<<< Startpagina

<<< archief januari - maart 2018
Archief april - juni 2018
4 mei 18 - Waalse GR-paden interactieve kaart online - Het heeft lang geduurd vooraleer de Waalse vereniging voor GR-paden (Grande Randonnées), digitale kaartgegevens ter beschikking wou stellen over de zowat 6000 kilometer aan GR-paden die het Waals en Brussels gewest doorkruisen. De vrees bestond dat hierdoor de verkoop van papieren gidsen over de verschillende routes ging teruglopen, de belangrijkste bron van inkomsten voor de Waalse GR-vereniging, die niet teert op structurele overheidssubsidies en volledig werkt met vrijwilligers.

Inmiddels is het beleid al even bijgestuurd, op den duur gaan er op het internet immers allerlei ersatz-files circuleren, meestal niet accuraat en update genoeg. Daarom werden de routes al een tijdje vrijgegeven in .GPX-formaat. Nu is er ook een bijzonder fraaie digitale en interactieve topokaart online gesteld, met daarop alle routes en wat randinformatie.


Kaart / Les Sentiers de Grande Randonnée.

1 mei 18 - GRP 125 Tussen Samber en Maas - Nogal wat ervaren GR-wandelaars beschouwen deze 268 km lange luswandelroute door de provincies Namen en Henegouwen als misschien wel het mooiste GR-pad van België. Omwille van de sterke afwisseling in landschap of omwille van de erg gevarieerde natuur of omwille van de afwisseling van ruige paden (oa vallei Hermeton) met rustige natuurpaden. 
De vernieuwde gids is een uitgave van Les Sentiers de Grande Randonnée.



Het geheim van deze mooie route zit hem voor een stuk in de ondergrond waarover je wandelt. GRP 125 snijdt immers enkele keren door een smalle kalkband, de Calestienne, zoals bij Dinant of rond de vallei van de Viroin. Op die kalkhoudende grond bloeit een uitzonderlijk gevarieerde flora, die dan weer aparte insekten aantrekt, met name een grote verscheidenheid aan vlinders. Er is nog een heel rist aan andere attraktieve punten die deze GRP 125 zo aantrekkelijk maken: passage langs de meren van de Eau d'Heure, 3 van de allermooiste Waalse dorpen in de valleien van Eau Blanche en Viroin: Lompret, Vierves-sur-Viroin en Soulme, de stad Dinant, de uitzichten boven de Maasvallei, de wilde Hermetonvallei,...

Naar aanleiding van het verschijnen van een nieuwe gids over GR 125 werd aan het traject van de route ook flink wat geschaafd, met als opvallendste wijziging een verlegging van het traject tussen Profondeville en Dinant aan de andere zijde van de Maasvallei. Meest opvallend is echter dat GR 125 een Streek-GR is geworden, helemaal herbewegwijzerd met geelrode streepjes dus over de oude witrode streepjes.

De vernieuwde gids is een uitgave van Les Sentiers de Grande Randonnée.



30 apr 18 - Railtracking Spoorlijn 86 - Niet alle verlaten spoorlijntrajecten worden omgetuned tot gladde fietswegen. Sommige beddingen bieden wandelaars nog spannende exploratiemogelijkheden met onderweg een zoektocht naar half vergaan spoormeubilair. Zo ook voor Mario Carly, die op tocht ging over de hier en daar nogal overgroeide spoorlijn 86 (De Pinte - Basècle), een lijn die vooral werd gebruikt door kompels tussen Vlaanderen en de mijnen van de Borinage. Soms is het wat een weg banen en verdwijnt de bedding in opgeschoten groen, daarom gaat het ietjse vlotter om 's winters te gaan railtracken. De ervaringen kun je lezen op de blog van Mario. Deze tocht ligt in de verlenging van een eerder verslag over de mijnwerkersspoorlijn Zottegem - Ronse.
Mario's Travels.



30 apr 18 - Nieuwe bivakzones - Het wordt een warme lente voor nieuwe bivakzones. Alvast twee nieuwe afgelopen maand. Aan de voet van het Vlaams-Brabantse Troostembergbos te Sint-Joris-Winge is nu de nieuwe bivakzone Troostembergbos toegankelijk. Ze ligt kort bij het traject van langeafstandswandeling Brabantse Heuvelroute (GR 512), waardoor je op dit 173 km lang traject nu al over vier bivakzones kunt beschikken langs je tocht. Deze bivakzones werd ingericht door Het Agentschap voor Natuur & Bos en beschikt over een tentplatform, waterpomp, picknickbank en vuurkorf. Max 3 trekkerstenten, max 10 personen, max 48 uren verblijf.

In een afgelegen uithoek van België, in de bossen rond Momignies, opende recent een nieuwe bivakzone langs het tracé van langeafstandsroute La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay. Deze bivakzone vervangt eigenlijk Le Picou, die gesloten werd omwille van misbruik door feestvierders-autokampeerders. De nieuwe bivakzone 'Le Sentier des Pins', beschikt over een vuurput en picknickbanken.
Meer info over deze bivakzones op bivakzone.be .
29 apr 18 - Wandelnetwerk Velden en Meersen - Een nieuw knooppuntennetwerk in West-Vlaanderen: "Velden en Meersen' typeert een vlak gebied van weiden en waterige, met bomen afgezoomde landschappen rond de dorpen Assebroek, Sijsele, Oedelem en Moerbrugge. Een deel dus van het 'Brugse Ommeland', ten oosten van Brugge. Het netwerk, dat goed is voor 115 km aaneengekoopte paden en rustige wegen, omvat ondermeer ook karakteristieke landschappen zoals Beverhoutsveld en de Assebroekse Meersen. 'Ideaal voor families, stiltezoekers en natuurspotters' vertelt de toeristische dienst van de regio. De bijhorende wandelkaart is ondermeer te koop bij Westtoer.



28 apr 18 - Op stap met Boeddha, het Jizopad - Niet alle wegen leiden naar Rome of Santiago de Compostela. Europese boeddhisten hebben nu hun eigen net aan wandelroutes. De trajecten linken vooral boeddhistische centra en tempels, in België zijn dat ondermeer Gent en Hoei. In een praktisch uitgewerkte gids komen maar liefst meer dan 6000 km aan Europese 'zen-trajecten' aan bod. Uiteraard onvoldoende gedetailleerd om er op je tocht de juiste weg mee te vinden. De trajecten lopen vooral in het spoor van andere langeafstandspaden, zoals GR-paden en Compostelaroutes. De gids van het Jizopad is dus vooral nuttig als startpunt om je tocht verder mee uit te werken via de in de gids opgegeven wandelkaarten en topografische gidsen. Jizopad.
<<< Startpagina

<<< archief januari - maart 2018