> De eerste volledige wandeldag op de Transgaumaise® . Om 8u30 was ik weg, redelijk laat in feite. Ondanks de bewolkte hemel was het toch een frisse morgen. Het werd een dag met veel bos.
> Het pad verlaat Jamoigne langs de Spar. Even een heuvel op en snel weer afdalen naar Valansart (er zou hier een bakker zijn) en dan het veld in naar de vroegere Romeinse weg Trier-Reims. Als je niet weet dat hier een Romeinse weg heeft gelopen zou je het helemaal niet merken. Door de eeuwen heen is de heerweg gedegradeerd tot een gewone veld- of bosweg. Je moet dus je verbeelding aanspreken om te kunnen voorstellen dat dit ooit een hoofdweg was voor Romeinse legersoldaten en reizende handelaars.
> Eindelijk een stevig stukje bos. Ik ben er op zoek gegaan naar paddestoelen. Ondanks de droogte van september (waardoor weinig boleten en andere grote paddestoelen) toch van alles gevonden: De roestbruine kogelzwam, geweizwam, roze knoopzwam, zwerminktzwam en de kleine kale inktzwam.
> Door al dat gezwam was het al snel middag. Ook verderop volgen nog lange stukken bos. Het moet hier prettig wandelen zijn op een hete zomerdag. Het mooiste stuk is het beukenbos in de buurt van de bronnen van Gros Cron. Mooie plek en een bijzonder geologisch verschijnsel.
> De Gaumeroute komt pas het bos uit nabij Meix-devant-Virton. Het pad loopt niet door het dorp zelf, maar slaat even tevoren linksaf de spoorweg over. Meix ligt maar enkele minuten verwijderd. Ik moet nog 10 minuten wachten daar tot de dorpswinkel opent. Op het dorpsplein van Meix de tent wat gedroogd van de ochtenddauw en een stukje gegeten.
> Terug op de Transgaumaise® , de brug naar Croix Rouge overgestoken en weer het bos in. Loggers hebben weer alles omgeploegd, maar geel/wit staat nog prima aangeduid. Verderop in het bos wordt het weer mooier. Paddenstoelen in een termietenheuvel. Welke soort? Een bosdreef. ’t Gaat meer op en af dan vanmorgen. Een stukje wandelen langs de drukke weg Etalle-Virton, gelukkig ligt er een fietspad langs de weg. Update 2023: Tijdens de late lente en 's zomers kunnen delen van het pad tussen Meix-devant-Virton en de N87 overgroeid zijn.
> En dan Rabais, het recreatieve centrum van Virton, gevormd door een merenvallei. De Gaume-route bereikt de plek daar waar de bronnen van het Rabaisriviertje uit de grond opborrelen. De officiële start van de Transgaumaise® ligt in feite aan het receptiegebouw van het recreatiecentrum. Er is aan het receptiegebouw ook een café/restaurant.
> Van hier loopt het pad scherp linksaf over asfalt en dan langs een kleinere vijver. Er is al dadelijk geel/wit hier. Maar dat is voor morgen. De camping is nog een goeie kilometer rechtdoor. Ook om Virton te bereiken moet je hier rechtdoor.
> Op de camping is bijna alles dicht in de herfst. Met 4 sterren is ze zeker niet de goedkoopste camping maar de douches zijn uitstekend : Geen jetons nodig en plenty of warm water. De Hollandse receptionist is op het vlak van betaling al echt ‘verbelgd’: 15 € is de officiële prijs, voor 10 € in de hand kan het ook. De cafeteria is in deze periode enkel in het weekeinde open.
De Transgaumaise® tussen Valansart en
de voormalige heerweg Reims - Trier
Gestreept nestzwammetje
Le Gros Cron
Onderweg naar Meix-devant-Virton
Startpagina > Wandelen >Transgaumaise®
Aan de bron van de Rabaisvijvers
Transgaumaise® (140 km) Belgisch/Frans Lotharingen