Startpagina > Wandelen > GR16 Sentier de la Semois
GR 16 Semois / Semoy
Voorstelling
Routeverloop en highlights GR 16
> 'De Koningin van de Belgische rivieren' wordt genoemd. Terecht. Diep in de Ardennen en de Gaume stroomt in ontelbare wilde kronkels de mooiste wilde rivier van België en Noord-Frankrijk: de Semois/Semoy. Ze ontpringt op het plateau van het Arelerland (Pays d'Arlon), in de Luxemburgse provinciehoofdstad Aarlen. In de zacht golvende Gaume verandert de Semois van een beek in een rivier en vloeit ze rustig slingerend door groene weiden en natuur, op weg naar het harde Ardennenmassief. Als de Semois die Ardennen bereikt voorbij Jamoigne, begint haar loop aan slingerwerk rond de harde leisteenbergen, stromend in vele meanders. Ontelbare bochten en kronkels verder verandert haar naam over de Franse grens in 'Semoy'. Wat verder vloeit het Semoywater in de Maas te Monthermé.
> In vogelvlucht is de afstand tussen Aarlen en Monthermé slechts 82 km. De Semois doet er echter 270 km over! Grande Randonnée 16 volgt de Semoisloop van bron tot monding over zowat 213 km, we snijden dus hier en daar een meander af. Dit volledig gemarkeerd en beschreven wandelpad is wellicht de meest uitdagende wandelroute in België. De opeenvolgende hoogteverschillen in de Ardennen zijn aanzienlijk maar telkens weer worden je inspanningen beloond met fantastische uitzichten. Niet weinigen vinden deze GR 16 dan ook de mooiste en meest sportieve lange wandelroute van België. Ook uit een enquête in 2018 onder de leden van de Waalse GR-vereniging, bleek GR 16 Semois er uit te springen als favoriete GR-route.
Vlammende herfst langs GR 16 Semois tussen Sainte-Cécile en Herbeumont
> Hoe is dit verslag opgebouwd?
> We typeren op deze pagina kort GR 16 - Sentier de la Semois - met een snel overzicht over de hele route en de highlights van dit wandelpad. GR 16 is een wandelroute met een eeuw recreatieve geschiedenis. We doken archieven in op zoek naar de historische ontwikkeling van GR16. Op de pagina wandelinfo zetten we je aan de hand van eigen ervaringen op weg om zelf op stap te gaan met de hulp van een pak praktische planningtips. In 9 etappen verkennen we vervolgens de hele route en zijn variante trajecten. Er is ook nog een 10de wandelpagina aan toegevoegd voor wie vanuit eindpunt Monthermé nog een korte maar prachtige rondwandeling wil maken over de toppen van de Maasvallei via GR 16 + GR 12C.
> Sommige delen van deze GR wandelden we meermaals, wat je zal merken op de foto's in dit verslag, ze zijn genomen in verschillende seizoenen. Dit is enkel een persoonlijk wandelverslag, voor officiële informatie over GR 16 Sentier de la Semois kun je terecht bij Les Sentiers de Grande Randonnée, de Waalse organisatie die deze wandelroute uittekende en de padmarkering onderhoudt. Bij hen kun je ook de laatste topografische wandelgids over GR 16 aanschaffen en eventuele updates over deze route raadplegen.


De jonge Semois te Aarlen
Uitzichtpunt Botassart
6km over de oude Romeinse heerbaan
Reims - Trier tussen Fouches en Etalle
Chassepierre, Gaums dorpje aan de Semois
> Voor we de hele GR 16 Semois helemaal aflopen, geven we je op de volgende pagina een pak tips mee.
Uitzichtpunt over de Semois bij Chiny
> Het Semoiswandelpad GR 16 mag dan wel langs de spectaculairste uitzichten en over de mooiste trekkingpaden van België lopen, toch heeft deze wandeltocht ook delen die helemaal niet Ardens zijn, een stuk vlakker zijn en soms langere tijd over asfalt lopen. Ik kan me voorstellen dat wandelaars op zoek naar een uitdaging zelfs wat teleurgesteld zijn over het eerste deel van 60 km. Dat betreft GR 16 vertrekkend vanuit de stad Aarlen (bron van de Semois) door het Areleland en de Gaume, tot aan de geologische grens met de Ardennen. Het contrast tussen het landschap van Gaume en Ardennen is wel erg groot. Wandelaars die GR16 Semois dus vooral zien als een uitdagende tocht pikken beter aan voorbij het dorpje Moyen of vanuit Florenville. Wie slechts een paar trekkingdagen heeft en stevig 'op en af-werk' wil kan zelfs beter nog een eind verder aanpikken, in de buurt van Bouillon, om van daaruit richting Frankrijk te wandelen.
Wandelen boven een Maasmeander te Monthermé
GR 16 door het Arelerland,
terugkijkend naar Aarlen
De Semois bij Mortehan
Uitzichtpunt langs GR 16 over de Semois ter hoogte van Herbeumont
* Km 1 - 6: De eerste kilometers zijn niet aantrekkelijk. Je wandelt non-stop over verharde wegen in en rond de stad Aarlen en zelfs langs invalswegen voor het autoverkeer. In de toekomst moet het mogelijk worden een beter traject te volgen met de aanleg van een groene long in de beekvallei van de Semois.
* Km 6 - 12: Best aangenaam wandelen in het Arelerland tot het dorpje Lottert met onderweg veel bos en gevarieerde natuur. Het golft wat op en af en je kijkt achterom uit op de skyline van Aarlen.
* Km 12 - 52: Tot voorbij Jamoigne en Moyen (grens met de Ardennen) is het vrij vlak of licht golvend wandelterrein in dit deel van de Gaume. GR 16 volgt ondermeer over zowat 6 km de rechte Romeinse heerbaan Trier - Reims tot Etalle. Onderweg door de Gaume wandel je meer dan eens vele kilometers nonstop over geasfalteerde wegen, meestal zijn het wel rustige wegen. De Semois is soms ver te zoeken, niet zoveel contact met de rivier. Sommige wandelaars kunnen teleurgesteld zijn over dit deel van GR 16 omwille van nogal wat asfalt onder de voeten of ervaren het zelfs wat als monotoon.
* Km 52 - 69: Eerste kennismaking met GR 16 door de Ardennen. Toffe paden langs de Vierre, de belangrijkste zijrivier van de Semois, langs de Semois zelf te Chiny, met de eerste wilde uitzichtpunten over de Semois en met grotere hoogteverschillen op de route. Voornamelijk door bos.
* Km 69 - 89: We duiken weer even de Gaume in of lopen op de grens tussen Gaume en Ardennen. Onderweg enkele van de de mooiste Gaumedorpen met name Martué en Chassepierre. Een afwisselend landschap waarbij we ook langs Florenville lopen, gelegen op de meest noordelijke cuesta van de Gaume.
* Km 89 - 152: We trekken voorbij Sainte-Cécile definitief de Ardennen in en volgen naar Bouillon een brede Semois. Het pad loopt vaak langs of boven de vele meanders die de rivier door het leisteengebergte vormt met onderweg spectaculaire uitzichtpunten. Soms langere tijd rustig golvend wandelen, soms een klim met 100 à 150 meter hoogteverschil. Heerlijk wandelen.
* Km 152 - 194: Tussen Bouillon en de Franse grens loopt het wildste deel van GR 16 Semois. Je krijgt amper tijd om naar adem te happen, want de Semois loopt hier diep ingesneden en GR 16 zoekt constant de afwisseling op tussen de vallei en en de bovenste valleirand, met hoogteverschillen die tot 200 meter oplopen. Veel uitzichtpunten onderweg met ondermeer de fameuze belvédère van Botassart. Opvallend is de klim via ladders even voor Rochehaut. De Semoisvallei zelf wordt soms wat ontsierd door caravanparken.
* Km 194 - 213: De hoogteverschillen blijven even groot maar opvallend is dat de Franse zijde van de Semoy helemaal niet zo toeristisch is ontwikkeld. Hoogtepunt van dit deel zijn de laatste 10 km die langs de rotsformatie Roc de la Tour lopen en cornichepaden volgen die uitkijken over de valleien van Semoy en Maas. 95 % onverharde paden!
GR 16
Semois van bron tot monding (213 km)