> Het Krijtlandpad is een Nederlands lange afstandspad van 89 km van de ANWB en het Wandelnet. Het loopt door het meest zuidelijke deel van de Nederlandse provincie Limburg, meteen ook het meest 'bergachtige' deel van Nederland. Ook vanuit Vlaanderen is deze wandelroute eigenlijk niet ver weg, aangezien ze tegen de grens met Vlaanderen en Wallonië loopt, door de zogenaamde Euregio. Het Krijtlandpad is een streekpad dat in lus loopt over 89 kilometer tussen Maastricht en het drielandenpunt bij Vaals. Lees andere wandelverslagen over het Krijtlandpad en je zal vaststellen dat bijna zonder uitzondering iedereen die dit wandelpad liep er enthousiast over is. Ik sluit me graag aan bij die mening. Het is bijzonder aangenaam wandelen het grootste deel van het traject.
Startpagina > Wandelen > Krijtlandpad
Voorstelling
Routeverloop in 't kort
Hoe is dit verslag opgebouwd?
> We stellen op deze pagina kort het Krijtlandpad voor. Op de pagina wandelinfo zetten we je aan de hand van eigen ervaringen op weg om zelf op stap te gaan met een pak praktische planningtips. We verkennen het hele Krijtlandpad in 3 etappes meer in detail. Toegevoegd is ook een pagina over een kortsluitroute. Tot slot blijven we even hangen bij de unieke orchideeëntuin in het Gerendal.
> Dit is enkel een persoonlijk wandelverslag, voor officiële informatie over het Krijtlandpad contacteer je het Nederlandse Wandelnet, website.
> In het kort de sterke punten van het Krijtlandpad:

* Goede padmarkering.
* Uitstekende topografische gids.
* Grote keuze aan verblijfsmogelijkheden.
* Sterk heuvelend landschap.
* Mooie holle paden.
* Schitterende en wisselende uitzichten.
* Enkele mooie of prachtig gelegen dorpen: Eijsden, Noorbeek, Slenaken, Holset,...
* Aparte natuur: Orchideeën en flora die kalk- en mergelgrondminnend is. Daslooktapijten.
* Klein patrimonium: Grenspalen, typische Limburgse wegkruisen,...
* Bedevaartsoorden Wittem en Holset.
* De mooie valleien van de snelst stromende riviertjes van Nederland: Geul en Gulp.
* Mergelgrotten van Valkenburg en omgeving.
* Wandelen door weiden via 'stegelkes'.
* Historierijk Maastricht.
* Drielandenpunt: Hoogste punt van Nederland.
* En last but not least: De Limburgse vlaaien = prima wandelbrandstof.
> Vooraleer we de hele tocht verkennen in 3 etappes, geven we je op de volgende pagina's nog een pak tips en info mee. Maar eigenlijk bent u uw tijd aan het vergooien. In plaats van er zoveel over te lezen gaat u beter op het terrein zelf de Krijtlandlucht opsnuiven!
* km 0: Start in Maastricht, karakterstad aan de Maas, hoofdstad provincie NL-Limburg en één van de oudste steden van Nederland. Sfeervol centrum. Langs de oever van de Maas de stad uit. Bonnefantenmuseum van oude en moderne kunst.
* Km 3: Natuurgebied Kleine Weerd.
* Km 8: Na een minder interessante passage via Oost-Maarland, trek je door natuurgebied Eijsder Beemden.
* Km 10: Eijsden, oud grensdorp aan de Maas met mooie burgerhuizen en gekasseide straten.
* Km 11: Langs het kasteel van Eijsden en door een kasteeldreef.
* Km 13: Eens Hoog-Caestert en Mariadorp door en de A2 over beginnen we aan een prachtige stijging over de holle Ezelsweg naar het Heuvelland.
* Km 21: We komen aan in Mheer na een tocht langs het Savelsbos en door velden over grotendeels golvende en onverharde veldwegen en buurtpaden. Vakwerkhuizen en een kasteel in Mheer.
* Km 24: Rond het mooi gelegen grensdorp Noorbeek is het genieten van de mooiste en 'wildste' landschappen van het Heuvelland.
* Km 29: Via de Schilberg dalen we de vallei van de Gulp in naar het tyische Heuvellanddorpje Slenaken.
* Km 35: Na een tocht door het Onderste en Bovenste Bos (op de grens met de Voerstreek) komen we in het gehucht Terziet, erg landelijk met nog veel vakwerkhuizen. Zowel voor als na de lange bospassage tussen Slenaken en Terziet zijn er prachtige uitkijkpunten.
* Km 37: Een afdaling in de vallei van de Geul brengt ons bij de gerestaureerde volmolen van wandeldorp Epen.
* Km 42: Boscafé t' Hijgend Hert bereiken we pas na een passage via 'stegelkes, gevolgd door de klim met het grootste stijgingsverschil (150 m) van alle lange afstandspaden in Nederland. Die klim loopt bijna volledig door het grote Vijlenerbos.
* Km 46: Klimmen en dalen langs bosranden en door het Malensbos brengt ons bij de boerderij van Meelenbroek op een relatief laag punt (200 m). Onderweg zijn we ook 2 grafheuvels gepasseerd die duizenden jaren oud zijn.
* Km 49: Het drielandenpunt B / NL / D. Hoogste punt van Nederland (325 meter). Uitkijktoren, toeristische attrakties. De stijging er naartoe verliep gradueel via het gehucht Wolfhaag.
* Km 51: Vaals bereikt na een afdaling die aanvankelijk door bos liep op de grenslijn tussen Nederland en Duitsland.
* Km 54: Over asfaltwegen Vaals weer uit. Stegeltjes door weiden brengen ons bij de kerk van het kleine bedevaartsplaatsje Holset.
* Km 56: We bevinden ons in de buurt van de hoogstgelegen kerk van Nederland, te Vijlen. Aan de voet ervan lopen we via stegelkes door het groene Mechelderbeekdal.
* Km 59: Over rustige landweggetjes en holle paden hebben we Nijswiller bereikt.
* Km 64: Na een klim over de Kruisberg dalen we over een diepe holle veldweg en over velden in de vallei van de Gulp tot bij de abdij in het bedevaartsdorp Wittem.
* Km 66: Aankomst in Gulpen. Ook om dit grote dorp te bereiken wacht er eerst nog een korte stevige klim over de Gulperberg.
* Km 70: In het Gerendal ligt de orchideeëntuin, best te bezoeken eind mei.
* Km 75: Veldwegen , holle paden en buurtpaden hebben ons via de Wilhelminatoren tot in het hartje van het toeristische Valkenburg gebracht, bekend om zijn mergelgrotten.
* Km 80: Via een schitterend pad langs een mergelwand aan de oever van de Geul zijn we in het gehucht Geulhem.
* Km 86: Na klimmen en dalen door bos langs de rand van het dorp Berg en door natuurgebied De Dellen zijn we naar het dorp Amby gedaald.
* Km 89: De laatste 3 km zijn oninteressant, we hebben weer het NS-station van Maastricht bereikt. De cirkel is rond.
Krijtlandpad (NL-Limburg)- 89 km