> Je kunt de hoofdlussen van het Müllerthal Trail nog uitbreiden met de zgn 'extra toeren' A, B en C. Of je kan de extra toeren ook volledig apart wandelen, zoals ik heb gedaan. Daarvan is extra toer B met 13 kilometer eigenlijk niet zo lang. Deze extra toeren plakken ahw aan de hoofdlussen, er is dus telkens een gemeenschappelijk traject van een paar kilometer met de hoofdroute, in dit geval is dat Route 3. De extra toeren zijn volledig bewegwijzerd met een iets afwijkende markering: Een zalmkleurig M-symbool ipv een donkerrood.
> Steinbruch. Op deze site werd van eind 19de eeuw tot een stuk in de 20ste eeuw natuursteen gewonnen, vooral voor siersteen en huizenbouw. Dit was één van de vele steengroeves boven de vallei van de Sauer. Enkele tientallen arbeiders verdienden hier hun kost met steenkappen. Oorspronkelijk werd de gewonnen steen weg gevoerd door trekpaarden.
> Vanaf 1904 werd een industriële smalspoorlijn geopend tussen de steengroeve en het station Grundhof waar aansluiting was op het nationale spoornet. In 1911 werd de lijn doorgetrokken tot Beaufort en konden er ook passagiersrijtuigen rijden. Het hoogteverschil met Grundhof in de Sauervallei was aanzienlijk, bijna 200 meter. De spoorlijn werd dan ook aangelegd in scherpe zigzags met rangeerplaatsen, zodat de helling kon worden beperkt tot 3 à 3,5 %. De locomotief moest onderweg dus afwisselend duwen en trekken na rangeren. Onderweg langs Extra Tour B herken je nog resten van die spoorbedding. In 1953 werd de lijn opgeheven. De site van Steinbruche werd enkele jaren geleden ingericht met infopanelen en een leerpad.
Startpagina > Wandelen > Müllerthal Trail
Boswederik
Onderweg tussen Haus Berens en Bigelbach
Langs een picknickbank te Aleweier
Bigelbach
Steinbruche, oude steengroeve
Pad langs rotsmassieven tussen
Steinbruche en Beeforterheed
> Extra Toer B neemt je vanuit Beaufort mee langs de vijvers van Aleweiher, stijgend door bos naar het landbouwplateau. Dalen doe je weer door bos tot in het boerendorp Bigelbach. De tweede helft loopt haast volledig door bos, met een passage langs een oude steengroeve en langs nog enkele rotsformaties, tot je via Beeforterheed weer in Beaufort komt. Ik volg Extra Tour B in wijzerzin.
> De weg bocht naar rechts en gaat dan dadelijk een weg links op die voorbij een huis overgaat in een onverharde zandweg tussen de velden. Je kruist verderop een asfaltweg en er ontplooit zich een weids uitzicht naar de valleien van Sûre en Our. Een rij moderne windmolens aan de verre horizon.
> Bij een GSM-mast nog steeds rechtdoor. De veldweg draait licht naar rechts. Bij een volgende asfaltweg even rechts en vlak voor een weg met een bareel neem je links een pad dat afdaalt in een bos met vooral dennen. Je loopt verder op lager niveau en gaat pas bij een waterpompstation links over een graspad tot het centrum van het dorp Bigelbach (geen voorzieningen).
> Bij de mooie burchtruïnes van Beaufort wandel ik zo'n 400 meter noordelijk langs de hoofdweg om bij de afsplitsing voor de vijvers en bronnen van Aleweier en Klingelbour Extra Route B op te pikken. De eerste kilometers ken ik dus al van hoofdroute 3. Tesamen met de beroemde GR 5 en het Ardennen-Eifelpad stijg ik door donker bos in een half uur tot bij Haus Berens. Vanaf hier volgt Extra Tour B zijn eigen traject. Ditmaal naar rechts dus bij Haus Berens voor Extra Tour B.
> De hoofdweg door dit boerendorp volgen en bij een V-splitsing rechts aanhouden, stevig stijgend. Bovenaan heb je een picknickbank (rechts) en een rustbank (links) om van de mooie uitzichten te genieten vooraleer je aan een lange bospassage begint. Tijd voor een picknick onder een warme Luxemburgse zon. Je volgt de haarspeldbocht van de asfaltweg niet maar vervolgt in die bocht in dezelfde richting over een onverhard pad.
> Je loopt nu over een vlot pad met weinig hoogteverschillen. Bijna 2 km verder moet je plots rechtsaf om even hard te stijgen door het massief van zandsteenrotsen. Dan links een hoger pad volgen. Op een kruising links aanhouden en verderop weer links. Bij een GSM-mast naar rechts draaien en even later kom je langs een oude steengroeve, Steinbruch (infoborden).
> Je vervolgt op een pad dat over het oude spoortraject loopt dat speciaal werd gebouwd om de steengroeve te bedienen. Rechts en links een muur van rotsen. Dennenbos volgt en bij een driesprong (een oude rangeerplek) ga je scherp links (niet zo duidelijk op de kaart). 100 meter verder rechts omhoog. Je loopt weer aan de voet van een rotsmassief (rustbanken). Je loopt het dalletje van de Birkbaach in om na een korte klim in Beeforterheed te arriveren. Het laatste stuk is niet zo bijzonder, dit pad loopt langs de rand van de terrassencamping van Beaufort om dan scherp links te gaan naar de vijvers van Aleweier (hoofdroute). En zo is de lus weer rond, einde Extra Tour B
Müllerthal Trail - 112 km