> Het Escapardenne Lee Trail is een stevige wandelroute van 53 km in het Groot-Hertogdom Luxemburg, die je in twee of drie etappes wandelt. De tocht loopt door een prachtig stukje Luxemburgse Ardennen, met diep ingesneden rivier- en beekdalen, heel wat uitzichtpunten en snel op elkaar volgende landschapsveranderingen. Tussenin wandel je vaak over oude uit-stekende rotsformaties van hard gesteente, die prominent de valleien domineren en het geologisch resultaat zijn van miljoenen jaren ongelijke erosie. Een 'lee' of 'ley' of wordt zo'n rotsformatie hier genoemd, vandaar dus de Lee Trail.
> Dit is een wandelroute waaraan in 2015 terecht het Europees kwaliteitslabel 'Leading Quality Trail' werd toegekend. Het Lee Trail is wandelbeleving van hoge kwaliteit, van de eerste tot de laatste kilometer. Daarvoor staat de keuze voor aantrekkelijke en grotendeels onverharde paden garant, evenals de perfecte padsignalisatie, makkelijke combinatie met openbaar vervoer en de prima wandelgids.
> Deze korte maar uitdagende langeafstandswandeling is zondermeer één van de allerbeste nieuwe routes die in de Benelux de voorbije jaren werden ontwikkeld.
Startpagina > Wandelen > EscapArdenne LEE Trail
Voorstelling
> Het Escapardenne Lee Trail is een vervolg op het succes van het Escapardenne Eislek Trail. De overheid van het Parc Naturel des Deux Ourthes (Belgisch Luxemburg) werkt al vele jaren te samen met de Hëllef fir d'Natur - Natur & Ëmwelt (GH Luxemburg) rond projecten van natuurbescherming en zachte natuurrecreatie. Zo'n grensoverschrijdende projecten kunnen ook rekenen op sterke financiële steun uit het Europese FEDER-fonds. Daaruit kwam ondermeer het Escapardenne Eislek Trail voort in 2012.
> Deze 106 km lange wandelroute tussen Kautenbach (GHL) en La Roche-en-Ardenne (B) was een instant succes omwille van de zeer kwalitatieve uitwerking van de wandelroute en was dan ook terecht een van de eerste langeafstandsroutes in Europa die het label van Leading Quality Trail kreeg.
> De hele geschiedenis over het Eislek Trail kan je terugvinden in ons verslag over deze route.
> Na de openstelling in 2012 kwam het al snel tot een akkoord om de samenwerking verder door te zetten. In het Groot-Hertogdom werd de volgende jaren door beide partners voluit gegaan voor de creatie van een nieuw kwaliteitswandelpad, ontwikkeld volgens dezelfde hoge normen dan het Eislek Trail. Dat werd dus het Lee Trail. Op 1 januari 2014 nam het project een aanvang voor een periode van 18 maanden.
> Er werd in totaal meer dan 250.000 € geïnvesteerd, waarvan de helft door Europa, 57.000 € door de Waalse overheid en 71.000 € door Toerisme Luxemburg ism de stad Ettelbrück. Iets meer dan de helft van dat bedrag was bestemd voor de Lee Trail. Aan Belgische zijde van de grens werd ondermeer gefocust op de verdere uitbouw van het Eislek Trail. Zo werd het in 2015 dankzij dit budget voor het eerst in de centrale Ardennen mogelijk om langs een wandelroute vrij te bivakkeren op enkele aangeduide plaatsen. Een project dat achteraf gezien niet geheel succesvol was door overgebruik.
> Maar het nieuwe Lee Trail werd dus volledig op het grondgebied van het Groothertogdom uitgebouwd. De officiële opening van het Escapardenne Lee Trail vond plaats te Ettelbrück, op 18 juni 2015 en in aanwezigheid van heel wat prominenten. Bij deze gelegenheid werd aan het Escapardenne Lee Trail ook meteen het label van Leading Quality Trail toegekend door de Europese overkoepelende wandelorganisatie ERA. Daarmee verkeert het Lee Trail in het mooie gezelschap van ondermeer het Eislek Trail en het Müllerthal Trail, die eveneens dit label dragen.
> Het Lee Trail is misschien wel de allerbeste nieuwe langeafstandsroute die de afgelopen jaren in de Benelux werd gemaakt. Het zit gewoon allemaal perfect: de landschapsbeleving, de sportieve uitdaging, de omkadering met een prima gids, de goede bewegwijzering... Alles om je zorgeloos en maximaal te laten genieten van deze mooie en voor trekking uitdagende streek.
> Dankzij vlotte spooraansluitingen en goed gelegen campings, kun je deze tocht zelfs zonder zware rugzak afleggen als je telkens op begin- of eindpunt de trein neemt. Dat deden we ook, waardoor de genietsbaarheidsgraad van het Lee Trail nog een extra duwtje kreeg. Absoluut een aanrader deze route.
> We danken in het bijzonder de ontwikkelaars van de Lee Trail: Sébastien, Yves en Claude. Ze werkten het project Lee Trail in detail uit en gaven ons de mogelijkheid het resultaat 'in avant-première' te ontdekken.
> Op de volgende pagina heel wat wandeltips indien je zelf overweegt de Lee Trail te gaan ontdekken. Aansluitend ook nog twee etappe-pagina's.
> Per trein doe je er tussen Ettelbrück en Kautenbach amper 14 minuten over, te voet over het Lee Trail 2 dagen als je er het tempo inhoudt, 3 dagen op meer relaxe wijze. De trein snijdt dan ook via tunnels door de bergen die de sterke meanders van de Sûre scheiden. De Lee Trail neemt in een vrij compact gebied alle plooiingen van het Ardennenlandschap mee en wisselt vaak abrupt van hoogteniveau.
> Soms kom je na een tijd wandelen weer in de buurt van een plek waar je enkele uren eerder passeerde. Toch krijg je niet het gevoel dat je steeds in eenzelfde beperkt gebied rond wandelt door de sterke oriëntatiewijzigingen.
> Je moet het Lee Trail ook niet te licht opnemen. Na 53 kilometer zal je een positief hoogteverschil hebben overbrugd van zowat 2000 meter, behoorlijk stevig! Het Lee Trail is dan ook geschikt voor wandelaars die minstens een redelijk goede wandelconditie hebben.
> Typisch voor een Leading Quality Trail is de sterke afwisseling in landschappen onderweg. De ene keer wandel je over een open en hooggelegen landbouwplateau, daarop volgt dan een passage door een donkere beekvallei, een traject over een rotsig hellingpad, de doortocht in een dorp, een wandeling langs een bredere waterloop, enzovoort. Single-tracks wisselen vlot af met bredere paden waar je naast mekaar kan wandelen. Voor het overgrote deel zijn de paden ook onverhard of slechts licht verhard. Wandelafstand op een verkeersweg wordt vermeden of werd tot een strikt minimum herleid.
> Het Lee Trail werd in tegenstelling tot de meeste langeafstandsroutes niet zomaar ontworpen op basis van wat op stafkaarten aan paden beschikbaar is. Waar nodig werden op het terrein werken uitgevoerd en nieuwe paden aangelegd om je als voetganger een verhoogd wandelcomfort te bieden. Nog zoiets dat het Lee Trail bijzonder maakt.
> Tijdens je tocht kom je ook langs heel wat uitzichtspunten, sommige daarvan behoren tot de mooiste van de ganse Ardennen.
> Meer over de algemene kwaliteitsnormen van de Escapardenne-paden lees je in het verslag over het Escapardenne Eislek Trail. Het Lee Trail is overigens perfect te combineren met het Eislek Trail. Ter hoogte van de kerk van Kautenbach sluiten beide wandelroutes naadloos op elkaar aan, zodat je er een veel langere trekking kan van maken. Hieronder het kaartoverzicht met beide routes gecombineerd.
Hoe is dit wandelverslag opgebouwd?

> Op deze pagina stellen we je het algemene concept en de karakteristieken van deze tocht voor. Op de pagina met wandelinfo vind je praktische tips die je helpen voor een eigen tochtplanning en vervolgens wandelen we in 2 etappes en evenveel pagina's de hele route helemaal af met de bedoeling hier een beeld te schetsen van 'life on the road' en wat er allemaal te zien is.
> Dit is enkel maar een persoonlijk wandelverslag over. Zoek je officiële informatie, ga dan naar de officiële website of de Facebookpagina van EscapArdenne / Lee Trail of naar die van de initiatiefnemers, Parc Naturel des Deux Ourthes (Wallonië) en Natur & Ëmwelt (GH Luxemburg).Opening van het Escapardenne Lee Trail te Ettelbrück op 18 juni 2015 door de organisaties Natur & Ëmwelt + Parc Naturel des Deux Ourthes, in het gezelschap van de route-initiatoren en burgemeesters
Het Lee Trail in combinatie met het Eislek Trail
Yves Kail (Hëllef fir d'Natur) en Sébastien Este (Parc Naturel Deux Ourthes), projectinitiatoren van het Escapardenne Lee Trail
Nieuw gemaakt pad voor de Lee Trail om van een stukje verkeersweg te blijven.
EscapArdenne - Lee Trail (GH Luxemburg) - 53 km