<<< Startpagina

<<< archief oktober - december 2017
Archief januari - maart 2018
21 mar 18 - GR 800 - De Franse organisatie voor GR-paden (Grande Randonnées) komt wel eens vaker met verrassingen. Out of the blue is daar nu ineens de GR 800, een pad dat vrij trouw de rivier Somme (of de Zoom in nederlands) volgt van het brondgebied ten NO van Saint-Quentin tot de monding in de Noordzee bij Saint-Valérie-sur-Somme. De route loopt dus niet eens zo ver van de grens met Vlaanderen en Henegouwen dus. In totaal is deze nieuwe GR 800 goed voor zo'n tien dagwandelingen. Behalve veel oeverwandelen kom je ook door de steden Saint-Quentin, Péronne, Amiens en Abbeville. Misschien is de route wel op zijn mooist in het uitgestrekte estuarium van de Somme bij Saint-Valérie-sur-Somme. Deze nieuwe GR heeft ook een net verschenen topografische gids met gedetaillleerde kaarten. 'Au fil de la Somme' is een uitgave van FFRP.



20 mar 18 - Winterwandelen - Waar gingen jullie afgelopen winter het liefst wandelen? Afgaande op de aanklikcijfers op de wandelverslagen afgelopen maanden waren dat in volgorde volgende langafstandspaden:
1. Escapardenne Eislek Trail
2. GR 57 Ourthepaden & Sentier du Nord
3. Escapardenne Lee Trail Luxemburg
4. Müllerthal Trail Luxemburg
5. GR 16 Semoisvallei

Ardennen en Luxemburg boven dus!




12 mar 18 - Martinuspad - Op Europees vlak wordt al enige jaren gewerkt aan Martinuspaden, een idee gebaseerd uiteraard op het succes van de Europese culturele paden rond Sint-Jacob van Compostela. De Heilige Martinus is in de loop van meer dan 1500 jaar katholieke Europese geschiedenis misschien wel de meest populaire heilige geweest.

Ook in Vlaanderen hebben heel wat parochies - vooral de oudste kerken - Sint-Martinus als patroonheilige en Sint-Maarten wordt ook in heel wat feestelijkheden herdacht. De man zwierf op zijn kersteningstochten in de 4de eeuw door flinke delen van Europa en overleed uiteindelijk in de buurt van Tours.

De stad Tours moet dus het nieuwe mekka worden voor de Martinusganger. Concreet wordt ook in onze regionen aan een Martinuspad gewerkt. Het zal van Utrecht naar Tours lopen over 1100 km. Voor het traject door Vlaanderen heeft Toerisme Vlaanderen, dat de GR-routes voor Vlaanderen coördineert, voorgesteld om het traject vanuit Nederland via 'Martinusdorp' Beveren voornamelijk over de GR 128 - Vlaanderenroute naar de Franse grens te leiden. Wellicht duurt het nog enkele jaren vooraleer de wandelaar-'Martinusganger' meer concrete routevoorstellen zal krijgen.

05 mar 18 - Hoge Venen wegenwerken - De rechtstreekse verkeersweg tussen Eupen en Monschau (N67) zal minstens tot eind juni 2018 worden afgesloten voor noodzakelijke wegenwerken. Dat heeft zo zijn gevolgen voor wie op voetverkenning wil vanuit de noordelijke Hoge Venen. Plaatsen als Huis Ternell, Steinley en Algemeines Venn zijn niet meer rechtstreeks bereikbaar via deze verkeersweg. Om Monschau te bereiken reis je best niet via Eupen maar via de snelwegen meer noordelijk. Andere plaatsen op de Hoge Venen via de gebrukelijke weg langs Baraque Michel. De weekendbusdienst van TEC-lijn 385 tussen Eupen en Monschau rijdt wel maar maakt een lange omweg via Raeren en Roetgen. De meeste haltes, zoals bij Huis Ternell, vallen dan ook weg maar de twee steden blijven wel verbonden. Opgelet! De busuren via de TEC-website kloppen niet. In tegenstelling tot wat op hun site is te vinden rijdt bus 385 tot het einde van de werken NIET op zon- en feestdagen, met andere woorden, enkel op zaterdag zijn er (met een lange onmweg) een paar ritten tussen Eupen en Monschau en vv.
28 feb 18 - GR 5A Wandelronde van Vlaanderen - Waaw, van een stevige wandelgids gesproken! De Vlaamse vereniging voor Grote Routepaden heeft onlangs een kanjer van een nieuwe topografische gids samengesteld over GR 5A, Wandelronde van Vlaanderen. Maar liefst 570 kilometers of bijna 1 miljoen voetstappen staan er op je stappenteller als je dit pad helemaal afwandelt, goed voor zo'n 20 à 35 volle dagetappes.

Het lijkt misschien niet voor iedereen weggelegd om zo'n megatocht te ondernemen maar eigenlijk klopt dat niet. Haast niemand legt immers zo'n tocht in één ruk af, meer zelfs, niet weinigen doen er jaren over en pikken gewoon zo nu en dan één etappe mee uit deze doorlopende route.



In deze topografische gids, waaraan tientallen vrijwillige medewerkers van vzw Grote Routepaden hebben meegewerkt, zijn trouwens ook etappesuggesties in opgenomen, wat je planning heel wat vergemakkelijkt. Je vindt in deze vernieuwde gids voor het eerst ook weer een schematisch overzicht terug met tussenafstanden en opgave van faciliteiten onderweg (overnachtingsmogelijkheden, bus- en treinhaltes, cafés, enz). Vaak kun je vrij vlot combineren met openbaar vervoer voor je heen- of terugreis, je hoeft enkel nog de juiste uren en busnummers of treinverbindingen op te zoeken via internet.

De hele route is voor het eerst ook samengebundeld in één gids, waar je vroeger twee of meer gidsen nodig had. Daarbij werd ook niet ingeboet aan routebeschrijvingen (zelfs in twee richtingen nu) en op detailkaarten (111 routekaarten!), naast achtergrondinformatie over de belangrijkste bezienswaardigheden onderweg.

Hoewel deze Wandelronde van Vlaanderen 570 km lang is, wandel je enkel in de provincies Oost- en West-Vlaanderen en een paar randen van Antwerpen. Onderweg trek je door de meest oertypische Vlaamse landschappen, zoals het duinengebied langs de kustlijn, de polders van het West-Vlaamse hinterland, de kreken en polders van het Meetjesland en een hoekje Zeeuws-Vlaanderen, het Brugse Ommeland, de heuvels van West-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen en de riviervalleien van Schelde en Dender.

Ook voor de wandelaar met rugzak en tent zijn er mogelijkheden, zo kun je op het meest noordelijke deel meerdaags op pad langs verschillende bivakzones, gelegen op haalbare tussenafstanden.

De 320 pagina's dikke gids is te koop bij Grote Routepaden voor 18 €, ofte 3 cent per wandelkilometer!



27 feb 18 - Wandelbrugje gepikt... - ...tussen Duffel en Lier. Dat gebeurde eind 2015 al. Ondertussen ligt er wel opnieuw een definitief brugje, tot grote vreugde van de lokale wandelclub en van Ronald Rothwell, Antwerps verantwoordelijke voor de GR-paden. Het brugje tussen grasland ligt immers op het traject van GR 12 Amsterdam - Parijs. Extra bonus, want de wandelaars krijgen er ook nog een houten picknickbank bij. De regionale zender RTV-Mechelen heeft er een korte reportage over gemaakt (schuif in de beeldreportage naar minuut 6:20).

27 feb 18 - 'Planten spotten' - Wandelen, trekking of hiking: je avanceert veel trager dan met een fiets, laat staan een gemotoriseerd voertuig. Groot voordeel aan dat trage voortschuiven van het omliggende landschap is dat je zoveel details kunt observeren langs je pad. Planten herkennen is daar een onderdeel van. Het lijkt op het eerste zicht moeilijk om planten en hun namen van elkaar te onderscheiden en om te bepalen of je iets zeldzaams hebt gezien of niet maar eigenlijk is het dat niet. Het vraagt gewoon wat tijd en het kan al snel best een leuke bezigheid zijn onderweg.

Hoe pak je dat aan? Vroeger moest je aan de slag met een veldgids onderweg om te pogen een bloem of ander soort natuurlijk leven te observeren en te determineren. Al snel vermoeiend en wat saai en bovendien wil je natuurlijk op je etappe of dagtocht nog wat kilometers afleggen. Dankzij digitale fotografie en internetsites is het allemaal veel eenvoudiger geworden. Onderweg fotografeer je bloemen of planten die je tegenkomt die je interesseren, 's avonds na je tocht zoek je rustig op wat je precies hebt gezien.

Niettemin is zo'n veldgids nog steeds het handigste middel om precies te weten wat je hebt gefotografeerd maar zo'n boek hoeft eigenlijk niet meer in je rugzak, het opzoekwerk is voor na de tocht. Denk je de naam te hebben gevonden van die bewuste plant of bloem, dan kun je - om zekerheid te hebben - nog even checken met de internet-zoekmachine. Door een veldgids bladeren in wind en regen en wandeltijd verliezen langs de berm van het pad hoeft daardoor niet meer.

Handig is wel om met een goed fototoestel onderweg te zijn, met een smartphone maak je toch vaak niet de scherpste opnamen, zeker niet als het close-ups betreft. Een klein statief, eventueel een gorilla-statief, kan handig zijn als je weinig omgevingslicht hebt in bos of laat op de dag of wanneer je graag inzoomt. Goeie close-up fotografie is weer een onderwerp op zich waar we het nu even niet over hebben. Tijdens je volgende tocht wordt het alvast wat leuker, nu kun je al bloemen herkennen en een naam geven uit je vorige 'ontmoetingen'.

Fotografeer wat nieuwe bloemen en zoek het weer op daarna en zo bouw je na enkele maanden echt wel een goeie kennis op. Stilaan leer je ook te onderscheiden wanneer iets best merkwaardig of zeldzaam is. Misschien komt ook wel de interesse om net wandelgebieden op te zoeken omwille van hun bijzondere plantengroei. Overweeg dan eens om in de Ardennen tochten te maken door de smalle calestienne-band, die zowat de hele Belgische Ardennen dwarst. Bijzonder aan de Calestienne is dat de kalkhoudende bodem een typische, aparte en erg gevarieerde flora herbergt. Of zoek andere bijzonder gebieden op, zoals de kustreservaten.

Neem ook eens deel aan een gegidste tocht door een natuurgids, die je zeker bijzondere dingen kan aanwijzen. Overal zijn er wel ergens bijzondere planten te zien. Op de foto hieronder hebben we trouwens met opzet twee plantensoorten gekozen die zowat enkel voorkomen in Oost-Vlaanderen, in gebied dat eigenlijk niet staat geboekstaafd als uitzonderlijk qua plantenobservaties. Het zijn de stengelloze sleutelbloem en de paarse schubwortel. Beide zeldzame soorten duiken over enkele weken weer de kop op.

Tot slot nog een tip voor een goeie veldgids. Vorig jaar publiceerde de Nationale Plantentuin van Meise een wel 1 kilo zware wilde plantengids waar echt zowat alles instaat dat je onderweg op je tocht kunt tegenkomen. De prijs is al even stevig: 39 € en een minpuntje is dat je er als leek misschien niet zo snel je weg in vindt, hoewel het boek zeker niet bedoeld is voor specialisten. Er zijn ook goedkopere, vlotter toegankelijke veldgidsen maar ze zijn misschien iets minder volledig. Kies er als beginner misschien eentje uit waarin de wilde planten per kleur zijn ingedeeld, dat vereenvoudigt al een en ander.



25 feb 18 - Tentenshows - Met een nieuw dak op bivak? Binnenkort komen de tentshows van de outdoorwinkels er weer aan. Kijken, testen, afwegen, voor- en nadelen,... voor wie er graag meerdaags op uittrekt met een tent in de rugzak loont het altijd de moeite om een aankoop grondig af te wegen. Hiking Advisor lijstte de data van de verschillende exposantenshows op.

24 feb 18 - Streekpad de Noardlike Fryske Wâlden - Nederland en meer bepaald Friesland, heeft er een nieuwe lange wandelroute bij. Streekpad "de Noardlike Fryske Wâlden" loopt in een ronde van 150 km door dit Nationaal Landschap in de noordoosthoek van Friesland. Het is een kleinschalig agrarisch gebied, een coulissenlandschap met elzensingels, houtwallen en braamstruiken maar ook met statige buitenverblijven die ooit adellijk bezit waren. Daarnaast loopt de route ook door natuurgebieden van Staatsbosbeheer en van erkende natuurbeschermingsorganisaties. Officieel wordt deze route pas opengesteld op 12 april 2018 in Eastermar maar de bewegwijzering van geelrode streepjes is al aangebracht en begin maart is de gids al te koop bij de Nederlandse organisatie voor LAW-routes, wandelnet.nl, die dit nieuwe streekpad mee uitbouwde in samenwerking met de gemeenten, provinciale overheid en de Vereniging De Noardlike Fryske Wâlden.
22 feb 18 - Reismarkt 2018 - Het blijft een buitenbeentje in de alternatieve reiswereld: op 25 februari zullen weer 250 ervaren reizigers belangeloos informatie verstrekken aan de bezoekers van Reismarkt, in de stadhallen van Brugge. Een organisatie van vzw Wegwijzer. Over bijna alle landen kan je er info uit eerste hand oppikken, niet in het minst ook over wandelbestemmingen. Daarnaast lopen er ook presentaties, panelgesprekken en workshops de hele dag door.

Ook trekking komt uitgebreid aan bod: je kunt er rechtstreeks informatie inwinnen bij de meest ervaren wandelaars, over pakweg trekking in Patagonië, Kirgyzië of Alaska, maar even goed over de Ierse langeafstandspaden of trekking in de Ardennen. Daarnaast zijn er dit jaar ondermeer ook aktiviteiten rond bushcrafting of hoe je optimaal je rugzak vult.

Zondag 25 februari van 10 tot 18 uur, Brugge. Volledig Programma.



19 feb 18 - GR 564 De Loonse Route - De geur van Haspengouwse bloesems, paarskleurende heide en... verse drukinkt van de allernieuwste Grote Routepadengids: GR 564 loopt over 167 km Limburgse paden, grotendeels door het oude middeleeuwse graafschap van Borgloon, het Land van Loon.

Precies 25 jaar na de publicatie van de eerste topografische wandelgids over GR 564, verscheen een hedendaagse gids met 34 detailkaarten in kleur. Een kwarteeuw geleden was zo'n kleurenuitgave nog geen evidentie, de gids uit 1993 was nog in driekleurendruk. Eigenlijk werd dit GR-traject nog vroeger uitgetekend, rond 1990 en als de 'Trans-Limburg'-route van Lommel (Limburg) naar Landen (Vlaams-Brabant). Met het verschijnen van een eerste gids over het pad kreeg GR 654 de naam Kempen-Condroz opgeplakt. Ten zuiden van Landen werd immers de langer bestaande Waalse GR 579A, die naar de stad Hoei loopt, aan de Limburgroute gekoppeld als nieuw deel van GR 564.

In meer dan 25 jaar is er een en ander veranderd in het Limburgs landschap. Zo werden meer natuurgebieden recreatief ontsloten en de interesse voor heropenstelling of opwaardering van buurtwegen creëert ook aantrekkelijke mogelijkheden. Anderzijds hebben uitdeinende verkaveling, wegenaanleg en toenemende verkeersdrukte sommige trajecten onaantrekkelijker gemaakt. De Limburgse vrijwillige medewerkers van vzw Grote Routepaden zijn dus aan de slag gegaan om de hedendaagse mogelijkheden voor wandelen door aantrekkelijk Limburgs landschap, maximaal te benutten met als resultaat de huidige vernieuwde GR 564, die dit keer als naam 'De Loonse Route' meekreeg. Die naam verwijst naar het oude Graafschap van Borgloon, ooit de kern van een relatief belangrijk machtscentrum dat haast vergelijkbaar was met de grootte van de huidige provincie Limburg, als je er de Maasvallei uitknipt.

De highlights van dit Grote Routepad, dat vertrekt bij het treinstation van Lommel, zijn zondermeer de heidegebieden, zoals Tenhaagdoornheide en De Teut en de fruitboomstreek rond Borgloon en Sint-Truiden. Tussenin kom je ook langs het openluchtmuseum van Bokrijk. Aangenaamste periode om onderweg te zijn is zondermeer eind augustus, begin september, als de heidegebieden het landschap helemaal paars kleuren. Erg mooi is het hier ook als in april de bloesems op de vele fruitbomen volop openbloeien.

De 167 km lange Loonse Route eindigt in de Maasstad Huy, waar je alweer kunt aansluiten op andere GR-paden. GR 564 is ook een wandelroute die kan worden gevolgd door Compostela-pelgrims uit de Nederlandse regio Eindhoven - Tilburg - Den Bosch, aangezien GR 564 een zuidelijk gerichte koers aanhoudt vanuit het startpunt te Lommel. Eindpunt Huy sluit voor compostelagangers te Huy ook naadloos aan op de Via Mosana, de compostelaroute door de Maasvallei richting Givet en Frankrijk. De nieuwe wandelgids, waarin je naast de detailkaarten ook routebeschrijvingen in twee richtingen vindt evenals andere praktische informatie, is sinds kort verkrijgbaar bij vzw Grote Routepaden, de wandelweginitiator.



10 feb 18 - Wandeltrofee 2018 - Verkozen tot dé beste Wandelroute van het Jaar op de Fiets- en Wandelbeurs te Gent dit weekend: "Een Wandeling rondom Zuid-Limburg".

Gidsauteur Alex Buis beschrijft een enorme wandellus van liefst 277 km, mooi verdeeld in 11 dagetappes van 19 tot 29 km. De route loopt door Nederlands en Belgisch Limburg, langs voormalig Neutraal Moresnet, door Aken en de Duitse Wormvallei en door het Land van Herve en de provincie Luik.

Met opzet vermijdt Alex het centraal gelegen en bij wandelaars erg populaire stukje NL-Limburg rond Valkenburg, de Geulvallei en het Drielandenpunt, om net op zoek te gaan naar minder platgelopen wandelpaden. Niettemin wordt de tocht een ongelooflijk afwisselende beleving door de Euregio met al zijn sterk verschillende talen, culturen, landschappen en merkwaardigheden.

Eigenlijk wordt de brede regio al doorsneden met een lange lijst aan andere langeafstandspaden. Het lijkt of Alex het beste van al die paden wat bij elkaar heeft gebundeld. De route zelf is niet bewegwijzerd maar de auteur beschrijft het trajectverloop in detail.

De gids "Een wandeling rondom Zuid-Limburg", bekroond met de Wandeltrofee 2018, is een uitgave van Gegarandeerd Onregelmatig.
07 feb 18 - Fiets- en wandelbeurs / Wandeltrofee 2018 - Nog slechts 5 routes in de running voor de VL-NL- trofee van 'Wandelroute van het Jaar 2018'. Bekendmaking beste nieuwe of vernieuwde wandelroute door een onafhankelijke jury van ervaren wandelaars op de Fiets- en Wandelbeurs te Gent, nu op 10 februari. In totaal liep de jury maar liefst 1200 kilometer om de genomineerde routes in de praktijk te testen. De kanshebbers:

 • GR 512: de 173 km lange vernieuwde Heuvelroute doorheen de provincie Vlaams-Brabant van Diest naar Geraardsbergen (een initiatief van Grote Routepaden)
 • Een wandeling rondom Zuid-Limburg: een lus van 277 km rondom het zuidelijke puntje van Nederlands Limburg door België, Duitsland en Nederland (een uitgave van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig)
 • Roots Natuurpad: een lange-afstandspad van 459 km van Groningen tot de Belgische grens, voor 70% op onverharde paden (een initiatief van Roots Magazine)
 • Wandelnetwerken Vlaamse-Ardennen: de twee nieuwe wandelnetwerken Zwalmvallei en Bronbossen ontsluiten samen met het bestaande netwerk Getuigenheuvels in totaal 850 km bewegwijzerde wandelpaden (een initiatief van Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Thorpark: 11 wandellussen vanuit de nieuwe toegangspoort Thorpark Achter de voormalige mijn van Waterschei (een initiatief van het Nationaal Park Hoge Kempen)



 • Net zoals vorig jaar bundelen drie beurzen op 10 en 11 februari in Flanders Expo hun krachten: de Fiets en Wandelbeurs, e-bike Challenge en Mount Expo. Fietsers, wandelaars én klimmers weten dus wat gedaan. Themaland is Zwitserland, nieuw is de Hicle Family Tour.

  Wie op zoek is naar een actieve vakantie, vindt op de Fiets en Wandelbeurs verrassende routes en paden, een ruim aanbod begeleide reizen, stevige wandelschoenen en sterke trekkersfietsen. Al die toeristische diensten, reisorganisaties, accommodaties en outdoorfabrikanten worden aangevuld met een uitgebreide portie lezingen, workshops en tips van doorwinterde wandelaars en fietsers.

  De Fiets en Wandelbeurs is de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. In 2018 gaat de beurs door in Flanders Expo in Gent op 10 en 11 februari 2018 en in de Jaarbeurs in Utrecht op 2, 3 en 4 maart 2018.

  03 feb 18 - Te voet tussen middelpunten VL en W - Sinds enkele maanden zijn het middelpunt van Vlaanderen (nabij Lippelo) en dat van Wallonië (nabij Spontin) volledig met elkaar verbonden met witrode wandeltekens van GR-paden. Dat traject loopt grotendeels over langer bestaande grote routepaden. Om de verbinding compleet te maken werd hiervoor in Vlaanderen Grote Routepad 126 noordelijk (tussen Meuzegem en Mariekerke-aan-de-Schelde) doorgetrokken, zodat het nieuwe traject ook connecteert met GR 5A en de Scheldevallei. Het nieuwe traject loopt wel er veel over verharde paden en wegen (zo'n 80 %) maar ze zijn meestal rustig qua verkeersdruikte. Kaart en routebeschrijving kun je downloaden via de website van GR-paden, voor het verdere trajectverloop voorbij Wolvertem gebruik je de trajecten van oa GR 128, GR 126 en GRP 575.



  28 jan 18 - Grensgevallen - Leuk nieuw wandelconcept in de Vlaamse Ardennen. Grensgevallen: 5 wandellussen van 10 à 17 km rond de taalgrens met het Pays de Collines (Henegouwen) via wandelknooppunten van de netwerken Bronbossen / Getuigenheuvels en Pays des Collines. Deze lussen vervangen de oude taalgrensroutes. Je kunt ook 2 lussen aaneensluitend combineren tot een stevigere dagtocht van 22 à 30 km of zelfs de buitenzijde van alle lussen combineren tot een meerdaagse tocht!

  We testten de Duivelroute uit te Everbeek - Levierenbos en genoten van de immense stilte in het sterk golvende landschap en de (modderige) wegen waarvan maar liefst 75 % onverhard was. Aanrader.

  Nieuw ook is dat het Agentschap voor Natuur & Bos een aantal nieuwe rustpunten inbouwd. Zo worden er een paar ligbanken geplaatst op plekken met een mooi uitzicht over de golvende Vlaamse Ardennen (foto). Extra reden om zelf eens een van de 'Grensgevallen af te wandelen!

  De gids 'Grensgevallen' is eerstdaags te koop voor enkele euro's, oa bij Toerisme Vlaamse Ardennen of Toerisme Oost-Vlaanderen.




  18 jan 18 - Tour de Brabant Wallon - Helemaal terug van geweest, de Tour du Brabant Wallon, gerecupereerd nu als GR-Streekpad GRP 127, maar liefst 266 km lang. De bewegwijzerde en van een gloednieuwe wandelgids voorziene TBW loopt door alle gemeenten van de kleine provincie Waals-Brabant. De oude lichtblauwrood-streepjes zijn vervangen door geelrode GR-streepjes en de gids is sinds vandaag beschikbaar bij Les Sentiers de Grande Randonnée.



  13 jan 18 - Gilbert's List 2018 - Een nieuw jaar en een nieuwe Gilbert's List. De 25ste al! Voor wie in Wallonië + grenssteek graag goedkoop onderdak slaapt tijdens zijn trekking is de lijst van Gilbert zeer handig. Een vrijwillig initiatief ism vzw Wegwijzer, samengesteld zonder commerciële bedoeling. Veel adresjes die je nergens anders in accommodatielijsten zal vinden. Geen vakantiehuizen die je voor een weekend of week moet reserveren maar een bed voor de doortrekkende wandelaar die vaak maar één of enkele nachten verblijft. In totaal 346 adressen waar je in principe kunt overnachten voor max. 17,5 € of 22,5 € met ontbijt. Soms bereik je die lage prijs pas als je met meerderen onderweg bent. Telkens vermelding welk langeafstandspad vlakbij loopt. Leden van Wegwijzer Reisinfo kunnen de lijst gratis dowloaden. Postbezorging van de nieuwe lijst tegen kostenvergoeding (B: 3,5 € / NL: 5 €). Mail: gilbert.bastiaensen(at)pandora.be . Heb je zelf nog een adres waar de doortrekkende wandelaar welkom is voor een goedkope prijs, dan is je input bij Gilbert zeker welkom.
  8 januari 2018 - Wallonië: langer drijfjacht - De jaarlijkse drijfjachtperiode op everzwijnen in Waalse bossen wordt deze winter uitzonderlijk extra verlengd. Ze eindigde dit keer niet op 31 december maar loopt pas af op 28 februari 2018. Dat heeft tot gevolg dat je ook in januari en februari als wandelaar kunt te maken hebben met afgesloten bossen en een onvoorzien extra aantal wandelkilometers omwille van omweg.


  Er is een overpopulatie aan everzwijnen met nogal wat schade aan landbouwgewassen tot gevolg. Een belangrijke oorzaak van die overpopulatie ligt aan een verkeerd overheidsbeleid, waarbij de bijvoederperiode van everzwijnen in bossen uitgebreid werd naar het hele jaar. Hierdoor ontstonden ideale kweekomstandigheden. Hou dus terdege rekening met deze drijfjachten als je plannen hebt voor een wandeltocht in Wallonië.
  6 januari 2018 - Wandelroute van het Jaar - In het kader van de jaarlijkse Fiets- en Wandelbeurzen in Vlaanderen en Nederland, kiest een jury van ervaren wandelaars ieder jaar de beste nieuwe of vernieuwde langeafstandsroute. Een eerste selectie van 10 routes die in aanmerking komen voor de Wandeltrofee is inmiddels gemaakt. Hieronder de longlist die de jury heeft vrijgegeven en die binnenkort zal worden gereduceerd tot een shortlist om daaruit uiteindelijk te komen tot een winnaar, die zal worden bekendgemaakt op de Fiets- en Wandelbeurs te Gent op 10 februari. In willekeurige volgorde:
  Een wandeling rondom Zuid-Limburg
  Een lus van 277 km rondom het zuidelijke puntje van Nederlands Limburg door België, Duitsland en Nederland (een uitgave van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig).
  Roots Natuurpad
  Een langeafstandspad van 459 km van Groningen tot de Belgische grens, voor 70% op onverharde paden (een initiatief van Roots Magazine).
  Gelukkigerwijspad
  Een hedendaags pelgrimspad in de vorm van een lus van 125 km tussen Amersfoort, Utrecht, Wijk bij Duurstede en Rhenen door de Utrechtse Heuvelrug (een initiatief van het Ministerie van Geluk,Welbevinden en Plezier).
  IJsselpad
  Een lijnwandeling van 177 km langs de IJssel vanaf zijn aftakking van de Rijn in Westervoort tot de monding in de buurt van Kampen (een initiatief van wandelliefhebber Dolf Logemann).
  Wandelnetwerken Vlaamse-Ardennen
  De twee nieuwe wandelnetwerken Zwalmvallei en Bronbossen ontsluiten samen met het bestaande netwerk Getuigenheuvels in totaal 850 km bewegwijzerde wandelpaden (een initiatief van Toerisme Oost-Vlaanderen).
  Wandelnetwerk Groene Hart Utrecht-Midden
  Knooppuntennetwerk van 500 km in de provincie Utrecht, meer bepaald in de regio's Vechtstreek, Noorderpark en de gemeenten Utrecht en Vianen (een initiatief van Recreatie Midden-Nederland).
  IJmond Wandelroutes
  Een serie wandellussen rond drie thema’s in de streek Beverwijk, Heemskerk en Velsen op het wandelnetwerk Noord-Holland (een initiatief van de provincie Noord-Holland).
  GR 512
  De 173 km lange vernieuwde Heuvelroute doorheen de provincie Vlaams-Brabant van Diest naar Geraardsbergen (een initiatief van Grote Routepaden).
  GR 5
  Het 246 km lange vernieuwde Vlaamse traject van de legendarische GR 5 (Noordzee-Middellandse Zee), dat loopt van Bergen-op-Zoom tot Eben-Emael (een initiatief van Grote Routepaden).
  Thorpark
  11 wandellussen vanuit de nieuwe toegangspoort Thorpark Achter de voormalige mijn van Waterschei (een initiatief van het Nationaal Park Hoge Kempen).

  3 januari 2018 - Via Tenera, nieuwe compostelaroute - In de herfst van 2017 werd een aanvang genomen met de bewegwijzering van een nieuw traject door Vlaanderen en Wallonië dat aansluit op langer bestaande paden richting Santiago de Compostela in Galicië.

  De Via Tenera ('de Weg van de Dender') zal grotendeels de valleien van Schelde en Dender volgen tussen Antwerpen en het Noordfranse Valenciennes. Dit is reeds de 9de compostelaroute door België. Momenteel is het traject nog enkel maar bewegwijzerd te Henegouwen, tussen Deux-Acren - Lessines - Ath. Dat deel werd trouwens ook al officieel ingewandeld op 9 september 2017. Projectdrager van de Via Tenera is het Waalse Compostelagenootschap. Het volledige traject wordt in de toekomst uiteraard verder uitgebouwd in samenwerking met de verschillende genootschappen voor Compostela.



  2 januari 2018 - Wandelnetwerk Kalkense Meersen - In 2015 stelde de Toerisme Oost-Vlaanderen het gedeeltelijk afgewerkt wandelnetwerk Kalkense Meersen - Donkmeer voor (regio Berlare - Zele - Appels - Donk). Omwille van Sigmawerk rond de Schelde-oevers zou het volledige netwerk pas in 2017 beschikbaar worden. De provinciale overheid hield woord, net voor het jaareinde werd het volledige netwerk geopend en van een nieuwe, volledige wandelkaart voorzien.

  De uitbreiding met 65 km trajecten is geheel in westelijke richting. Zo werden nu ook de trage wegen en paden van Schellebelle, een stukje Wetteren en Kalken geïntegreerd, inclusief enkele nieuw gemaakte paden en ook het gebied waarnaar het wandelnetwerk werd genoemd, de eigenlijke 'Kalkense Meersen'. De uitbreiding van het wandelnetwerk levert een nieuwe kreukvrije en waterbestendige wandelkaart op, die je voor €6 bestelt via Toerisme Oost-Vlaanderen.

  Ook deze wandelkaart heeft een gratis inspiratiegids met drie kant-en-klare lussen. Bij elke wandelroute staan een handvol zie- en doe-tips, plus enkele cafés of restaurants waar het onderweg prettig uitblazen is. Wie inspiratie zoekt voor winterse wandelingen kan met de nieuwe kaart en de inspiratiegids zonder enige voorbereiding op stap in één van Oost-Vlaanderens mooiste natuurgebieden. Het Sigmagebied ter hoogte van Wichelen en Wetteren is een natuurlijk gevormd overstromingsgebied van de Schelde met natte graslanden, droge landtuinen, bossen, slikken en schorren. Daarbij hoort een weelde aan planten, bloemen, insecten en vogels.



  <<< Startpagina

  <<< archief oktober - december 2017