> Er bestaat een officiŽle wandelgids over Voettocht in Pajottenland. De routebeschrijving is gemaakt door Judo Engels en Marie-Claire Coenen, initiators van de VIP. De uitgave werd gecoördineerd door Guy Ballet uit Gooik. Het boekje is 105 bladzijden dik en bevat enkel tekst, geen foto's of kaarten.
> Wat vervelend dat er geen kaarten in staan, zo mis je naast de routebeschrijving en de padmarkering op het terrein ook een derde controlegids en een overzicht. De oorzaak ligt bij het Nationaal Geografisch Instituut. Hoewel het NGI hoofdzakelijk draait met belastinggeld moet er zwaar worden betaald en zijn ze enkel geïnteresseerd als er geld mee te verdienen valt. De publicatie van een wandelgids is zowat de enige mogelijkheid voor padenontwerpers om een deeltje van de onderhoudskosten (markeringsverf enz.) te recuperen. Hierdoor zou het vooral het NGI zijn dat de winstmarge op het gidsje afroomt. Geen kaarten dus waardoor je wat aanvullend huiswerk voor de boeg hebt om aan de hand van de routebeschrijving je etappes uit te tekenen.
> De padbeschrijving is trouwens zeer correct en gedetailleerd geschreven. Uiteraard zijn er na meer dan 10 jaren wat veranderingen op het terrein: Bvb een grasweg die een andere bedekking heeft gekregen, een drankgelegenheid of winkel die inmiddels gesloten is...
> Handig zijn de vele tussenafstanden in de gids, in het pre-GPS-tijdperk nog met een curvimeter opgemeten! Hierdoor kan je perfect de afstand bepalen die je wil wandelen. Het deel met praktische informatie vertoont onvermijdelijk ook sporen van veroudering, zoals nummers van busverbindingen en overnachtingsmogelijkheden. Er bestaan geen GPS-tracks.
> Het wandelverslag hier op Trekkings.be is geschreven om je een indruk van de route te geven en we besteden aandacht aan alles wat er allemaal ligt 'rond gestrooid' in het boeiende Pajotse landschap. De tekst op de volgende pagina's is echter niet geschreven om daarmee je weg te vinden. Soms vermelden we wel een links-rechts beschrijving maar wat verder slaan we gewoon enkele paden over. Gebruik dus de gids van de VIP, waar wel in detail het technische trajectverloop is beschreven. Voor slechts enkele euro's heb je meteen je ticket tot 205 km Pajots wandelgenot. Het gidsje is nog te vinden maar zal op termijn uitgeput raken. Probeer volgende plaatsen:

* Galmaarden: VVV Markvallei in het Baljuwhuis, Brusselstraat 1, 1570 Galmaarden.
Tel. 054/58.91.67 / email: markvallei (krulletje) toerismepajottenland.be / Prijs: 3 €.
* Gooik: Ontmoetingscentrum De Cam
* Halle: Dienst toerisme in het stadhuis.
Startpagina > Wandelen > Voettocht in Pajottenland
Wandelinfo
Wandelgids
Padmarkering
GPS
Openbaar vervoer
Meer achtergrondinfo
Overnachten
Hoe je tocht over de VIP plannen?
Kruising met andere lange afstandspaden
> Problemen met het trajectverloop:
1/ De VIP kruist tussen Tollembeek en Galmaarden enkele malen spoorlijn 123. Ten gevolge van het opheffen van enkele overwegen daar kan je de originele route niet meer volgen. Zie de pagina over Galmaarden voor een nieuwe suggestie.
2/ Update feb 11: Davy Gijbels meldt aanzienlijke problemen om de VIP te volgen te Sint-Katharina-Lombeek en Wambeek ten gevolge van de spoorwerken voor het Gewestelijk Express Netwerk (GEN). Zie de pagina over Sint-Katharina-Lombeek voor detailinfo.
> Update feb 11: De markering gaat er op achter uit, met name de kleuren op de stickers verschralen of de stickers bladderen af. Davy Gijbels: 'Diverse stickers zijn compleet vergeeld: resulterend in een groot geel vlak ipv blauw/geel vlak. De geverfde tekens zijn nog goed zichtbaar als je er op let. Doch is wandelen zonder gids, kaart of GPS is dan ook onmogelijk in mijn ogen. Diverse tekens zijn verdwenen'
Mail ons indien je ook moeilijkheden ervaart, we voegen de info dan hierbij.
1/ Koop de gids over Voettocht in Pajottenland + eventueel gedetailleerde kaarten van de streek (een lijst van topokaartnummers staat in de gids).
2/ Bepaal hoe je de route wil wandelen. Persoonlijk ben ik er fan van om een lange afstandsroute in aaneensluitende etappes uit te lopen. Het Pajottenland is echter zo dik gezaaid aan dorpen, geschiedenis en bezienswaardigheden dat je na een paar dagen mogelijk al verzadigd bent aan indrukken. Pik er dus liever één of een paar etappes uit en vervolg de route weer een tijdje later.
3/ Praktische planning. Hoe wil je de etappes aanéénrijgen? Met de hulp van openbaar vervoer, met 2 auto's of met één auto + linken met bus of trein? Overnachten in het Pajottenland of niet? Wat vind je een aangename dagafstand: 15,20,25 km? Probeer eventueel sommige etappes te plannen als er een bijzonder lokaal volksfeest is of als een museum open is of er een tentoonstelling is. Nogal wat toeristische bezienswaardigheden in het Pajottenland zijn enkel open tijdens het weekend.
> Wat voorbereidend werk te doen dus vooraleer je aan de VIP start. Hieronder geven we een onvolledig overzicht van combinaties wandelen + openbaar vervoer die je mogelijk wat kunnen helpen:
> Pajottenlandboeken: Interessante algemene literatuur over het Pajotttenland, een korte selectie:
'Pajottenland, een land om lief te hebben' wordt wel eens als het standaardwerk over het Pajottenland beschouwd. Het is een remake door de Lennikse Andreas Masiuskring van een ouder boek dat door Jozef Vrancken
werd geschreven. Vrij droge literatuur, van elk Pajots dorp worden het ontstaan en de historische feiten geschetst en de belangrijkste oude gebouwen geïnventariseerd. Een lijvig boek.
Een stuk levendiger, kritischer en met kennis geschreven is 'Pajottenland' van Maurits van Liedekerke, een Davidsfonds-uitgave. Leest vlot en zit boordevol kleine weetjes.
De geogidsen voor Centraal- en Zuid-Pajottenland focussen dan weer sterk op de geografische eigenheden van het Pajottenland.
'Het land van de Geuze' van Jos Cels legt de klemtoon op het anekdotische met veel verhalen over mensen van de streek en aandacht voor drinken en eten in het Pajottenland.
Sommige van deze titels zijn niet meer verkrijgbaar.
> In het Pajottenland zijn een aantal heemkundige verenigingen zeer aktief. Ze verrichten vaak baanbrekend onderzoekswerk op gerichte onderwerpen waarover ze artikels schrijven, boeken publiceren of lezingen geven. Ze kunnen mogelijk helpen als je op zoek bent naar zeer specifieke informatie. De belangrijkste: Ascania (Asse), Heemkundige Kring Gooik, Belledaal (Affligem), HOLVEO (Zuid-Pajottenland), Andreas Masiuskring (Lennik), Hallensia (Halle).
> Een waaier aan brochures in de toeristische diensten van het Pajottenland, er zit nogal wat consumtiepapier bij. De provincie Brabant brengt soms interessante publicaties uit, waaronder de reeks 'Brabantse bouwmeesters' met aandacht voor historische architectuur, de gids 'Groene gordel', gidsen over de streekprodukten en de reeks Pajottenland Belicht / Doorgelicht / Uitgelicht (een historisch-geografische kijk op het Pajottenland). Verder verkoopt de provincie ook wandelgidsen over het Pajottenland.
> Wil je echt het Pajottenland leren kennen dan is wandelen op de VIP eigenlijk nog het beste. Niet enkel je ogen de kost geven onderweg maar vooral ook babbelen met de mensen onderweg. Als niet-Pajot ken je na 205 km VIP het Pajottenland beter dan de meeste inwoners!
> Klaar om de hele route van Km 0 tot km 205 af te wandelen over 40 pagina's.
> Treinstations langs of op redelijke wandelafstand van het traject:
Vooral plaatsen in het meest noordelijke en meest zuidelijke deel van Voettocht in Pajottenland zijn bereikbaar per trein. Het centrale deel van het Pajottenland (Lennik, Gooik, Pepingen,...) is niet rechtstreeks bereikbaar per trein.
Km 029,2: Lijn 50 (Brussel-Z-N - Gent Sint-Pieters): Station Essene-Lombeek (op 1500 meter)
Km 037,2: Lijn 50 (Brussel-Z-N - Gent Sint-Pieters): Station Ternat (op 500 meter)
Km 053,2: Lijn 60 (Brussel-Z - Lokeren): Station Asse (op 150 m).
Km 060,8: Lijn 50 (Brussel-Z-N - Gent Sint-Pieters): Station Sint-Martens-Bodegem (op 300 m)
Km 080,0: Lijn 94 (Schaarbeek - Brussel - Moeskroen): Station Halle (op 800 meter)
Km 080,0: Lijn 96 (Schaarbeek - Brussel - Quévy): Station Halle (op 800 meter)
Km 080,0: Lijn 26 (Mechelen - Brussel - Halle): Station Halle (op 800 meter)
Km 106,0: Lijn 123 (Edingen - Geraardsbergen): Station Herne (op 1200meter)
Km 110,0: Lijn 123 (Edingen - Geraardsbergen): Station Edingen (op 1200 meter)
Km 110,0: Lijn 94 (Schaarbeek - Brussel - Moeskroen): Station Edingen (op 1200 meter)
Km 129,7: Lijn 123 (Edingen - Geraardsbergen): Station Tollembeek (op 0 meter)
Km 132,2: Lijn 123 (Edingen - Geraardsbergen): Station Galmaarden (op 0 meter)

Lijn 50a (Brussel-N - Oostende): Loopt door het Pajottenland maar treinen stoppen niet tussen Gent en Brussel.
Het is ook mogelijk een combinatie uit te stippelen via de grote treinstations die rond het Pajottenland liggen (vb Geraardsbergen, Brussel, Halle,...) + busvervoer naar het Pajottenland.
> Gebruik de treinplanner van de NMBS.
> De voorbije jaren zijn er in het Pajottenland nogal wat mogelijkheden bij gekomen om te overnachten, vooral in het segment van de 'gastenkamers' en 'bed & breakfast'. De enige camping van het Pajottenland - naturistencamping De Pajot in Tollembeek - sloot eind 2009. Er is wel nog camping Raspaljebos, op de rand van het Pajottenland gelegen, meer precies: Op de Bosberg tussen Galmaarden en Neigem.
> We geven hieronder geen accommodatielijst omdat die veel te onderhevig is aan veranderingen. Bovendien is het niet overal mogelijk om één nacht te blijven. Daarom contacteer je voor update info hieromtrent best de toeristische organisaties van het Pajottenland:
> Gewestelijk Toerisme Pajottenland en Zennevallei:
VVV Markvallei, gevestigd in het baljuwhuis van Galmaarden.
VVV Halle, Markt Halle.
> Enkele gemeenten hebben een dienst toerisme als onderdeel van de aangeboden gemeentediensten of geïntegreerd in hun cultuuraanbod met vaak geen specifiek opgeleid personeel wat toerisme betreft:
Toerisme Lennik, gemeentehuis.
Toerisme Affligem.
Toerisme Gooik, De Oude Cam.
Toerisme Sint-Pieters-Leeuw, gemeentehuis.
Toerisme Dilbeek.
Asse: Onthaal gemeentehuis.
Gemeente Roosdaal.
Gemeente Pepingen.
Gemeente Herne.
Gemeente Bever.
Gemeente Ternat.
Enkele interessante links:

Pajots Genootschap, promotie Pajottenland, oa VIP.
Editiepajot
, de internetkrant voor het Pajottenland en omliggende.
Sint-Pieters-Leeuw Nieuws, internetkrant.
Geuze-info, evenementenkalender.
Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën.
Luc Bohez, beeldbank van het Pajottenland.
Groene Gordel, provincie Brabant.
Toerisme Vlaams-Brabant.
Pajottenland+, Europees subsidieprogramma Pajottenland.
> Gebruik de busplanner van De Lijn voor uren en plaatsen.
> De belangrijkste buslijnen en bushaltes worden vermeld in de topogids van de VIP. Helaas is deze informatie snel onderhevig aan veroudering. Hieronder een (onvolledig) lijstje van bushaltes. We listen hier vooral haltes in of nabij het centrum van dorpen langs Voettocht in Pajottenland. Tenzij anders vermeld worden volgende haltes in principe zowel op week- als weekenddagen bediend:
Km 000,0: Lennik centrum, Halte Sint-Kwintens-Lennik Marktplein
Km 009,6: Roosdaal, Halte Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek Kerk
Km 016,2: Roosdaal centrum, Halte Pamel Kerk
Km 020,6: Roosdaal, Halte Strijtem Kerk
Km 023,4: Roosdaal, Halte Borchtlombeek Kerk
Km 029,8: Ternat, Halte Sint-Katharina-Lombeek Kerk (op 500 meter)
Km 033,2: Ternat, Halte Wambeek Kerk
Km 037,6: Ternat centrum, Halte Ternat Markt
Km 039,6: Ternat-Vitseroel kruising Brusselstraat, Halte Ternat Vitseroel
Km 043,4: Asse café De Koekoek Edingsesteenweg, Halte Asse Zavellos
Km 051,9: Asse centrum, Halte Asse Gemeenteplein
Km 052,8: Asse treinstation, Halte Asse Station
Km 058,8: Dilbeek, Halte Sint-Ulriks-Kapelle Kerk
Km 061,8: Dilbeek, Halte Sint-Martens-Bodegem Centrum
Km 066,7: Dilbeek, Halte Sint-Anna-Pede Kerk
Km 070,2: Sint-Pieters-Leeuw Postweg Kapel OLV Ter Nood, Halte Vlezenbeek Kapelleke
Km 074,6: Sint-Pieters-Leeuw centrum, Halte Sint-Pieters-Leeuw Kerk
km 079,5: Halle, Halte Halle Brusselpoort
Km 080,0: Halle centrum, Halte Halle Park (op 450 m van basiliek via Basiliekstraat)
Km 080,8: Halle, Halte Halle Ninoofsepoort (einde Z. Bernardastraat 200 m rechts)
Km 084,8: Pepingen, Halte Beert kerk (zondag enkel belbus)
Km 089,5: Pepingen centrum, Halte Pepingen Kerk
Km 092,5: Pepingen, Halte Pepingen Kestergat
Km 098,1: Pepingen, Halte Heikruis Kerk (zondag enkel belbus)
Km 100,0: Pepingen Heikruis, Halte Herfelingen Terlinden (zondag enkel belbus)
Km 106,2: Herne centrum, Halte Heldenplein (zondag enkel belbus)
km 123,4: Bever centrum, Halte gemeentehuis (zondag enkel belbus)
Km 132,2: Galmaarden station, Halte Galmaarden Station (zondag enkel belbus)
Km 136,2: Galmaarden centrum, Halte Galmaarden Markt (zondag belbus Halte Nieuwstraat)
Km 149,8: Galmaarden, Halte Vollezele Kerk (zondag enkel belbus)
Km 157,5: Herne, Halte Herfelingen Centrum (zondag enkel belbus)
Km 162,7: Gooik, Halte Oetingen Kerk (zondag enkel belbus)
Km 165,8: Gooik Strijland, Halte Gooik Weg naar Lieferinge (op 100 m)
Km 173,2: Gooik centrum, Halte Gooik Koekoekstraat
Km 174,8: Gooik, Halte Leerbeek stelplaats (op 200 m)
Km 182,1: Gooik, Halte Kester plaats (zondag enkel belbus)
Km 183,7: Gooik, Halte Leerbeek Kwabeek
Km 189,8: Pepingen, Halte Elingen Kerk
Km 192,2: Sint-Pieters-Leeuw, Halte Oudenaken Kerk
Km 193,1: Sint-Pieters-Leeuw, Halte Sint-Laureins-Berchem
Km 194,9: Lennik, Halte Gaasbeek Onderstraat
Km 198,3: Dilbeek, Halte Schepdaal Sint-Gertrudis-Pede
Km 200,0: Dilbeek, Halte Schepdaal Markt (op 400 meter)
Km 203,8: Lennik, Halte Sint-Martens-Lennik Dorp
Km 205,0: Lennik centrum, Halte Sint-Kwintens-Lennik Marktplein
Markering Voettocht in Pajottenland
Standaardmarkering (lichtblauw /geel). Richting- of pad-verandering. (In dit vb afslag naar rechts) Andreaskruis: Verkeerd pad.
GR 512 Trans-Vlaams-Brabant
Met wit/rode verf gemarkeerd pad van Grote Routepaden. GR 512 loopt in oost-westelijke richting dwars door de provincie Vlaams-Brabant helemaal van Diest tot Geraardsbergen (O-Vl) over 175 km. In lijn wordt ook het Pajottenland doorkruist over enkele tientallen kilometers.
Streek-GR Groene Gordel
Geel/rood bewegwijzerd pad van ongeveer 145 km dat in een grote lus rond Brussel loopt in Vlaams-Brabant. Pad van de Toerisme Vlaams-Brabant, uitgetekend en onderhouden door Grote Routepaden. Loopt vaak in het spoor van de VIP waar de route door het Pajottenland trekt. Verslag.
Via Brabançonne / Via Brabantica
Pad richting Santiago de Compostela, linkt Bergen-op-Zoom via Antwerpe, Mechelen en Brussel met Halle. Raakt aan de VIP bij de basiliek van Halle.
Voettocht in Pajottenland over de Moeillestraat te Lennik
Voettocht in Pajottenland tussen Vollezele en Herfelingen
Voettocht in Pajottenland langs
spoorlijn 123 tussen
Tollembeek en Galmaarden
> Het systeem van bewegwijzering is vergelijkbaar met dat van een Grote Routepad (GR). Groot verschil is de kleurencombinatie van een lichtblauwe en een gele streep. Net zoals een GR is de VIP in 2 richtingen bewegwijzerd. Het aanbrengen van de tekens is discreter en verzorgder gebeurd dan de bewegwijzering van GR 512, die eveneens door het Pajottenland loopt. Dat is zeer bewust gebeurd om esthetische en milieuvriendelijke redenen.
> Bij een padsplitsing wordt het dubbele teken dat een richtingverandering aankondigt, meestal niet op het kruispunt aangebracht maar een eindje ervoor, pakweg 20 ŗ 50 meter. Zo ook voor het normale teken bij kruisende paden, je vindt dat meestal niet op de eerste paal na de kruising maar vaak op de tweede of derde, bedoeld als bevestiging dat je goed loopt. Fantasiemarkeringen, zoals vaak bij GR-markering is ook afwezig bij de VIP-markering.
> Het traject van de VIP kun je ook implementeren op je GPS, of andere digitale toepassing. Gps-track op Gpsies en op Wandermap. Met dank aan Paul Maes. Vergeet niet rekening te houden met op een paar plaatsen niet langer toegankelijke passages.
> Duidelijk is dat de padmarkeerders, Marie-Claire Coenen en Judo Engels al ervaring hadden om lange paden te markeren, die hebben ze jarenlang opgedaan bij de Waalse GR-vereniging. Het moet een titanenwerk geweest zijn om met slechts 2 personen de hele 205 km te schilderen en te onderhouden en dan nog in de 2 richtingen! Dit verklaart ook de uniformiteit van de markering over het hele traject. Sinds 1996 brachten Judo Engels en Marie-Claire Coenen zo'n 5 nieuwe verflaagjes aan. Stickers werden werden weer vervangen als ze te veel afgebleekt waren door de zon of niet meer hechtten.
> Regelmatige controle is nodig om schade door vandalisme op te vangen, vandalisme dat soms ook uit onverwachte hoek komt, zoals van de Provincie Brabant die al dan niet kwaadwillig zeshoekige toeristische bordjes over de markeringen liet aanbrengen op sommige plaatsen. Judo en Marie-Claire zijn niet zomaar wild op palen en borden gaan schilderen. Vooraleer tekens op electriciteitspalen aan te brengen werd toestemming verkregen. Zo ook werd eerst de schriftelijke toestemming gevraagd en gekregen voor padmarkering in alle gemeenten waar de VIP loopt en werd contact genomen met privé-eigenaars waar mogelijk.
> Zoals eerder vermeld moest de VIP het rooien zonder subsidies, omdat de voorzitter van Pajottenland+, burgemeester Michel Doomst van Gooik, zijn beloftes tot subsidiŽring (langs het Pajots Genootschap om) weer had ingetrokken. De middelen om verf, borstels en zelfklevers te betalen kwamen uit de schaarse verkoopsinkomsten van de wandelgidsen.
> De eigen ervaring op de VIP: Met dat wandelgidsje in de hand als dubbel controlemiddel had ik onderweg geen enkel probleem om de blauwgele streepjes vlot te volgen.
> Sinds 2009 wordt de padmarkering niet langer onderhouden. Op termijn zal dat dus vaker tot hiaten leiden, bvb door een nieuwe verkaveling, vervanging van electriciteitspalen of gewoon door het natuurlijke proces van slijt.
Bushokje De Lijn
op zijn Pajots (Bekkerzeel)
VIP
205 km