Startpagina > Wandelen > EscapArdenne Eislek Trail
Wandelinfo
Escapardenne Lee Trail
Verlenging sinds 2015 tussen Kautenbach en Ettelbrück, volgens dezelfde kwaliteitsnormen dan het Escapardenne Eislek Trail. Leading Quality Trail. 53 km lang en 2000 meter positief hoogteverschil. Vertrekt of eindigt ook bij het treinstation van Kautenbach. Verslag.
Traversée des Pays et des Âges
Internationaal circulair pad van 48 km door zowel de provincie Luxemburg als het Groothertogdom Luxemburg. Loopt even te samen met Escapardenne in de grensstreek tussen beide landen, te Asselborn, Hoffelt en Buret. Dit was het eerste project van dezelfde initiatiefnemers als Escapardenne Eislek Trail. Verslag.
Clervaux -Our
Nationaal Luxemburgs pad van slechts 15 km. Loopt circulair tussen Clervaux en de Ourvallei. Kruist Escapardenne Eislek Trail te Clervaux.
Wiltz Pad
Nationaal Luxemburgs pad van slechts 17 km tussen Wiltz en Goebelsmühle. Kruist Escapardenne Eislek Trail niet maar loopt te Kautenbach aan de andere zijde van de spoorlijn.
Charles Mathieu Pad
Nationaal Luxemburgs pad van 42 km tussen Esch-sur-Sûre en Vianden. Loopt een paar kilometers tesamen met Escapardenne Eislek Trail bij de start in Kautenbach.
Panoramapad
Luxemburgs nationaal pad dat over 42 km loopt van Troisvierges naar Wiltz. Markering met gele driehoeken. Loopt vnl over hoogplateau en over nogal veel (rustige) asfaltwegen. Te samen met Escapardenne Eislek Trail tussen Hoffelt en de grenslijn. Verslag later op Trekkings.be
Sentier du Nord
Luxemburgs nationaal pad van 65 km. Bestaat al sinds 1935. Loopt van Weiswampach naar Diekirch. Ook opgenomen als Luxemburgse verlenging van de Waalse GR 57. Markering met gele ruiten. Loopt regelmatig tesamen met Escapardenne Eislek Trail maar splitst er even vaak weer van af.
GR 57
GR 57 is een populaire Waalse GR van 284 km met de Ourthe als thema. Loopt een paar maal te samen met Escapardenne Eislek Trail, met name tussen Engreux en Nadrin, nabij Houffalize en nogmaals in de omgeving van de Ourthe bij Le Cheslé. 284 km.
GR AE - 15
GR 15 Monschau - Aarlen. Onderdeel van het bijna 800 km lange Ardennen-Eifelpad. Escapardenne Eislek Trail kruist deze GR in het centrum van Houffalize over een paar 100 meter. Verslag.
GR 14
Parijs - Malmédy over zowat 800 km. Kruist Escapardenne Eislek Trail niet maar passeert eveneens door La Roche-en-Ardenne. Verslag.
E3
Europees pad van de Zwarte Zee naar Santiago de Compostela. Loopt soms te samen met Escapardenne Eislek Trail tussen Wilwerwilz en Clervaux.
Ardennen - Eifelpad
Het Luxemburgse deel van het 780 km lange internationale AE-pad loopt enkele kilometers te samen met Escapardenne - Eislek Trail ten zuiden van Clervaux. Het Waalse deel staat nu bekend als GR 15. Verslag.
Rijn-Maaspad
Ongeveer 600 km lang internationaal wandelpad van Andernach (Duitse Eifel) naar Monthermé (Franse Ardennen). Loopt enkele kilometers te samen met Escapardenne Eislek Trail ten zuiden van Clervaux. Opgelet voor de markering met een wit golfje op groene achtergrond. Volg voor Escapardenne Eislek Trail steeds het witte golfje op blauwe achergrond.
Transardennaise®
Pad van GTA met een lengte van 153 km tussen La Roche-en-Ardenne en Bouillon. Eén van de populairste langeafstandspaden in de Ardennen. Kruist Escapardenne Eislek Trail niet maar begint waar Escapardenne eindigt: in La-Roche-en-Ardenne. Verslag.
> Aan Belgische zijde van de grens zal je vooral op bussen moeten beroep doen. Houffalize en La-Roche-en-Ardenne zijn op het Waalse deel de meest aangewezen plaatsen om van en op de wandelroute te geraken per bus. Houffalize heeft een busdienst naar het station van Gouvy (op de lijn Luik - Luxemburg) en door het centrum van Houffalize komt ook bus 1011, een expresbus die je snel in Luik of Aarlen brengt. Let op, deze bus heeft slecht één opstapplaats, gelegen nabij de start van de vierde etappe. Nadrin wordt schaars bediend met bussen tussen La Roche-en-Ardenne en Houffalize, nr 15/2. Wandel voor de busstand van Nadrin van het wandelpad af door naar het centrum van dit straatdorp te wandelen op de doorgaande weg.
Routeplanner: Mobilitéit.lu / NMBS / TEC .
> Hoewel het Escapardenne Eislek Trail nogal door afgelegen dorpen en bossen trekt zijn er nogal wat mogelijkheden om plaatsen op de route te bereiken per bus of trein. Bovendien is het gebruik van openbaar vervoer in het Groot-Hertogdom helemaal gratis!
> Start-of eindplaats Kautenbach ligt langs de internationale spoorlijn Luik - Gouvy - Troisvierges - Luxemburg en wordt minstens 1 x op 2 uren bediend. Start- of eindplaats La-Roche-en-Ardenne ligt niet langs een spoorlijn maar is bereikbaar per trein + bus vanuit de stations van Melreux (Hotton) of Marloie die eveneens verbonden zijn met Luik.
> Het deel van Escapardenne Eislek Trail dat door het Groothertogdom loopt, is zeer goed ontsloten met treinverbindingen. Het wandelpad komt langs of passeert op een afstand van maximaal 600 meter van de volgende stations:
Km 0: Kautenbach
Km 12: Wilwerwiltz
Km 18: Drauffelt
Km 26: Clervaux
Km 32: Maulusmillen wordt sinds 2015 niet meer bediend!
Km 38: Troisvierges.

Deze stations liggen allen op de spoorlijn Luik - Luxemburg. De kleinere stations hebben treinstops elke 2 uren.
> De padmarkering is met een symbool van een wit golfje op donkerblauwe achtergrond. In Wallonië zie je enkel Trespa-bordjes en stickers. In het Groot-Hertogdom worden in de bossen ook geverfde tekens gebruikt. Dit is een markeringswijze van La Maison de la Randonnée die officieel wordt erkend zowel door de Waalse als de Luxemburgse overheid. Dat 'wit golfje' is immers al gebruikt voor het internationaal pad Rijn - Maas. Tussen Drauffelt en Clervaux kom je die Rijn-Maaspadmarkering trouwens tegen. Op die plaatsen moet je er op letten dat je voor het Escapardenne Eislek Trail wel degelijk het golfje met BLAUWE achtergrond volgt.
> De bewegwijzering van de route is in de twee richtingen aangebracht. Meestal zijn de bordjes in gepijlde vorm, in Luxemburg werd er bij de geverfde tekens vaak nog een wit richtingspijltje bijgeschilderd. Op wegsplitsingen vind je al snel een tweede teken om te bevestigen dat je goed zit. Er worden geen tekens gebruikt voor een aankomende afslag of om een verkeerd pad aan te duiden, zoals dat bij markering van GTA- en GR-routes vaak het geval is.
> Regelmatig (lees: elke 3 à 6 km) heb je ook nog bordjes die tussenafstanden opgeven, ze zijn ook te zien bij het begin van elke etappe.
> De padmarkering werd aangebracht in de late lente en de zomer van 2012. In Wallonië werd dat uitgevoerd door TVB-Bastogne, een houtconstructiebedrijf. In het Groot-Hertogdom namen de onderhoudsploegen van het Ministerie van Toerisme de taak op zich.
> Op een tiental plaatsen langs de route zijn er ook nog overzichtsborden van de route aangebracht. De 6 grote wandellussen die zijn toegevoegd aan de hoofdroute hebben geen padmarkering. Er is een verbindingswandelweg van 1 km gemarkeerd naar het alternatieve instappunt Munshausen en een variant traject boven het meer van Nisramont naar Nadrin maar lopend over het dorp Filly.
> Nogal wat bosareaal in de Ardennen wordt uitgebaat als produktiebos, met name percelen met snelgroeiende dennen. Als er boskap plaats vindt, gaat men gewoonlijk nogal radicaal te werk, zowat alles wordt met de grond gelijk gemaakt, inclusief bomen waarop markeringstekens zijn aangebracht. De paden krijgen gewoonlijk dan ook 'een grondige beurt' (lees: door de zware loggingmachines worden ze kapot gemaakt). Je krijgt daarmee ergens wel eens te maken onderweg.
> Hoewel de padmarkering maximaal een paar maanden oud was toen we over Escapardenne Eislek Trail liepen, waren er hierdoor al tekens verdwenen (zie foto rechts). Een kaart en/of de gids of GPS-gegevens zijn daarom altijd handig als back-up om twijfel weg te nemen op een omgewoeld landschap.
> Dit is één van de bijzondere aspecten aan deze langeafstandswandeling: Er werden voor Escapardenne Eislek Trail zo maximaal mogelijk paden met een natuurlijke ondergrond uitgezocht. Onder 'natuurlijke ondergrond' moet je niet enkel ongeasfalteerd of ongebetonneerd verstaan maar ook geen verharding in de vorm van kiezel, steenslag of gelijkaardig. Paden waarvan de eventueel verharde ondergrond gewoon is gevormd door er over te lopen of door 'zachte' vervoersmiddelen. Maar liefst 50 % van het totale traject loopt over zulke paden. Een goeie 30 % loopt over licht verharde paden (kiezel, steenslag,...) en minder dan 20 % loopt over asfalt of beton. Vooral in en en rond de dorpen en een paar steden waar het Escapardenne Eislek Trail door loopt, is deze verharding moeilijk te vermijden. Een drukkere verkeersweg wordt enkel snel gekruist of je wandelt er slechts kort over (100 meter of zo).
> De wandelgids over Escapardenne Eislek Trail bevat veel streekinformatie: natuur, klein patrimonium, dorpen, geschiedenis, geologie, geografie, landschapselementen. Alles geïllustreerd met veel foto's, oude en nieuwe kaarten en aquarellen. Ook veel aandacht voor praktische info zoals wandelafstanden, hoogteprofielen, moeilijkheidsgraad per etappe, enz. Overnachtingsmogelijkheden en horeca: zie de website van Escapardenne.
> Per etappe vind je in de gids uitsneden van topografische overzichtskaarten (opgegeven schaal van 1:50.000 verschilt qua weergave per etappe). De padbeschrijving in de gids is vrij summier maar de padmarkering op het terrein is perfect. Drie taalversies: NL, FR en D. In 2018 kwam een geactualiseerde versie uit van de gids.
> Prijs 15 €, te koop via de officiële website of de toeristische diensten van La-Roche-en-Ardenne of Houffalize.
> Op het Luxemburgse deel van de wandeltocht zal je wellicht geen hinder ondervinden van jagers, hoewel ook hier drijfjachten. In tegenstelling tot Wallonië is het in het GH Luxemburg niet verboden om door te wandelen als je door een zone komt waar een drijfjacht plaats vindt. Enige voorzichtigheid is ook geboden: zorg dat je niet in het schietveld van de jagers wandelt door tussen de oplijning van de 'afknallers' en de opdrijvers te lopen. Trek snel door het gebied en zorg ervoor dat je opvallende kledij draagt. Het kan zijn dat je wordt geïntimeerd door jagers, die je het liefst van al 'wegjagen'. Laat je niet doen door dit soort opgefokte blaaskaken waarvoor een geweer een verlenging is van wat ze aan mannelijke eigenschappen elders te kort komen. Gebruik anderzijds wel 'common sense'.
> Als je echter over het Waalse deel wandelt tussen 1 oktober en 31 december is de kans reëel dat je met drijfjagers wordt geconfronteerd die grote bosdelen of halfopen gebieden afsluiten. Ze gaan er dan 'wild tekeer' door met veel lawaai everzwijnen en reeën naar de bosrand op te jagen. Doorgang is dan verboden.
> Mogelijk moet je enkele kilometers omwandelen dan als de jagers je geen toestemming geven. Het Waalse deel van Escapardenne / Eislek Trail loopt eigenlijk over het grondgebied van slechts 2 gemeenten: Houffalize en La-Roche-en-Ardenne. Controleer via de toeristische diensten (die trouwens samenwerking) vooraf op 'les dates des battues' (= data van drijfjachten) of mail hen vooraf. Bij de toeristische diensten van Houffalize en La-Roche-en-Ardenne hangen deze data ook uit op een bord of achter het raam.
> Bij afsluiting van een jachtgebied moeten op elke toegangsweg tot dat gebied volledig en correct ingevulde ROODkleurige verbodsborden staan (de gele zijn enkel adviesborden), anders zijn de jagers in overtreding en is de jacht illegaal. Oktober is omwille van de herfstkleuren één van de mooiste maanden om Escapardenne Eislek Trail te wandelen. Zonde om die maand te mijden omwille van jacht, informeer je gewoon goed op voorhand.
> Nogal wat andere lange afstandspaden kruisen Escapardenne Eislek Trail of lopen er even mee te samen. Verder zal je ook zeer vaak markering zien van lokale paden. Hieronder decoderen we de symbolen voor de langeafstandspaden die je onderweg tegenkomt. Misschien raap je onderweg wel inspiratie op voor je volgende langeafstandswandeling...
> Zeker als je wil gebruik maken van campings heb je nogal wat mogelijkheden onderweg.
Campings:
Km 5: Kautenbach Camping Kautenbach. Indien je later op de dag arriveert te Kautenbach om de eerste etappe van het Eislek Trail te beginnen, dan kan je overwegen om te overnachten op deze camping. Het wandelpad loopt dwars door de mooi en rustig gelegen camping langs de Clerve. Bijna het gehele jaar open, ook trekkershutten.
Km 12: Wilwerwiltz Camping Saint-Willibrord. In het centrum van Wilwerwiltz en langs Escapardenne Eislek Trail. Eenvoudige camping, ganse jaar open. Campingwinkeltje met beperkte stock, een bakker is vlakbij en er is een café tegenover de camping.
Km14: Enscherange Camping Val d'Or. Langs Escapardenne Eislek Trail in het dorp bij de spoorlijn. Deze camping niet geprobeerd maar de tarieven lijken nogal aan de dure kant hoewel deze camping wel goede kritieken krijgt op beoordelingsites. Er zijn ook trekkershutten en caravans te huur. Lange openingsperiode.
Km 25: Clervaux. Twee campings, keuze hangt er van af of je het Escapardenne Eislek Trail wil verlaten om het stadscentrum te bezoeken of niet. 1/ Camping Reilerweier (1 april - 31 okt). Dicht bij het pad (op 400 meter) maar verder van diep gelegen Clervaux-centrum. Vooral gericht op stacaravans. Wijk van het pad af ter hoogte van de plaats waar je de ringweg rond Clervaux kruist bij Reuler en neem op dat kruispunt rechts de Route de Marnach. 2/ Camping Officiël (1 april - 31 okt). Dicht bij Clervaux-centrum, langs de Clerve maar verder van het hoger lopende Escapardenne Eislek Trail (op 900 meter). Volg vanaf het kruispunt bij een kapel de gele kruisjes van het nationale pad Our-Clervaux in dalende richting naar Clervaux-centrum.
Km 32: Maulusmillen Camping Woltzdal. Op 1 km van Escapardenne Eislek Trail. Verlaat het pad als je bent afgedaald van het SRA-oorlogsmonument. Neem het trappenpad naar het voormalige treinstation van Maulusmillen en volg daar de hoofdweg naar rechts over een paar honderd meter. Goeie camping, trekkerstarief, campingwinkel, mogelijkheid om brood te bestellen, café met maaltijden, indoorinfrastructuur, proper sanitair, open ganse jaar.
Km 36: Troisvierges Camping Troisvierges. Langs Escapardenne Eislek Trail. Open van 1 april tot 1 okt.
Tussen Troisvierges en Houffalize zijn geen campings. Voorbij Houffalize zijn enkele campings maar ze liggen niet in het centrum.
Km 65: Houffalize Camping Le Viaduc. 1 km buiten Houffalize langs de verkeersweg naar la Roche-en-Ardenne. Voor deze camping kan je ook Escapardenne Eislek Trail voorbij Houffalize nog een kilometer of 3 volgen en dan afwijken naar rechts waar je op een betonwegje met houten chalets komt om zo weer de Ourthevallei in te dalen bij de camping. Open ganse jaar.
Km 70: Houffalize Camping C & P Buitensport. Voorbij het viaduct van Houffalize. Eveneens aan de andere zijde van de Ourthe gelegen maar er is blijkbaar een passerelle en enkel afgaande op de topokaart moet deze camping vrij vlot te bereiken zijn als je voorbij het viaduct steeds een noordwestelijke richting aanhoudt over een kleine kilometer. Open ganse jaar.
Km 76: Rensiwez Les Cabanes de Rensiwez. Op 200 meter. Wijk ter hoogte van het naambordje 'Moulin de Rensiwez' af van het wandelpad door scherp rechts te wandelen (volg het pad met het blauwe ruitje). Je loopt dadelijk de camping binnen. Forfaitair overnachtingstarief (25 €). Half april tot half september.
Km 86: Nadrin Camping Belle-Meuse (!). Open 1 april - 15 november. Trekkerstarief vanaf 14 €. Wandel voorbij Ollomont naar het rondpunt in het centrum van Nadrin en neem er de Rue de Wibrin over een paar honderden meters.
Km 91: Engreux Camping Au bout du Monde Open 1 april - 30 oktober. Trekkerstarief vanaf 12 €. Ligt op 1,7 km van Escapardenne, aan andere zijde van Engreux.
Km 98: Maboge Camping Ardenne. Op 1 km van het wandeldpad. Tussen Les Crestelles en Borzée het pad verlaten op het laagste punt door links over 1 km de asfaltweg naar Maboge te nemen. Waalse volkse camping met veel stacaravans maar goedkoop overnachten. Open 15 maart - 10 november.
Km 104: La-Roche-en-Ardenne Camping Floréal. Gelegen aan de rand van La Roche, op het punt waar je de Ourthevallei bereikt. Luxueuze mastodontcamping met prijzen vanaf 15 €. Hele jaar open.
> Vrij kamperen is zowel in het Groothertogdom als in Wallonië officieel verboden, tenzij je de uitdrukkelijke toestemming hebt van de eigenaar. Vanaf juni 2015 waren er in het Parc Naturel des Deux Ourthes 4 bivakzones beschikbaar, waar je telkens één nacht gratis mag slapen. Twee bivakzones daarvan lagen rechtstreeks of op enkele honderden meters van de wandelroute. Door te hoge recreatieve druk sloten ze echter opnieuw in 2021. Je bent dus opnieuw aangewezen op wildkamperen!
> Slaap je liever onderdak dan zijn er nogal wat mogelijkheden. Bvb op campings waar stacaravans of trekkershutten worden verhuurd, hotelletjes, gîte d'étape Barteshaus te Hoffelt, enz. In de vallei van de Trëtterbaach is de molen van Asselborn een uitnodigende plek om te overnachten als het wat mag kosten. Voor wie enkel eenvoudig comfort wenst voor een scherpe prijs is Gilbert's List interessant. Hij heeft adresjes te Kautenbach, Enscherange, Munshausen, Clervaux, Urspelt, Maulusmillen, Troisvierges, Houffalize, Filly, Nadrin en La-Roche-en-Ardenne (x5).
> Zoek je het liever zelf allemaal niet uit dan kan je ook packages boeken voor het Escapardenne Eislek Trail. De Ardense touroperator Europaventure biedt deze optie aan. Interessant indien je eventueel graag zonder bagage wandelt. Vervoer van en naar je etappeplaats en van je bagage zijn indien gewenst inbegrepen. Enkel Europaventure richt zich ook tot Nederlands sprekende wandelaars.
> Langs de wandelroute zijn er eigenlijk niet zoveel mogelijkheden om voedsel te stockeren. In startpunt Kautenbach zijn geen winkels. Op campings kun je vaak gebruik maken van een campingwinkeltje, met name tijdens het toeristische hoogseizoen. Soms kun je er ook brood bestellen. Winkels onderweg heb je enkel te Clervaux (op 1 km alles), Troisvierges (slager op 600 m, supermarkt Smatch op 1 km, vraag de weg), Houffalize (alles, oa Spar en Proxy Delhaize) en La-Roche-en-Ardenne (alles).
> Cafés en restaurants zijn talrijker, zie de etappeverslagen. Behalve Clervaux, Troisvierges, Houffalize en la Roche zijn er ook kleinere plaatsen waar je een café of restaurant vindt: Lellingen (c), Wilwerwiltz (c), Munshausen (c + r), Asselbornermillen (c + r), Hoffelt (c + r, onregelmatig), Le Hérou (c + r), Nadrin (c + r), stuwdam Nisramont (c), Borzée (c + pannenkoeken). Sommige van deze horeca-gelegenheden hangen sterk af van toerisme en zijn buiten het toeristisch seizoen soms tijdens de week niet open of helemaal niet open.
> Geld uit de muur? Clervaux, Houffalize en La-Roche-en-A.
> Er bestaat ook een topografische kaart van de 106 km lange hoofdroute (schaal 1:25.000). En er zijn ook nog eens 4 aparte topokaarten met telkens één of twee extra luswandelingen. Met een afstand tussen 30 en 96 km zijn die trajecten eigenlijk ook langeafstandswandelingen op zich. Ze combineren telkens een stuk Escapardenne Eislek Trail met een ander deel van de Eislek of het Parc Naturel des deux Ourthes. Die routes zijn niet gemarkeerd maar je vindt op de kaarten wel extra informatie, ook op de kaart van de hoofdroute. Alle routes zijn uitgetekend op NGI-kaarten. Eveneens te koop op hoger genoemde plaatsen.
> In de gids en op de kaarten van het Eislek Trail is het pas sinds 2015 opengestelde LEE Trail niet opgenomen. Daarover bestaat een aparte gids. Zie het verslag over het LEE Trail.
> Alle padgegevens voor GPS, inclusief GPX-tracks, open street map etc. zijn te vinden op Cirkwi.be

> Het moet gezegd dat er veel moeite is gedaan om verharding te vermijden. Zo werden in het Groothertogdom enkele volledig nieuwe stukjes pad aangelegd. Je zal dit merken ten noorden van Clervaux en op het plateau van Wincrange tussen de molen van Asselborn en Hoffelt.
> Te Hoffelt werd naar aanleiding van de padontwikkeling voor Escapardenne Eislek Trail het Luxemburgse deel van de afgesloten bedding van het oude Maas-Moezelkanaal open gemaakt. Op het Waalse deel werden niet echt nieuwe paden gecreëerd maar toch merk je ook hier dat mooie paden beter toegankelijk werden gemaakt, zoals in het natuurgebied van Bernistap (langs het Maas-Moezelkanaal) en in de omgeving van Moulin de Rensiwez.
> Wandelend van de stuwdam van Nisramont richting Nadrin is het pad langs de oever van de Ourthe nogal geërodeerd over een afstand van enkele honderden meters. Er werd een bewegwijzerd alternatief uitgewerkt via Filly maar de doorgang via het hoofdtraject is zeker niet onoverkomelijk en de beste keuze.
> Een andere prettige vaststelling is dat je vaak snel wisselt van graspad, veldweg, singletrack, bosweg, enz...Veel afwisseling zowel qua soort wandelpad als wandelomgeving.
> Gebruik best stevige wandelschoenen. 's Zomers kan je eventueel lichtere wandelschoenen verkiezen hoewel ook deze best waterdicht zijn als je vroeg start (dauw op graspaden).

Infobord over Escapardenne Eislek Trail
Bord in Luxemburg dat aanmaant tot voorzichtigheid omwille van drijfjacht
Kaart
EscapArdenne / Eislek Trail
Camping van Wilwerwiltz
Hoteldomein van Asselbornermillen
EscapArdenne - Eislek Trail (Luxemburgen) - 106 km