Startpagina > Wandelen > La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay
> Zoals elders in ruraal gebied zijn de voorbije decennia de meeste dorpswinkels verdwenen ten voordele van regionale supermarkten in of bij grotere dorpen.
> Onderweg winkels in Hastière (alles), Doische (Proxy Delhaize), Treignes (Louis Delhaize), Olloy-sur-Viroin (alles), Nismes (alles), Chimay (alles), Macquenoise (eetgelegenheden), Sivry (Spar), Rance (bakker bij de rotonde) en Philippeville (alles). Soms ligt de supermarkt buiten de dorpskern maar op korte wandelafstand.
> In heel wat dorpen onderweg is er nog minstens één café te vinden, soms café-restaurant.
> La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay bestaat uit zowat 75 % onverharde of licht verharde paden. Op het deel tussen Philippeville en Olloy-sur-Viroin zitten een paar stukken waar je langer over asfalt wandelt, met name in de omgeving van Roly en bij Dourbes. Tussen Rance en tot voorbij Froidchapelle maakt de langeafstandsroute soms gebruik van een RAVeL-route, rustig wandelen maar wel over verharding. Ook tussen Virelles en Chimay wandel je enkele kilometers langs verkeerswegen.
> De reliëfverschillen zijn naar Ardense normen op deze langeafstandsroute eerder beperkt. Het hele westelijke deel loopt zelf vrij vlak, ook op de delen waar je langere tijd door bossen loopt. De wandelpaden worden er weinig gebruikt maar zijn meestal wel goed onderhouden. Op het oostelijke deel zit wat meer hoogteverschil, dat voel je vooral telkens als je de rivier- of beekvalleien uit loopt. Het gaat echter over hoogteverschillen die gewoonlijk beperkt blijven tot 50 à 70 meter. Uitzonderingen zijn een stijging / daling aan de Maasvallei en het pad tussen Olloy-sur-Viroin en Nismes, waar het hoogteverschil telkens net boven 100 hoogtemeters gaat.
> Vallei van de Hermeton (Soulme - Hermeton s/Meuse). Door de vallei van de Hermeton wandel je bijwijlen over enkele wilde oeverpaden. De natuur mag hier zoveel mogelijk zijn gang gaan, wat al eens leidt tot omgevallen bomen over het pad na een storm. In 2011-2012 was het valleipad zelfs maandenlang afgesloten omdat een massa gevallen bomen de doorgang quasi onmogelijk maakte. Voorzie voldoende tijd voor de doorgang in de Hermetonvallei, het is er trouwens te mooi om haastig door te wandelen.
> Nog in de Hermetonvallei moet je enkele steile rotsoevers overwinnen door middel van aangebrachte touwen, dit vraagt echter geen uitzondelijke techniek of conditie. Bij nat weer kunnen deze touwen handig zijn. Er zijn geen paden die in normale omstandigheden aanleiding kunnen geven tot gevaarlijke situaties of die voor sterke hinder kunnen zorgen.
Wandelinfo
Gids, cartografie, GPS, App
Andere informatiebronnen
Padbewegwijzering
Aard van de paden
Slapen en eten
Openbaar vervoer
Bevoorrading
Jacht
> Behoorlijk hinderlijk voor de wandelaar over La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay kunnen de drijfjachten zijn. Grote stukken bos worden afgesloten en zijn verboden terrein voor iedereen die niet tot de jagersgroep behoort. De periode van drijfjachten op grootwild (everzwijn, herten) in Wallonië valt jaarlijks van 1 oktober tot eind december of januari. Wie dan door de bossen trekt zal vroeg of laat te maken krijgen met afgesloten bossen, waardoor mogelijk een erg lange omweg moet worden gemaakt. Hou er rekening mee in je tijdsplanning, de lichturen zijn in de herfst zowieso al beperkt.
Kruisende langeafstandspaden
> De jachtdata moeten op voorhand worden aangekondigd aan de ingang van een jachtgebied, tesamen met het vergunningsnummer. Je ziet dan een adviesbord (geel) of verbodsbord (rood).
> Een geel bord is géén verbodsbord, een rood is dat wel. Dat rode moet verplicht uithangen bij jacht en correct zijn ingevuld anders is de jacht niet wettelijk in orde. Er is ook een verschil met gele of rode borden die een drijfjacht ('battue') aankondigen en gele of rode borden die een loer- of bersjacht aankondigen ('approche - affût'). In dat laatste geval worden jachturen vermeld 's ochtends en 's avonds. Overdag zou er geen probleem mogen zijn om door het betreffende gebied te trekken. Soms wordt het bos al de dag ervoor afgesloten om het wild niet op te jagen.
> Jachtpartijen vinden vaker (maar zeker niet enkel) plaats tijdens het weekend. Spijtig genoeg is oktober net één van de mooiste wandelmaanden, omdat de herfst dan pas echt vlamt in de bossen. Kom je voor afgesloten gebied te staan en is er een jacht bezig, probeer dan eventueel te verifiëren met een van de jagers hoe lang de jacht nog zal duren en vraag of je er na het afblazen van de drijfjacht (3 lange hoornsignalen) alsnog door mag. Hoewel het bos bij een drijfjacht ('battue') in principe de hele dag gesloten is, duurt de jacht zelf meestal maar enkele uren. Heb je problemen met jagers vraag dan naar 'le président' van de jacht of noteer het nummer van de jachttoelating dat je kunt aflezen op de affiche en dien klacht in bij de politie of bij DNF. Ook bivakzones zijn hierdoor mogelijk soms niet toegankelijk, vooral de Bivakzone La Roche Trouée is al eens vaker gesloten tijden de jachtperiode.
> Op het korte stukje door Frankrijk (bij Hierges) kan ook jacht zijn maar het is in principe niet verboden over het GR-pad te wandelen. Voorzichtigheid is in dat geval geboden. Info over jachtdata is niet gecentraliseerd beschikbaar en is bovendien updategevoelig. Ze is te bekomen bij de toeristische diensten, gemeentelijke diensten of bij de kantonboswachterij van DNF. Ook via de website van La Forêt du Pays de Chimay. Deze opgegeven data kunnen echter al eens verschillen met de realiteit op het terrein.
> Er loopt geen reguliere spoorlijn dwars door het wandelgebied, wel een museumspoorlijn, de Chemin de Fer à Vapeur des Trois Vallées. Een ritje met die Stoomtrein der Drie Valleien van harte aan te raden. Mits een uitgekiende planning kun je zelfs een deel van de GTFPC combineren met een rit op de museumspoorlijn. Check de uitrijdata van de treinen, soms kun je zelfs per stoomrein reizen! De rit vertrekt in Mariembourg. Stopplaatsen in de oude stations van Nismes, Olloy-sur-Viroin, Vierves-sur-Viroin en Treignes, allen gelegen in de buurt van de wandelroute. De startplaats van de museumspoorlijn in Mariembourg ligt op een paar honderden meters van het NMBS-station.
> Het dichtst bijgelegen reguliere treinstation in de Viroinvallei is dat van Couvin, je reist op deze lijn naar Couvin via Charlerloi, Philippeville en Mariembourg. Het station van Philippeville is dus ook bruikbaar voor La Grande Traversée.
> Vanuit het NMBS-station van Couvin heb je TEC-bussen die door de vallei van de Viroin rijden maar ook bussen richting Chimay. De meest gebruikelijke busknooppunten op het centrale deel van de wandelroute zijn te Chimay, Couvin en Nismes. Er is vanuit Nismes en Couvin zelfs een TEC-expresbus, E86 van en naar de stad Namen waar je treinen hebt naar elders in België.
> De zuidwestelijke uithoek van de wandelroute, het dorpje Macquenoise, is verbonden met Chimay per TEC-bus 156a, maar de frequentie is beperkt tijdens de week of niet bestaande tijdens het weekend. De bus rijdt dan mogelijk enkel tot Beauwelz of Momignies.
> De noordwestelijke uithoek van de wandelroute, het dorpje Sivry, is verbonden per TEC-bus 109a vanuit Chimay, Rance of Charleroi. Verzeker je er wel van dat je géén directe bus neemt, de meeste bussen onder nummer 109a komen immers niet in de buurt van de dorpskern van Sivry.
> Het is op enkele momenten tijdens de week mogelijk om op een uur vanuit de Maasvallei (Hermeton-sur-Meuse of Hastière) de Viroinvallei te bereiken per bus via Heer, Doische en Mazée. Bus 60/3 bedient dorpen in de Viroinvallei.
> Philippeville is vanuit Nismes dagelijks verbonden met enkele expresbussen via Couvin.
> Bijzonder aan 'La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay' is dat je de tocht kan afleggen al bivakkerend. Echt een primeur voor Wallonië en zelfs België: de mogelijkheid om een langeafstandsroute met rugzak en tent af te leggen al legaal bivakkerend in de natuur. Het Parc Naturel de Viroin - Hermeton heeft daarvoor 9 'aires de bivouac' laten aanleggen.
> Je moet van deze bivakplaatsen geen comfortfaciliteiten verwachten. Je mag er gratis bivakkeren. Het bivaksysteem is gebaseerd op vertrouwen in goed gedrag en respect voor de omgeving vanwege de bivakkeerder. Er gelden ook een paar regels rond respectvol bivakkeren:

* Je mag je trekkerstent opslaan vanaf 16 uur en je breekt voor 10 uur weer op.
* Je verblijft één nacht en trekt de volgende morgen weer verder.
* Je bivakkeert binnen een afgebakende zone. In de praktijk kunnen er meestal wel een vijftal trekkerstentjes staan.
* Je mag een houtvuurtje aanmaken indien daarvoor een vuurkring is voorzien ter plaatse. Geen extra vuurplekken aanmaken. Buiten de aangeduide plek is het uitdrukkelijk verboden vuur te maken. Gebruik voor houtvuur enkel sprokkelhout dat op de grond ligt.
* De bivakplaatsen zijn verboden voor wie onderweg is per gemotoriseerd voertuig. Enkel wandelaars / fietsers / ruiters zijn er welkom.
* Laat geen enkel spoor van afval of ander spoor van je verblijf achter.
* De meeste bivakzones zijn enkel toegankelijk na reservatie! Zie ook bivakzone.be voor meer info rond bivakkeren langs de GTFPC.
> Ga er van uit dat op de bivakplaats geen water voorhanden is, zeker geen drinkbaar water. Geen waterpompen. Op sommige bivakzones kun je in de buurt wel een beekje aantreffen maar drink- en kookwater neem je best vooraf mee. Gebruik liever geen zeepproducten bij een beek of rivier of verzeker je er vooraf van dat ze biologisch onschadelijk / neutraal zijn. Er is soms een toilet maar vaak ook geen sanitaire voorziening. Begraaf dan uitwerpselen en toiletpapier buiten de bivakzone.
> Tegenover bivakkeren zonder comfort staat de unieke ervaring van 24 uur in de natuur te verblijven. De meeste bivakkeerplekken van La Grande Traversée bevinden zich onmiddellijk langs de wandelroute of binnen 500 meter van de wandelroute. Een oplijsting met de details en cooördinaten van alle bivakplekken langs La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay vind je in de topografische gids of op bivakzone.be . Vergeet niet te reserveren waar dat een vereiste is!
> Tot slot geven we ook nog mee dat op Gilbert's List een aantal goedkope onderdakadressen te vinden zijn, soms gaat dat gepaard met slechts basiscomfort. Gilbert heeft adressen te Froidchapelle, Boussu-en-Fagne (op 3,5 km van de GTFPC), Dailly, Mazée, Nismes, Niverlée (op 2,5 km), Soulme, Vaulx-les-Chimay, Vierves-sur-Viroin en net over de Franse grens te Vireux-Molhain (op 2,5 km)
> Wie graag bivakkeren combineert met het verhoogde comfort van een camping, kan gebruik maken van campings te Chimay, Olloy-sur-Viroin, Vodelée of Matignolle. Ze liggen allen op minder dan 1 km wandelen van de wandelroute. Check online vooraf.
> Er zijn ook nogal wat onderdakmogelijkheden, zoals gastenkamers of B & B. Bij de toeristische diensten kun je terecht voor een update lijst. Wie graag begeleid bivakkeert en volop het woud wil beleven of technieken van wildcraft wil aanleren, kan de toeristische diensten contacteren voor allerlei andere suggesties rond woudbeleving op raadpleeg de agenda op de website van La Foret du Pays de Chimay.
> Op de volgende pagina delen we de route in etappes in, daarna wandelen we alle trajecten ook af.
Pad met versterkte houvast door zelen (vallei van de Hermeton)
Olloy-sur-Viroin, dorpswinkel
Nismes, bushalte
Chemin de Fer des Trois Vallées
Aangenaam wandelpad langs de Viroin tussen Olloy-sur-Viroin en Vierves-sur-Viroin
> La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay heeft een eigen topografische gids. Een uitgave van de Waalse GR-organisatie in samenwerking met het Parc Naturel Viroin / Hermeton.
> Zoals steeds in de GR-gidsen vind je er ook alle topografische kaartjes in terug, gebaseerd op NGI-kaarten schaal 1:50.000. De padbeschrijving is gedetailleerd. Mooie foto's verluchten de tekstdelen. Op de binnenflap heb je een overzichtskaart van de hele route. Verder de gebruikelijke info over transport- en overnachtingsmogelijkheden en info over andere faciliteiten onderweg. Bijzondere aandacht gaat ook naar de bivakplaatsen langs La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay.
> De routebeschrijving is slechts in één richting. Wil je de beschrijvende tekst uit de gids volgen, dan wandel je dus van Macquenoise naar Hastière / van Sivry naar Virelles / van Olloy naar Philippeville, niet in de omgekeerde richtingen. De huidige gids dateert van 2016 en is op een aantal punten reeds verouderd, bijvoorbeeld wat locaties van bivakzones en trajectverloop betreft. Er wordt een nieuwe gids in het vooruitzicht gesteld (2024?)
> Helaas wordt deze GR-gids enkel in een franstalige versie gemaakt. De 'topo-guide' is te bestellen bij SGR , de uitgever. Op hun website kun je ook recente trajectwijzigingen terugvinden. Vergeet dat niet. Ter plaatse is de gids te koop bij alle toeristische diensten in de streek van Chimay en Viroinval. De prijs is wat duurder geworden: vanaf 18€. Sommige betere boekenwinkels of outdoorshops verkopen hem ook.
> Er zijn officiële GPS-tracks van de wandelroute te vinden op de website van de Waalse GR-organisatie. Het Parc Naturel sinds 2015 een handige gratis app ter beschikking voor androïd-smartphones, waarop je naast andere wandelingen ook oa het routeverloop van La Grande Traversée terug kan vinden! Xplore Forêt du Pays de Chimay. Internetloze GPS-navigatie is mogelijk met de app, download de kaarten vooraf (wat veel opslagruimte kan vragen).
> Het Parc Naturel Viroin-Hermeton publiceert als coördinator van La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay een folder met overzichtskaart van het pad en met praktische info (coördinaten bivakzones, adressen, gastenkamers, aktiviteitenkalender enz). De kaart geeft enkel een overzicht en is niet geschikt om mee te wandelen, het gaat eerder om een korte voorstelling La Grande Traversée. Gratis te verkrijgen ter plaatse. Behalve de langeafstandswandeling wordt er nog heel wat rond bosbeleving georganiseerd. Ook daarover kan je digitaal of ter plaatse info inwinnen.

La Foret du Pays de Chimay.
> Belangrijkste toeristische infopunten zijn de regiokantoren voor 'de Laars van Henegouwen' en dat van de Naamse Viroinvallei:

Maison du Tourisme du Pays des Lacs (Chimay - Froidchapelle)

Viroinval (Nismes en Viroindorpen)

Parc Naturel Viroin - Hermeton

> Toeristische kantoren (met beperkte openingsuren) vind je eveneens in Rance, Momignies, Couvin en Doische en Hastière.
> Voor wie wil bivakkeren onderweg: Op bivakzone.be kun je detailinfo en foto's vinden van alle bivakplaatsen in de regio. Op een aantal bivakzones is ook een informatiebord met overzichtskaart van La Grande Traversée geplaatst.
La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay
Standaard-markering
(wit /rood of geel / rood).
Richting- of padverandering. Variant traject, tijdelijke afkoppeling van het hoofdpad, aanlooproute of verbindingsroute. Andreaskruis: Verkeerd pad.
> De padmarkering wordt volledig verzorgd door vrijwilligers van de Henegouwse en Naamse afdeling van vzw Les Sentiers de Grande Randonnée (SGR), met de bekende witrode tekens of met geelrode daar waar GTFPC deel uitmaakt van de route GR 125. Er kan altijd wel een teken missen door bvb boskap of wegenwerken. Bewegwijzering is in twee richtingen.
> Algemeen is de uitpijling goed gedaan en onderhouden. Als er dan toch een teken mankeert of onduidelijk is aangebracht, dan kan de wandelgids uitkomst brengen hoewel padmarkering op het terrein prioriteit heeft op (mogelijk verouderde) info in de topogids.
> Soms vullen bordjes, wegwijzers of situatieschetsen het routeverloop verder aan, bvb op kruisingen met andere GR-paden.
GR 12 Bergen-op-Zoom - Parijs
Een klassieker, GR 12 start net over de Nederlandse grens en loopt tot Orry-la-Ville, op 20 km van Parijs. Enkel een deel van 25 km tussen Philippeville en Olloy-sur-Viroin maakt volwaardig deel uit van La GTFPC.
GR 125 Tussen Maas en Samber
Grote rondwandeling van 268 km in de provincies Namen en Henegouwen tussen de stroombekkens van Maas en Samber. GTFPC loopt over maar liefst 98 km tesamen met GR 125: Froidchapelle - Virelles - Olloy - Hastière.
La Viroinvaloise
Dit pad van 125 of 175 km bestaat eigenlijk uit clusters van gemarkeerde lokale wandelpaden, samengebracht voor langeafstandswandelaars van wandelclubs. Geen eigen bewegwijzering, wel kom je soms langs houten controlepalen van de Viroinvaloise.
Via Monastica/ Via Limburgica
Routes van het Vlaamse Genootschap Santiago de Compostela en Les Amis de Saint-Jacques. Verbinding van Nederland naar Frankrijk via abdijen. Van 's Hertogenbosch naar Rocroi over 320 km. Loopt vooral in het spoor van bestaande lange afstandswandel- en fietspaden. Raakt aan La Grande Traversée te Hastière en tesamen tussen Hierges en Olloy-sur-Viroin.
GR 654 Compostela
Namur - Vézelay. GR-pad naar Santiago de Compostela, in België net zoals La Grande Traversée gebruik makend van langer bestaande paden (GR 125 / GR 12). Loopt te samen met La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay tussen Hastière en Olloy-sur-Viroin en is pas vanaf Frankrijk als GR 654 gemarkeerd.
Sentier du 1000
Pad van de provincie Namen, in lijn van Couvin naar Hoei over 152 km. Zeshoekige bordjes met silhouet van staf en zwaard, herinnerend aan 1000 jaar macht van het Prinsbisdom Luik in 1980. Beschrijving is er niet meer en opvolging van de padmarkering is al vele jaren opgeheven. Kruising op veel plaatsen tussen Philippeville, Nismes en Boussu-en-Fagne.
Sentier GR des Abbayes Trappistes de Wallonie (SAT)
Thematische langeafstandsroute van 290 km die enkele trappistenabdijen met elkaar verbindt (Chimay, Rochefort, Orval). Traject tussen Bivakzone Les Crayats en de Maasvallei bij Hermeton valt samen met GR 125 en GTFPC. Eigen traject tussen Bz Les Crayats en abdij Chimay + bezoekerscentrum. Het aparte teken wordt dan ook eerder sporadisch aangebracht (sinds 2017).










 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




La Grande Traversée (189 km)