<<< Startpagina

<<< archief 2022
Archief 2023
10 december 2023 - GR 122 Hulst - Kluisbergen - Het Grote Routepad 122 is wellicht een van de minder bekende langeafstandspaden door Vlaanderen. Het Vlaamse deel maakt deel uit van een veel langere route, die het Nederlandse Zeeland via Vlaanderen en Wallonië verbindt met de Franse noordelijke Champagne-regio over meer dan 500 kilometers.

In Vlaanderen loopt GR 122 volledig door de provincie Oost-Vlaanderen, van de noordelijke polders via Moerbeke en Laarne naar de Scheldevallei ten oosten van Gent. Langs de Zwalmvallei en over een aardig traject door de Vlaamse Ardennen, eindigt dat Vlaamse deel na 173 km uiteindelijk bij de taalgrens te Kluisbergen.

De vereniging van Grote Routepaden publiceert net voor het jaareinde een nieuwe gids over GR 122. De vorige was al 10 jaren uit de handel en verscheen alweer 30 jaar geleden! Toch verrassend dus deze nieuwe GR 122-gids, waarin naast een gedetailleerde beschrijving van het hoofdtraject in lijn, ook nog 8 wandellussen zijn in opgenomen. Te koop bij Grote Routepaden.20 november 2023 - De mooiste dorpen van Wallonië - Voor wie er de tijd voor heeft: een megatocht van 1525 kilometers langs alle 32 dorpen op de officiële lijst van 'De Mooiste Dorpen van Wallonië'. Dat is een afstand bijna half zo lang dan naar Compostela wandelen van thuis uit! De route is volledig bewegwijzerd met GR-tekens, ttz eigenlijk loop je gewoon in het spoor van een delen van zowat alle GR-paden die Wallonië rijk is. Dit is dus geen route die op zich staat, af en toe is er onderweg wel een markering met het MDW-logo ter bevestiging.

De vereniging voor Waalse GR-paden claimt dat dit de langste GR-rondwandeling is in België, maar het betreft dus eigenlijk breiwerk van een pak langer bestaande GR-routes. Het project is een samenwerking met de vereniging die deze 32 dorpen overkoepeld en die zelf al veel langer lokale wandelingen rond de uitverkoren dorpen uitstippelt. Nu kun je dus ook te voet van het ene naar het andere dorp wandelen.

Er waren drie gidspublicaties nodig om al dat benenwerk in een praktische (franstalige) routebeschrijving te gieten. Te koop bij de Waalse GR-paden of de vereniging van Mooiste Waalse Dorpen.28 oktober 2023 - Railtracking spoorlijn 163a - We hebben enkele weken gewerkt aan een grondige herziening van het verslag op Trekkings.be over de historische spoorlijn 163a (Bertrix - Muno - Carignan). Update info, tientallen verbeterde, gewijzigde en toegevoegde foto's enz... Het resultaat staat nu online. Iets voor wie eens iets aparts wil wandelen, al of niet met een hoog avontuurlijk gehalte. Spoorlijn 163a. Toevallig was er ook journaliste Eva Donckers enkele weken geleden op pad op spoorlijn 163a. Een reportage van 6 pagina's over haar belevenissen kun je dit weekend lezen in De Standaard Magazine.26 oktober 2023 - In Humbeek is de brug terug - Het Vlaams-Brabantse Humbeek-Sas ligt op de splitsing van twee belangrijke GR-paden in Vlaanderen. Noord - zuid is er GR 12 (Amsterdam - Brussel - Parijs) en West - Oost passeert hier GR 128 (Vlaanderenroute Wissant - Aken). Beide routes lopen gebruiken de brug van Humbeek om het zeekanaal Brussel - Schelde te kruisen maar in juni laatsleden veroorzaakte een aanvaring door een schip voor ernstige schade. De voorbije maanden moest je dus als GR-wandelaar gebruik maken van een vervangende veerdienst enkele honderden meters stroomafwaarts. Inmiddels is de weggenomen brug weer hersteld. Gisteren passeerde ze door de sluis van Zemst (foto) en vanaf 1 november zou na afstelling weer wegverkeer over het kanaal mogelijk zijn te Humbeek.15 oktober 2023 - Chasse on web - Sinds mensenheugnis is de jaarlijkse drijfjachtperiode op groot wild in Wallonië een bron van ergenis voor wie er wil wandelen. Op dagen met jacht is het immers meestal wettelijk verboden om er als wandelaar te passeren. Gewoonlijk loopt deze periode van oktober tot eind december. Waar en wanneer er wo rdt gejaagd ging altijd wat gepaard met geluk of pech hebben. Je diende immers de jachtinfo per gemeente samen te sprokkelen en die was dan nog vaak niet correct. Aan die ergernis probeert de Waalse overheid nu tegemoet te komen door per dag een overzicht te geven waar er in Wallonië drijfjacht is gepland. Daarvoor werd Chasse on web nu gelanceerd. Zeker een interessante tool voor je tochtplanning. Het moet echter gezegd dat ook de correctheid van het geboden overzicht ook nu niet 100 % wordt gegarandeerd en dat er steeds onaangemelde veranderingen kunnen zijn.
15 juli 2023 - GR 16 Semois - Nog tot 27 augustus 2023 rijdt er 4 X elke dag een TEC-bus door de vallei van de Semois langs toeristische plaatsen. Bijzonder handig voor wie slechts enkele etappes van GR 16 wil combineren met openbaar vervoer of wie vanuit een vaste plek enkele etappes wil afleggen. De TEC-bus V1 rijdt tussen Bouillon en Orval en vv (het Luxemburgs deel van de Semois) en heeft tot 55 haltes onderweg over een afstand van 64 km.

Deze dienst is specifiek gericht op toeristen en wandelaars in het bijzonder. Dit is een eerste test bij TEC voor de EVasion-bus, na de zomer wordt het tijdelijk project geëvalueerd. Je betaalt per rit het Horizon-tarief van 3 € via je TEC-Mobibkaart of je Multiticket. Route en info.

Nog over GR 16 Semois hebben we zelf recent de geschiedenis van dit bijzonder mooie pad uitgebreid onderzocht en uitgewerkt. GR 16 Geschiedenis.

7 juli 2023 - Humbeek GR onderbroken - Door een aanvaring van de wegbrug van Humbeek-Sas is de passage van de Vlaanderenroute (GR 128) en Amsterdam - Parijs (GR 12) onderbroken. Op 200 meter opwaarts van de brug vaart nu een gratis overzet de volgende maanden. Op weekdagen van 5u30 tot 22u30 om het half uur, tijdens het weekend en op feestdagen van 8 u tot 22u om het half uur. Vermoedelijk zal het herstelde brugdek pas rond half november worden geplaatst.5 juni 2023 - Piet Hardeman heen gegaan - Het kwam aan als een schok, het plotse overlijden van de 80-jarige maar nog zeer aktieve pionier van GR-wandelen in Vlaanderen op 31 mei 2023. Hij werd onwel op de fiets. Piet Hardeman was een levende legende geworden omwille van zijn vele realisaties op vlak van oa natuurbescherming en recreatief wandelen de voorbije halve eeuw.

Piet's interesse voor GR-paden werd opgewekt via het BRT-radioprogramma De Postiljon van Jan Lambin, waar het ging over de Waalse GR-paden. Meteen maar de GR 5 op! Dat was in 1973. Vanuit de Antwerpse Jeugdherbergcentrale broedde inmiddels de idee om zelf met een eigen Vlaamse GR-vereniging te starten. Dat gebeurde ook effectief in 1977 als de vzw Grote Routepaden. Piet Hardeman was er meteen bij, eigenlijk een wat vreemde eend in de bijt, want de nieuwe vzw was aanvankelijk toch vooral gefocust op de provincie Antwerpen. Hij kreeg eigenlijk al een rugzak aan ervaring mee door zijn vader die burgemeester was van Westouter en zijn broer Jan, die de VVV Westvlaamse Bergen leidde.

Dankzij Piet werden ook de noordelijke Vlaamse provincies van meetaf geïntegreerd in het Vlaamse GR-net. Dankzij hem ook werd in West-Vlaanderen een dicht net aan GR-paden uitgerold waarin hij telkens een belangrijke rol speelde als vrijwilliger: als ontwerper, markeerder, schrijver van topogidsen, onderhandelaar met overheden en organisaties, coördinator. GR 5A, GR 128, GR 129, GR IJzer, GR Heuvelland, GR 131: allemaal routes waar Piet Hardeman sterk bij betrokken was en dat in een provincie waar recreatief wandeltoerisme al eens in confllict komt met de machtige landbouwlobby. In 1985 publiceerde hij onafhankelijk de gids "Zes dagstappers in het Heuvelland". De gids en benaming 'dagstappers' diende jaren later als inspiratie voor een hele serie GR-dagstappergidsen, gepubliceerd door de vereniging voor GR-paden in de jaren '90 en '00. Behalve honderden GR-wandelingen stapte Piet ook in 2001 van Westouter naar Compostela (Camino de Santiago) en in 2011 naar Rome (Via Francigena).

Piet Hardeman pionierde ook in vele projecten rond natuurbescherming in de regio Heuvelland en weide omgeving, in lokale wandelroutes, als voorzitter van de Frans-Vlaamse Stichting Marguerite Yourcenar, als coördinator voor de natuurgebieden in en rond Heuvelland, als mede-pionier van vzw Trage Wegen, als politicus bij Groen, als sociaal geëngageerde in hulpverenigingen en oorlogsherdenkingen.

Een bewonderenswaardig man is heengegaan, 'een idealist pur sang' vertelt iemand in Het Nieuwsblad of nog 'Koppig keihard voortdoen, Piet Hardeman had zijn naam niet gestolen'.

10 mei 2023 - GRP 1666 La Grande Dérive - Een nieuwe Streek-GR In Wallonië: rond de stad Charleroi in een grote ronde van 54 km. 'Dérive" betekent zoiets als afleiding, ontsporing of letterlijk meer toepasselijk 'uitloper'. Dit is een zogenaamde 'metropolitane wandelroute', waarbij de stad Charleroi omzwerfd wordt via buurtpaden, groene zones, industrieel erfgoed en andere urbanisatie-elementen buiten het eigenlijke stadscentrum.

Metropolitane wandelroutes zijn in opmars sinds een tiental jaren. Inmiddels hebben nogal wat Europese steden zo'n lange rondwandeling, zoals Parijs met zijn nieuwe GR 2024. Ook in België met De Groene Wandeling in Brussel, Stads-GR Antwerpen-Rondom of Liège Orbitale. Gericht op de eerste plaats naar stadsbewoners die hun stad eens vanuit andere zichtpunten willen bekijken.

GRP 1666 wordt geen route die een massa wandelaars zal lokken hoewel de tocht zeker contrastrijk is. Daarom wordt de topografische gids enkel digitaal ter beschikking gesteld (via de website van de Waalse GR-paden). Een kaart is ook verkrijgbaar bij Toerisme Charleroi of het CC aldaar. La Grande Dérive is een initiatief van Micheline Dufert en Francis Pourcel, die ook de 'Boucle Noire' (terrilpad in een lus te Charleroi van 22 km) ontwikkelden, als afgeleide van het doorlopende terrilpad GR 412.5 april 2023 - Een monument voor Willy - Verschillende keren trok Willy Derveaux met ontspoorde jongeren op tocht naar Compostela. Geen devote bedevaarders maar mensen op zoek naar een uitweg die hoop en uitzicht kon bieden op een beter leven.

Begin jaren 1980 startte de Vlaamse organisatie Oikoten met zijn unieke alternatieve tochten voor moeilijke handelbare jongeren die veelal uit ontwrichte gezinnen kwamen of die al op hun jonge leeftijden een resem misdrijven rond geweld, diefstal en drugs op hun kerfstok hadden. Het idee was om hen - met toestemming van jeugdrechter - de kans te bieden uit de vicieuze cirkel van geweld, opvangtehuizen en jeugdgevangenissen te breken door hen structuur, volharding en zelfvertrouwen aan te kweken om zo op het einde van een maandenlange tocht naar Compostela sterker in een vrij leven te staan op een gezondere manier.

Willy Derveaux was de eerste van de vele vrijwilligers die telkens opnieuw weer met jongeren op tocht ging, de ene keer met meer succesvol resultaat dan de andere keer. Soms moest een tocht ook worden afgebroken omdat 'het concept' niet werkte. Voor ongeveer één derde van de jongeren zorgde de tocht - die vaak in de meest primitieve omstandigheden verliep - ook effectief voor een positieve ommekeer in hun leven.

Op latere leeftijd verhuisde Willy ook effectief naar Santiago de Compostela. Hij overleed in 2021 in Spanje. In 2022 werd ter herinnering aan hem een standbeeld geplaatst bij de kerk van Villafranca del Bierzo, langs de Camino de Santiago. Over Willy & Oikoten.

15 maart 2023 - Lente ! - Jawel, die zit er nu echt wel aan te komen. Ook dit jaar brengen we weer een kalender online waarop je kunt aflezen waar en op welk moment je fantastisch kunt wandelen tussen grote natuurtapijten van wilde lentebloemen. Bovendien geven we op die pagina ook nog wat wandelideeën mee.

Behalve het geel van speenkruid is het maar een kwestie van dagen vooraleer ganse bosoppervlakten worden bedekt met de witte bloemetjes van anemonen. Daar volgen hyacinten, narcissenvelden en daslook. ' t Is dus nog even wachen op een stijgende thermometer en wat meer zon vooraleer er volop vaart komt in de lentenatuur.

We updaten de pagina minstens één maal per week. Lentewandelingen.5 maart 2023 - VennTrilogie - 2023 wordt voor de Oostkantons een bijzonde wandeljaar: rond augustus zal een 110 km lange wandelroute worden opengesteld die is uitgewerkt volgens strenge kwaliteitscriteria: de VennTrilogie.

Dit langeafstandswandelpad verbindt de mooiste landschappen en spectaculairste plekken van het noordelijk deel van Oost-België dankzij een intensieve bewegwijzering. In zes etappes zal je door drie sterk verschillende natuurlandschappen kunnen wandelen."Het eerste deel van de wandelroute loopt door het noorden van de Oostkantons, van het drielandenpunt bij Kelmis tot Eupen. Daar wande je over eeuwenoude paden, door groene landschappen en vooral over weiden. Wandelaars kunnen in deze regio een rijk cultureel erfgoed ontdekken." legt projectleider Jef Schuwer uit. "Het tweede deel gaat bergopwaarts naar het hoogste punt van België (Signal de Botrange) in het natuurreservaat Hoge Venen. Hier kun je je onderdompelen in een intense natuurbelevenis langs historische wandelpaden en het oudste hoogveen van Europa ontdekken. Het laatste deel van de Venntrilogie leidt vanuit het gezellige Malmedy door het Warchedal naar kasteel Reinhardstein en eindigt in het Bütgenbach".

Drie (gekleurde) delen met telkens twee etappen en bewegwijzering in dezelfde typische kleur bos- en weidegroen in het noorden, de grijs-mistige Hoge Venen centraal en waterblauw van meren en wilde rivieren op het zuidelijke deel.

Het driedelige premium wandelpad wordt in de late zomer van 2023 geopend waarbij ook een gids zal worden voorgesteld. De projectleiders hopen ook dat de Venntrilogie met het kwaliteitslabel Leading Quality Trail - Best of Europe wordt bekroond. Bij een premiumwandelweg horen natuurlijk ook hoogkwalitatieve diensten en de gastvrijheid waarvoor de Oostkantons bekend staan. Langs de Venntrilogie vinden wandelaars talrijke overnachtingsmogelijkheden die speciaal op hun verwachtingen zijn afgestemd.28 februari 2023 - GR 12 door Vlaanderen - Vzw Grote Routepaden heeft een nieuwe GR 12-wandelgids van het Vlaamse en Brusselse traject, onderdeel van een 1000 km lang wandeltraject tussen Amsterdam en Parijs.

Van Bergen op Zoom tot Braine-le-Château: 204 km wandelen langs een afwisselend en groen wandelpad. Je loopt door parken en natuurgebieden, langs rivieroevers en door de gezellige straatjes van typisch Vlaamse steden als Lier en Mechelen. Of: je kiest voor de GR 12 West, de variant van 59 km die Schoten via Antwerpen met Mechelen verbindt. Je doorkruist het historische centrum van Brussel maar via de residentiële wijken van Ukkel ben je ook weer snel op het platteland. Langs de Zennevallei en het prachtige Hallerbos bereik je Braine-le-Château, het eindpunt van het Vlaamse deel van het GR 12-traject.

Onderweg is er veel openbaar vervoer, zodat je de route ook in dagetappes of weekends kunt stappen. Grote Routepaden.20 februari 2023 - Stellingenpad is ‘beste wandelroute van de Benelux’ - Het Stellingenpad in Nederland werd op de Fiets en Wandelbeurs te Gent uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2023.

De route van Nivon Natuurvrienden werd verkozen uit een shortlist met vijf kandidaten. Naast het Stellingenpad dongen ook het Betuwepad (NL), de GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE), de Heuvelrughike (NL) en National Park Trail (BE) nog mee naar de eretitel. In aanmerking kwamen uitsluitend routes die overwegend in België, Nederland en het Groothertogdom Luxemburg lopen.

Het Stellingenpad is het nieuwste Nivonpad en leidt door een nog rustig en nogal onderbelicht gebied: de Stellingwerven van Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de Kop van Overijssel. Deze Stellingwerven kennen een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Het ruim 260 kilometer lange streekwandelpad voert onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het pad telt 15 etappes van 12 tot 28 km en is uitgestippeld via het landelijke wandelknooppuntennetwerk.

De jury roemde in Gent de degelijke en praktische markering via knooppunten, de uitzonderlijk mooie en gedetailleerde gids, het originele thema en de uitvoerig beschreven historische achtergrond. Ook het feit dat het pad door twee nationale parken loopt – het Nationaal Park Drents-Friese Wolden en het Nationaal Park Weerribben–Wieden – zag zij als een belangrijk pluspunt. Het Stellingenpad is de opvolger van het Hondsrugpad in Nederland, de Wandelroute van het Jaar 2022.
Stellingenpad.

<<< Startpagina

<<< archief 2022