waals-Brabant. Markering met geelrode streepjes. Verslag.

GR 412 Sentier des Terrils
Pad van de terrils, loopt door het oude Waalse steenkoolbekken in oost-west richting over 280 km. Kruist GR 579 bij Verlaine en volgt dan een eigen route naar Luik.

De Groene Wandeling / La Promenade Verte
Circulair wandel- en fietspad door de groene rand van het Gewest Brussel over 56 km. Kruising met GR 579 te Oudergem. Verslag.

Via Mosana
Pad in het net van Santiagowegen dat tussen Maasticht / Aken en Namen loopt. Raakt aan GR 579 in de stad Luik.
Via Brabantica / Via Brabançonne
Jakobspad ontwikkeld door het Vlaamse Compostelagenootschap in 2010. Bergen-op-Zoom (Nl) - Nijvel, 158 km. Het deel door Waals-Brabant bestaat al sinds 2005 als Jakobspad van 'Les amis de Saint-Jacques' onder de naam Via Brabançonne en loopt van Brussel via Halle naar Nijvel. Kruising met GR 579 te Brussel.
Via Gallia Belgica
Pelgrimsroute naar Compostela. Start in Hélécine (kort bij de grens met Vlaanderen) en eindigt na 222 km in Saint-Quentin (Fr). Kruising met GR 579 bij Jodoigne.
Via Monastica
Route van het Vlaamse Genootschap Santiago de Compostela en Les Amis de Saint-Jacques. Verbinding van Nederland naar Frankrijk via abdijen. Van 's Hertogenbosch naar Rocroi over 320 km. Loopt vooral in het spoor van bestaande lange afstandswandel- en fietspaden. Kruising met GR 579 in de omgeving van Jodoigne (Waals-Brabant).
Via Limburgica
Route van het Vlaamse Genootschap Santiago de Compostela. Thorn (NL) - Rocroi (FR). Loopt vooral in het spoor van bestaande lange afstandswandel- en fietspaden. Kruising met GR 579 in de omgeving van Geer en Lens-St-Rémy.


Jacht
> Als je over GR 579 wandelt tussen 1 oktober en 31 december is er kans dat je met drijfjagers wordt geconfronteerd die delen van het bos maar ook open veld kunnen afsluiten en monopoliseren. Mogelijk moet je enkele kilometers omwandelen dan. In het gebied waar je wandelt is groot wild echter beperkt aanwezig of volledig afwezig. De kans dat je wandeling wordt verstoort door jagers is dan ook eerder beperkt.
> Witgele borden met jachtaankondiging houden geen verbod tot doorgang in en zijn enkel adviserend. Witrode borden kondigen wel een officieel verbod op doorgang aan.

 

 

 

 

 

 

GR 579 Brussel - Luik (161 km)