<<< Startpagina

<<< archief april - juni 2018
Archief juli - september 2018
23 sep 18 - Groot Wandelboek Vlaanderen - Wie op het wirwarweb vlug op zoek gaat naar een leuk idee voor een toffe dag- of halvedagwandeling – niet té ver van huis -, verdwaalt al snel in het onoverzichtelijke massale aanbod. Tot pakweg 20 jaren geleden was dat wat eenvoudiger: je nam gewoon gewoon het “Groot Wandelboek Vlaanderen” van uitgeverij Lannoo uit je boekenrek en je koos uit het aanbod van een honderdtal wandelingen iets op maat en naar smaak uit.

Niet weinigen (inclusief ondergetekende) kregen trouwens de wandelmicrobe echt te pakken dankzij dit standaardwerk, waarvan ook een variant voor Ardennenwandelen bestaat. Zelf had ik de gewoonte om elke afgewandelde tocht in deze wandelboeken af te strepen en er telkens sterren aan toe te kennen naargelang de graad van aantrekkelijkheid.

Het Groot Wandelboek Vlaanderen biedt ook vandaag nog een absolute meerwaarde op de webwirwar aan wandelingen omdat je garantie hebt op een aantrekkelijke tocht over grondig gecheckte trajecten. Met dit boek kun je ook dadelijk op weg naar je wandelstartpunt, zonder je printer te laten draaien of GPS-tracks te moeten opladen.

De 75 lusvormige tochtvoorstellen variëren in afstand tussen 5 en 20 km en zijn dus voor zowat iedereen haalbaar, temeer daar er telkens ook inkortingsmogelijkheden zijn voor de wat langere wandelingen. De keuze aan luswandelingen is mooi verspreid over de vijf Vlaamse provincies en meer dan vroeger ligt het accent sterk op natuur- en landschapsbeleving. Niet toevallig, auteur Michaël Cassaert is docent natuur- en landschapsbeheer.

Bij elke wandelsuggestie staat in het boek ook het aandeel onverharde paden aangegeven, dat varieert van 30 tot 100 % (!) aan onverharde ondergrond. Elke wandeling is voorzien van heldere detailkaarten, moeilijkheidsgraad, toegankelijkheidsinfo voor kinderbuggy's, rolstoelen en aangelijnde honden, kindvriendelijkheid, hoogteprofiel, parkeermogelijkheid, café- en restaurantsuggesties, routebeschrijving en wat streekinformatie.

Deze heruitgave van het 624 pagina's dikke Groot Wandelboek Vlaanderen is sinds kort te koop in zowat elke boekhandel. Preview.



22 sep 18 - Dijlepad Mechelen opnieuw open - Na bijna 5 jaren is het centrum van Mechelen opnieuw rechtstreeks toegankelijk via het voet- en fietspad op de Binnendijle vanaf het sluizencomplex ten oosten van Mechelen. Streek-GR Dijleland maakte van deze directe verbinding altijd gebruik maar het Dijlepad naar de Mechelse binnenstad werd begin 2014 afgesloten door Infrabel voor ingrijpende spoorlijnwerken boven het pad.

Als alternatief moest Streek-GR Dijleland over een veel langer traject parallel met de Mechelse binnenring worden omgeleid vanaf het sluizencomplex. Het Dijlepad zou weer toegankelijk worden in de loop van 2016 maar problemen met verrotte staketsels en de versleten plankenbedekking van het intensief gebruikte Dijlepad zorgden voor behoorlijke vertraging. Bovendien vond Infrabel niet meteen een aannemer om het Dijlepad te herstellen. Sinds half juli 2018 is het Dijlepad weer helemaal toegankelijk. Staketsels werden over korte afstand vernieuwd en de padbedekking kreeg een nieuwe slipbeschermende bedekking.

Eigenlijk is de passage best wel spectaculair, over een afstand van amper een paar honderden meters tussen het sluizencomplex en de Thomas More Hogeschool aan de Zandpoortvest, loop je op de Dijle onder een vijftal spoorbruggen en een bypass. Aldus wandel je als recreant te voet op amper enkele minuten tijd tussen de drukke binnenstad en de rustige groene omgeving van de Dijle richting Muizen. Naar verwachting zal de vereniging voor de grote routepaden ook het traject van Streek-GR Dijleland in de nabije toekomst opnieuw over dit vernieuwde Dijlepad laten lopen.



17 sep 18 - Varkenspest prov Luxemburg: wandelverbod - Opgelet, met onmiddellijke ingang wordt een groot deel van de provincie Luxemburg minstens voor een maand ontoegankelijk voor wandelaars. Er werd vandaag als gevolg van het uitbreken van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen nu ook voor wandelaars een no-go zone in bossen en natuur ingesteld ter grootte van 63.000 hectaren!

De precieze grenzen van het afgesloten gebied zijn nog onduidelijk maar de bossen en natuur van zowat de hele Gaume (Belgisch Lotharingen) en een deel van het Pays d'Arlon vallen er onder. Sommige bronnen laten de bovengrens nog een heel stuk noordelijker beginnen, in de Ardennen.

Langeafstandsroutes die geheel of gedeeltelijk door dit gebied lopen zijn ondermeer de Gaumeroute, Gaume Buissonnière, La Lorraine Gaumaise, Via Arduinna, GR 570, GR 129, GR 151, GR 16 Semois, TransSemoisienne en de GR van de Waalse trappistenabdijen.

Hoe die beperkte toegankelijkheid in zo'n enorm gebied in de praktijk wordt uitgewerkt en zal worden gecontroleeerd is wat koffiedik kijken en hangt samen met de verdere evolutie van de besmettingshaarden. Erkende wandeltracés worden volgens de strict toe te passen boscode misschien toch toegankelijk gehouden, misschien ook niet. Zo'n maatregel is immers ongezien. Zeker is dat vrij struinen door bossen niet zal worden getolereerd. Mogelijk wordt ook aan Franse en Luxemburgse zijde volgende dagen een perimeterzone ingesteld.

Onderstaande kaart geeft een idee van het enorme gebied waaronder de perimeter loopt, deze kaart is niet officieel.



15 sep 18 - Avonturenpad Drieslinter - In de gemeente Linter werd afgelopen week onder grote belangstelling het nieuwe Avonturenpad ingewandeld. Naast heel wat speeltuigen uit natuurlijke materialen konden een uitkijktoren, hangbrug over de Gete en een belevingsboomgaard niet ontbreken langs het bijna 3 km lange wandelpad. Onderweg valt er heel wat te beleven voor kinderen maar het pad is ook een absolute aanrader voor volwassenen, aangezien het door een stil en groen wandelgebied loopt waar natuur en onverharde paden voor een zeldzaam geworden natuurlijk landschapsuitzicht zorgen. Bij het Avonturenpad komt ook een bivakzone, waarover binnenkort meer nieuws. Het project werd gerealiseerd door het Regionaal Landschap Zuid-Hageland in samenwerking met de gemeente Linter, de provincie Vlaams-Brabant en Natuurpunt. Meer info.



12 sep 18 - Wandelnetwerk Brabantse Kouters - De provincie Vlaams-Brabant ligt in 'donutvorm' rond metropool Brussel en is dus doorsneden met een pak drukke verkeersaders. Desondanks is het qua cultuurlandschap en bijzondere natuur wellicht ook de meest gevarieerde van alle Vlaamse provincies.

De regio Brabantse Kouters vormt het noordelijk deel van Vlaams-Brabant boven Brussel, dat zich uitstrekt van Affligem, Asse, Opwijk en Merchtem via Wemmel, Meise, Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos en Grimbergen tot Vilvoorde, Zemst en Hofstade. Maar liefst 665 km aan knooppuntroutes heeft Toerisme Vlaams-Brabant daar nu uitgewerkt, in samenwerking met Regionaal Landschap Brabantse Kouters en een pak andere partners en vrijwilligers.

De voorbije jaren werden andere wandelnetwerken van Vlaams-Brabant reeds bekroond met "Beste Wandelroute van het Jaar". Volledig terecht overigens, er wordt immers zeer secuur en doordacht te werk gegaan bij de realisatie van hun wandelnetwerken.

Het knooppuntnetwerk loopt dankzij Toerisme Oost-Vlaanderen ook door op Oost-Vlaams grondgebied met meer dan 100 km aan knooppuntroutes ten zuiden van Aalst, in de zogenaamde Faluintjes (regio Moorsel, Baardegem, Meldert) en het ontsluit ook Buggenhout-Bos.

Nieuw is ook dat voor het eerst getest wordt om op een deel van het netwerk geen knooppuntpalen te plaatsen. Ten westen van de snelweg A12 zijn er wel knooppuntpalen, ten oosten (Grimbergen, Vilvoorde, Zemst en een deel van Kapelle-op-den-Bos en Meise) zijn er geen palen geplaatst. De overgangen tussen het klassieke en het digitale deel van het netwerk staat onderweg goed aangegeven (zie foto).

Als wandelaar heb je voor het netwerkdeel waar geen palen staan volledige ondersteuning via andere mogelijkheden: een gratis wandelapp, waarmee je ook offline je aangestipt traject kunt volgen met je smartphone, de website wandelknooppunt.be of de uitstekende papieren wandelnetwerkkaart die eind deze maand overal te koop is.



Het nieuwe wandelnetwerk Brabantse Kouters is zo uitgestrekt dat het niet geheel past op één wandelkaart. Voor de prijs van 9 € heb je dus niet enkel twee netwerkkaarten (deel west en digitaal deel oost) maar ook een ringbandgids waarin alle praktische en toeristische informatie, evenals een aantal concrete routesuggesties, zodat je zo op stap kan gaan.

Alles is verpakt in een handig mapje en zal te koop zijn vanaf eind september. Op 23 september 2018 vindt te Oppem (Meise) het familievriendelijk event 'Feest in het Landschap' plaats, met ondemeer themawandelingen op het wandelnetwerk Brabantse Kouters. De nieuwe netwerkkaarten, met 780km aan knooppunttracés zullen dan ook worden voorgesteld, evenals de wandelapp. De afronding van een project waar jarenlang zorgvuldig werd aan gepland en gebrainstormd. Het resultaat is absoluut top.

 

05 sep 18 - Hoe word ik bergwandelaar? - “Stap per stap je grenzen verleggen” is de ondertitel van de inmiddels alweer derde druk van de papieren berggids “Hoe word ik bergwandelaar?”.

Op amper 5 jaren tijd is deze leidraadgids voor zowel de beginnende als de gevorderde bergwandelaar uitgegroeid tot een klassieker. In een no-nonsense stijl van praktische tipgeving komt in snel opeenvolgende hoofdstukken echt zowat alles aan bod waar je als wandelaar in een bergachtige omgeving best rekening mee houdt bij je tochtvoorbereiding: voetverzorging, bergweersituaties, wandelterrein en -techniek, kledij, bivak, oriëntatie + tientallen andere onderwerpen. De teksten worden uitgebreid visueel en inhoudelijk versterkt met foto's, tekeningen, tabellen, lijstjes en extra aandachtspunten.

Leuk aan dit boek is ook dat het niet zomaar een vertaling is van een buitenlandse publicatie maar origineel samengesteld werd door 'mensen van bij ons'. Debbie Sanders en Geert Van Speybroek zijn beiden gediplomeerde berggidsen en kunnen immers putten uit bakken eigen bergwandelervaring. Zo startte Debbie ondermeer de online trekkingcommunity Hiking Advisor mee op, schreef ze voor diverste bladen artikels, organiseerde ze wandelworkshops en doorkruiste ze – uiteraard te voet – heel wat middel- en hooggebergtes in Europa. Debbie's Tochten. Geert dan weer runt outdoorschool.be en heeft inmiddels via cursussen en opleidingen al enkele duizenden neofieten in de wereld van trekking en survival geïntroduceerd. Voor een paar meer gespecialiseerde onderwerpen, zoals bergmeteorologie en de alpiene plantenwereld, werd beroep gedaan op andere vakdeskundigen.

Dit is een boek dat echt wel thuishoort in de boekenkast van iedereen die van bergwandelen houdt. In de wervelwind van honderden trekkingstips & tricks vindt zowel de beginnende als de doorgewinterde bergwandelaar informatie terug die bijdraagt tot een veiligere, geslaagde of een betere bergtocht.

“Hoe word ik Bergwandelaar?” is een uitgave van Lannoo en te koop in bijna elke boekhandel. Preview.
01 sep 18 - Rugzak kiezen - Juiste rugzak en draaggewicht kan het verschil maken tussen een toffe trekking of sleurhumeur. Bij een lange trekking ben je immers letterlijk dagenlang onlosmakelijk verbonden met je bagage. Ivo van Hiking Advisor zet je op weg om de juiste keuzes te maken bij de aanschaf van een bagagedrager, zodat je bij een volgende bezoek aan een outdoorzaak perfect voorbereid bent...
Een rugzak kiezen.
31 aug 18 - Nog meer "mooiste wandelingen" - De (Vlaamse Automobilistenbond (VAB) evenals Toerisme Provincie Antwerpen (TPA), schreven de voorbije maanden elk een verkiezing uit voor een zoektocht naar 'de mooiste wandeling'. Iedereen kon deelnemen door online te stemmen uit een voorgeselecteerd lijstje van aardige wandelroutes. Het moet gezegd dat het resultaat daarvan met een korreltjes zout moet worden genomen. In tegenstelling tot bvb de jaarlijkse uitverkiezing van beste nieuwe of vernieuwde wandelroute in de Benelux ter gelegenheid van de Fiets- en Wandelbeurs, worden bij VAB en TPA geen objectieve criteria gehanteerd en komt er geen vakjury bij te pas voor de keuze van een winnaar. De uitslag is dus vooral het resultaat van stemmen ronselen. Hieronder de resultaten voor wat ze waard zijn.

VAB had een preselectie gemaakt van 10 wandelroutes op hun zoektocht naar "de mooiste wandelroute van het land", één in elke provincie. Aangezien het ledenbestand van VAB voor het overgrote deel uit Vlaanderen komt is het niet verwonderlijk dat drie wandelroutes in Vlaanderen de verkiezing wonnen en geen enkele in Wallonië. Eenzelfde verkiezing voor "mooiste fietsroute van het land" leverde eerder dan ook al een gelijkaardige "Vlaamse overwinning" op. De drie uitverkoren wandelroutes zijn:
1. De Lommelse Sahara (Limburg).
2. Stiltepad Weert (Antwerpen).
3. De Panne Westhoekreservaat (West-Vlaanderen).

In de provincie Antwerpen wordt al verscheidene jaren "de wandeling van het jaar" gekozen. Een beetje een misleidende titel, want het betreft dus wandelroutes die enkel in de provincie Antwerpen lopen. Uit de overigens aardige preselectie wordt het eindresultaat ook hier bepaald door stemmenronseling. Winnaar voor 2018 werd de Balense Keiheuvelwandeling.

30 aug 18 - St-Odulphuspad - In Nederland werd deze zomer het St Odulphuspad opengesteld. De 260 km lange wandelroute loopt grotendeels door Zuid-West-Friesland en bestaat uit 15 deeltrajecten. De route is niet uitgewerkt als een sportieve of recreatieve uitdaging maar eerder gericht op wandelaars die op zoek zijn naar een spirtuele tocht en belang hechten aan cultuurhistorie en landschappelijke meerwaarde in een sfeer van stilte. Of om het met de woorden van de initiatiefnemers te stellen: "Het St.Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn en een kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Met het St.Odulphuspad stap je uit de alledaagse stroom van het leven. Je stapt in op de stilte, bezinning en verwondering."

Dit soort wandelroutes, dat vooral focust rond het meditatieve of het spirituele, is niet uitzonderlijk in Nederland. Het St-Odulphuspad heeft geen eigen bewegwijzering maar volgt knooppunten van de wandelnetwerken. Ook de trajecten worden niet direct vrijgegeven. Je schaft je de bijhorende praktische wandelgids aan met de trajecten en daarmee heb je ook digitale toegang tot een app om deze 15 trajecten te downloaden en te wandelen met je smartphone. De wandelaar kan ondeweg ook een kaart laten stempelen en wie zo de hele tocht volbrengt, krijgt een origineel aandenken. St.-Odulphuspad.

29 aug 18 - Gezocht: de mooiste fiets- en wandelroute 2019 - Welke nieuwe routes verdienen de eretitel Fietsroute en Wandelroute van het Jaar 2019? Twee jury's van ervaren fietsers en wandelaars buigen zich de komende maanden over die vraag. Tot en met 1 september a.s. kunnen fiets- en wandelliefhebbers, regio's, provincies en andere organisaties kandidaten hiervoor aanmelden.

Op wandelgebied brandt de strijd los rond de opvolging van 'Een wandeling rondom Zuid-Limburg', de winnende route van 2018. Naast routes over Nederlands en Belgisch grondgebied, komen nu ook trajecten in aanmerking die (deels) door Luxemburg lopen. Zowel langeafstandsroutes als projecten met thematisch samenhangende eendaagse routes maken kans uitverkoren te worden.

Op 2 februari 2019, tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent, maakt de wandeljury de winnaar bekend. Om tot een afgewogen oordeel te kunnen komen, lopen of fietsen onafhankelijke juryleden alle genomineerde routes geheel of deels na en toetsen ze aan vooraf vastgestelde criteria. Meer informatie.
21 aug 18 - Lannoo's Reisboek World Trekkings - “Langeafstandswandelen is vandaag populairder dan ooit: wandelen onthaast en heeft een positieve invloed op lichaam en geest. Trekking laat u op een zeer directe manier genieten van de meest fascinerende streken van onze planeet”.

Met bovenstaande tekst opent het nieuwe opus magnum van de hedendaagse trekkingliteratuur. “Lannoo's Reisboek World Trekking” is een 1,8 kilo zware kanjer waarin 50 van de spectaculairste wandelroutes ter wereld worden beschreven, telkens voorzien van basistochtinformatie, routekaart en typering van het wandelgebied.

Niet meteen een boekje om in je lichtgewichtrugzak te stoppen voor onderweg dus, maar uitstekend om trekkingideeën op te doen, om na te genieten van trekkings die je inmiddels misschien zelf al hebt ondernomen of gewoon om zalig bij weg te dromen en je bucketlijstje met routes aan te vullen.

Enerzijds komen klassiekers aan bod, zoals de meer dan 100 jaar oude Westweg (Duitsland), de Routeburn en Milford Track (Nieuw-Zeeland), de 1000 jaar oude Camino de Santiago de Compostela, de Tour du Mont Blanc (Frankrijk, Italië, Zwiterland), Mount Kenya, de West Highland Way (Schotland) of de beruchte Corsicaanse Grande Randonnée 20,... Anderzijds recent populair geworden trekkingroutes- en bestemmingen, zoals de Tasman Overland Track (Australië), het Ethiopische Simiengebergte, de Monte Fitz Roy Trek (Patagonië), de North Drakensberg Traverse (Zuid-Afrika), Sardinië of Jordaniës Wadi Rum en Petra.

Je kunt je afvragen waarom die of die trekkingroute er niet in voorkomt: het blijft natuurlijk ergens een subjectieve keuze. Alle leuke trekkingroutes op onze oneffen aardkorst laten zich niet zomaar samen vangen in één boek, tenzij je je beperkt tot niet veel meer dan droge oplijstingen. Door deze aardige selectie tot 50 routes te beperken, kunnen de verschillende auteurs van dit standaardwerk wat dieper op elke route ingaan met een evenwichtige eerste voorstelling.

De honderden prachtige sfeerfoto's die Lannoo's Reisboek World Trekking illustreren, zijn trouwens afkomstig van bijna evenveel verschillende fotografen en maken dat Lannoo's Reisboek World Trekking ook een geweldig “bladerboek” is (344 pagina's) dat eigenlijk in elke trekkersboekenkast thuishoort.

Het ideale geschenk ook voor vriend of collega die van trekking houdt. Of gewoon om bij weg te dromen.... niet te lang dan, Lannoo's Reisboek World Trekking werkt immers vooral inspirerend om je eigen wandelschoenveters aan te knopen...

Preview inhoud. Een recente uitgave van Lannoo, ook nu te koop of te bestellen in bijna elke boekhandel.




9 aug 18 - Nieuw wandelverslag, Nieuwe langeafstandsroute: Entre Lesse et Lomme - Nieuw sinds 1 augustus 2018 en toch wel hoogst bijzonder: een langeafstandswandeling die voor maar liefst 95 % over onverharde paden loopt. Nog een record: "Entre Lesse et Lomme" loopt bijna nonstop door woud, je komt haast het bos niet uit 3 of 4 dagen lang, laat staan dat je door een dorp of stad wandelt. Echt een tocht voor woudlopers dus.



"Entre Lesse et Lomme" voert je 78 km lang door de Centrale Ardennen, in stiltegebied door afwisselend lichtgroen gebladerte van loofwoud en de donkergroene naalden van dennenbossen. Af en toe wordt er nog een streepje kabbelend en ruisend blauw aan toegevoegd, als je een van de vele Ardense beken oversteekt of tijdens de absoluut prachtige passages langs de twee grote Ardense rivieren die deze wandelroute als thema heeft: de Boven-Lesse en de Lomme.

Drie of vier dagen nonstop woudbeleving: de initiatiefnemers van La Grande Forêt de Saint-Hubert hebben het mogelijk gemaakt om in de uitgestrekte bossen van de gemeente Libin op drie plaatsen met je trekkerstent legaal te bivakkeren, telkens voor één nacht; midden in de Ardense natuur om je woudbeleving compleet te maken.

Het wandelproject "Entre Lesse et Lomme" is rechtstreeks ontstaan en gegroeid vanuit Ardennezen die deze bossen door en door kennen en een ongebreidelde liefde hebben voor de grootse Ardense natuur. Dat voel je zelf vaak aan onderweg in de padenkeuze, soms betreed je zelfs paden die niet op een topografische kaart staan en er werd voor dit project heel wat geïnvesteerd in wandelinfrastructuur, banken, een uitstekend bewegwijzeringssysteem en zelfs nieuwe passerellen en bruggetjes over beken en rivieren.

Op Trekkings.be vind je het eerste volledige wandelverslag over deze nieuwe wandelroute + een pak tips om zelf op tocht te gaan. Met dank aan allen die met hart en ziel jarenlang aan de realisatie van deze Ardennenroute hebben gewerkt: In de eerste plaats initiatoren Jean Breuskin en Clément Crispiels, het team van La Grande Forêt de Saint-Hubert (ihb Stéphanie en Jean-Philippe), het gemeentebestuur van Libin en absoluut niet te vergeten: Yannick, 'de man van het terrein', die zorgde voor de uitstekende bewegwijzering, banken, bivakzones, enz...

Verslag Entre Lesse et Lomme
.

5 juli 18 - GR 14: nieuwe wandelgids - Voor wie zijn wandelbottinen graag plant in stevige op- en af paden: Er is na 11 jaren een nieuwe wandelgids (fr) voor Grande Randonnée 14 door Wallonië. Net verschenen. Typisch aan de route is dat ze niet lang meeloopt met de Ardense reliëfplooien maar telkens opnieuw valleien in en uit loopt, je dwarst dan ook bijna alle grote rivieren en hun valleien.

Van Sedan & Bouillon tot Malmedy, en nu zelfs nog verlengd tot het Duitse Monschau. De toevoeging tot Monschau loopt eigenlijk wel haast volledig in het spoor van langer bestaande GR-paden. Goed voor een stevige tocht van rond de 300 km. De met witrode streepjes in twee richtingen bewegwijzerde wandelroute passeert ondermeer langs Bouillon, St Hubert, La Roche-en-Ardenne, Lierneux, Trois-Ponts, Malmedy, Reinhardstein en Monschau. Dwars door de Ardennen dus van de Franse Ardennen te Sedan tot Monschau in de Eifel.

GR 14 bestaat in België al sinds eind jaren '80, het oorspronkelijk traject liep slechts van Bouillon naar La Roche-en-Ardenne over 131 km. Het huidige traject is meer dan dubbel zo lang. Eigenlijk vormt deze Waalse GR 14 een verlenging van de GR 14 door Frankrijk. Zuidelijk kun je je tocht na Bouillon dus perfect voortzetten door de Franse Ardennen, Argonne, Champagne, Brie tot helemaal in hartje Parijs, waar GR 14 eindigt na bijna 1000 km wandelen.

De nieuwe gids voor Wallonië, waarin de volledige tocht met kaartillustratie in detail is beschreven, is een uitgave van Les Sentiers de Grande Randonnée.

4 juli 18 - Sluiting Bivakzone Engreux - Met onmiddellijke ingang wordt deze bivakzone, gelegen in de buurt van het Ardense dorpje Engreux, gesloten. Deze bivakzone werd gebruikt door veel wandelaars onderweg tussen Kautenbach en La Roche-en-Ardenne over het Escapardenne Eislek Trail. Helaas vonden ook nogal wat autotoeristen hun weg naar de bivakzone, ze zagen de bivakzone vooral als een gratis alternatief voor een camping, hoewel een bivakzone dat helemaal niet is en de bivakzone van Engreux echt was bedoeld voor trekkers over het Escapardenne Eislek Trail.

Het weinige respect voor de omgeving, lawaai, vervuiling en andere overlastvormen die dit soort autokampeerders teweeg brachten bleek moeilijk te beteugelen. Het gebruik van een bivakzone stoelt immers vooral op vertrouwen in de bivakkeerder om volgens het 'leave no trace principe' respect te hebben voor omgeving, faciliteiten en medebivakkeerders. Er wordt nog gezocht naar een alternatief maar sinds kort is er ook bij Engreux Camping Au Bout du Monde waar je tegen trekkerstarief terecht kunt.

4 juli 18 - 'Sentiers d'Art', Land Art langeafstandspad - Genieten van in het landschap geïntegreerde kunstwerken, tijdens een lange voettocht over intieme paden: oude verbindingspaden, boswegels en rustige landweggetjes door de velden en langs vaak stille dorpen. Daar draait het allemaal om bij Sentiers d'Art of Kunstenpad.

In 2019 zal de 120 km lange wandelroute helemaal klaar zijn maar niets weerhoudt je ervan nu al op verkenning te gaan over 80 km van de route in de Naamse Condroz (regio Ohey, Gesves, Havelange, Hamois, Somme-Leuze en Ciney). Meer zelfs: er bestaan gratis wandelkaarten om het al gerealiseerde deel van 80 km probleemloos af te leggen en die eerste 80 km zijn ook al volledig bewegwijzerd. Bijzonder origineel ook is dat je onderweg telkens kunt overnachten in houten kunstwerken, geplaatst op intieme plekken weg van een dorp.

Sentiers d'Art is een initiatief van Vagabond'Art ism et het Maison de Tourisme Condroz-Famenne (Route-info). Verslag op Trekkings.be .



3 juli 18 - Nieuwe gids Escapardenne Eislek Trail - Net verschenen: vernieuwde topografische wandelgids voor het Escapardenne Eislek Trail. Van Kautenbach (GH Luxemburg) naar La Roche-en-Ardenne (Prov Luxemburg) over 106 attractieve kilometers. Deze wandelroute, die sinds vorig de populairste langeafstandsroute van de Ardennen is, heeft in België nog steeds als enige een Europees kwaliteitslabel. Enkele trajectwijzigingen: op de Belgisch-Luxemburgse grens benader je nu via het dorpje Buret de historische resten van het Maas-Moezelkanaal en in de omgeving van Nadrin wandel je nu ook langs de legendarische rotsen van Le Hérou. Verder vind je in de vernieuwde gids alle praktische info en kaartmateriaal om je eigen tocht succesvol af te leggen. De vertaling voor de nieuwe NL-gids heb ik dit keer zelf gedaan. De prijs van de nieuwe gids daalt naar 15 €, te koop via de officiële Escapardenne-website.



2 juli 18 - Tunnel dicht - Nog avontuurlijker of dikke pech...'t is maar hoe je het bekijkt: op het beruchte railtrekking-traject Bertrix - Muno (spoorlijn 163a) is sinds enkele maanden nu ook de korte tunnel (250 meter) van Linglé met een hoge versperring afgesloten. De afsluiting is vergelijkbaar met die bij de ingangen van de 1350 meter lange tunnel van Sainte-Cécile. Bijzonder jammer voor wie het voormalige spoortraject wil afwandelen, deze tunnel was immers nog het makkelijkst toegenkelijk. Ook Elke en haar familie stonden voor een gesloten ingang. Blog.
Update info zie ook op ons verslag over de spoorlijn op volgende pagina onderaan.
1 juli 18 - Nieuwe bivakzones - In het Oost-Vlaamse Meetjesland kun je niet enkel meer terecht op bivakzone Kleit (Maldegem) voor een of twee nachtjes bivakkeren. Er zijn sinds enkele weken maar liefst 4 nieuwe bivaklocaties bijgekomen. Daarmee rondt de Meetjesman (Regionale Jeugddienstwerking Meetjesland) een project af waaraan enkele jaren werd gewerkt.

Behalve te Kleit (Maldegem) kun je nu dus ook te voet of per fiets terecht op De Singel (Oosteeklo - Assenede), het Galgenhof (Eeklo), Onderdale (Ursel - Knesselare) en Het Leen (Zomergem). Het Meetjesland staat misschien niet bekend als landschappelijk avontuurlijk, toch is de men er in geslaagd om verrassend natuurlijke locaties uit te zoeken, op enkele voel je je zelfs echt wat van de wereld weg.

Door de komst van deze bivakzones is het mogelijk om Streek-GR Uilenspiegel, een bewegwijzerde langeafstandsroute van Grote Routepaden door het Meetjesland, het Oost-Vlaamse Krekengebied, de regio rond Damme en Sluis en zuidelijke Zeeland, bijna helemaal met rugzak en tent af te leggen. Je combineert dan bivakzones op het zuidelijke deel met campings op het noordelijke deel.

Meer info over deze nieuwe bivakzones en de combinatiemogelijkheden met Streek-GR Uilenspiegel of wandelknooppunten kun je vinden op Bivakzone.be .



<<< Startpagina

<<< archief april - juni 2018