Startpagina > Wandelen > Streek-GR Groene Gordel
> Streek-GR Groene Gordel maakt vandaag deel uit van een netwerk aan GR-trajecten die tesamen met Streek-GR Dijleland en Streek-GR Hageland een groot deel van de provincie Vlaams-Brabant overspannen.
> Het concept is telkens hetzelfde: Bestaande delen van doorlopende GR's door de provincie Brabant (gemarkeerd met witrode tekens) worden telkens met elkaar gelinkt door nieuwe verbindingsstukken (gemarkeerd met geelrode tekens) om zo tot een lusvormig traject te komen met één Vlaams-Brabantse regio als thema. Die doorlopende GR's die als basis dienen voor Streek-GR Groene Gordel zijn GR 128 Vlaanderenroute, GR 512 Trans-Vlaams-Brabant GR 12 (Bergen-op-Zoom - Parijs) en GR 126 (Brussel - Semois). Delen van die routes worden ook nog eens geïntegreerd als aanlooproute, verbindingsroute of variant traject. Streek-GR Groene Gordel is de jongste van die drie Vlaams-Brabantse GR-netwerken.
> Streek-GR Groene Gordel werd ontwikkeld vanuit de Vlaams-Brabantse afdeling van vzw Grote Routepaden. KWB'ers Tjeu Tijskens en Rik Nys tekenden de route uit en verkenden ze in 2010 en 2011. De realisatie van een gids en bewegwijzering met houten wandelwijzers zijn mogelijk dankzij financiële steun van 10.000 € door Toerisme Vlaams-Brabant. Eerder werden op gelijkaardige wijze twee andere Vlaams-Brabantse Streek-GR's geopend in 2008 en 2009.
> De bewegwijzering van Streek-GR Groene Gordel werd uitgevoerd in 2012 en 2013 door de vrijwilligers van vzw Grote Routepaden. De wandelgids werd eind mei 2013 beschikbaar gesteld. De wandelroute werd voor het publiek officieel opengesteld op 18 augustus 2013 in aanwezigheid van Minister Geert Bourgeois en met een feestelijke inwandeldag te Alsemberg en Dworp.
> Situering van Streek-GR Groene Gordel in Vlaams-Brabant (zie kaart) en het net van Streek-GR's: Vlaams-Brabant is ingedeeld in drie toeristische regio's: Hageland, Groene Gordel en kunststad Leuven. Regio Groene Gordel is nog eens onderverdeeld in drie subregio's: Brabantse Kouters, Dijleland en Pajottenland & Zennevallei. De Streek-GR loopt door deze drie subregio's in een grote lus rond het Brusselse gewest.
> Een aantal attraktieve punten langs de 147 km lange Streek-GR Groene Gordel, startend vanaf Halle in tegenwijzerzin:
* Km 5 -7: Dworp, mooi dorp met kasteel, oude cafés en attraktieve, ingesneden beekvalleien
* Km 8: Herisem, papiermolen, oude nijverheid en hoeve
* Km 10: Alsemberg, indrukwekkende kerktrap
* Km 13: Sint-Genesius-Rode, Visserspad langs vijvers
* Km 15 - 20: Zoniënwoud met oa Ganzepootvijver
* Km 21: bosmuseum Jan van Ruusbroec
* Km 29 - 35: Zoniënwoud & Kon. Schenking
* Km 37 - 38: Warandepark, Afrikamuseum Tervuren
* Km 40: pad langs de Voer naar Vossem
* Km 43: Keiberg, panoramische zichten
* Km 51 - 52: Kortenberg Warandebos en abdijpark
* Km 56: onder de aanvliegroute van Zaventem door, laagvliegers
* Km 61: Ribaucourtpad en Hellebos
* Km 63 -66: kouters en bossen tussen Perk en Elewijt
* Km 68: Rubenskasteel Elewijt
* Km 69: Zenne met zicht op middeleeuws tolhuis te Weerde
* Km 78 - 79: Maalbeekvallei met Poddegemhoeve, Tommenmolen, Charlerloyhoeve en Liermolen te Grimbergen
* Km 79: centrum Grimbergen met basiliek, abdij, oude gebouwen, museum oude ambachten, Prinsenbos en Prinsenkasteel (ruïne)
* Km 81: 's Gravenmolen Grimbergen
* Km 85: Plantentuin Meise
* Km 87: Amelgem, 500 jaar oud landschap met 'duivelsschuur' en oude hoeven
* Km 94: Brussegem, VTB-panoramatafel
* Km 99 - 101: Veldwegen tussen Merchtem en Mazenzele
* Km 103: Kravaalbos
* Km 105: veldwegen tussen Asse-ter-Heide en Asbeek
* Km 111: Ternat domein Kruikenburg
* Km 117: Wambeek, mooi dorp, geboortehuis Pol de Mont
* Km 120 - 121: stille natuurpaden voor en na Goudveerdegem
* Km 125: Sint-Kwintens-Lennik, standbeeld boerenpaard Prins
* Km 130: Gaasbeek, mooi dorp
* Km 131: kasteeldomein Gaasbeek
* Km 133 - 134: mooie paden door de vallei van de Molenbeek voor en na Oudenaken
* Km 138: Sint-Pieters-Leeuw, Zuunbeekvallei en domein Coloma met rozentuin
* Km 141: Zendmast Rukkelingen, café d'Oude Smis te Mekingen
* Km 145: Halle: basiliek en historisch centrum
Voorstelling
Padgeschiedenis
Regio
Hoogtepunten
Rik Nys (links) en Tjeu Tijskens (rechts) initiatoren
van Streek-GR Groene Gordel (artikel KWB-blad)
Door de vallei van de Steenputbeek te Dworp
300 meter hoge zendmast te Mekingen, Sint-Pieters-Leeuw, bijgenaamd 'de Eiffeltoren van het Pajottenland'
Prinsenkasteel te Grimbergen
Museum voor Midden-Afrika te Tervuren
> Op de volgende pagina een pak harde wandelinfo over Streek-GR Groene Gordel, daarna wandelen we de hele route ook af in zes etappes.
Streek-GR Groene Gordel loopt bijna 15 km door het ZoniŽnwoud!
> Streek-GR Groene Gordel maakt een enorme wandellus rond het Brusselse gewest van maar liefst 147 kilometers. De tocht loopt haast de hele tijd door de provincie Vlaams-Brabant. De volledig gemarkeerde wandelroute door vrijwilligers van vzw Grote Routepaden, neemt onderweg een pak versnipperde groengebiedjes mee maar ten zuiden van Brussel wandel je zowat 15 kilometer door het ZoniŽnwoud, een ongewoon lange bospassage voor een Vlaamse GR. Nogal wat kruisingen met uitwaaierende N-wegen en een spectaculaire passage onder de aanvliegroute van Zaventem-luchthaven herinneren je er aan dat de Brusselse metropool nooit veraf ligt.
> En toch wandel je vaak door groene corridors en veel wisselende landschappen: De parkdomeinen van Tervuren of Gaasbeek, de uitgestrekte golvende akkers ten westen van Leuven of de groene schakeringen van het Pajottenland. Ook heel wat bezienswaardigheden onderweg die uitnodigen tot een bezoek, zoals de Plantentuin van Meise, de watermolens en basiliek van Grimbergen, het bosmuseum van Groenendaal, het Afrikamuseum van Tervuren of de historische stad Halle met zijn bedevaartsbasiliek.
> 'The best of Brabant' dus, die GR Groene Gordel. Een druk bevolkte provincie maar een wandeltraject met veel rustige ademruimte tussenin.
Hoe is dit verslag opgebouwd?
> We typeren op deze pagina kort Streek-GR Groene Gordel, het padkarakter en de ontstaansgeschiedenis van deze 147 km lange wandelroute. Op de pagina wandelinfo zetten we je aan de hand van eigen ervaringen op weg om zelf op stap te gaan met de hulp van een pak praktische planningtips. In 6 etappes verkennen we vervolgens de hele route.
> We beperken ons in dit verslag tot de hoofdroute, Streek-GR Groene Gordel heeft immers ook nog aanlooproutes, verbindingsroutes en varianten, maar dit zijn eigenlijk stukken van andere GR-paden.
> Dit is enkel een persoonlijk wandelverslag, officiële informatie over Streek-GR Groene Gordel kun je vinden op de website van Grote Routepaden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Streek-GR Groene Gordel (147 km)