<<< Startpagina

<<< archief oktober - december 2017
Archief januari - maart 2018
10 feb 18 - Wandeltrofee 2018 - Verkozen tot dé beste Wandelroute van het Jaar op de Fiets- en Wandelbeurs te Gent dit weekend: "Een Wandeling rondom Zuid-Limburg".

Gidsauteur Alex Buis beschrijft een enorme wandellus van liefst 277 km, mooi verdeeld in 11 dagetappes van 19 tot 29 km. De route loopt door Nederlands en Belgisch Limburg, langs voormalig Neutraal Moresnet, door Aken en de Duitse Wormvallei en door het Land van Herve en de provincie Luik.

Met opzet vermijdt Alex het centraal gelegen en bij wandelaars erg populaire stukje NL-Limburg rond Valkenburg, de Geulvallei en het Drielandenpunt, om net op zoek te gaan naar minder platgelopen wandelpaden. Niettemin wordt de tocht een ongelooflijk afwisselende beleving door de Euregio met al zijn sterk verschillende talen, culturen, landschappen en merkwaardigheden.

Eigenlijk wordt de brede regio al doorsneden met een lange lijst aan andere langeafstandspaden. Het lijkt of Alex het beste van al die paden wat bij elkaar heeft gebundeld. De route zelf is niet bewegwijzerd maar de auteur beschrijft het trajectverloop in detail.

De gids "Een wandeling rondom Zuid-Limburg", bekroond met de Wandeltrofee 2018, is een uitgave van Gegarandeerd Onregelmatig.
07 feb 18 - Fiets- en wandelbeurs / Wandeltrofee 2018 - Nog slechts 5 routes in de running voor de VL-NL- trofee van 'Wandelroute van het Jaar 2018'. Bekendmaking beste nieuwe of vernieuwde wandelroute door een onafhankelijke jury van ervaren wandelaars op de Fiets- en Wandelbeurs te Gent, nu op 10 februari. In totaal liep de jury maar liefst 1200 kilometer om de genomineerde routes in de praktijk te testen. De kanshebbers:

 • GR 512: de 173 km lange vernieuwde Heuvelroute doorheen de provincie Vlaams-Brabant van Diest naar Geraardsbergen (een initiatief van Grote Routepaden)
 • Een wandeling rondom Zuid-Limburg: een lus van 277 km rondom het zuidelijke puntje van Nederlands Limburg door België, Duitsland en Nederland (een uitgave van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig)
 • Roots Natuurpad: een lange-afstandspad van 459 km van Groningen tot de Belgische grens, voor 70% op onverharde paden (een initiatief van Roots Magazine)
 • Wandelnetwerken Vlaamse-Ardennen: de twee nieuwe wandelnetwerken Zwalmvallei en Bronbossen ontsluiten samen met het bestaande netwerk Getuigenheuvels in totaal 850 km bewegwijzerde wandelpaden (een initiatief van Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Thorpark: 11 wandellussen vanuit de nieuwe toegangspoort Thorpark Achter de voormalige mijn van Waterschei (een initiatief van het Nationaal Park Hoge Kempen) • Net zoals vorig jaar bundelen drie beurzen op 10 en 11 februari in Flanders Expo hun krachten: de Fiets en Wandelbeurs, e-bike Challenge en Mount Expo. Fietsers, wandelaars én klimmers weten dus wat gedaan. Themaland is Zwitserland, nieuw is de Hicle Family Tour.

  Wie op zoek is naar een actieve vakantie, vindt op de Fiets en Wandelbeurs verrassende routes en paden, een ruim aanbod begeleide reizen, stevige wandelschoenen en sterke trekkersfietsen. Al die toeristische diensten, reisorganisaties, accommodaties en outdoorfabrikanten worden aangevuld met een uitgebreide portie lezingen, workshops en tips van doorwinterde wandelaars en fietsers.

  De Fiets en Wandelbeurs is de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. In 2018 gaat de beurs door in Flanders Expo in Gent op 10 en 11 februari 2018 en in de Jaarbeurs in Utrecht op 2, 3 en 4 maart 2018.

  03 feb 18 - Te voet tussen middelpunten VL en W - Sinds enkele maanden zijn het middelpunt van Vlaanderen (nabij Lippelo) en dat van Wallonië (nabij Spontin) volledig met elkaar verbonden met witrode wandeltekens van GR-paden. Dat traject loopt grotendeels over langer bestaande grote routepaden. Om de verbinding compleet te maken werd hiervoor in Vlaanderen Grote Routepad 126 noordelijk (tussen Meuzegem en Mariekerke-aan-de-Schelde) doorgetrokken, zodat het nieuwe traject ook connecteert met GR 5A en de Scheldevallei. Het nieuwe traject loopt wel er veel over verharde paden en wegen (zo'n 80 %) maar ze zijn meestal rustig qua verkeersdruikte. Kaart en routebeschrijving kun je downloaden via de website van GR-paden, voor het verdere trajectverloop voorbij Wolvertem gebruik je de trajecten van oa GR 128, GR 126 en GR 575/576.  28 jan 18 - Grensgevallen - Leuk nieuw wandelconcept in de Vlaamse Ardennen. Grensgevallen: 5 wandellussen van 10 à 17 km rond de taalgrens met het Pays de Collines (Henegouwen) via wandelknooppunten van de netwerken Bronbossen / Getuigenheuvels en Pays des Collines. Deze lussen vervangen de oude taalgrensroutes. Je kunt ook 2 lussen aaneensluitend combineren tot een stevigere dagtocht van 22 à 30 km of zelfs de buitenzijde van alle lussen combineren tot een meerdaagse tocht!

  We testten de Duivelroute uit te Everbeek - Levierenbos en genoten van de immense stilte in het sterk golvende landschap en de (modderige) wegen waarvan maar liefst 75 % onverhard was. Aanrader.

  Nieuw ook is dat het Agentschap voor Natuur & Bos een aantal nieuwe rustpunten inbouwd. Zo worden er een paar ligbanken geplaatst op plekken met een mooi uitzicht over de golvende Vlaamse Ardennen (foto). Extra reden om zelf eens een van de 'Grensgevallen af te wandelen!

  De gids 'Grensgevallen' is eerstdaags te koop voor enkele euro's, oa bij Toerisme Vlaamse Ardennen of Toerisme Oost-Vlaanderen.
  18 jan 18 - Tour de Brabant Wallon - Helemaal terug van geweest, de Tour du Brabant Wallon, gerecupereerd nu als GR-Streekpad GRP 127, maar liefst 266 km lang. De bewegwijzerde en van een gloednieuwe wandelgids voorziene TBW loopt door alle gemeenten van de kleine provincie Waals-Brabant. De oude lichtblauwrood-streepjes zijn vervangen door geelrode GR-streepjes en de gids is sinds vandaag beschikbaar bij Les Sentiers de Grande Randonnée.  13 jan 18 - Gilbert's List 2018 - Een nieuw jaar en een nieuwe Gilbert's List. De 25ste al! Voor wie in Wallonië + grenssteek graag goedkoop onderdak slaapt tijdens zijn trekking is de lijst van Gilbert zeer handig. Een vrijwillig initiatief ism vzw Wegwijzer, samengesteld zonder commerciële bedoeling. Veel adresjes die je nergens anders in accommodatielijsten zal vinden. Geen vakantiehuizen die je voor een weekend of week moet reserveren maar een bed voor de doortrekkende wandelaar die vaak maar één of enkele nachten verblijft. In totaal 346 adressen waar je in principe kunt overnachten voor max. 17,5 € of 22,5 € met ontbijt. Soms bereik je die lage prijs pas als je met meerderen onderweg bent. Telkens vermelding welk langeafstandspad vlakbij loopt. Leden van Wegwijzer Reisinfo kunnen de lijst gratis dowloaden. Postbezorging van de nieuwe lijst tegen kostenvergoeding (B: 3,5 € / NL: 5 €). Mail: gilbert.bastiaensen(at)pandora.be . Heb je zelf nog een adres waar de doortrekkende wandelaar welkom is voor een goedkope prijs, dan is je input bij Gilbert zeker welkom.
  8 januari 2018 - Wallonië: langer drijfjacht - De jaarlijkse drijfjachtperiode op everzwijnen in Waalse bossen wordt deze winter uitzonderlijk extra verlengd. Ze eindigde dit keer niet op 31 december maar loopt pas af op 28 februari 2018. Dat heeft tot gevolg dat je ook in januari en februari als wandelaar kunt te maken hebben met afgesloten bossen en een onvoorzien extra aantal wandelkilometers omwille van omweg.


  Er is een overpopulatie aan everzwijnen met nogal wat schade aan landbouwgewassen tot gevolg. Een belangrijke oorzaak van die overpopulatie ligt aan een verkeerd overheidsbeleid, waarbij de bijvoederperiode van everzwijnen in bossen uitgebreid werd naar het hele jaar. Hierdoor ontstonden ideale kweekomstandigheden. Hou dus terdege rekening met deze drijfjachten als je plannen hebt voor een wandeltocht in Wallonië.
  6 januari 2018 - Wandelroute van het Jaar - In het kader van de jaarlijkse Fiets- en Wandelbeurzen in Vlaanderen en Nederland, kiest een jury van ervaren wandelaars ieder jaar de beste nieuwe of vernieuwde langeafstandsroute. Een eerste selectie van 10 routes die in aanmerking komen voor de Wandeltrofee is inmiddels gemaakt. Hieronder de longlist die de jury heeft vrijgegeven en die binnenkort zal worden gereduceerd tot een shortlist om daaruit uiteindelijk te komen tot een winnaar, die zal worden bekendgemaakt op de Fiets- en Wandelbeurs te Gent op 10 februari. In willekeurige volgorde:
  Een wandeling rondom Zuid-Limburg
  Een lus van 277 km rondom het zuidelijke puntje van Nederlands Limburg door België, Duitsland en Nederland (een uitgave van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig).
  Roots Natuurpad
  Een langeafstandspad van 459 km van Groningen tot de Belgische grens, voor 70% op onverharde paden (een initiatief van Roots Magazine).
  Gelukkigerwijspad
  Een hedendaags pelgrimspad in de vorm van een lus van 125 km tussen Amersfoort, Utrecht, Wijk bij Duurstede en Rhenen door de Utrechtse Heuvelrug (een initiatief van het Ministerie van Geluk,Welbevinden en Plezier).
  IJsselpad
  Een lijnwandeling van 177 km langs de IJssel vanaf zijn aftakking van de Rijn in Westervoort tot de monding in de buurt van Kampen (een initiatief van wandelliefhebber Dolf Logemann).
  Wandelnetwerken Vlaamse-Ardennen
  De twee nieuwe wandelnetwerken Zwalmvallei en Bronbossen ontsluiten samen met het bestaande netwerk Getuigenheuvels in totaal 850 km bewegwijzerde wandelpaden (een initiatief van Toerisme Oost-Vlaanderen).
  Wandelnetwerk Groene Hart Utrecht-Midden
  Knooppuntennetwerk van 500 km in de provincie Utrecht, meer bepaald in de regio's Vechtstreek, Noorderpark en de gemeenten Utrecht en Vianen (een initiatief van Recreatie Midden-Nederland).
  IJmond Wandelroutes
  Een serie wandellussen rond drie thema’s in de streek Beverwijk, Heemskerk en Velsen op het wandelnetwerk Noord-Holland (een initiatief van de provincie Noord-Holland).
  GR 512
  De 173 km lange vernieuwde Heuvelroute doorheen de provincie Vlaams-Brabant van Diest naar Geraardsbergen (een initiatief van Grote Routepaden).
  GR 5
  Het 246 km lange vernieuwde Vlaamse traject van de legendarische GR 5 (Noordzee-Middellandse Zee), dat loopt van Bergen-op-Zoom tot Eben-Emael (een initiatief van Grote Routepaden).
  Thorpark
  11 wandellussen vanuit de nieuwe toegangspoort Thorpark Achter de voormalige mijn van Waterschei (een initiatief van het Nationaal Park Hoge Kempen).

  3 januari 2018 - Via Tenera, nieuwe compostelaroute - In de herfst van 2017 werd een aanvang genomen met de bewegwijzering van een nieuw traject door Vlaanderen en Wallonië dat aansluit op langer bestaande paden richting Santiago de Compostela in Galicië.

  De Via Tenera ('de Weg van de Dender') zal grotendeels de valleien van Schelde en Dender volgen tussen Antwerpen en het Noordfranse Valenciennes. Dit is reeds de 9de compostelaroute door België. Momenteel is het traject nog enkel maar bewegwijzerd te Henegouwen, tussen Deux-Acren - Lessines - Ath. Dat deel werd trouwens ook al officieel ingewandeld op 9 september 2017. Projectdrager van de Via Tenera is het Waalse Compostelagenootschap. Het volledige traject wordt in de toekomst uiteraard verder uitgebouwd in samenwerking met de verschillende genootschappen voor Compostela.  2 januari 2018 - Wandelnetwerk Kalkense Meersen - In 2015 stelde de Toerisme Oost-Vlaanderen het gedeeltelijk afgewerkt wandelnetwerk Kalkense Meersen - Donkmeer voor (regio Berlare - Zele - Appels - Donk). Omwille van Sigmawerk rond de Schelde-oevers zou het volledige netwerk pas in 2017 beschikbaar worden. De provinciale overheid hield woord, net voor het jaareinde werd het volledige netwerk geopend en van een nieuwe, volledige wandelkaart voorzien.

  De uitbreiding met 65 km trajecten is geheel in westelijke richting. Zo werden nu ook de trage wegen en paden van Schellebelle, een stukje Wetteren en Kalken geïntegreerd, inclusief enkele nieuw gemaakte paden en ook het gebied waarnaar het wandelnetwerk werd genoemd, de eigenlijke 'Kalkense Meersen'. De uitbreiding van het wandelnetwerk levert een nieuwe kreukvrije en waterbestendige wandelkaart op, die je voor €6 bestelt via Toerisme Oost-Vlaanderen.

  Ook deze wandelkaart heeft een gratis inspiratiegids met drie kant-en-klare lussen. Bij elke wandelroute staan een handvol zie- en doe-tips, plus enkele cafés of restaurants waar het onderweg prettig uitblazen is. Wie inspiratie zoekt voor winterse wandelingen kan met de nieuwe kaart en de inspiratiegids zonder enige voorbereiding op stap in één van Oost-Vlaanderens mooiste natuurgebieden. Het Sigmagebied ter hoogte van Wichelen en Wetteren is een natuurlijk gevormd overstromingsgebied van de Schelde met natte graslanden, droge landtuinen, bossen, slikken en schorren. Daarbij hoort een weelde aan planten, bloemen, insecten en vogels.  <<< Startpagina

  <<< archief oktober - december 2017