Startpagina > Wandelen > GR570
> Er bestaat een goede topografische gids in de reeks Petite Randonnée (PR)-gidsen van de Franse 'Fédération de la Randonnée Pédestre' (FFRP). In tegenstelling tot de meeste PR-gidsen, waarin enkel korte luswandelingen zijn opgenomen, is in deze uitgave ook de volledige beschrijving van een volwaardig GR-traject opgenomen (GR570 dus). 27 bladzijden, inclusief topografische kaarten, zijn besteed aan GR 570. Op de overige 100 bladzijden vind je beschrijvingen van 28 korte wandeltrajecten in lus, die een stuk GR570 combineren met andere paden. Je krijgt er dus een pak wandelideeën bij om de streek meer in detail te verkennen. Aan de gids hebben veel auteurs meegeschreven en de lay-out is erg verzorgd. De beschrijving van het eigenlijke wandeltraject is niet altijd even gedetailleerd, maar de topokaarten en padmarkering vangen dit op.
> Titel: 'Le Pays des Trois Frontières à pied' Topo-guide PR, uitgever FFRP. Aangezien deze gids reeds in 2001 werd gepubliceerd, kan de informatie hier en daar verouderd zijn. Het is ook niet evident om deze gids nog te koop te vinden maar het zou met wat zoekwerk op internet toch moeten lukken, bvb in plaatselijke of regionale toeristische diensten. Er is geen nieuwe uitgave voorzien.
Wandelinfo
> In de officiële wandelgids staat de route gedetailleerd ingetekend. Er bestaat ook een gratis overzichtskaart van GR570 (afbeelding hieronder) op dubbel A4-formaat, met op de versozijde een korte samenvatting van de belangrijkste bezienswaardigheden evenals een lijst van praktische voorzieningen (winkels, transport, overnachting). Bovendien vindt je er een mooi hoogteprofiel op. Deze kaart werd uitgebracht in afwachting van meer uitgebreidere info in de topogids die pas 4 jaren later verscheen. Je vindt deze kaart wellicht niet meer in papieren vorm, ze is wel te downloaden. Het is dezelfde kaart die gebruikt is voor de levensgrote informatieborden (2,2 X 1,6 meter) over GR 570, op een tiental plaatsen langs de wandelroute. Hou ook hier rekening met verouderde info.
Padmarkering
> In tegenstelling tot veel grensregio's van België is het grensoverschrijdende transport hier wel vrij goed ontwikkeld. Mits wat uitgekiende planning kun je de meeste dorpen onderling bereiken met bustransport, soms in combinatie met de trein. In de etappeverslagen vind je meer informatie. Hier volgen de belangrijkste transportmogelijkheden.
> Trein: Verbinding tussen Pétange (Lux), Longwy (Fr), Messancy (B), Aubange (B), Halanzy (B). De treinverbinding van Virton via Aubange (B) en Messancy (B) naar Pétange (Lux) en Rodange (Lux) is pas sinds eind 2006 weer opengesteld voor passagiersvervoer.
Westelijk kan je verder sporen naar Virton - Florenville - Bertrix - Libramont - Brussel.
Noordelijk kan je sporen naar Aarlen.
Oostelijk kan je sporen naar Luxemburg-stad.
> Expresbus 1011 van TEC rijdt van Aubange via Aarlen helemaal tot Luik (en omgekeerd).
> TEC-bus 16 rijdt van Virton of Aarlen via Messancy naar Aubange (B). TEC 751 rijdt van Aubange (B) naar de Place Darche in Longwy-Haut (Fr). Andere dorpen aan Belgische kant zoals Musson, Halanzy, Battincourt en Guerlange worden wel bediend door TEC, maar minder frequent. Tijdens schoolvakanties of weekends is er mogelijk geen busdienst.
> Transport du Grand Longwy (SEMITUL)-lijnen A, B en C bedienen de meeste dorpen langs het Franse deel van GR 570, tot 10 X per dag op een weekdag. Vooral B en C zijn interessant. C verbindt Saulnes (Fr) (op 2 km van Lasauvage) (Lux) met Longwy waar je bus B kan nemen in het busstation van Longwy-Bas. B passeert ook in Longwy-Haut Place Darche. Bus B heeft Lexy (Fr) als terminus, niet ver van Cutry en passeert daarbij ondermeer Mexy (Fr) en Villers-la-Montagne (Fr).
Villers-Houdlémont (Fr), Gorcy (Fr), Vaux-Warnimont (Fr) en Le Chalet (Fr) zijn moeilijk of niet bereikbaar per bus.
> Tussen Luxemburg en Frankrijk rijden ook nog de 'Transfrontaliers' 398 en 399. Busdienst 398 wordt afwisselend uitgevoerd door SEMITUL en het Luxemburgse Huberty. Bus 398 komt uit Rodange-Gare (Lux) en passeert via Mont-st-Martin Hôpital (Fr) (op 2,5 km van Le Chalet (B)) en Longwy-Haut en -Bas (Fr) om dan naar Mexy (Fr) te rijden. Bus 399 wordt gereden door SEMITUL en het Luxemburgse Sales-Lentz. Deze bus vertrekt in Saulnes (Fr) (op 2 km van Lasauvage (Lux)) en bedient ondermeer Longwy-Bas (Fr). De Luxemburgse busmaatschappij Huberty rijdt op lijn 330 tussen Pétange (L) en Mont-St-Martin (Fr) via Aubange (B).
> Op de belangrijkste lijnen is er een zaterdagdienst. Vermijd busreizen op zondag, er zijn weinig mogelijkheden.
> Er is geen officiële GPS-track maar er circuleren wel tracks op het internet. Mogelijk zijn deze echter niet update.
> De kwaliteit van de signalisatie kan nogal variëren voor deze grensoverschrijdende GR.
> Uiteraard was mijn doortocht over GR570 maar een momentopname. De padmarkering kan in de toekomst weer verbeteren (of verslechteren). De Waalse vereniging voor GR-paden het het onderhoud van de padmarkering voor de gemeenten Musson, Aubange en Messancy pas in een later stadium op zich genomen.
> Opvallend is dat de manier van bewegwijzering oorspronkelijk grondig verschilde met de standaardwijze van GR-markering van Frankrijk zowel als België. Er werd nooit verf gebruikt en er werden geen stickers gekleefd, enkel gepijlde bordjes. Er werd ook geen gebruik gemaakt van aparte signalisatie bij een afslag of om een verkeerd pad te identificeren.
> In Luxemburg staat de lokale vereniging 'Interesseverain Lamadelaine' in voor de padmarkering van het 'Sentier des Mineurs', volledig onderdeel van GR570. De kosten voor het onderhoud worden betaald door het Luxemburgse Ministerie van Toerisme . De bewegwijzering was zeer goed. Gele bollen op bomen geverfd of blauwe metalen plaatjes of stangen met daarop een gele bol begeleiden je perfect. Dit soort bewegwijzering is volledig conform de Luxemburgse padmarkering voor nationale paden.
> De verbinding tussen de Luxemburgse grens en het 'Sentier de Mineurs' is wat minder. In de etappebeschrijving besteed ik er wat extra aandacht aan. Links hier een overzicht in volgorde van wat je moet volgen als je Luxemburg binnenkomt vanuit België. Bij het verlaten van Luxemburg in Lasauvage nemen de witrode bordjes van GR 570 naadloos over.
Kruisende langeafstandspaden
Gaume Buissonnière
Een 225 km lange wandelroute door 'le Grand Sud' van de Belgische provincie Luxemburg en het Frans/Belgische grensgebied. Gaume + Ardennen + Arelerland. GR 570 loopt over een aantal kilometers tesamen met GR 570 bij Messancy. Verslag.
GR 129 Dwars door België
GR 129 loopt over 573 km van Brugge naar Aarlen en eindigt bij de bron van de Semois. Loopt even te samen met GR 570 in de omgeving van Messancy. Verslag.
Sentier es Mineurs (Mijnwerkerspad)
Nationaal pad van het Groothertogdom Luxemburg. Het padtraject is ook volledig geadopteerd voor GR570, het wordt dus volledig gevolgd, mede door een variant traject van GR 570. Het Sentier des Mineurs is 29 km lang en volledig bewegwijzerd met een gele bol.
Sentier du Sud (Südpfad)
Nationaal pad van het Groothertogdom Luxemburg. Het Sentier du Süd heeft het Land van Rode Aarde (Les Terres Rouges) als wandelterrein. GR570 loop kort te samen met dit 72 km lang pad. Padmarkering is met een gele driehoek op blauwe achtergrond.
Lorraine Gaumaise itinéraire
Zeven gemarkeerde wandellussen van 44 tot 68 km die ook samen een langeafstandsroute vormen van 232 km. Valt kort tesamen met GR 570 in de region in en rond Musson.
Frankrijk en Wallonië
Standaard: Witte, gepijlde bordjes met onderaan links een rode balk
Variaties
Bij de doortocht in dorpen of op kruispunten wordt nogal eens het identificatienummer van het GR-pad vermeld.
In het woud van Musson worden GR570 en het pad Gaume Buissonnière soms te samen gemarkeerd op één bordje.
GH Luxemburg
Grens België / Luxemburg, eerste 500 meter
Gemarkeerde verbinding van de grens tot de blauwe markering, maar de gele bollen waren nog amper zichtbaar
Voorbij de grens tot centrum Pétange
Blauwe tekens op een witte achergrond, padmarkering van het zgn 'sentier auto-pédestre' van Pétange wordt hier gevolgd.
Zonder padmarkering langs treinstation Pétange, kerkhof, de Plang, kapel Fatima tot Sentier des Mineurs (1,8 km)
Sentier des Mineurs (18 km hoofdtraject van GR570 + 10 km variant traject van GR 570).
Officiële padmarkering van het nationaal pad 'Sentier des Mineurs' is met gele bollen op blauwe achtergrond.
Wandelgids, kaart, GPS
Overnachten
> De regio van het driegrenzenland heeft qua toeristische overnachtingsmogelijkheden een beperkt aanbod. Dit is een regio met een sterk industrieel verleden en toerisme is hier pas ontloken na de sluiting van de mijnen en de ertsverwerkende fabrieken. Het gevolg is dat je bvb niet één camping tegenkomt in de buurt van de route, laat staan langs GR 570. Ben je hier doortrekkend met de tent, dan zit er niks anders op dan toestemming te vragen aan grondeigenaars. Wild kamperen is verboden in Wallonië en strikt verboden in het Groothertogdom Luxemburg. In Frankrijk zou dat moeten kunnen, tenminste als je het bij bivakkeren houdt, en niet je tent op privé-grond zet. Doe het in ieder geval discreet. Zelf heb ik op de camping 'Officiel' ten noorden van Aarlen mijn tent gezet, ik had dan ook de auto ter beschikking om weer naar GR570 te rijden. Zelfs op deze camping van Aarlen kan je amper spreken van toerisme. Het is een typische doorgangscamping. 90 % van de gasten blijft maar één nacht, Hollanders met de caravan onderweg van of naar Zuid-Frankrijk. Ik had elke avond andere buren. Toch is het geen slechte camping. Het personeel is vriendelijk en je kunt er 's avonds iets eten of drinken. Vraag wel een rustig hoekje indien mogelijk, omwille van veel één-nacht-passage. Een andere camping maar ook helemaal niet in de buurt van GR570 is de luxecamping 'Vallée de Rabais', gelegen in de buurt van Virton.
> Voor andere accommodatievormen contacteer je best de toeristische diensten. Met name de VVV's van Aubange (B) (enkel open op weekdagen in de voormiddag), Pétange (Lux) en Longwy (Fr) kunnen hier advies geven.
Openbaar vervoer
> Terug naar GR570. Klaar om het pad echt te gaan verkennen. Alle gewandeld etappes op de volgende pagina's.
> Een originele combinatie per trein bestaat er in door gebruik te maken van de één van de toeristische spoorlijnen te Fond-de-Gras, Train 1900 of Minièresbunn. Plaatsen als Pétange (Lux), Fond-de-Gras (Lux), Lasauvage (Lux) en in de toekomst Saulnes (Fr) kan je zo met elkaar linken. Ze rijden wel enkel op zondagnamiddagen en feestdagen tussen 1 mei en eind september.
> Meer informatie : NMBS / CFL / TEC / Transport du Grand Longwy SEMITUL / Luxemburgs vervoer / Train 1900 / Minièresbunn
GR 570 (115 km)