> RivierPark Maasvallei strekt zich uit langs het Limburgse deel van de Maas, van Lanaken richting noorden tot Kinrooi. Hier vormt de Maas ook de grens tussen België en Nederland.
> vzw Regionaal Landschap Kempen en Maas heeft de voorbije jaren hard gewerkt om deze regio aan Belgische zijde recreatief te onstsluiten met kleine netwerken van wandelpaden. Sluitstuk in 2015 met een langeafstandswandeling die het hele gebied doorloopt.
> In dit verslag nemen we je mee op ontdekking over deze bewegwijzerde wandelroute, waarin heel wat 'nieuwe' natuur valt te ontdekken, vaak het gevolg van uigedoofde grintontginning. Daarnaast liggen er ook heel wat stille Maasdorpjes onderweg met als hoogtepunten Oud-Rekem en Thorn, beiden vormen het begin- of eindpunt van Langeafstandswandeling Maasvallei.
Startpagina > Wandelen > L A W Maasvallei
> Er bestaat geen routeboekje van de 52 km lange en gemarkeerde langeafstandswandeling Maasvallei. Wat je nodig hebt is de uitstekende toeristische kaart, speciaal gemaakt voor deze LAW. Gezien de structuur van de wandelroute is het een accordeonkaart geworden. Het hele traject is gedetailleerd ingetekend. Op de achterkant van de kaart vind je beperkte achtergrondinfo over de streek. Aandacht ook voor de instapplaatsen met privé-vervoer (parkings) langs de wandelroute. Nuttig zijn ook alle tussenafstanden, wat een trajectindeling vergemakkelijkt.
> De topografische kaart is gebaseerd op NGI-kaarten maar de intekening en afwerking in 'huisstijl' werd gerealiseerd door een designbureau. Ze is gedrukt op stevig maar niet scheurvrij papier. Deze kaart is te koop in bij de VVV's van de streek. Online oa via de webwinkel van Regionaal Landschap Kempen en Maas (RLKM). Prijs 6 € + port.
> Ben je meer geïnteresseerd in korte lokale rondwandelingen ipv de doorlopende LAW, dan kun je de wandelbox van RivierPark Maasvallei bestellen, over het hele gebied zijn immers een pak korte lusroutes uitgewerkt, eveneens bewegwijzerd.
> Gratis verspreid is een folder met een eenvoudige kaartschets en met de voorstelling van alle wandelgebieden.
> Er bestaat nog geen GPS-track van LAW Maasvallei.
Grenslandpad
Nederlands langeafstandspad dat de grens NL-B volgt van het Zwin tot de Maas (372 km). Loopt tesamen met LAW Maasvallei in de omgeving van Thorn. Dit stadje is trouwens het begin- of eindpunt van het Grenslandpad.
Pelgrimspad
ANWB-wandelroute gemonitord door Wandelnet en uitgebouwd volgens het GR of LAW-concept. Route voor Santiago de Compostela. Amsterdam - 's Hertogenbosch - Visé over 466 km. Loopt enkele keren te samen met LAW Maasvallei tussen Maaseik en Thorn. Te Maaseik of Thorn connecteert deze route met de Vlaamse Compostelaroute 'Via Limburgica'.
Via Limburgica
Santiagopad van het Vlaamse Compostelagenootschap. Thorn - Rocroi (256 km). Vaak tesamen in N-Z-richting met LAW Maasvallei tussen Heppeneert - Maaseik - Thorn.
Hasselt - Sittard - Hasselt
Wandelpad van de Hasseltse wandelclub WSV Dragonders. Deze wandelroute werd na het jaar 2000 niet langer onderhouden maar de bewegwijzering is nog wel op veel plaatsen aanwezig. Te samen met LAW Maasvallei in de omgeving van Leut.
Peerkepad
'Pelgrimstocht van een heilige naar een zalige'. Meditatieve wandelroute van 150 kilometer in lijn opgebouwd rond de heilige Peerke Donders. Wittem - Bree - Achelse Kluis - Tilburg. Niet gemarkeerd, wel beschreven in een gids. Kruist LAW Maasvallei bij het autoveer Berg - Meeswijk.
Maaspad
417 km lange wandelroute langs de Maas, vanaf het NL-Limburgse Eijsden tot de Noordzee. Niet bewegwijzerd, wel uitgebreid beschreven in een wandelgids. Loopt tussen Oud-Rekem en het autoveer van Berg - Meeswijk vaak in het spoor van LAW Maasvallei.
Voorstelling
Padgeschiedenis
Praktische wandelinformatie
> De bewegwijzering van de lange afstandswandeling is goed, alleen vallen deze 'camouflagekleuren' weinig op in de natuur. Onder het motto dat een wandelaar probleemloos een pad moet kunnen volgen in een relaxe sfeer, werd zeer veel zorg besteed aan de markering. Geen geschilderde tekens op bomen en palen maar 52 km lang witte zeshoekige bordjes die zijn ingevezen op daarvoor geplaatste wandelpalen.
> Het symbool dat wordt gebruikt voor de lange afstandswandeling is ook het logo van het RivierPark Maasvallei. Blauwe pijlen geven de te volgen richting van het pad aan. De padmarkering is in 2 richtingen aangebracht. Er zijn geen verkortingen of variante trajecten met eventueel eigen bewegwijzering.
> Aard van de paden. Lange afstandswandelpad Maasvallei loopt nogal wat over dijkpaden, die zijn vaak verhard met asfalt of beton maar grotendeels verkeersluw. Bij mooi weer kom je er vooral fietsers tegen als medegebruikers.
> Zowat tweederde van het routetraject loopt over verharde wegen of dijken, een vrij hoog aandeel voor een langeafstandsroute van slechts 52 km. De rest loopt over licht verharde of onverharde paden, zowat een derde. Dat zijn vaak paden door natuurgebied of veldwegen waar de route ietsje verder van de Maas loopt. Van die onverharde paden zijn er slechts 5 % die over single tracks lopen.
> Er zijn een paar passages door bosdelen die er bij nat weer modderig kunnen bij liggen maar toch niet zo veel. Er zijn geen echte hindernissen, moeilijk toegankelijke of gevaarlijke paden onderweg.
> Er loopt geen enkele spoorlijn door de streek. Dichtst bijgelegen station is nog dat van Genk, van waaruit je per bus naar Maasmechelen kunt rijden. Bij de uitwerking van de langeafstandswandeling is geen rekening gehouden met ontsluiting via openbaar vervoer en dat wordt duidelijk als je de verschillende etappes van de langeafstandswandeling wil plannen.
> Op een aantal punten kun je eventueel gebruik maken van een belbus, hoewel dat wat organisatie vraagt. Lijnbussen rijden vrij frequent langs de verkeersweg N78, die ongeveer parallel loopt ten westen van de langeafstandswandeling Maasvallei over bijna de gehele lengte. Afhankelijk van de plaats ligt de N78 dan op 0 à 5 km verwijderd van de LAW. Via Google Maps kun je achterhalen waar de bushaltes langs de N78 zich bevinden en welke buslijnen er rijden. Deze staan helaas niet op de kaart van de LAW. Mogelijk moet je overstappen te Maaseik of Maasmechelen.
> Ook begin- en eindpunten Oud-Rekem en Thorn zijn niet rechtstreeks te bereiken met openbaar vervoer. Voor Oud-Rekem gebruik je best halte Rekem Populierenlaan (langs de N78), die ligt op zowat 1 km van Oud-Rekem. Haltes dichterbij worden slechts schaars bediend. Voor het Nederlandse Thorn is het nog wat gecompliceerder aangezien er geen grensoverschrijdend busverkeer de juiste richting uitgaat. Het eenvoudigst is om een wandeltraject uit te zoeken om terug van Thorn naar Kessenich (B) te wandelen (ongeveer 3 km / goeie mogelijkheid) en om dan vanuit Kessenich een bus van de Lijn te nemen naar Maaseik, bijvoorbeeld vanaf halte Kessenich Dorp.
> Moet je om een of andere reden aan de Nederlandse zijde van de Maas zijn, weet dan dat er slechts één brug is die je als voetganger kunt gebruiken, dat is te Maaseik. Ter hoogte van Berg - Meeswijk kun je gebruik maken van het autoveer (langs de LAW) en op drie andere plaatsen zijn kleine voetveren die de oversteek maken. Deze worden uitgebaat in opdracht van NV De Scheepvaart en zijn enkel 's zomers in dienst. Ze varen van zuid naar noord tussen Uikhoven en Geulle, tussen Rotem en Grevenbicht en tussen Ophoven en Laak. Check de vaartijden vooraf. rondjemethetpontje.nl. Je betaalt 1 € pp.
> Wil je onderweg overnachten op een camping, weet dan dat er weinig mogelijkheden zijn. Net voorbij Aldeneik kom je langs Camping Leeuwerikhof maar dan ben je al 42 km ver vanuit Oud-Rekem... Het is ook eerder een caravanpark met een klein trekkersveld om nog net als camping te kunnen worden beschouwd. Er bestaat nog geen mogelijkheid om te paalkamperen in deze regio, je bent dus aangewezen op wildkamperen. Zelf weken we uit naar bivakzone Itter die op 10 km van de route ligt.
> Voor onderdakaccommodatie kun je terecht bij de toeristische diensten van Oud-Rekem, Kinrooi, Maaseik, Maasmechelen of Thorn, of je zoekt via bookingsites.
> Er is wat horeca onderweg, maar het traject van LAW Maasvallei zoekt wel zoveel mogelijk natuur en landelijkheid op. Toch wat mogelijkheden: te Oud-Rekem (km 1), Herbricht (km 4), Uikhoven (km 6), Leut (km 16), Nattenhoven (km 21), Elen (km 32), Heppeneert (km 38), Maaseik (km 40), Aldeneik (km 42 en km 43), De Spaanjerd (km 45), Kessenich (km 49), Thorn (km 53).
> Onderweg over LAW Maasvallei loop je soms in het spoor van andere langeafstandsroutes. Hieronder het lijstje:
> OK, tijd om er in te vliegen, op de volgende pagina's wandelen we de route helemaal af in twee etappes.
Hoe is dit verslag opgebouwd?
> We stellen op deze pagina kort de Lange afstandswandeling voor als visitekaartje bij uitstek van Rivierpark Maasvallei. Op deze pagina geven we je ook een pak praktische planningtips mee aan de hand van eigen ervaringen om eventueel zelf op stap te gaan. Daarna verkennen we in 2 etappes de hele LAW Maasvallei meer in detail.
> Dit is enkel een persoonlijk wandelverslag, voor officiële informatie over RivierPark Maasvallei en zijn lange afstandswandeling kun je terecht op bij Regionaal Landschap Kempen- en Maasvallei (RLKM), ook voor bestelling van de wandelkaart of indien je een gegidste wandeling wenst. Ter plaatse zijn er VVV's ondermeer bij start- of eindpunt te Oud-Rekem of Thorn.
> Update 1 augustus 2020: ! Opgelet ! Het traject van deze langeafstandswandeling is grotendeels herwerkt en sterk uitgebreid tot 137 km lengte! Dit wandelverslag is daar nog niet aan aangepast.


> De volgende pagina is bedoeld voor wie volop op verkenning wil trekken over de langeafstandswandeling Kempen~Broek. Een pak praktische tips...
> vzw Regionaal Landschap Kempen- en Maasland' (RLKM) werd rond 1990 opgericht, een samenwerking van overheden en natuurverenigingen. Het eerste 'Regionaal Landschap' in Vlaanderen (inmiddels zijn er 17). Als gevolg van de economische ramp na de sluiting van Limburgse steenkoolmijnen was er ruimte én noodzaak voor radicale reconversie- ideeën. RLKM kon dan ook een financieel sterk ondersteund offensief beleid voeren, gericht op natuurbeheer en natuurvriendelijk toerisme. Er was geld en volop ruimte voor creativiteit en pionierprojecten. Aanvankelijk ging de aandacht vooral naar de natuur in de streek rond de mijnen en werd met het Nationaal Park Hoge Kempen het eerste nationaal park in België uitgebouwd.
> Al snel werd het werkgebied van RLKM veel ruimer. Zo kwamen er na de Hoge Kempen aparte recreatieve projecten voor GrensPark Kempen~Broek en tenslotte vanaf 2005 ook voor RivierPark Maasvallei. Die omvatten de uitbouw van bewegwijzerde wandelclusters in de verschillende deelgebieden maar daarnaast ook telkens de aanleg van een langeafstandswandeling. Zo werden in 2006 - 2007 de langeafstandswandeling Hoge Kempen gerealiseerd en in 2008 langeafstandswandeling Kempen~Broek.
> Ook voor de Maasvallei was een langeafstandswandeling voorzien voor 2009 maar de plannen bleven aanvankelijk hangen op de tekentafel. Het leek er zelfs een tijd op dat de LAW er niet zou komen. Eerst werden de verschillende clusters van lokale wandelingen verder uitgebouwd en opengesteld.
> Het feit dat er nieuwe natuurinrichtingsprojecten nog dienden te worden afgerond (zoals te Negenoord) en dat samenwerking met de gemeenten aan de Nederlandse kant van de grens werd gezocht, vertraagden de uitbouw van een LAW. Het doel was om een lange luswandeling te creëren van zowat 100 kilometer, waarbij voor de helft langs de Nederlandse Maaszijde wordt gewandeld.
> Uiteindelijk besliste RLKM dan toch om niet verder te wachten op Nederlands initiatief en toen bij Elen het laatste lokale wandelnetwerk werd opengesteld heeft men meteen ook aan Belgische zijde de LAW bewegwijzerd en van een wandelkaart voorzien. Met als resultaat een 52 kilometer lange wandeling in lijn tussen Oud-Rekem en het Nederlandse dorpje Thorn.
> De langeafstandsroute Rivierpark Maasvallei werd in alle stilte opengesteld, de wandelkaart was verkrijgbaar vanaf 11 oktober 2015. In de toekomst wordt wellicht toch ook nog de lusverbinding met Nederland gerealiseerd.
Markering aanlooproute
Voetveer te Ophoven
De Oude Maas in natuurgebied Negenoord (Stokkem)
Langs de Maas bij Kotem
LAW Maasvallei - 52 km