<<< Startpagina

<<< archief 2020
Archief 2021
24 april 2021 - LAW Maasvallei: Wandelroute van het Jaar - De Lange Afstandswandeling in het RivierPark Maasvallei werd in 2020 uitgebreid; van 52 km aan de Vlaamse oever tot een vernieuwde lus-vormige langeafstandswandeling van maar liefst 137 km, langs beide oevers van de Grensmaas. Met Maastricht in het zuiden en Maasbracht in het noorden. Deze grensoverschrijdende route verbindt de 11 gemeenten in het RivierPark Maasvallei en brengt je langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes.

In totaal 17 kanshebbende routes zijn door juryleden in de praktijk getest, waarbij honderden wandelkilometers werden afgelegd. De jury roemde bij de RivierPark-wandeling de aandacht voor natuurgebieden en het wandelen door weiden en graslanden, de goede bewegwijzering in beide richtingen, het grensoverschrijdende karakter en de samenwerking tussen Belgische en Nederlandse partners.

Ook de degelijke website, die het mogelijk maakt delen van de Rivierpark wandeling te combineren met lokale wandelingen zowel in België als in Nederland, zag zij als een plusplunt, evenals de goed gedocumenteerde kaartfolder. LAW Maasvallei.11 april 2021 - GR 17 Pad van Lesse & Lomme - GR 12, 14, 15,16... en nu ook GR 17! Een nieuwe Grande Randonnée in Wallonië? Welnee eigenlijk niet zo nieuw. GR 17 is een project van de Waalse vereniging voor GR-paden in nauwe samenwerking en met financiële ondersteuning van de overheidsorganisatie 'Contrat de Rivière Lesse". Het linkt deeltrajecten van veel langer bestaande GR-routes (GR 126, GR 129, GR 577, GR 151)aan elkaar om zo een lint te vormen dat ruwweg de valleien van Lesse en Lomme volgt.

Hier en daar gebeurden een paar trajectaanpassingen om wat dichter bij de rivieren en het wandelthema te blijven en er zijn ook wel enkele unieke GR 17-tracés. De bron- en stroomgebieden van de Lomme en de Lesse worden in een grote lus met elkaar verbonden tussen Eprave (bij Han-sur-Lesse) en de hoogten rond Libramont. In de buurt van Eprave, waar ook de Lomme in de Lesse mondt, loopt GR 17 dan in lijn verder naar de monding van de Lesse in de Maas te Anseremme.

Behalve veel praktische informatie bevat de net verschenen (franstalige) wandelgids ook stevig wat achtergrondinfo over de regio en haar kenmerken, zoals over geologie, geschiedenis enz. Zoveel info dat niet alles in de papieren gids kon worden gegoten. Een deel ervan kun je aanvullend terugvinden op de website van Les Sentiers de Grande Randonée.

Behalve het GR 17-traject van 161 km, zijn er in de wandelgids ook een tiental uitgewerkte ideeën voor stevige dagtochten opgenomen. Deze zijn niet steeds volledig bewegwijzerd op het terrein maar hebben het voordeel dat je een dagtocht vlot kunt afronden door de lusvorm van het traject.

Onnodig te stellen dat dit een boeiende wandelregio is. De Lesse, haar oevers en stevige hellingen kunnen probleemloos wedijveren met de meest aantrekkelijke wandelgebieden van België. De wandelgids van deze GR 17 is net gepubliceerd en is oa te koop via de GR-verenigingen.10 april 2021 - GRP 123 Tour de la Wallonie Picarde - Wie eens echt een Grande Randonnée in Wallonië wil wandelen waar je zelden andere langeafstandswandelaars tegenkomt, is met GRP 123 aan het juiste adres. Liefst 258 wandelkilometers leiden je door het westen van de provincie Henegouwen langs een pak plekken waar je in leven nooit komt, was het niet dat ze langs GRP 123 liggen...

De vereniging voor Waalse GR-paden heeft net de publicatie van een vernieuwde gids aangekondigd. De vorige dateerde al uit 2004... Ook de routenaam kreeg met "Le Tour de la Wallonie Picarde", of "De Ronde van Picardisch Wallonië" een opfrissing. In de aanloop van een nieuwe wandelgids werden ook flink wat trajectdelen herbekeken en de bewegwijzering kreeg geelrode streepjes van een Streekpad (GRP) ipv witrode.

GRP 123 loopt van Doornik naar Bernissart, Attre, Vloesberg, Kluisberg, Pecq, Mont-Saint-Aubert en terug naar Doornik. De 128 pagina's tellende wandelgids bevat ook kaartintekeningen en andere detailinfo maar verschijnt enkel in het Frans. Te koop oa via de GR-verenigingen.

8 april 2021 - Bewegwijzering Luxemburgse paden - In het Groot-Hertogdom Luxemburg vinden ingrijpende wijzigingen plaats wat markering en bewegwijzering van de vaste wandelroutes betreft. Wie al eens in de Eifel heeft gewandeld, kent het systeem van wandelwegwijzers daar, het zal ook intensief worden toegepast in het Groot-Hertogdom.

De meest radicale wijzigingen zullen te merken zijn aan het netwerk van de nationale wandelpaden. Ze zijn al zowat 70 jaar lang gemarkeerd met geometrische figuren (gele bol, ruit, rechthoek, plusteken, driehoek) op blauwe achtergrond. Dat verdwijnt. Er komt een eenvormig X- symbool (van LuXemburg) in de nationale kleuren rood en blauw op witte achtergrond. Splitsingen van nationale paden zullen dan met een wegwijzerpaal verduidelijkt worden. Wellicht zullen de meeste nationale paden na 90 jaren ook hun naam verliezen, aangezien het de bedoeling is een soort van eenvormig nationaal wandelnetwerk te creëren.


De markeringstekens van de internationale en Europese wandelwegen (zoals Ardennen-Eifelpad, Rijn-Maaspad, GR 5, enz. blijven wel behouden.

Naar verwachting zal deze omschakeling enkele jaren in beslag nemen.

7 april 2021 - Fiets- en wandelbeurs 2021 - Geen fiets- en wandelbeurs dit jaar te Gent omwille van corona. In de plaats komt een betalend online-evenement, gemeenschappelijk voor zowel het Nederlandse als het Vlaamse publiek. Voor de 'online experience' ben je welkom op 23 en 24 april 2021 van 10 tot 16 u. Programma.3 april 2021 - Shortlist Wandelroute van het Jaar -
De jury voor de jaarlijkse uitverkiezing van Wandelroute van het Jaar, heeft enkele weken geleden een korte lijst publiek gemaakt. Aanvankelijk waren er maar liefst 17 nieuwe of vernieuwde langeafstandsroutes in België en Nederland geselecteerd, daaruit is nu shortlist van 5 kwalitatieve projecten weerhouden. In willekeurige volgorde:
1/ Streekpad Westfriese Omringdijk. In Noord-Holland. 150 km lang met als rode draad de historische Westfriese Omringdijk die bestond uit een serie dijkjes en kaden. Ze beschermden eeuwen geleden het laaggelegen veengebied tegen de stormvloeden van de Noordzee en de verraderlijke Zuiderzee. Als eeuwenoude landschapsiconen bleven ze achter na inpoldering. Beschreven in een gids en met bijbehorende app. Info.2/ Pad van de Vrijheid. 150 kilometer of 13 etappes langs WO II-monumenten en gedenkplekken in het fraaie en gevarieerde landschap rond Wageningen, Rhenen, Oosterbeek en de Betuwe. Gids met detailkaarten en uitgebreide achtergrondinfo. GPX-tracks. Info.


3/ Wandelnetwerk De Merode. Op het kruispunt van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Liefst 1500 hectare aan natuur, tussen de heuvels van het Hageland en de zanderige bodem van de Kempen. Heidegebieden, vennen en bossen én de Norbertijnerabdij van Averbode. In 2020 uitgebreid met 170 km nieuwe trajecten rond Aarschot. Met in totaal 700 km aan wandeltrajecten vormt het meteen een van de grootste wandelnetwerken in Vlaanderen. Twee gebundelde kaarten. Info.


4/ Lange Afstandswandeling RivierPark Maasvallei. In 2020
uitgebreid van 52 km aan de Vlaamse Maasoever tot een vernieuwde lus-vormige langeafstandswandeling van maar liefst 137 km, langs beide oevers van de Grensmaas. Van Maastricht in het zuiden tot Maasbracht in het noorden, verbindt dit grensoverschrijdend pad 11 gemeenten in het RivierPark Maasvallei. Langs mooie landschappen en gezellige dorpjes. Met struinpaden, je wandelt dus soms door weiden tussen vee en paarden. Ook door een rist natuurgebieden. Dankzij Maasbruggen en veerponten, kun je de wandelingen volop variëren en combineren. Volledig bewegwijzerd en met bijhorende wandelkaart. Info.

5/ Oude Bondswandeling Nijmegen - Plasmolen. Een afwisselende heuvelachtige tocht van 53 km. Start is in het historische centrum van Nijmegen. Daara wandel je door bossen met onderweg verrassende uitzichten en kabbelende beekjes. Je passeert de wijngaarden rond Groesbeek, kijkt uit over de Mookerheide en wandelt zelfs nog even Duitsland in. Boswachter Ellen heeft de oude route zoveel mogelijk gereconstrueerd, maar ook een alternatief opgenomen om het oude thema 'vergezichten' eer aan te doen. De wandelgids biedt een duidelijke omschrijving met kaartmateriaal. Aan de hand van een code in de wandelgids kun je een gpx-track downloaden. Info.

5 maart 2021 - Nieuwe Streek-GR Hageland -
Grondige make-over van de Streek-GR Hageland in dé Vlaamse wandelprovincie bij uitstek, Vlaams-Brabant. Deze wandelroute ontstond al sinds 2003 maar was oorspronkelijk voornamelijk samengesteld uit langer bestaande trajecten van de Grote Routepaden 512, 128 en 5. Bij de uitbouw van de huidige Streek-GR Hageland, gingen de medewerkers van Grote Routepaden vooral op zoek naar een aantrekkelijk eigen traject. Bovendien werden paden ingelast die toegankelijk werden de voorbije jaren dankzij de uitbouw van de Vlaams-Brabantse wandelnetwerken.
158 km wervelende afwisseling van bloesemende boomgaarden, de historische stadjes Zoutleeuw, Diest, Tienen en Aarschot , riviervalleien van Demer, Velpe en Kleine en Grote Gete, wijngaarden en natte natuurgebieden zoals de Demerbroeken of het Webbekoms Broek. Nieuw zijn ondermeer de passages door de stad Tienen, de Diestse binnenstad, het natuurgebied Webbekoms Broek en de open velden rond Boutersem. Een lang zuidelijk traject via het provinciaal domein van Heilissem werd dan weer geschrapt omdat het al is opgenomen in de Vlaanderenroute.Goede aansluitingen op trein / bus en verscheidene bivakzones nabij de route. De vrijwilligers van de vzw Grote Routepaden kregen bij de zorgvuldige hertekening van Streek-GR Hageland stevige medewerking van Toerisme Vlaams-Brabant. Grote Routepaden en Toerisme Vlaams-Brabant werken al enkele jaren samen aan Streek-GR’s, ook de Streek-GR's Groene Gordel en Dijleland kwamen zo tot stand. “We zetten stevig in op de versterking van het wandelaanbod in onze streek en profileren Vlaams-Brabant als dé wandelbestemming van Vlaanderen. Een sterk wandelproduct voor de sportieve stapper en trektochtenmaker mag bijgevolg niet in het aanbod ontbreken”, aldus Gunther Coppens, gedeputeerde voor Toerisme Vlaams-Brabant. “Met de Streek-GR Hageland hebben we een uitstekend wandelproduct om een aantal troeven van het Hageland, zoals de streekbieren, de geurende bloesems, het heerlijke fruit en de Hagelandse wijn, te komen ontdekken."

De 152 pagina's tellende wandelgids met detailkaarten, routebeschrijving in twee richtingen en heel wat praktische informatie voor tochtplanning, is voor slechts 9 € ondermeer te koop bij vzw Grote Routepaden.9 februari 2021 - 2021: nieuwe wandelprojecten -
Heel wat vernieuwing komt er aan dit jaar in de bestaande langeafstandswandelroutes in Vlaanderen, Wallonië en de oostelijke kantons. Zelfs enkele volledig nieuwe routes staan 'in de stijgers'. Meest ambitieus is wellicht de openstelling van de OstbelgienSteig. Een route door de Ooskantons die noordelijk zal aansluiten op de Eifelsteig, zuidelijk mogelijk verbonden wordt met een andere kwaliteitsroute, het Escapardenne Trail. Er is bijna een miljoen € aan budget beschikbaar voor de uitbouw van dit project, gezien de hoge amibities zal mogelijk de opening niet meer dit jaar plaats vinden.In Wallonië wordt al enkele jaren gewerkt aan een flink herzien traject van GR 123, de Ronde van West-Henegouwen. Een route in Wallonië voor wie bewust wil afwijken van druk belopen wandelroutes, zoals in de Ardense riviervalleien. Eigenlijk is de herziene bewegwijzering al een tijdje klaar, 't is nog even wachten op de bijhorende wandelgids die er kortelings aankomt. Deze Streek-GR 123 krijgt ook een nieuwe naam: de Ronde van Picardisch Wallonië.

Voor heel wat bestaande GR-routes in Wallonië volgen in 2021 of 2022 nieuwe wandelgidsen, het routeverloop zelf zal grotendeels behouden blijven. Het betreft de GR's 126, 151, 412, 16 en Grande Traversée Forêt du Pays de Chimay. Nieuw wordt GR 17, door de Ardense valleien van Lomme en Lesse, een samenwerking tussen de organisatie van Waalse GR-paden en Riviercontract Lesse. Er wordt in de Ardennen op termijn ook een Streek-GR door het Land van Bouillon uitgebouwd, GR 161.

In Vlaanderen zal de Langeafstandswandeling door het Nationaal Park Hoge Kempen een stevige upgrade ondergaan: verlenging van de wandelafstand + verhoging van padenkwaliteit. Elders in Limburg werd enkele maanden geleden een vernieuwde Langeafstandswandeling Rivierpark Maasvallei voorgesteld, met een verdubbelde afstand door een lange trajecttoevoeging aan de Nederlandse zijde van de Maasvallei. Hierdoor werd deze route ook circulair.

Bij de vrijwilligersvereniging Grote Routepaden wordt inmiddels hard gewerkt om een ambitieus wandelprogramma voor 2021 te realiseren. Het resultaat daarvan wordt alvast zichtbaar met een sterk vernieuwde Streek-GR Hageland, een co-realisatie met Toerisme Vlaams-Brabant, die eerstdaags wordt voorgesteld. Zowel de iconische GR 5 als GR 5A krijgen omwille van de grote belangstelling afgelopen jaar, de volgende maanden een nieuwe wandelgids, daarin zijn ook enkele trajectverbeteringen opgenomen.

Voor het Vlaamse deel van de Martinusroute (Utrecht - Tours) wordt voor het eerst een wandelgids in het vooruitzicht gesteld dit jaar door de vereniging voor GR-paden. De gidsen met GR-dagwandeltrajecten in combinatie met treinritten (de zogenaamde Treinstappers) kennen een groot succes. Na een snelle herdruk van deel 2, zal ook deel 1 een herziene uitgave krijgen.

13 januari 2021 - Gilbert's List 2021 -
347 superbudgetadresjes in Wallonië + grensstreek waar je voor max 17,5 € of 22,5 € (incl. ontbijt) pp onderdak kunt slapen tijdens je trekking te voet of per fiets! Vaak originele plekken. De nieuwste GILBERT's LIST is dus opgemaakt, versie 2021. Bij elke adres ook vermelding GR of RV-pad in de buurt. Gratis voor leden van vzw Wegwijzer Reisinfo of te verkrijgen voor enkele euro's verzendkosten via gilbert.bastiaensen(krulletje)pandora.be .12 januari 2021 - Populairste trekkingroutes 2020 - Nog nooit werd zo massaal 'dichtbij' een trekking ondernomen dan in dit bizarre 'coronajaar' 2020. We telden absolute recordcijfers aan bezoekers die op Trekkings.be inspiratie vonden. Hieronder de langeafstandsroutes die wandelaars in 2020 het meest konden bekoren. Een nieuwe nummer één in vergelijking met vorige jaren! GR 129 'Dwars door België' op nr 1! Uiteraard zit de gelijknamige TV-reeks daar voor iets tussen. Toch merkten we reeds grote interesse voor deze tocht sinds de eerste lockdowndagen, maanden voor de serie op TV kwam.

Wellicht zochten heel wat trekkers die normaal een buitenlandse uitdaging opzoeken, iets vergelijkbaars dichterbij door de verplaatsings-beperkingen. Vanaf de vroege lente piekte GR 129 onafgebroken op één, op afstand gevolgd door de vertrouwde Ardennenroutes. Ergens toch wel merkwaardig, want GR 129 bestaat inmiddels toch al vele jaren.

Er waren trouwens ook grote verschillen tussen de seizoenen. In de lente en late herfst piekten de Ardennenroutes maar ook een aantal Vlaamse GR-routes, 's zomers kenden we dan weer een korte heropleving van bvb wandelroutes in het GH Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. En wat virussen betreft...in de Gaume werd de varkenspest uitgeroeid, eindelijk kon er weer stevig worden gewandeld daar en zo zien we de Gaumeroute weer in de lijst verschijnen...
De top 20 voor 2020

Tussen ( ) = notering 2019 - 2018 - 2017 - 2016:

1. (12 - 13 - 12 - 18) GR 129 Dwars door België
2. (2 - 1 - 1 - 2) Escapardenne Eislek Trail
3. (1 - 6 - - - -) Entre Lesse et Lomme
4. (4 - 2 - 2 - 1) GR 57 Paden van de Ourthe / Noordpad
5. (7 - 7 - 6 - 6) La TransArdennaise®
6. (3 - 4 - 3 - 4) Escapardenne Lee Trail
7. (5 - 3 - 4 - 3) Müllerthal Trail
8. (6 - 5 - 5 - 5) GR 16 Pad van de Semois
9. (9 - 11 - 8 - 10) GR 15 Monschau - Arlon
10. (10 - 9 - 7 - 7) GRP 571 Lienne, Salm, Amblève
11. (19 - 20 - 27 - 28) GR 5A Kustroute
12. (11 - 12 - 9 - 8) Grande Traversée Forêt Chimay
13. (20 - 21 - 20 - 27) GR 128 Vlaanderenroute
14. (14 - 14 - 14 - 12) GR 573 Hoge Venen & Vesdervallei
15. (21 - 18 - 18 - 16) Streek-GR Vlaamse Ardennen
16. (13 - 8 - 17 - 15) Langeafstandswandeling Hoge Kempen
17. (25 - 24 - 24 - 19) LAW Krijtlandpad
18. (18 - 16 - 15 - 13) GR 14 Parijs - Monschau
19. (28 - 19 - 13 - 17) Gaumeroute La Transgaumaise®
20. (22 - 23 - 19 - 21) De Groene Wandeling - Brussel

7 januari 2021 - De Wereldwandelaars - 110 jaar geleden vertrokken 3 jonge Amsterdamse mannen voor een jarenlange voettocht door Europa tot in het Midden-Oosten. Ze waren afkomstig uit een verpauperd stadsmilieu, geen van hen was eerder ooit buiten de Nederlandse grenzen geweest op het moment dat ze in hartje Amsterdam in juli 1911 aan hun avontuur begonnen.

Aan de hand van een op zolder stof vergarende reiskist vol brieven, foto's en andere documenten over de voettocht en de levens van deze wereldwandelaars, kon auteur Wim Willems hun merkwaardig reisverloop reconstrueren en omzetten in het boeiende boek 'De Wereldwandelaars'. Het leest in deze donkere winterdagen als een tocht op zevenmijlslaarzen.Frans van der Hoorn, Gerard Perfors en Bram Mossel kwamen allen uit een arbeidersmilieu met vrij enge denk- en leefpatronen. Gemeenschappelijke interesses voor alternatieve leefwijzen en de wil om te breken met een slaafs te volgen en vooraf uitgetekend levenspatroon, bracht hen als idealistische wereldverbeteraars eerder toevallig te samen. Hieruit rijpte ook het idee voor een gezamelijke jarenlange voettocht. Ongewoon maar ook niet uitzonderlijk in die tijd.

Overal in Europa waren wel zonderlingen te vinden die te voet onderweg waren voor 'een Tour du Monde'. Inspiratiebronnen hiervoor waren vaak de boeken van Jules Verne of sterke reisverhalen in de kranten. Voor hun levensonderhoud onderweg hadden de meeste van deze vooroorlogse wandelaars portretkaarten bij, die ze onderweg sleten in cafés en op markten. Ook Frans, Bram en Gerard lieten regelmatig zulke portretkaarten bijdrukken onderweg. Ze waren echte idealisten die zich resoluut hechtten aan principes van geheelonthouding, vegetarisme, atheïsme en socialistisch gedachtengoed.

Auteur Wim Willems beschrijft de voortschrijding van hun tocht zuidelijk via ondermeer de Alpen, Hongarije en het huidige Turkije, tot in Egypte en Palestina. Af en toe merkwaardige details. Zo vinden onze werelwandelaars na een tijdje hun sandalen in de Alpensneeuw meer een hinder dan een steun. Het wandelt blijkbaar vlotter op blote voeten: door een sterkere bloeddoorstroming in de voeten heb je blijkbaar minder last van koude voeten...

De tocht krijgt een aantal wendingen als eerst een vrouwelijke compagnon het gezelschap vervoegt, er af en toe spanningen optreden door het lange samenzijn en als de aankomende Groote Oorlog hun padwegen zal scheiden. Bijzonder boeidend is ook dat auteur Wim Willems uitgebreid onderzoek deed naar het verdere verloop van hun levens en wat er van hun gemeenschappelijke idealen overbleef. De tochtervaringen drukten een onmiskenbare stempel op hun verdere levenspad dat voor de wereldwandelaars enerzijds een erg verschillend, uit elkaar groeiend verloop had maar waarin anderzijds toch een zekere idealistische verbondenheid bewaard bleef.

Het hele waargebeurde verhaal is prachtig ontsponnen en uitgerold door Wim Willems en uitgegeven in een 384 pagina's dik geïllustreerd boek door Querido onder de titel "De Wereldwandelaars".

Uitgeverij Querido / Bewaarde collectie

6 januari 2021 - Mag het wat trager? - Corona zet ook bij ervaren wandelaars aan tot creativiteit. Zo ook bij Hugo Marissens, doorgewinterde wandelaar, al jaren bijzonder aktief bij wandelvereniging Schampavie en in het openstellen van trage wegen in zijn woongemeente Dilbeek.

Hugo kwam op het idee om in zorgvuldig uitgezochte en aaneengeknoopte etappes door zowat alle Belgische provincies te wandelen. De leidraad vormen tragen wegen, eeuwenoude, nieuwere of opnieuw opengestelde paden. Daarop is gemotoriseerd verkeer niet welkom en kun je als wandelaar maximaal en zo exclusief mogelijk genieten van het landschap.

Met opzet liet Hugo de bewegwijzerde GR-paden maximaal links liggen en knoopte hij met de hulp van papieren kaarten en digitale bronnen zoveel mogelijk van deze kronkel- en doorsteekpaden aan elkaar. Doel was om elke etappe voor minstens 2/3de over trage wegen te laten lopen. Behalve verkeerwegen vielen ook fietssnelwegen, betonnen jaagpaden en ruilverkavelingswegen niet onder de noemer van trage wegen.

Elke etappe van meestal 24 à 28 km moest ook telkens starten en eindigen in de buurt van een treinstation of frequent bediende bushalte. Een hele uitdaging dus en wellicht kroop er voor Hugo al evenveel (ongetwijfeld aangenaam bestede) voorbereidingstijd in het uitvlooien van al die trage wegen dan in het stappen van die tientallen etappes.

Het resultaat en heel wat inspiratietips voor eigen uitstappen over Hugo's uitgezochte trajecten kun je vinden op 'Langs Trage Wegen door België', de website van Hugo Marissens.

5 januari 2021 - Wandelroute van het Jaar - Liefst 17 nieuwe of vernieuwde lange wandelroutes werden in een eerste fase genomineerd voor de wandelroutetrofee van afgelopen jaar. Hieruit zal een Belgisch-Nederlandse jury van ervaren wandelaars kortelings een shortlist selecteren van de vijf interessantste nieuwkomers in wandelland.

De 17 routes op de longlist zijn allen nieuw of recentelijk ingrijpend vernieuwd in de periode september 2019 - oktober 2020. In de lange lijst van kandidaten vinden we ondermeer een aantal herziene routes van het GR-type, zoals het Krijtlandpad, Streek-GR Dijleland, GR 561 en het Pionierspad.

Daarnaast ook een pak andere initiatieven en uitgewerkte tochten: LAW Rivierpark Maasvallei, Struinpad langs de Waal, de oude Bondswandelweg Nijmegen - Plasmolen, Westfriese Omringdijk, Westhoektrails, Zeeuws zwerftochten, NP Grote Peel, wandelnetwerken De Merode en Getevallei, de Zuid-Limburgse Route des Vins, Pad van de Vrijheid en de Martin Luther King Vijfdaagse. Slechts één Waals project haalde de lijst: rondwandelingen in de Provincie Luxemburg.

Uit al deze projecten volgt dus een shortlist van genomineerden, waaruit uiteindelijk één winnaar zal worden gekozen. Normaal vindt de uitreiking van de Wandeltrofee voor Wandelroute van het Jaar steeds plaats op de jaarlijkse Fiets- en Wandelbeurs in het voorjaar. Door de huidige Covid-beperkingen is deze beurs echter voorlopig verplaatst naar begin mei 2021.

<<< Startpagina

<<< archief 2020