> Tot 2019 bestond er een aparte papieren wandelkaart voor de langeafstandswandeling De Wijers. Er bestond ook een bijhorend wandelgidsje van 36 pagina's met etappe-indeling en veel praktische info.

> Sinds 2020 zijn zowel de kaart als het infoboekje niet meer te verkrijgen. Het traject van de langeafstandwandeling werd echter geïntegreerd in een nieuwe streekkaart waarop ook een overzicht is te vinden van korte wandellussen in de verschillende deelgebieden die de Wijers uitmaken. Iets minder gedetailleerd en gefocust dus dan voordien. Deze streekkaart is te koop voor 8 € in de lokale en regionale toeristische onthaalcentra of via de website Wandelen in Limburg.
Route 3.523.819 - powered by www.wandermap.net
> Er bestaat een onofficiële GPS-track voor de langeafstandswandeling. Het traject op deze digitale kaart lijkt zelfs correcter ingetekend dan op de papieren kaart. De verkortingsroutes zijn niet opgenomen in deze GPS-track.
Startpagina > Wandelen > L A W De Wijers
Wandelinfo
Kaart, gids, GPS
Meer info over De Wijers
Padbewegwijzering
Kruisende langeafstandspaden
GR 5 Noordzee - Middellandse Zee
GR-pad van ongeveer 2500 kilometer dat naar de Ardennen, Vogezen en Alpen loopt om in Nice te eindigen. We lopen er een tijd mee te samen in de omgeving van Bolderberg en domein Bovy tot de abdijsite van Herkenrode, nogmaals in natuurreservaat De Maten.
GR 5 variant omgeving Hasselt
Variant traject van GR dat de stad Hasselt omzeilt. LAW De Wijers loopt er vaak mee te samen vanaf de vijver Grote Platwijer, via het domein Kiewit tot Bokrijk.
GR 564
Route van Lommel naar Hoei door het Limburgs groen. We lopen regelmatig in het spoor van deze GR, ondermeer door natuurreservaat Ten Haagdoorn, Molenheide, het Wik tot Bokrijk.
Schoverikpad
30 km lang wandelpad van de Diepenbeekse wandelvereniging WSV De Schoverik. We lopen er soms mee te samen in wandelgebied De Maten.
Hasselt - Sittard - Hasselt
Wandelpad van de Hasseltse wandelclub WSV Dragonders. Deze wandelroute werd na het jaar 2000 niet langer onderhouden maar de bewegwijzering is nog wel op veel plaatsen aanwezig.
Mars 11de Linie
Wandelpad van de Hasseltse wandelclub WSV Dragonders. 32 km tussen Leopoldsburg en Hasselt. Over een paar kilometers tesamen met LAW De Wijers in de omgeving van Bolderberg en Stokrooie.
Aard van de paden
Openbaar vervoer
Slapen / eten / bevoorrading
Etappe-indeling
> Wil je meer weten over De Wijers en de natuurgebieden waardoor je onderweg wandelt, dan kan je daarvoor terecht in de lokale toeristische diensten. De volgende infopunten liggen trouwens allen onmiddellijk langs het wandeltraject van de langeafstandswandeling: Toerisme Heusden-Zolder, Toerisme Zonhoven, abdijsite Herkenrode, Domein Bokrijk. Van harte aan te raden zijn ook de bezoekerscentra van Natuurpunt in Domein Kiewit en van Limburgs Landschap te Hengelhoef. Op al deze plaatsen kan je gratis of tegen betaling brochures, gidsen en andere publicaties over de Wijers en de streek vinden.
> Specifiek voor info over de langeafstandswandeling kan je terecht bij Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK), de initiator van de LAW. De organisatie heeft overigens heel wat meer lokale wandelroutes ontwikkeld.
> Tweejaarlijks wordt er in de herfst ook een 'Dag van de Wijers' georganiseerd, waarbij je ondermeer professioneel gegidste wandelingen kan maken of toegang hebt tot plaatsen die normaal niet openbaar zijn.
> Op de volgende pagina's wandelen we de langeafstandsroute helemaal af over 4 grote wandellussen, telkens in tegenwijzerzin.
> Op een vijftien punten langs de route, met name bij instapplaatsen, staan overzichtsborden opgesteld waarop de kaart van de langeafstandswandeling staat afgebeeld.
> De uitpijling van de lange afstandswandeling De Wijers is met zeshoekige bordjes waarop het symbool van de Wijers is afgebeeld, een stilistische afbeelding van de roerdomp. Blauwe pijltjes tonen de te volgen richting van de hoofdroute. Bordjes met gele pijlen met de tekst 'inkorting' zijn er om de verkortingsroutes te markeren.
> Waar een verkortingsroute de hoofdroute vervoegt of er van afsplitst, is een zogenaamde 'wandelwissel'. Dat wordt extra gemarkeerd met een bruin markeringssymbool waarop het nummer van het wandelwisselpunt staat. Er zijn drie verkortingsroutes en dus 6 wandelwissels. Die nummers zijn ook terug te vinden op de wandelkaart.
> De bordjes zijn gewoonlijk aangebracht op houten palen, vaak tesamen met die van andere wandelroutes. Je zal dus geen geschilderde tekens zien onderweg.
> Er zitten wat kinderziekten in het markeringssysteem van de langeafstandswandeling. Zo zijn de pijltjes te klein, je moet de bordjes tot op een meter of drie benaderen om je te verzekeren van de juiste richting, wat te kort is. Hier en daar ontbreekt al eens een paaltje en op een paar punten stemt de padmarkering niet overeen met het traject op de kaart. Je kan dus helaas niet blindelings op de paaltjes vertrouwen, een kaartoverzicht is essentieel als aanvulling.
> Er liggen enkele campings in De Wijers, de meeste hebben eerder het karakter van vakantiepark, verblijfspark of van pretparkachtige infrastrucuur. Een eenvoudige camping of camping met trekkerstarief is er dus niet, laat staan een natuurcamping of bivakzone. Misschien nog de beste van het lot en onmiddellijk langs de LAW gelegen (bij wandelwissel 4), is camping Holsteenbron. Op slechts een paar honderden meters van de LAW (verbinding via een X-route) ligt tussen Bolderberg en Zonhoven camping Heidestrand, rond een grote vijver.
> Op 2 km van domein Bokrijk loopt de LAW langs jeugdherberg De Roerdomp, er zijn ook een paar trekkershutten aanwezig. Te Houthalen-Helchteren kom je langs vakantiecentrum Bosberg van de Gezinsbond. Je kan er budgetvriendelijk onderdak slapen en eten, vooral interessant voor families en groepen. Verder heb je nog het hele sterrenspectrum aan hotels en vakantiewoningen, voor dit sterk wisselend aanbod kun je terecht op de website van Toerisme Limburg of bij de lokale toeristische diensten.
> Bevoorradingsmogelijkheden onderweg: In het centrum van Zonhoven heb je alles, inclusief een ALVO-supermarkt. Ten zuiden van het centrum van Bolderberg wandel je in de Sint-Jobsstraat langs een Eurospar. In de buurt van Genk zijn er verschillende mogelijkheden, waarbij je even van de wandelroute moet afwijken. Te Winterslag wandel je ter hoogte van de kruising Hovenierslaan - Sportlaan langs een nieuwe buurtwinkel. Er zijn nogal wat horeca-gelegenheden onderweg, zie hiervoor ook bij de aparte etappebeschrijvingen.
> Heb je onderweg nog outdoorspullen nodig? Te Zonhoven wandel je op de LAW tussen het dorpscentrum en het station over de Engstegenseweg langs outdoorspeciaalzaak Verreweg.
> X-tekens hebben eigenlijk niks te maken met de LAW De Wijers. Het zijn markeringstekens die linken vormen tussen verschillende wandelroutes of die dienen om een verbinding te maken naar een punt buiten een gemarkeerde wandelroute. Op de langeafstandswandeling komen ze een paar keren van pas als je van de route wil afwijken om bvb naar het centrum van Genk te wandelen of naar camping Heidestrand te Zonhoven.
> Je kan de meeste delen van langeafstandswandeling De Wijers vlot combineren met openbaar vervoer. Je kan rechtstreeks op de LAW aansluiten vanuit de treinstations van Zonhoven of Bokrijk. Het station van Kiewit ligt op 1 km en dat van Genk op 2,5 km.
> Met steden als Hasselt en Genk kort bij De Wijers, zijn er ook heel wat bussen die de regio doorkruisen. Mits wat planning is het dus perfect mogelijk om openbaar vervoer vlot te combineren met dagwandelingen of om van en naar De Wijers te reizen. De websites van De Lijn en NMBS zijn daarbij handige hulpmiddelen.
> In tegenstelling tot de meeste wandelverslagen op Trekkings.be volgen we niet hoofdwandelroute doorlopend maar delen we het traject in aparte luswandelingen. Waarom? De verschillende (op het terrein gemarkeerde) verkortingsroutes zijn niet zomaar verbindingstrajecten maar lopen door enkele van de mooiste delen van De Wijers! Zo zijn de verkortingsroutes tussen wissels 1 en 2 (Platwijers) en 3 en 4 (natuurreservaat De Teut) echt een must.
> Bovendien zorgen deze verkortingsroutes ervoor dat je vrij gelijk gespreide dagafstanden af kan leggen in 3 wandellussen, waarbij je telkens weer op je startpunt terug komt. Je kan er nog een vierde centrale ronde aan toevoegen, dan moet je wel de drie verkortingsroutes nog eens wandelen. Wandel je de langeafstandswandeling op deze wijze (alle 4 lussen) dan is de totale wandelafstand wat hoger: in totaal 94 km ipv 76.
> De paden door de natuurreservaten zijn grotendeels onverhard, de ondergrond kan er soms sterk zanderig zijn (met name in heidegebied) of op een paar plaatsen drassig bij nat weer, in enkele bosgebieden. Op een aantal plaatsen loop je over plankenpaden, die door vijver- of moerasgebied lopen. Toch zitten er ook een aantal (te) lange delen bij die over verharding lopen, dat is met name het geval voor het deel De Teut - Zonhoven centrum - Platwijers (5 km) en van de sporthal Bolderberg tot in Stokrooie (4 km). Er zitten ook prachtige wandelpaadjes tussen, meestal niet zo lang omdat ook in De Wijers je duidelijk kan merken dat Vlaanderen een sterk versnipperd natuurlandschap heeft. Het soort paden en wegen waarover je wandelt, verandert dan ook nogal snel onderweg.
> In de buurt van de enkele drukke verkeerswegen kan het aanhoudend geraas van autoverkeer (met name van de E 314) nogal storend werken, dat is ondermeer het geval in het natuurreservaat Ten Haagdoorn en De Teut. Er zijn geen paden bij die hinderlijk zijn voor mensen met een minder goede wandelconditie, of wandelpaden die aanleiding geven tot mogelijk gevaarlijke situaties.
LAW De Wijers,van L naar R: in de omgeving van Kelchterhoef, Ten Haagdoorn en Zonhoven
Omwille van de heidebloei is het eind augustus, begin september schitterend wandelen over LAW Wijers


LAW De Wijers - 76 km