<<< Startpagina

<<< archief juli - september 2018
Archief oktober - december 2018
04 dec 18 -Wandelroute van het Jaar...longlist - Tien kandidaten zijn nog in de race voor de uitverkiezing van de Benelux Wandelroute van het Jaar 2019. Op zaterdag 2 februari 2019, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, reikt de jury de bijbehorende trofee uit aan de winnaar.

De jury had voor de longlist de keuze uit niet minder dan 18 gegadigden die zich in de loop van 2018 hadden aangemeld. Het gaat daarbij om routes die tussen november 2017 en november 2018 nieuw gerealiseerd of ingrijpend gewijzigd zijn. Dit is het lijstje, dat na verdere verkenningen begin januari zal worden gereduceerd tot 5 routes:

Brabantse Kouters.
Wandelknooppunten-netwerk van 480 km in het noordwesten van Vlaams-Brabant, deels grensoverschrijdend met Oost-Vlaanderen. Met 300 km bijkomende paden ten oosten van de A12 met een wandelapp.
Elfstedenwandelroute. Dit keer niet op schaatsen maar wel te voet met dit 283 km lang nieuw streekpad (SP19) langs de 11 steden van de bekende schaatswedstrijd.
Kempentocht. Meerdaags wandelen langs knooppunten en over onverharde paden in de Antwerpse Kempen (63,5 km).
Noardlike Fryske Wâldenpad. Nieuw streekpad (SP20) van 165 km door de noordelijke Friese wouden, met heel wat natuurgebieden en natuurmonumenten.
Romeins Limespad. Nieuw LAW16 pad. 275 kilometer van Katwijk aan Zee naar Nijmegen langs gereconstrueerde wachttorens en castella langs de Romeinse Limes.
St. Odulphuspad. Pelgrimsroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland in 15 etappes.
Tour du Brabant Wallon - GRP127 'streek grote routepad' (Grande Randonnée de Pays). Rondwandeling van 266 km zuiden van Brussel. Romaans Brabant op zijn mooist.
Walcherse Wandelingen. Wandelgids van de uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Met 11 afzonderlijke wandelingen op dit “eiland” in Zeeland en een – uit 4 etappes bestaand – “Rondje Walcheren” van 80 km.
Wandelronde van Vlaanderen – GR5A - Een lus van 570 km langs de grenzen van Oost- en West-Vlaanderen. Met een aantal nieuwe en vernieuwde trajecten en voor het eerst uitgegeven in één wandelgids.
Zuiderwaterlinie wandelpad. Over 290 km, langs 11 historische Noord-Brabantse vestingsteden van Bergen op Zoom tot Grave.

02 dec 18 - Allereerste lange wandelroute door België - Op onze zoektocht naar de oudste langeafstandswandelroute in België, belandden we eigenlijk in... Duitsland. Vanaf de eerste jaren van de 20ste eeuw bewegwijzerde daar het Eifelverein tussen Aken en Trier heel wat lange wandelroutes. Eentje liep ook door een gebied dat vandaag bekend staat als de Oostkantons of Oost-België maar tot 1920 nog buitenland was, grondgebied was van Pruisen. Eifelvereinsweg nr 8 liep van Aken naar Trier over zowat 160 km via Eupen, Malmedy en Sankt-Vith. We vertellen je er alles over op een aparte historische pagina en onderzoeken ook wat er vandaag nog is van overgebleven. Eifelvereinsweg nr. 8 . (foto Eifelverein Köln)
29 nov 18 - Muziekboswandelroute - Na een publieke stemmingsronde verkozen tot mooiste Oostvlaamse wandelroute dit jaar: de Muziekbosroute. Ze vertrekt vanuit het gehucht Marie-Louise en loopt langs mysterieuze grafheuvels, een iconische 19de eeuwse toren, tapijten boshyacinten (in de lente) en uiteraard hellend bos, we zitten immers in hartje Vlaamse Ardennen.

Toerisme Oost-Vlaanderen selecteerde uit verschillende regio's een vijftal aantrekkelijke wandelroutes, waaruit het publiek kon kiezen. De Muziekbosroute (11 km) werd dus uitverkozen. Je kunt een rudimentaire wandelkaart downloaden, meer gedetailleerd is de papieren versie.

Voor wie stevig op stap wil gaan raden we echter vooral een andere publicatie van Toerisme Oost-Vlaanderen aan, die eerder dit jaar verscheen en dus helemaal update is. In het boekje "Grensgevallen" vind je vijf wandelroutes terug, geënt op de knooppuntennetten in de regio en in een cluster verbonden met elkaar. Je kunt dus naar hartelust combineren en er ook een stevige dagtocht van 25 of 30 km van maken.29 nov 18 - Peerkepad - Een nieuwe wandelgids voor dit langeafstandspad dat sinds oktober 2009 bestaat. Het Peerkepad werd ontwikkeld ter herdenking van de 200ste verjaardag van de zalige Peerke Donders, een Nederlandse missionaris. Hij is voor de Nederlandse Limburgers zowat het equivalent van Damiaan voor de Vlaamsbrabanders. Donders werkte onder de melaatsen van Suriname en is ondertussen zalig verklaard.

De route loopt tussen Tilburg (geboorteplaats) en Wittem (de abdij vanwaar hij uitgezonden werd) over 165 km, waarvan zowat 50 km door 'Vlaams Limburg' (via Achelse Kluis, Bree en Lanklaar). Rustige historische paden vormen de hoofdmoot van het traject, hoewel Peerke Donders nooit op die paden heeft gelopen, hij is zelfs nooit in Wittem geweest.

De tocht is niet bewegwijzerd. De pelgrimsroute is gericht op de rustige wandelaar, die ook openstaat voor het meditatieve, wat ook duidelijk in de gids blijkt. Eerder dus een pelgrimstocht dan een sportieve - laat staan een avontuurlijke - uitdaging. Het gaat dus over een doorlopende wandelroute in etappes maar er werden ook een aantal dagwandelsuggesties in lusvorm opgenomen.

De heruitgave van de wandelgids werd samengesteld door Henk Erinkveld. Het Peerkepad heeft ook zijn eigen website waar het gidsje kan worden besteld via de webshop van uitgeverij TIC of naar keuze ter plaatse of online in de kloosterwinkel van Wittem.28 nov 18 - NGI-topokaarten aan 1 € - Voor liefhebbers van papieren topokaarten: uitverkoop bij het NGI van alle kaarten op schaal 1:10.000 (40 km² per kaart). Slechts 1 € 't stuk ipv 6,5 € tot uitputting stock! Enkel onder deze voorwaarden te koop in de fysieke winkel (Abdij Ter Kameren - Brussel). Grid & meer info27 nov 18 - Opening Wandelnetwerk Demer en Dijle - Amper anderhalve maand na de openstelling van het Wandelnetwerk Brabantse Kouters, wordt in de provincie Vlaams-Brabant vanaf vandaag opnieuw een wandelnetwerk toegankelijk. Dit keer zijn we te gast in de Demer en Dijlestreek, de honderden knooppuntpalen bevinden zich op het grondgebied van de gemeenten Steenokkerzeel, Kortenberg, Keerbergen, Kampenhout, Rotselaar, Herent, Haacht, Aarschot, Boortmeerbeek en Begijnendijk.

Het meest interessante wandelgebied in het netwerk wordt gevormd door de zogenaamde "Groene Vallei", een lint van net niet aan elkaar gesloten groengebieden, waarvan sommige uitzonderlijk waardevolle biotopen bevatten: Hellebos, Torfbroek, Silsombos, Molenbeekvallei en Kastanjebos. Echt een aanrader, met name tijdens de maanden mei en juni, wanneer je er uitzonderlijke flora kunt zien waaronder veel wilde orchideeënsoorten. Ook op de oevers van Dijle en Demer en langs de antitankgracht bij Haacht is het bijzonder aangenaam wandelen.

Wandelnetwerk Demer en Dijle strekt zich uit over 340 km aaneengeknoopte paden en wegen. De papieren kaart is vanaf 28 november te koop online via de lokale of provinciale toeristische diensten en het netwerk is vanaf morgen ook digitaal te bekijken via wandelknooppunt.be .
(Foto: opening wandelnetwerk in aanwezigheid van Minister voor Toerisme Ben Weyts en Gedeputeerde voor Toerisme in Vlaams-Brabant Monique Swinnen).18 nov 18 - "Sur Les Sentiers de Grande Randonnée" - “Wandel over GR-paden en je opent de poort naar het openluchtmuseum van 1001 landschappen waaruit het Waalse land bestaat.”, schrijft Jean-Marie Maquet als auteur van een net verschenen kijk- en leesboek over de Grande Randonnées in Wallonië en Brussel.

Weinigen zijn zo goed geplaatst om zo'n stelling te poneren, nog minder om die landschappen ook uiterst sfeervol in beeld te brengen. Wie vertrouwd is met de Waalse Grande Randonnées herkent in het boek bekende plekken, zoals het hoog boven rotsen gelegen Château de Walzin langs de Lesse (GR 126), het lieflijke Gaume-dorp Chassepierre (GR 16 Semoisvallei) of de door weer en wind verwrongen solitaire bomen op het Hoge Venenplateau (GR 573). Daarnaast weet de auteur-fotograaf ook perfect de sfeer weer te geven van de vele eenzame slingerpaadjes die deel uitmaken van een lange GR-tocht. Ze plooien en draaien mee met het landschap en als wandelaar ervaar je er vaak immense stilte, enkel doorbroken met het geluid van je eigen voetstappen.

Jean-Marie Maquet wandelt al meer dan 40 jaren over de Grande Randonnées. Als een van de vele padmarkeerders verfde hij lange tijd de bekende witrode streepjes die de wandelaar leiden, als uitstekend schrijver vloeiden er ontelbare tochtreportages uit zijn pen en als hoofdredacteur schreef hij tien jaar lang het Waalse GR-tijdschrift mee vol. Bovenal is Maquet ook een begenadigd fotograaf, die zonder geforceerde nabewerkingen landschappen en Grande Randonnée-paden bijzonder mooi in beeld weet te brengen.

Zo hebben we Jean-Marie Maquet zelf ook leren kennen (al wandelend natuurlijk!), een bescheiden, stille man met een grote liefde voor zijn land en zijn taal. Waal en Ardennees, geboren en opgegroeid in Han-sur-Lesse. Zijn foto's fleurden al vele topografische GR-wandelgidsen op, in “Sur les Sentiers de Grande Randonnée” staat het beeld dit keer zelf volledig centraal. Maquet wandelde voor dit kleurrijk GR-boek tussen Brussel en de Semoisvallei en van de Hoge Venen tot Chimay en de Viroinvallei. Vijf routes vormen de witrode (of roodgele) draad: de Grande Randonnées 126, 127, 16, 125 en 57: tesamen een representatieve staalkaart van de landschappen die onder je voeten wegschuiven tussen Brussel en de Semoisvallei of de Hoge Venen. In een laatste hoofdstuk exploreert Maquet een cocktail van GR-routes (571, 14, 56, 14, 15) over de Hoge Venen en door de vele beek- en riviervalleien die van het dak van Wallonië en de Oostkantons aftakken.

Wie door dit boek wandelt, stelt aan de hand van de sfeerbeelden ongetwijfeld ook vast dat je onderweg de mooiste landschapskleuren en -verkleuringen waarneemt bij het krieken van de dag of tijdens de uren voor het vallen van de avond; momenten waarop weersomstandigheden als mistflarden, beladen wolken of zachtere kleuren van zonnestralen over het landschap worden gestrooid.

“Sur les Sentiers de Grande Randonnée” is een ode aan 60 jaar GR-paden door Wallonië en aan een beleving die je enkel te voet kunt hebben, traag schuivend door landschappen en paden tussen aarde en hemel, met onderweg zeeën van tijd om rustig de omgeving te absorberen of details op te nemen. De letters 'GR' mogen dan ook in vet worden geschreven om de GRandeur van dit boek te accentueren.

“Les Sentiers de Grande Randonnée” van Jean-Marie Maquet is een franstalig boek van de Waalse kwaliteitsuitgeverij Weyrich. Voor wie houdt van GR-tochten wandelen in Wallonië, nog eens wil nagenieten of net de smaak wil te pakken krijgen! Te bestellen online of via de boekhandel. EAN: 9782874894930 .14 nov 18 - Hoge Kempen langeafstandswandeling - Weer helemaal update: uitgebreid verslag over de langeafstandswandelroute (74 km) door het Nationaal Park Hoge Kempen. Met zo'n 85 % aan onverharde paden blijft het een topper in Vlaanderen. Je wandelt vaak langere tijd door gemengde bossen van loof- en naaldhout met onderweg natuurgebieden, uitzichtpunten en vooral veel rust in het groen.

Sinds 2006 heeft Vlaanderen een Nationaal Park, Hoge Kempen, in de provincie Limburg. De uitstekend uitgepijlde lange afstandswandeling van 74 kilometer door en rond het park geeft je de mogelijkheid om alle hoeken van dit 5700 hectaren groot natuur- en recreatiegebied in Vlaanderens groenste provincie te ontdekken. Minsens goed voor drie of vier dagen zwerven over zandpaden en in bossen tussen Maasmechelen, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Dilsen-Stokkem.
Wandelverslag.10 nov 18 - Wandelen langs sporen van WO I - 100 jaar geleden eindigde De Groote Oorlog officieel. De generatie die alle ellende meemaakte is inmiddels gestorven. Dit weekend de laatste grote herdenkingen, waarna de aandacht stilaan en over vele jaren langzaam verder zal wegdeemsteren. Resten vandaag nog van diep in de Ardense bossen tot in de Westhoek de talrijke sporen van al dat zinloos geweld: bunkers, loopgraven, bomkraters, musea, monumenten en niet in minst de duizenden graven van jonge soldaten. Meerdaags wandelen langs de WO I-relicten in Vlaanderen kun je met de GR-gids "Langs Sporen van de Groote Oorlog", die hier en daar nog te koop is maar er bestaan ook overal talloze korte plaatselijke wandelingen rond WO I-herdenkingen.4 nov 18 - Grande Randonnée 571 halve eeuw oud - Nog steeds een van de meest geliefde Ardennenroutes is GR 571 (Valleien Amblève, Salm, Lienne). Voor wie de Ardennen op zijn meest puur wil ontdekken. De bewegwijzering begon eigenlijk al eind 1966: 9 km signalisatie met witrode streepjes tussen Remouchamps en Chefna-ville. Pas in 1968 werd G.R. 571 (toen ook bekend als G.R.A.) officieel geopend met een wandelrally. Onderweg kregen de wandelaars gutsende regen over zich, niettemin waren er 270 deelnemers, die zelfs vanuit Kortrijk kwamen afgezakt.

Oorspronkelijk was de GR 571 slechts 56 km lang (Comblain-au-Pont - Trois-Ponts - Stavelot). Over de jaren heen 'slorpte' GR 571 echter andere GR's op: GR 572 (vallei van de Salm) en GR 578 (vallei van de Lienne). Daardoor groeide de route uit tot een tocht van 165 km. Daarmee is het nog niet gedaan. De voorbije jaren werd het tracé van GR 571 weer op een aantal punten sterk gewijzigd, wat kortelings zal resulteren in een nieuwe topografische editie (de 7de al sinds 1968). De halve eeuweling krijgt ook voor het eerst geelrode bewegwijzering, het wordt immers een streekpad.2 nov 18 - Trotter Reizen - Een van de opvallendse nieuwe boeken op de jaarlijkse Antwerpse Boekenbeurs is ongetwijfeld 'Trotter Reizen' van uitgeverij Lannoo. Geen reisboek voor grammenjagers en lichtgewichtbackpackers; hou je vast, Trotter Reizen is een twee-en-een-halvekilokanjer van een boek. Niet bedoeld dus om je te gidsen onderweg, wel een gedroomde bucketlistinspirator voor zowat elk type reiziger.

De brede waaier aan nederlandstalige Trottergidsen is in Vlaanderen en Nederland al sinds de jaren '90 een vaste waarde voor de reiziger met net een tikje meer drang naar avontuur en ontdekking. Het zijn voor de Vlaamse en Nederlandse reiziger aangepaste, vertaalde versies van de Franse Guides du Routard. Vergelijkbaar ook met de Lonely Planetgidsen.

In deze Trotter Reizen is het mooiste en boeiendste van de ganse aardkorst samengebracht: de meest paradijselijke eilanden, de 25 mooiste roadtrips, de beroemdste ruïnesteden, meest legendarische surfplekken, de 10 meest angstwekkende bestemmingen, naast nog tientallen andere oplijstingen waaraan heel wat praktische reisinfo is aan toegevoegd. Reizen op eigen kracht komt volop aan bod met oa “10 trektochten om nooit te vergeten” en “de mooiste fietsroutes ter wereld”.

Het boek oogt ondanks zijn aantrekkelijke retro lay-out en illustraties toch ook helemaal update want ook recente reisvormen komen uitgebreid aan bod, zoals couchsurfing, wwoofing, reizen per vrachtschip, streetart & muralsontdekkingstochten, enz. Uren en uren pré-reisplezier, een alomvattende reisbijbel, een bodemloze inspiratiebron voor reisfanaten; de superlatieven over de inhoud zijn al even talrijk dan die over de vorm: 370 bladzijden, 2,5 kilo zwaar, groot formaat 25 x 33 cm.
Trotter Reizen is net verschenen bij uitgeverij Lannoo. Preview2 nov 18 - Geologische wandelingen - De Naamse universiteit publiceert een aantal interessante wandelboekjes waarin de ontdekking van een aantal boeiende landschappen centraal staat. Bij elke grondig uitgewerkte wandeling in de provincie Namen wordt het landschap geologisch en bodemkundig in detail ontleed. Echt iets voor de meerwaardezoeker, die behalve genieten van uitzichten en een sportieve tocht ook meer willen weten over hoe zo'n landschap en zijn bodem is ontstaan, samengesteld en geëxploiteerd voor menselijke aktiviteit. Er zijn momenteel vier wandelpublicaties beschikbaar, waarvan telkens ook een nederlanstalige versie bestaat: wandeling van Freyr, Profondeville, Han-sur-Lesse en de vallei van de Orneau. In voorbereiding zijn ook wandelingen te Furfooz en Gedinne. De publicaties van telkens zo'n 30 à 50 pagina's zijn te koop bij de uitgeverij van de Naamse univ of te downloaden via de Fondation Close. GPS tracks van deze geologische / pedologische wandelingen via www.tourismegps.be/

1 nov 18 - Wandelinformanten gezocht - Op 2 en 3 februari 2019 vindt in Gent de achtste editie van de Fiets en Wandelbeurs plaats. De vereniging voor Grote Routepaden is nog op zoek naar vrijwilligers voor de wandelinformantenmarkt: wandelaars die de bezoekers kunnen vertellen ‘vanuit hun buik’ over hun eigen reiservaringen, met kaarten, fotoboeken en laptops in de aanslag. Ben je laaiend enthousiast over je laatste wandelvakantie? Wissel je graag informatie uit met andere wandelliefhebbers? Ben je al verschillende malen naar dezelfde wandelregio geweest omdat het daar zo mooi is? Dan kun je contact opnemen met vzw Grote Routepaden. Mail.


11 okt 18 - Populairste hooggebergteroutes - De 10 meest geliefde wandelroutes ter wereld in hooggebergte, volgens Reader's Digest...
10 okt 18 - Tenerife te voet - Tenerife staat niet langer enkel op de kaart voor massatoerisme, de voorbije 10 jaren is het ook een aantrekkelijke, vlot bereikbare winterwarme wandelbestemming geworden. Voor Marc & Manuela is het wat hun tweede thuis geworden. Hun vele wandelingen en wandelinfo over de Canarische Eilanden delen ze sinds een jaartje ook op een website, Tenerife Wandelen . Behalve een FB-pagina is daar ook een snel groeiende community-groep uit gegroeid. Ook de eilanden La Gomera & La Palma komen aan bod. Voor wie graag warm wandelt als het hier wat kouder is...05 okt 18 - Van zompig veen naar steenslagpad - Wie al eens over de Hoge Venen langs de rand van de Fagne Wallonne wandelde over de grande randonnée 14 , 573 of 56, passeerde onderweg naar Botrange wellicht over het lange pad tussen Haie de Souk en La Béole. Waar je vroeger over typische - soms wat verende - veenbodem wandelde, doe je dit nu sinds enige tijd over dikke steenslag. Padverminking of verantwoorde aanpassing?

We vroegen aan het bestuur van de meer dan 80 jaar oude vereniging voor de bescherming van de Hoge Venen - Les Amis de la Fagne - wat ze vonden van deze verandering en waarom de overheden dat daar doen? Hun leden wandelen ook veel liever over natuurlijke bodem, al is die soms behoorlijk drassig in de Hoge Venen - is het antwoord, ze zijn er dus zeker geen fan van.

Het blijkt echter dat de verharding er is gekomen om de venen voor het materiaal van de brandweer beter te ontsluiten. Bij de verwoestende veenbranden van 2011 kon het blusmateriaal niet kort genoeg bij de brandhaarden worden gebracht zonder het risico kompleet vast lopen in de veengrond, wat overigens zou zijn gebeurd. De vuurzee zou volgens de brandweer niet zo'n grote proporties hebben aangenomen indien ze op een aantal punten langs het reservaat makkelijker toegang hadden gehad.

Navraag bij biologen leverde ook op dat de impact op de natuur miniem is, alsnog volgens de voorzitter van Les Amis de la Fagne.

Blijft natuurlijk dat hierdoor toch ook een stukje autenticiteit verdwijnt.
Enkele foto's van andere vrij recent verharde paden in de Hoge Venen kun je ook zien op HikingDB .
(Met dank aan Eric Van As voor de rechtse foto onderaan.)<<< Startpagina

<<< archief juli - september 2018