> De jongste en kleinste provincie van Wallonië heeft een langeafstandswandeling die bijna alle gemeenten op haar grondgebied doorkruist. Maar liefst 266 kilometer is de Tour du Brabant Wallon (TBW) lang. Genoeg voor zowat 12 dagen wandelplezier die je in alle uithoeken van Waals-Brabant brengen. Sinds 2017 spreken we eigenlijk over de Tour du Brabant Wallon versie 2.0. De oude TBW werd toen immers omgetuned naar een GR-Streekpad of een Grande Randonnée de Pays (GRP).
Startpagina > Wandelen > Tour du Brabant Wallon
Voorstelling
Routeverloop
Hoogtepunten
Minpunten
Waals-Brabantse plaatsnamen
> Nogal wat dorpen en steden in Waals-Brabant hebben ook een nederlandstalige naam. Sommige namen worden frequent gebruikt, zoals Geldenaken, Terhulpen, Tubeke, Bevekom, Waver of Eigenbrakel. Anderen worden vrijwel niet gebruikt, zoals Oostkerk of Graven. De vaak Nederlands klinkende Franse naam is soms een lelijke Franse verbastering. Vaak is de oorspong echter ook te vinden in een verfransing van de originele germaanse benaming. In dit wandelverslag gebruiken we de dubbele benamingen door elkaar.
> En de officiële nederlandstalige naam voor 'Tour du Brabant Wallon' is eigenlijk niet 'Ronde van Waals-Brabant' maar 'Waals-Brabant Wandelroute' of 'Waals-Brabantroute'...
> Op de volgende pagina voeden we je met een pak nuttige tips om de Tour du Brabant Wallon te wandelen.
* Holle paden : Afwatering en uitslijting hebben van vele eeuwenoude paden in het meestal licht golvende landschap vaak holle paden gemaakt. Soms zijn die paden zelfs zeer diep ingesneden. Ze vormen een bijzonder aantrekkelijk landschapselement voor de wandelaar.

* Kasseiwegen en -paden: Geen enkel ander lange afstandspad in de Benelux en Frankrijk loopt zoveel over kassei. In Waals Brabant zijn nog zeer veel paden van boerenkassei overgebleven. Niet toevallig. We komen bij Quenast in de buurt van een enorme porfiergroeve waaruit vandaan een groot deel van de boerenkassei die in België en N-Frankrijk werd gebruikt voor wegenaanleg, afkomstig is. Naar schatting 10 % van de TBW loopt over kassei.

* De Leeuw van Waterloo + musea: De Waals-Brabantse klassieker bij uitstek. Mocht je hem tijdens je schoolreis vroeger niet bezocht hebben, hier is je kans om de heuvel te beklimmen en de bijhorende musea / expo te bezoeken..
* Religieuze architectuur: De abdijruïnes van Villers-la-Ville zijn misschien wel de meest fotogenieke van België. De Collegiale van Nijvel is met zijn kerkschatten absoluut een bezoek waard. Bij de vele dorpskerken die je passeert zou ik zeker de mooie Romaanse kerken van Orp-le-Grand en die van Tourinnes-la-Grosse willen aanstippen. Die kerken zijn in principe overdag ook open voor bezoek. Onderweg langs de TBW passeer je massaal veel kleine en minder kleine veldkapellen. De mooiste is misschien wel de kapel van Gosin (Nodebais) met keramiekkunst van Max van der Linden.
* Gobertangse steen: De kalkhoudende zandsteen van Gobertange (langs de TBW) werd gebruikt voor de bouw van de meest prestigieuze laatmiddeleeuwse constructies in België (oa Sint-Romboutstoren Mechelen, Sint-Goedele Brussel). Het dorp Mélin, vlakbij de belangrijkste groeven van Gobertange-steen werd uitgekozen als een van de 30 mooiste dorpen van Wallonië omwille van de mooi bewaarde landelijke gebouwen in die lokale steen. Overigens kon men andere dorpen, zoals Saint-Rémy-Geest, Bevekom, Ohain of Orp-le-Grand, evengoed die titel hebben gegeven maar Mélin is het enige Waals-Brabantse dorp op die lijst. De Gobertange-steen is ook opvallend aanwezig in oudere gebouwen van Geldenaken.

* Opvallende architectuur: De grootte van de Waals-Brabantse kwadraathoeven, met name in het Haspengouwse deel, overtreft nog die van de omliggende provincies. Er zijn er veel overgebleven. Massaal groot is de abdijhoeve La Ramée te Jauchelette (niet langs TBW), met een schuur van recordafmetingen. Persoonlijk vind ik de mooiste zondermeer de Ferme Wahenges (langs TBW) in de buurt van La Bruyère / Bevekom. Te Heilissem (Hélécine) kun je het paleis van de abdij met zijn gigantische koepel bewonderen, een relict van de eind 18de eeuw buitensporig rijke abdijen in onze regio.

* Allerlei merkwaardigheden: De weinig bekende mergelgrotten van Folx-les-Caves (op 1 km maar helaas niet meer te bezoeken), , 'Le Petit Train de Bonheur' te Rebecq-Rognon, de pilori van Kasteelbrakel, de verschillende merkwaardige oude bomen, de enorme porfiergroeve van Quenast (enkel uitzonderlijk te bezoeken), het middelpunt van België te Nil-Saint-Vincent, enz... Een aantal andere merkwaardigheden liggen misschien wat te ver van het traject van de TBW, zoals, de grote tumulus van Glimes (op 5 km), het Kongolo-memoriaal van Gentinnes (op 4 km), de bron van Sint-Renelde te Saintes (op 3 km), de waterval van Coeurcq (op 2 km), het Hellend Vlak in het Henegouwse Ronquières (op 4 km)...
> Het traject van de Tour du Brabant (266 km) loopt door 23 van de 27gemeenten van de provincie Waals-Brabant. Als je de TBW of GRP 127 in tegenwijzerzin loopt, kom je dus achtereenvolgens door volgende toeristische entiteiten en gemeenten:
Brabantse Ardennen: Waver, Rixensart.
Land van Waterloo: La Hulpe, Lasne, Braine-l'Alleud.
Roman Païs: Braine-le-Château, Ittre, Tubize, Rebecq, Ittre, Nijvel.
Land van Waterloo: Genappe.
Land van Villers: Villers-la-Ville, Chastre, Walhain.
Perwez (is niet ingedeeld bij een toeristische streek)
Brabants Haspengouw: Ramillies, Orp-Jauche, Heilissem, Geldenaken, Bevekom.
Brabantse Ardennen: Grez-Doiceau en terug in Waver.
> Gemeenten waar we niet komen zijn Court-Saint-Etienne, Mont-Saint-Guibert, Incourt en Ottignies-Louvain-la-Neuve. Indien je de trein gebruikt om de verschillende etappes te wandelen dan wissel je wellicht weleens in Ottignies, het belangrijkste spoorkruispunt van Waals-Brabant.
> Ter hoogte van het treinstation van Hennuyères wandelen we een paar kilometers door de provincie Henegouwen en voorbij Orp-Jauche komen we op het grondgebied van Lincent ook even de provincie Luik binnen. We naderen ook enkele malen tot enkele meters de grens met Vlaanderen (provincie Vlaams-Brabant) maar blijven opvallend netjes steeds aan de Waalse kant van die grens. En dan nog een weetje. We wandelen ook langs de kunstmatige heuvel waarop de zogenaamde 'Leeuw van Waterloo' fier staat te dreigen. Die staat echter niet op het grondgebied van Waterloo maar behoort tot Braine l'Alleud (Eigenbrakel)!
Hoe is dit verslag opgebouwd?

> Op deze pagina stellen we de Tour du Brabant even kort voor. We karakteriseren de 266 km lange wandelroute en het landschap waar ze door trekt en belichten de highlights van streek en route.
> Op de pagina wandelinfo overladen we je met een pak wandeltips en info over hoe je best je eigen tocht over de Tour du Brabant Wallon organiseert. We graven ook in de geschiedenis over het ontstaan en de evolutie van de Tour du Brabant Wallon als GRP 127.
> Daarna gaan we ook echt het wandelterrein op. In 12 etappes geven we je een representatief beeld van wat je van de hele route kunt verwachten. Tot slot tonen we nog wat beelden van plaatsen langs het traject van de oude Tour du Brabant Wallon die vandaag onderweg over GRP 127 niet meer worden gepasseerd.

> De Huidige Tour du Brabant Wallon is een project van Les Sentiers de Grande Randonnée, meer info over de route vind je dan ook op hun website.
> De huidige wandelronde door Waals-Brabant is uitgewerkt door de Waalse vereniging voor GR-paden, die ook de uitgave van een gedetailleerde wandelgids verzorgt, alsook instaat voor het onderhoud van de bewegwijzering over het hele traject met geelrode streepjes. Allemaal het werk en de inzet van een pak betrokken vrijwilligers. De Tour du Brabant Wallon loopt door een golvend landschap, tussen 40 en 170 meter boven de zeespiegel. Wilde, avontuurlijke paden zul je niet zo vaak aantreffen in Waals-Brabant, wel veel veldwegen en opvallend vaak passages over authentieke kasseistroken en holle paden. Als je kennis van Waals-Brabant niet verder gaat dan Walibi en de Leeuw van Waterloo is het hoog tijd om in je wandelschoenen te schieten en op ontdekking te gaan over de Tour du Brabant Wallon.
Archennes
Eerken
Bauvechain Bevekom
Bierghes Bierk
Bossut-Gottechain Bossuit-Gruttekom
Braine l'Alleud Eigenbrakel
Braine-le-Château Kasteelbrakel
Clabecq Klabbeek
Corbais Korbeek
Genappe Genepiën
Gobertange Gobertingen
Grez-Doiceau Graven
Hélécine Heilissem
Ittre Itter
Jauche Geten
Jodoigne Geldenaken
La Hulpe Terhulpen
Lasne Terlanen
Lathuy Laatwijk
L'Ecluse Sluizen
Linsmeau Linsmeel
Mélin Malen
Néthen Neten
Nivelles Nijvel
Nodebais Nodebeek
Noduwez Nodevoorde
Orp Adorp
Oisquercq Oostkerk
Perwez Perwijs
Piétrain Petrem
Quenast Kenaast
Rebecq-Rognon Roosbeek
Rozières Rozieren
Saint-Jean-Geest Sint-Jans-Geest
Saint-Rémy-Geest Sint-Remigius-Geest
Saint-Marie-Geest Sint-Maria-Geest
Saintes Sint-Renelde
Tourinnes-la-Grosse Deurne
Tubize Tubeke
Wavre Waver
Wauthier-Braine Woutersbrakel
Zétrud-Lumay
Zittert-Lummen
Tour du Brabant Wallon over Waals-Brabantse 'boerenkassei'
Eigenbrakel, Leeuw van Waterloo
* Qua verhardingsgraad van de trajecten valt het best mee, behalve rond Walhain en Perwez. De omvorming van de TBW tot een Streek-GR rond 2017 ging gepaard met een sterke herziening van het tracé. Er werd heel wat verharding uitgeknipt, ten voordele van nieuw opengestelde trage wegen of herontdekte veldwegen. Af en toe kan echter niet worden vermeden dat over gebetonneerde veldwegen wordt gewandeld, met name op het Haspengouws landbouwplateau als gevolg van schaalvergroting van de landbouw waarvoor heel wat beton over de oude veldwegen werd gekapt.
Le Bruyère, Ferme Wahenges. Uitzonderlijk Waals patrimonium. Schitterend gebouw, schitterende ligging.
Romaanse kerk Orp-le-Grand