<<< Startpagina

<<< archief okt - dec 2019
Archief 2020
22 september 2020 - 'Dwars door België', het boek - Onder het motto 'eigen haard is goud waard' maar anderzijds toch wat gedwongen door de corona-reisbeperkingen, trokken Arnout Hauben en zijn klankman Ruben en cameraman Philippe er afgelopen zomer op uit om de witrode streepjes te volgen van Grote Routepad 129, dwars door België. De afgelopen weken kon je op Eén meegenieten van zijn vele wonderlijke ontmoetingen en verhalen.

Eigenlijk bestaat deze meer dan 570 kilometer lange en volledig bewegwijzerde wandelroute al bijna 10 jaar. De eerste routetekens werden zelfs als geschilderd vanaf 1983. Blijkbaar was het wachten tot de coronacrisis van 2020 om GR 129 pas echt op de bucketlijstjes van wandelaars te krijgen. Niet alleen Arnout Hauben kwam immers op het idee om deze tocht af te wandelen. Heel wat andere wandelaars ruilden hun jaarlijkse buitenlandse trekkingtrip in voor een uitdagende superlange binnenlandse trektocht, waarbij GR 129 in het vizier kwam.

Arnout Hauben is een wonderlijke verhalenverteller, je wandelde via de TV-reeks haast virtueel met hem mee naar Aarlen. Verwonderling opwekken over het dorpse doodgewone en verhalen ontlokken van mensen-langs-het-pad, Houben kan het als geen ander. Allemaal leuk om naar te kijken en erg herkenbaar voor wie ook al eens zo'n lange tocht ondernam.

Nu is er ook het boek 'Dwars door België'. Hierin wordt in 23 etappe-hoofdstukken, telkens met bijhorend overzichtskaartje, uitgebreider voortgeborduurd op een resem leuke plekken langs GR 129. Elke streek waar de tocht doorloopt wordt kort voorgesteld, van Zandig Vlaanderen (Brugse Ommeland) tot Belgisch Lotharingen en het Land van Aarlen. Honderden plekken met een verhaal worden kort aangekaart en af en toe komen ook uitgebreidere streekverhalen aan bod. Voor al die 'petites histoires' werd ook vaak inspiratie gevonden in ons eigen wandelverslag op Trekkings.be. Bijna 10 jaar geleden was ik immers de eerste wandelaar die de tocht volledig aflegde.

Wie de TV-serie 'Dwars door België' leuk vond, zal in het gelijknamige boek volop voort kunnen genieten van Arnouts project. De hele tocht van 573 km vervat in één boek. Een uitstekende appetizer voor wie er ooit van droomt zelf helemaal deze erg lange noord-zuidtocht af te leggen om langs doodstille plekken te passeren waar je anders nooit in je leven zou terecht komen...was het niet dat je onderweg bent over GR 129...

'Dwars door België' door Arnout Hauben is een publicatie van uitgeverij Polis, nu overal te koop.

13 augustus 2020 - G.R. 20 bestaat een halve eeuw - Grande Randonnée 20 draagt nog steeds de reputatie van 'meest uitdagende GR-pad in Europa'. Niet omwille van de afstand maar door het erg geaccidenteerd terrein waarover deze zowat 170 km lange wandelroute loopt. GR 20 volgt over een groot deel van het traject noord-zuid de berggraat die over het eiland loopt, met behoorlijk wat hoogteverschillen. Gecumuleerd loopt de teller op tot zowat 11000 meters aan positieve hoogteverschillen.

Of Napoleons geboorteland de titel van 'zwaarste GR' verdient, is stof voor discussie. Zo zijn er best nog andere uitdagende bergroutes in Europa, zoals de Hoge Pyreneeënroute. Die beruchte reputatie heeft voor Corsica zeker geen windeieren gelegd. Velen vinden er inspiratie in om hun fysieke grenzen te testen. GR 20 zag de voorbije halve eeuw enkele honderdduizenden trekkers over zijn stenige ondergrond passeren. Slechts een derde daarvan legde de route tussen Calenzana en Conca ook volledig af.

Jean Loiseau - later stichter van het Franse GR-net - pionierde in 1938 door de eerste wandel-trekkingroutes dwars door Corsica te documenteren met een gedetailleerde wandelgids. Loiseau's trajectvoorstellen liepen toen wel meer door de Corsicaanse valleien. Vreemd genoeg nam Loiseau Corsica niet op in zijn origineel totaalplan voor een Frans wandelnet dat hij in datzelfde jaar 1938 voor het eerst publiceerde.

In 1945, na de wapenstilstand, werd dat plan meteen weer opgerakeld en een jaartje later zag het comité voor GR-paden het levenslicht. Van GR 20 is voor het eerst sprake in 1948, als de heren Genest en Roger een eerste tweedaags traject uittekenen tussen Corte en Calacuccia. Het GR-nummer 20 slaat op het Franse departementsnummer voor Corsica. Het volgende jaar (1949) besteedt een scoutsgroep zijn vakantie aan de eerste bewegwijzeringen. Toch lijkt het project daarna stil te vallen voor vele jaren.

Halfweg jaren 1960 publiceert bergwandelaar en alpinist Michel Fabrikant een gids over een 'Haute Route' door Corsica, gedeeltelijk gabaseerd op het werk van Loiseau bijna 30 jaren eerder. Op deze gids wordt verder geborduurd om Corsica een volwaardige GR te geven. Op vraag van Guy Degos, Corsicaans overheidsverantwoordelijke voor landbeheer en -planning, ontwikkelt Corsicatrekker bij uitstek, Michel Fabrikant, in samenwerking met de Franse GR-organisatie (FFRP) rond 1968 een routevoorstel voor een trans-Corsicaanse GR 20. Het project kadert ook in de revitalisering van het Corsicaanse binnenland, dat lijdt onder hoge landvlucht en eveneens in de creatie van een groot nationaal park voor Corsica. Het project wordt aanvaard en Michel Fabrikant start in 1970 in opdracht voor de FFRP, de parkoverheid en met medewerking van heel wat vrijwilligers, met het aanbrengen van de bekende witrode bewegwijzering.

De eerste refuge wordt in 1971 in gebruik genomen. De volgende jaren zal het GR 20-traject hier en daar nog worden gewijzigd maar je kunt stellen dat de GR 20 écht 'op de rails stond' vanaf 1970.

De Frans postdienst bracht een speciale postzegel uit in juni om 50 jaren GR 20 te herdenken. 't Is immers nog steeds een van de populairste GR-routes in Europa.7 augustus 2020 - Overlijden J-M Groulard - Voor wie vaak het landschap van de Hoge Venen al wandelend doorkruist en vertrouwd is met de eigenheden en geschiedenis van deze uitzonderlijke natuur, is de naam Jean-Marie Groulard wellicht niet onbekend.

Groulard was een echte 'fagnard', een man die de Hoge Venen door en door kende. Al voor WO II wandelde hij als jonge knaap door het Venenlandschap. Zijn liefde voor het unieke gebied zou nooit verdwijnen. Hij zette zich langer dan een halve eeuw onverdroten in voor de bescherming en valorisering van de Hoge Venen, ondermeer als zeer aktief besturend lid van de vereniging 'Les Amis de la Fagne'. Zijn kennis bracht hij over de vele jaren heen over aan wandelaars als vrijwillige gids of in zijn vele diavoorstellingen of artikels in allerlei publicaties. Weinigen die zowat elk hoekje van de Hoge Venen kennen, Jean-Marie was er zo een.

Op 90-jarige leeftijd is fagnard Jean-Marie Groulard overleden enkele dagen geleden.
5 augustus 2020 - LAW Maasvallei - Projectbureau RivierPark Maasvallei lanceert een vernieuwde Lange afstandswandeling langs de beide oevers van de Maas in het RivierPark Maasvallei. De route is 137 km lang (vroeger slechts 52 km) en doorkruist 2 landen, 2 Limburgen, 11 gemeenten in dit grensoverschrijdend landschapspark aan beide oevers van de Grensmaas.

De route brengt wandelaars langs de mooiste landschappen, unieke riviernatuur en gezellige dorpjes aan Belgische èn Nederlandse oever. De wandelroute is in twee richtingen bewegwijzerd met het RivierPark Maasvallei logo. In gebieden die door hoogwater niet of moeilijk toegankelijk zijn, werd er bovendien gezorgd voor een ‘hoogwater alternatieve route’. Op die manier kan deze meerdaagse wandeltocht het hele jaar door met droge voeten gelopen worden. Dankzij de veerpontjes en enkele bruggen over de Maas is het mogelijk om de route in meerdere kortere lussen op te delen.

Projectleider Katrien Schaerlaekens: “de Lange afstandswandeling bestond reeds aan Belgische zijde van de Maas. Dit was een lijnvormig traject waardoor je altijd vervoer nodig had om opnieuw aan je startplek te geraken. In 2018 startten we samen met de Nederlandse partners aan één grensoverschrijdende lus. Nu deze trail klaar is, gaan we op zoek naar horeca en ondernemers die willen inspelen op de wandelaars, bijv. door het nabrengen van bagage”.

De vernieuwde LAW Maasvallei is voorzien van een topokaart en is volledig bewegwijzerd. Rivierpark Maasvallei. Op Trekkings.be kun je ook een wandelverslag vinden maar het in nog niet aangepast aan de grote route-uitbreiding.2 augustus 2020 - Reis naar de Boer - In deze creatieve coronatijden ontspruiten heel wat nieuwe frisse initiatieven rond kamperen. Ze kunnen de druk op de overpopulaire bivakzones wat verlichten. Na oa Campspace (overnemer van het ter ziele gegane Campr), Welcome in my Garden, Bivouac chez moi en Buitengewoon Kamperen, is er nu 'Reis naar de Boer'. Kamperen op een weide met pop-up comfortvoorzieningen zoals douche en toilet.

In tegenstelling tot Nederland kwam kamperen bij de boer hier in Vlaanderen niet of amper van de grond, grotendeels als gevolg van de administratieve rompslomp en voorwaarden die Toerisme Vlaanderen eiste van boeren en tuinders. Een groep enthousiaste kampeerders wil nu met het platform 'Reis naar de Boer' dat bureaucratisch luik op zich nemen en zo boeren ondersteunen en warm maken om op laagdrempelige wijze hun weiden beschikbaar te stellen voor een kleinschalige zomerse pop-up camping. Coronaproof georganiseerd.

Aanvankelijk wordt vooral in de West- en Oost-Vlaamse Leievallei gekeken naar mogelijkheden. Met succes, sinds kort is als eerste 'Chateau Weiland' van Didier en Patrick beschikbaar, gelegen in het beschermde landschap vlakbij het kasteel van Olsene. Handig trouwens voor wie onderweg is over GR 129 - Dwars door België, Chateau Weiland ligt niet ver van het wandeltraject (in de buurt van Machelen-aan-de-Leie). Er volgen meer locaties binnen korte tijd. Overnachting = 25 € + 5 € per persoon extra.
Reis naar de Boer.
FB-pagina met meer foto's.31 juli 2020 - Treinstapper 2 - 't Is nog even wachten tot september vooraleer de beloofde gratis 'corona-treinrittenkaart' er aan komt maar begin alvast maar je trein-wandeluitstappen te plannen. Vzw Grote Routepaden heeft recent immers een GR-wandelgids gepubliceerd met daarin allemaal dagtochten over GR-trajecten die telkens starten en eindigen bij een treinstation in Vlaanderen.

Acht gedetailleerd uitgewerkte en bewegwijzerde tochtvoorstellen waarmee je zo op stap kunt. Enkel nog de treinuren checken. Bij elk tochtvoorstel hoort een detailkaart, trajectbeschrijving en toeristische info. De wandelafstanden variëren van 17 tot 25 km. Geen probleem voor wie het wat korter wil; tussenin passeer je tijdens elke tocht immers nog één of twee treinstations of een frequent bediende bushalte, waardoor je kunt kortsluiten tot 12 à 18 km per wandeluitstap. Of voor wie het net nog wat langer wil: je kunt enkele dagtochten aansluitend combineren. Deze treinstappergids 2 is een sterke herziening van een verouderde gids. Met deze nieuwe uitgave heb je dus update-info en trajectverloop bij de hand. De routes werden uitgezocht door fervente wandelaars die de streek goed kennen.

Mijn favoriete treinstappers? Leuven - St-Joris-Weert (vooral het zuidelijke deel) en Groenendaal - Halle. Er zit echter voor alle Vlaamse provincies wel stevig wat stapgenot in, zoals de Hobokense Polders, de Lichtaartse bossen, de Limburgse vallei van jonge Demer, het halfopen boerenlandschap van het Brugse Ommeland of de Zwalmvallei over een gedeeltelijk nieuw GR-traject.

Treinstapper 2 is een uitgave van de medewerkers van vzw Grote Routepaden.28 juli 2020 - Druk...druk...druk - Op een aantal Ardennenroutes waarlangs je ook kunt bivakkeren, is het tijdens deze bijzondere 'coronazomer' erg druk. Dat heeft uiteraard te maken met reisonzekerheid naar het buitenland.

Nogal wat trekkers die anders tijdens de zomer de bergen van Oostenrijk, of de langeafstandsroutes in bvb Zweden of Zwitserland zouden opzoeken, kiezen voor een meer zeker alternatief in het binnenland. Bovendien zijn heel wat vormen van accommodatie in België volledig volgeboekt de komende weken. Wandelroutes met bivakzones staan dus nogal onder druk door de hoge frequentie aan overnachters. Dat is in het bijzonder het geval voor de langeafstandsroutes 'Entre Lesse et Lomme' en 'Escapardenne Eislek Trail'. Een erg drukke bezetting op deze bivakzones, té druk. Spreek ook medebivakkeerders die bepaalde bivakregels niet volgen ter plaatse best aan om hun te wijzen op de geldende regels, teneinde het voor iedereen aanvaardbaar aangenaam te houden.

Volgende bivakzones zijn momenteel om verschillende redenen voor korte of langere tijd gesloten: Nellekensbos (Meerbeke), Stropersbos (Stekene), Wereldboom (Horebeke), Les Tailles (Colas). Dit aantal kan nog verhogen in de komende weken door aanscherpende anti-covid-maatregelen. Sommige bivakzones gaan weer open, anderen sluiten weer, het hangt samen met de overpopulariteit van bepaalde bivakzones, de mogelijke overlast als gevolg daarvan of met maatregelen in het kader van de strijd tegen Covid-19. Op bivakzone.be kun je volgen welke bivakzones al of niet toegankelijk zijn of eventueel worden afgeraden omwille van drukte. Andere bivakzones die in juli en augustus 2020 te lijden hebben onder te hoge recreatieve druk en dus mogelijk weinig rust garanderen zijn oa Soor, La Gileppe, La Bergerie, Le Golet, De Steenberg en Hoge Vijvers.

Stel eventueel je tochtplannen langs druk gebruikte bivakzones uit naar september of later, wanneer het - uiteraard afhankelijk van toekomstige corona-maatregelen - rustiger zou moeten zijn. Of voorzie eventueel alternatieve overnachting.
6 juni 2020 - GR 561, oudste GR, nieuwste gids - Hoe het komt dat ik Het Kempen - Maaspad (GR 561) nog nooit onder mijn wandelschoenen zag doorschuiven, ik weet het niet. Nochtans zijn er redenen te over. De 221 km lange, volledig bewegwijzerde tocht, loopt in een merkwaardige grote bochtvorm van Diest naar Maastricht, daarbij even de Nederlandse grens overwippend ter hoogte van Valkenswaard.

Ooit was GR 561 het eerste echte Vlaamse GR-pad voor wandelaars. Uitgestippeld zelfs nog voor er echt sprake was van een Vlaamse vereniging voor GR-paden. De jongerenafdeling van de Geelse Rotary Club tekende hiervoor. Oorspronkelijk liep de route tussen de jeugdherbergen van Valkenswaard en Diest over 78 km, veel later zou GR 561 worden samengevoegd met het Limburgse GR-pad GR 562 tot één lange nieuwe GR 561 van meer dan 200 km. Bijna een halve eeuw na de creatie van GR 561 door notaris de Maeght en zijn Rotary-vrienden, ligt hier in 2020 zowaar weer een gloednieuwe topogids te blinken.Het nieuws over deze nieuwe GR-gids werd wat ondergesneeuwd door het corona-mediageweld. Nu we wat verder weg mogen hoog tijd om de inktgeur uit deze bijna 200 pagina's dikke GR-gids te verjagen, al stappend in de buitenlucht door de groene lappendeken van Kempen~Broek, de paden van het Nationaal Park Hoge Kempen, langs de brouwerij van Achel, de Lommelse Sahara, door het Grote Netewoud, heidegebieden en langs zoveel meer leuke paden en plekken. Ik heb zo'n vermoeden dat het Kempen-Maaspad misschien wel eens het meest ondergewaardeerde GR-pad van Vlaanderen is, wat in de schaduw van de bekendere GR 5, die eveneeens door de regio trekt.De vrijwilligers van de vzw Grote Routepaden zijn weer op zoek gegaan naar nog betere padenkeuzes naar aanleiding van de publicatie van deze nieuwe wandelgids. De vzw Grote Routepaden geeft ook nog mee dat het aandeel onverharde paden van GR 561 bijzonder groot is. Eén van de meest groene langeafstandspaden in Vlaanderen. Last but not least: wie graag onderweg bivakkeert, kan langs GR 561 gebruik maken van de bivakzones Solt / Itter en De Warande.

Blijft tot slot de vraag waarom ik deze route met zoveel aantrekkelijke trajecten niet eerder wandelde? Ziehier, uiteindelijk geen reden meer om niet uit mijn kot te breken.... De nieuwe GR-gids bevat alle detailinfo om GR 561 vlot af te wandelen, inclusief tientallen detailkaarten. Te koop bij vzw Grote Routepaden.27 mei 2020 - Gegarandeerd wandelplezier - Er wordt de laatste maanden nogal stevig wat afgewandeld, al gebeurt dat misschien heel wat dichter bij huis dan gewenst. Dat fenomeen is ook de populaire Nederlandse wandelgidsenuitgever 'Gegarandeerd Onregelmatig' niet ontgaan. Tijdens deze semi-lockdownperiode hebben ze een paar bijzonder interessante gidsenpakketten in de aanbieding voor wie in betere tijden graag op pad gaat door Nederland. Hoewel de gidsen uit het ruime aanbod van Gegarandeerd Onregelmatig rond 17 € per stuk kosten, kun je nu voor 80 of 100 € + enkele € verzendingkosten een 'verdiepingsbox' of 'zandpadgarantiebox' kopen, goed voor 10 à 13 gidsen of meer dan 1000 pagina's aan mooie Nederlands dagwandelingen. Gegarandeerd Onregelmatig.

25 mei 2020 - Hiking DB - Helemaal vernieuwd: Hiking Data Base, een website vol dagwandelideeën, voornamelijk in de Kempen, Haspengouw en de Ardennen. De wandelafstanden variëren van 3 tot 25 km en de tochtideeën zijn voornamelijk gebaseerd op lokale wandelroutes, delen van langeafstandsroutes en digitale (GPS) trajecten. Alles is uitgestest en met mooie foto's geïllustreerd. Cartografie en een korte beschrijving verhelderen elk wandelidee. HikingDB .
18 mei 2020 - 'GR 5', het inspiratieboek - Negen afleveringen lang kon je op het Eén de mysterieuze zoektocht van een groepje vrienden naar hun verdwenen vriendin volgen. Grande Randonnée (Grote Routepad) vormde de (wit-)rode draad door de verschillende verhaallijnen. Sinds vorige week is er ook een GR 5-boek verschenen bij uitgeverij Manteau.

Terwijl het wandelpad GR 5 in de TV-serie grotendeels enkel 'decoratief' aan bod komt met nogal wat schitterende landschapsbeelden, vertrekt het boek vanuit de routebeleving zelf. Een uitgebreide blik achter de schermen, waarbij de acteurs en TV-makers van de serie vertellen over hoe zij de GR 5 zelf beleefden op de set. Eigenlijk heeft geen enkele van hen de hele tocht ook echt te voet afgelegd, ook niet de scenaristen of de regisseur van de TV-serie of de auteur van het boek. Toch wordt over bijna 200 pagina's een mooi fotografisch en tekstueel beeld geschetst van de erg verschillende landschappen over de meer dan 2000 km GR 5. Van de vlakke kustpolders tot de Alpentoppen, met daar tussenin de Kempen, de Ardennen, Lotharingen, de Vogezen en de Jura.

Auteur Sophie Allegaert stipt de interessantste pleisterplaatsen en bezienswaardigheden aan langs het hele traject tussen Hoek van Holland en Nice en voegt er wat typische streekgerechten en leuke accommodaties aan toe. Een toeristisch boek dus maar wie de TV-serie leuk vond zal zeker ook van dit boek genieten. Verwacht echter geen gids met praktische trekkingtips, daarvoor bestaan voldoende andere bronnen.

'GR 5' is zoals de titel zegt 'een inspiratieboek' voor al wie – ondanks de soms beangstigende verhaallijnen in de TV-serie – je toch wat doet wegdromen om misschien ooit zelf op een dag eens aan deze megalange maar o zo belevingsvolle tocht te beginnen. 'GR 5' is nu te koop in zowat elke boekenwinkel.

13 mei 2020 - Wandelpaden Gaume heropenen - Goed nieuws voor wandelroutes door de Gaume, het meest zuidelijke stukje Wallonië. De Afrikaanse varkenspest lijkt er onder controle. Anderhalf jaar waren de meeste langeafstandsroutes door de Gaume over langere afstand ontoegankelijk in het kader van bestrijding van de varkenspest. Radicale uitroeiing van het grootste deel van de everzwijnenpopulatie heeft uiteindelijk het probleem ingedijkt. De meest recente besmettingen werden alweer enkele maanden terug opgetekend.

Vanaf 15 mei 2020 kun je dus weer wandelen over de volledige trajecten van de Gaumeroute, Gaume Buissonnière, GR 129, GR 16, GR 151, GR 570, Lorraine Gaumaise, GR Trappistenabdijen en Via Arduinna. Enkele beperkingen echter: verlaat de paden niet, geen nachtelijke passage of verblijf en geen bosspelen door jeugdgroepen.

Maar...er is natuurlijk ook nog dat andere gevaarlijke virus...waardoor een lange tocht door de Gaume momenteel nog geen optie is voor wie niet in de regio is gedomicilieerd.27 april 2020 - Corona: verstoord wandelpatroon - Meerdaagse langeafstands-wandelen verder weg lijkt momenteel nog geen optie in het kader van de huidige maatregelen ter bestrijding van het corona-virus. We merken dan ook enkele opvallende interesse-verschuivingen in surfgedrag op trekkings.be .

Tot ongeveer half april werd vooral gezocht naar meer lokale wandelmogelijkheden, waardoor trajectinformatie over bijvoorbeeld de Vlaanderenroute (GR 128), de Vlaamse Ardennen, de Brusselse Groene Wandeling, enz. relatief veel werden opgevraagd. Zelfs een vrij weinig bewandelde route, zoals GR 131 (Brugse Ommeland) zagen we plots in de top 20 van meest populaire wandelroutes opduiken.

Na 15 april merkten we opnieuw een toenemende vraag naar info over Ardennenroutes. Vermoedelijk begon vanaf half april bij nogal wat wandelaars het besef te groeien dat die geplande meerdaagse wandelvakantie in het buitenland er niet snel zal inzitten. Er wordt nu blijkbaar meer van uitgegaan dat in het licht van wijzigende coronamaatregelen een stapvakantie in de Ardennen wel een haalbaar alternatief kan bieden de volgende maanden. Hoewel...wandelroutes die specifiek gericht zijn op bivakkeerders (uitgerust met bivakzones) boezemen momenteel nog niet opnieuw vertrouwen in op kortere termijn.

Uit de bezoekersinteresse aan de website kunnen we ook afleiden dat men zelfs voor een buurland als het GH Luxemburg (Lee Trail, Mullerthal Trail,...) momenteel niet optimistisch is wat toegankelijkheid betreft de komende maanden.

Statistieken over de actuele route-interesse kun je rechtsonder op deze pagina vinden.
16 april 2020 - GR 5, het échte verhaal - Met de TV-serie 'GR 5' wordt de mythische reputatie van Europa's langste Grande Randonnée-pad nog versterkt. Deze megawandelroute, die vertrekt aan de Noordzee te Hoek van Holland bij Rotterdam en eindigt onder de Alpen te Nice aan de Middellandse Zee, is zowat 2200 km lang, goed voor een goeie 100 stapdagen.

Voor Trekkings.be hebben we nu de nooit eerder gepubliceerde historie van dit legendarische Grote Routepad helemaal uitgepluisd. Daarbij kwamen we toch tot enkele verrassende vaststellingen en ontdekkingen. Je vindt het eerste resultaat van deze lange en geduldige speurtocht naar de GR 5-historie nu terug op de website.

In dit eerste deel van dit exclusieve onderzoek gaan we op zoek naar 'de prehistorie' van de GR 5 en die begint zowaar al voor WO II in de Ardennen, met de Ardennenweg en de Internationale Wandelweg... GR 5 geschiedenis.

17 maart 2020 - Bivakkeren in Corona-tijden - Tijdens nogal wat meerdaagse wandelideeën op Trekkings.be wordt gebruik gemaakt van bivakzones. Door aangescherpte maatregelen in het kader van de strijd tegen corona zijn de meeste bivakzones echter sinds begin deze week gesloten. De weinige die eventueel open blijven zijn onder beperkende voorwaarden (bvb geen verblijf dat valt onder 'samenscholing') toegankelijk voor wie in de buurt woont aangezien niet noodzakelijke verplaatsingen momenteel niet zijn toegestaan. Voor updates: zie bivakzone.be
16 maart 2020 - Vacature GR-paden - Grote Routepaden is op zoek naar een Directeur met een passie voor organisatie, strategie, communicatie & dienstverlening. Vacature.

11 maart 2020 - Reismarkt 2020 afgelast -
De 35ste editie van Reismarkt in de Brugse Stadshallen op zondag 15 maart gaat niet door wegens de verhoogde maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Organisator Wegwijzer volgt het advies van de regering op om indoor evenementen boven de 1000 bezoekers te annuleren.

Er werden zo’n 4000 bezoekers verwacht die de hele dag zouden aanschuiven aan tafel bij 250 ervaren reizigers voor een persoonlijk gesprek. Inherent aan het karakter van deze beurs kon Wegwijzer onvoldoende garanderen dat de contacten op veilige afstand zouden verlopen.

8 maart 2020 - Vlaanderenroute GR 128 in't nieuw -
Ze doorkruist Vlaanderen van de Kemmelberg tot in het Voerense Teuven...de Vlaanderenroute, ook bekend als GR-pad nr 128. Met liefst 473 wandelkilometers is het ook de langste wandelroute in lijn door Vlaanderen. Een dwarsdoorsteek van het West-Vlaamse Heuvelland tot de Voerstreek. Onderweg wordt wel nog 'een stevig zijstapje' gezet in Nederlands Limburg via Maastricht.

Eigenlijk is GR 128 ook een beetje de 'backbone' in het duizenden kilometers tellend Vlaamse GR-net. Ruim 20 veldmedewerkers staan paraat om deze wandelroute volgens het beproefde GR-systeem te onderhouden. Wie nog meer GR-128-wandelkilometers onder de voeten wil, kan al vertrekken vanuit de Franse Opaalkust. Al vanuit Wissant wandel je immers over 170 km tot de grens met Vlaanderen te Kemmel. Ook aan de andere zijde, vanuit het Voerense Teuven, loopt GR 128 nog een eindje door; officieel eindigt GR 128 immers bij de Akense jeugdherberg, net over de Duitse grens.

Het goede nieuws is dat het volledige traject van GR 128 sinds enkele weken in een geheel nieuwe en dus update papieren wandelgids werd gegoten voor het deel door Vlaanderen. Goed voor 15 à 25 gevulde dagwandeltochten! Meer dan 100 detailkaarten met tracé-intekening staan er garant voor dat je niet verkeerd loopt. Verder zijn er als back-up ook nog eens volledige routebeschrijvingen in twee wandelrichtingen in opgenomen. Liefst 350 pagina's telt deze gids dan ook en toch geen probleem om hem in je rugzak te stoppen en mee te nemen onderweg. Een stevige gidskaft vermijdt snelle slijt en het gewicht valt best mee doordat op dun papier werd gedrukt.

De gloednieuw gids is een uitgave van de vrijwilligers-wandelaars van vzw Grote Routepaden en is te koop voor 20 € (of zowat 4 cent per gewandelde kilometer....) via hun webshop.1 maart 2020 - Gratis bus & trein in Luxemburg -
Het eerste land ter wereld met gratis openbaar vervoer....

Je kon al voor een prikje de trein nemen in Luxemburg maar vanaf maart 2020 is alle openbaar vervoer binnen het Groot Hertogdom nu ook helemaal g r a t i s geworden! Gewoon je ID-kaart tonen.

Ideaal om het te weinig bekende Luxemburgse wandelnet van nationale wandelpaden te ontdekken. Sinds de jaren '30 van vorige eeuw werd immers een fijnmazig net aan meerdaagse wandelroutes uitgebouwd in zowat alle regio's. Het wordt door de overheid nog steeds zeer goed onderhouden en bewegwijzerd. Ook op de zogenaamde Quality Trails, zoals het Lee Trail of Eislek Trail kun je een aantal dagetappes perfect combineren met de trein. Ideaal voor wie liever niet met een volle trekkingrugzak stapt de hele dag.
16 februari 2020 - Wandelroute van het Jaar:
Streek-GR Waas- en Reynaertland
- Op de Fiets- en Wandelbeurs in Gent werd de Streek-GR Waas- en Reynaertland uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2020, de uitverkiezing van de ‘beste wandelroute’ in de Benelux. De grensoverschrijdende route kwam als winnaar naar voren uit een shortlist van drie. De twee overige kandidaten waren het Gilbert van Schoonbekepad (Antwerpen - Veenendaal) en het Nieuw Waterliniepad in Nederland.

Deze Streek-GR van de Vlaamse vereniging voor GR-paden, loopt van Lokeren in de provincie Oost-Vlaanderen via Beveren en Sint-Niklaas naar Hulst in de provincie Zeeland. Na 20 jaar werd de route volledig vernieuwd en uitgebreid, met speciale aandacht voor het doorkruisen van heel wat nieuwe natuurgebieden. De route is niet alleen 73 km langer geworden, het traject tussen Lokeren en Temse is helemaal nieuw. En het oude parcours is op veel plaatsen grondig hertekend.

Volgens het juryrapport waren het extra troeven die het pad tot winnaar maakten, zoals de goed gedocumenteerde en mooie topo-gids (een nieuwe editie van vzw Grote Routepaden), die het pad in beide richtingen beschrijft, en de duidelijke geelrode bewegwijzering. Ook het nieuwe gedeelte tussen Lokeren en Temse en verwijzingen naar het dierenepos Reynaert de Vos uit de 13e eeuw, zijn volgens de jury een plus.

De jaarlijkse fiets- en wandelbeurs, waar de uitreiking van de trofee plaats vond, lokte overigens dit jaar een record aantal bezoekers: 16.600!12 februari 2020 - Streek-GR Dijleland - Helemaal in't nieuw: de Streek-GR Dijleland (regio Leuven - Mechelen - Tervuren). Gisteren officieel voorgesteld door Grote Routepaden en Toerisme Vlaams-Brabant te Terlanen, een dorpje van Overijse. Niet toevallig daar, de onbekende groene vallei van de snelstromende Laan - een zijrivier van de Dijle - vormt een bijzonder mooie uitbreiding van Streek-GR Dijleland.

Bij de hier en daar hertekende wandelroute van 131 km hoort ook een volledig herziene wandelgids, goed voor 7 dagetappes vol afwisselende wandelkilometers. Geduputeerde voor Toerisme in Vlaams-Brabant (Monique Swinnen) en de voorzitter van vzw Grote Routepaden (Rik Röttger) stelden het door vrijwilligers op punt gestelde wandeltraject gisteren voor te Terlanen. "Nergens in Vlaanderen vind je zoveel contrastrerende afwisseling als op deze Streek-GR Dijleland" werd er gezegd. Klinkt als toeristische peptalk maar eigenlijk onderschrijven we zelf volledig die mening.

Zo kun je te Torfbroek bij Kampenhout op het juiste lentemoment tot 8 orchideeënsoorten ontdekken, gewoon langs het pad, terwijl de landende vliegtuigen van Zaventem haast over je hoofd scheren. Via een vlonderpaadje op de Dijle wandel je verrassend snel het historische stadscentrum van Mechelen binnen om minder dan een half uur later alweer te vertoeven tussen de rozenpracht van het Vrijbroekpark. In Tervuren wandel je vanuit de mooie beukendreven zo het Afrikamuseum in. Behalve de vele versnipperde natuurgebieden van onder meer De Groene Vallei, het Mechels Broek, de Doode Bemde, het Zoniënwoud of de anemonenpracht van het Bertembos, zijn er ook heel wat historische pareltjes te ontdekken, zoals een van de best bewaarde romaanse kerken (Bertem), de lange antitankmuur bij Haacht of het historische centrum van Leuven.Hoewel de regio dooraderd is met verkeerswegen is er in Vlaanderen dan ook wellicht geen vergelijkbaar GR-traject waarop zoveel te beleven valt qua afwisseling in boeiende natuur en cultuur. De topografische gids van de vernieuwde Streek-GR Dijleland, met zo'n 40 detailkaarten en routebeschrijvingen, is uiteraard helemaal update en te verkrijgen op de Fiets-en Wandelbeurs dit weekend of online bij de vrijwilligers van vzw Grote Routepaden voor slechts 9 €. Je ticket tot 131 frisse kilometers, zeker nu de lente er bijna aan komt en de vele kleine natuurgebieden waar je door trekt zich op hun mooist tonen. Top. Aanrader.25 januari 2020 - Wandelroute van het Jaar - Op zaterdag 15 en zondag 16 februari presenteert de Fiets- en Wandelbeurs in Flanders Expo in Gent een compleet programma voor wandelaars en fietsers. Twee infomarkten, 30 beeldreportages, tal van bestemmingen dichtbij en ver weg, fietsen, kleding, wandelschoenen… Alles wat fietsers en wandelaars nodig hebben, is te vinden in Flanders Expo. De Fiets- en Wandelbeurs wordt bovendien gecombineerd met E-Bike Challenge (voor fietsers) en MountExpo (voor bergsporters).

Op zaterdag 15 februari wordt ook de Wandeltrofee 2020 uitgereikt voor de beste nieuwe (of vernieuwde) lange wandelroute in de Benelux van het afgelopen jaar. De shortlist is inmiddels bekend en merkwaardig genoeg vinden we er geen enkele route ten zuiden van de taalgrens in terug. Nochtans werden met Sentiers d'Art en ook met Entre Lesse et Lomme twee originele en kwalitatief hoogstaande routes gerealiseerd. Dit zijn de genomineerden voor de wandeltrofee 2020 in willekeurige volgorde:

1/ Gilbert van Schoonbekepad. In 2019 werd zowel in Antwerpen als in Veenendaal de vijfhonderdste geboortedag gevierd van Gilbert van Schoonbeke, belangrijk 16de eeuwse bouwheer in Antwerpen. Het Gilbert van Schoonbekepad loopt over 244 km tussen Antwerpen en Veenendaal. Deze afwisselende wandelroute is niet bewegwijzerd maar in twee richtingen beschreven en van kaartjes en veel achtergrondinfo voorzien. De vierdelige pdf-wandelgids, samen met de bijbehorende gpx-tracks zijn het werk van De Wandelmaker.2/ Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland. Deze grensoverschrijdende, 175 km lange streek-GR loopt van de stad Lokeren via Beveren naar de Zeelandse stad Hulst. Na 20 jaar werd de route volledig vernieuwd en uitgebreid met nieuwe natuurgebieden. De route is niet alleen 73 km langer geworden, het traject tussen Lokeren en Temse is helemaal nieuw. En het oude parcours is op veel plaatsen grondig hertekend. Het pad is daarenboven nu in beide richtingen beschreven en van een nieuwe gids voorzien. Grote Routepaden.3/ Nieuw Waterliniepad. Lange Afstand Wandelpad (LAW) langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandelingen zijn doordrenkt van historie en hoewel je altijd dicht bij de Randstad bent, loop je continu door prachtige natuur. Dit pad voegt het ‘oude’ Waterliniepad en het streekpad Stelling van Amsterdam samen tot één aantrekkelijke route. 350 km wandelplezier langs talloze forten, fraaie vestingstadjes en nieuwe natuurgebieden. Wandelnet.24 januari 2020 - Verlenging jacht Wallonië - De periode van drijfjachten in Wallonië bezorgt wandelaars heel wat problemen door tijdelijk afgesloten wandelroutes met vaak lange omwandelingen als gevolg. Normaal eindigt het seizoen op drijfjachten op groot wild eind december. Dit jaar loopt deze periode echter nog door tot eind februari 2020 omdat men in grote delen van Wallonië grootwild (met name everzwijnen) sterker wil terugdringen. 't Is dus de komende weken nog zorgvuldig plannen om de knallende creeps veilig te ontwijken. Informatiedoorstroming over waar en wanneer wordt gejaagd is chaotisch georganiseerd. Contacteer via websites of rechtstreeks de toeristische diensten, gemeenten of DNF-boswachters.
20 januari 2020 - Het Door Verstraetepad, onuitgegeven geschiedenis over de eerste lange wanderoute in Vlaanderen (1935) - We gingen op zoek naar het allereerste recreatieve langeafstandpad in Vlaanderen. Dat bleek de naam te dragen van Door Verstraetepad, was 70 km lang en volledig bewegwijzerd met betonnen paaltjes en emaille borden van de Vlaamse Toeristenbond (V.T.B.). Het liep vanaf het Rivierenpark te Deurne helemaal tot aan de Nederlandse grens bij Meer, via Schoten, Schilde, St.-Job-in-'t-Goor, Brecht, Wortel, Hoogstraten en Minderhout. Inmiddels is dit pad al decennia opgeheven en in de vergetelheid geraakt. We deden uitgebreid onderzoek in archieven maar probeerden mét het oorspronkelijke wandelgidsje ook de route helemaal opnieuw te volgen. Dat leverde nogal wat verrassingen maar ook ontgoochelingen op. Een les over hoe het Vlaamse landschap op een eeuw tijd soms wel drastische veranderingen heeft ondergaan. Het hele verhaal kun je nu lezen op Trekkings.be .

1/ Padgeschiedenis - 2/Door Verstraetepad herwandeld .18 januari 2020 - Stapvoets... al fotograferend - Wim Depoortere heeft de Grote Route-paden nog maar een jaartje geleden ontdekt. "Een verademing in onze jachtige tijd. Letterlijk vertragen, naar een tempo van nog geen vier kilometer per uur." Vaste reisgezel is een oude "doorsnee" reflexcamera met gewone lens. Daarmee legt Wim beelden vast die niet zo doorsnee zijn, althans in vergelijking met wat "doorsnee wandelaars" onderweg fotograferen. Of eigenlijk net wel meer doorsnee...de beeldmomenten zijn immers gekozen naargelang de verrassing, ergernis en charmering op het momentum van passage.

De onderwerpen bieden zich spontaan aan de passerende wandelaar aan, die door zijn trage snelheid alle tijd heeft om veel details waar te nemen. Wim laat het ook aan de bezoeker van zijn site over om achter bepaalde foto's waarachter beslist een verhaal schuilt, zelf een verhaal te fantaseren. Ondanks de sfeervolle en vaak bijzonder gekadreerde en zorgvuldig geselecteerde foto-onderwerpen genoot Wim geen technische fotografie-opleiding.

Stapvoets, Foto's langs de Grote Route-paden.17 januari 2020 - De Amel (Amblève) over GR-paden - De Waalse vereniging voor GR-paden heeft een hernieuwde gids uitgegeven van GR-trajecten die in en boven de Amblève-vallei lopen. In de lijvige wandelgids zijn delen van de GR's 57, 5, 14, 15 en 56 opgenomen evenals van GRP 571. Daarbovenop zijn er nog een tiental suggesties voor daglange luswandelingen in verwerkt.

De vallei van de Amblève (of Amel in het Duits) is met zijn zijvieren Warche, Lienne en Salm en zijn wilde zijbeken Ninglinspo en Chefna, ongetwijfeld één van de aantrekkelijkste wandelregio's van de Ardennen. De gedetailleerd uitgewerkte gids biedt dan ook voor vele dagen wandelplezier. Dit project met als eindresultaat deze uitstekende wandelgids, is een samenwerking tussen de wandelorganisatie voor GR-paden en het Flussvertrag Amel, die het project grotendeels financierde.

Het gaat hier niet over een nieuw GR-pad maar over een samenvoeging van delen uit langer bestaande GR's. Helaas bestaat er geen duitse of nederlandstalige versie van de gids, hij werd enkel in het frans uitgegeven. Uitgave SGR.16 januari 2020 - Gilbert's List 27 - Goedkoop overnachten voor wandelaars en fietsers op meerdaagse tocht in Wallonië + grensregio's. De laatste update lijst met een unieke verzameling van liefst 354 plekken waar je terecht kunt voor onderdak-accommodatie tijdens je trekking of rondrit is net verschenen.

Gilbert stelt inmiddels al meer dan 20 jaar deze jaarlijks bijgestelde lijst belangenloos ter beschikking. Nogal wat adresjes vind je nergens anders in (meer commerciële) accommodatielijsten. Geen vakantiehuizen die je voor een weekend of week moet reserveren maar eenvoudige adressen waar ook de doortrekkende wandelaar - die vaak maar kort verblijft - terecht kan.

Neem als richtprijs voor overnachting max. 17,5 € (of 22,5 € met ontbijt), vergelijkbaar met die in een officiële jeugdherberg. Soms kan het nog een stuk goedkoper, soms wordt dat prijsniveau behaald op basis van overnachting met meerdere personen maar alle accommodaties aanvaarden ook individuele reizigers. Telkens wordt er ook vermeld welk langeafstandpad voor wandelaars of fietsers in de omgeving loopt.

Leden van vzw Wegwijzer kunnen Gilberts List gratis raadplegen. Anderen kunnen de lijst ook per post bezorgd krijgen tegen kostenvergoeding. Mail Gilbert.05 januari 2020 - Populairste trekkingroutes 2019 - Hieronder de langeafstandsroutes dichtbij die wandelaars het voorbije jaar het meest konden bekoren. En we hebben een nieuwe nummer één in vergelijking met vorige jaren! Een Ardense route die stormenderhand de eerste plek veroverde na amper twee jaren openstelling. Vorig jaar nog een zesde plaats nu al op één: Entre Lesse et Lomme, een driedaagse trektocht door de uitgestrekte bossen van Libin en omgeving. Onderweg kun je overnachten op bivakzones. Uitstekend bewegwijzerd en voorzien van gedetailleerd kaartmateriaal. Drie dagen onderdompeling in de Ardense wouden. Een initiatief van inwoners van Libin in samenwerking met ondermeer de gemeente Libin, DNF en de regionale ontwikkelingsdienst La Grande Forêt de Saint-Hubert. Wandelaars hebben die grondige aanpak en mooie uitwerking van Entre Lesse et Lomme duidelijk geapprecieerd, er werden het afgelopen jaar honderden trektochten ondernomen over deze nieuwe route.

Het Escapardenne Eislek Trail verliest dus de eerste plaats maar zusterpad Lee Trail wint wel een plek. Samen bezetten ze de 2de en 3de plaats. Verder in de top 10 is het bijna al Ardennen wat de klok slaat met onder andere vier Grande Randonnée-routes. (GR's 57, 16, 15 en 571). Met het Mullerthal Trail en het Lee Trail blijft ook het GH Luxemburg een geliefde trekkingbestemming.

Niet in de top 10 van populairste routes in 2019 maar absoluut vermeldenswaard omwille van de originaliteit en de kwalitatieve uitwerking is het Sentier d'Art in de Naamse Condroz. Vorig jaar werd deze langeafstandswandeling van 140 km helemaal afgewerkt. Bijzonder: je kunt onderweg overnachten in zeven originele shelters en langs het pad zijn tientallen kunstwerken in natuurmaterialen geplaatst. Wandelbeleving ten top. De route is voorzien van uitstekende bewegwijzering en goede cartografie. Het blijft voor een regio als de Condroz echter moeilijk opboksen tegen het merk 'Ardennen'. Een andere route die vorig jaar 'een upgrade' beleefde is de Streek-GR Haspengouw. Onderweg kun je dankzij het projectteam van Regionaal Landschap Haspengouw sinds 2019 overnachten op vijf nieuwe bivakzones in de buurt van de wandelroute.De top 20 voor 2019
- tussen ( ) = notering 2018 - 2017 - 2016:

1. (6 - - - - - -) Entre Lesse et Lomme
2. (1 - 1 - 2) Escapardenne Eislek Trail
3. (4 - 3 - 4) Escapardenne Lee Trail
4. (2 - 2 - 1) GR 57 Paden van de Ourthe / Noordpad
5. (3 - 4 - 3) Müllerthal Trail
6. (5 - 5 - 5) GR 16 Pad van de Semois
7. (7 - 6 - 6) La TransArdennaise®
8. (10 - 10 - 11) Wildnis Trail
9. (11 - 8 - 10) GR 15 Monschau - Arlon
10. (9 - 7 - 7) GRP 571 Valleien van Lienne, Salm, Amblève
11. (12 - 9 - 8) Grande Traversée Forêt Chimay
12. (13 - 12 - 18) GR 129 Trans-België
13. (8 - 17 - 15) Langeafstandswandeling Hoge Kempen
14. (14 - 14 - 12) GR 573 Hoge Venen & Vesdervallei
15. (25 - 46 - - -) Sentiers d'Art
16. (17 - 16 - 14) Railtracking Spoorlijn 163a
17. (15 - 11 - 9) Eifelsteig
18. (16 - 15 - 13) GR 14 Parijs - Monschau
19. (20 - 27 - 28) GR 5A Kustroute
20. (21 - 20 - 27) GR 128 Vlaanderenroute

<<< Startpagina

<<< archief okt - dec 2019