<<< Startpagina

<<< archief januari - maart 2017
Archief april - juni 2017
21 april 17 - Verzakkend landschap op GR 5 - Nieuwe wandelgids voor GR 5 voor het Alpendeel tussen het meer van Genève en de Vanoise, via het Mont-Blanc-massief. Er is echter meteen een probleempje...

In maart is in de buurt van het dorp Reyvroz een merkwaardige inzakking van het landschap vastgesteld. Het betreft een gebied van 17 hectaren, hoofdzakelijk bestaande uit weiden. In afwachting van resultaten van geologisch onderzoek, omwille van veiligheid voor meer aardverschuivingen en verzakkingen op deze onstabiele grond, heeft de burgemeester van Reyvroz het getroffen gebied in de Savoye afgesloten, ook voor wandelaars over GR 5 die er passeren.
De Franse GR-organisatie FFRP raadt GR-wandelaars momenteel aan om in Thonon-les-Bains een bus te nemen richting Morzine en onderweg af te stappen ter hoogte van Bioge om vandaaruit zuidelijk de tocht over de Alpen te vervolgen. Dat in afwachting van een betere oplossing. Beelden van het probleemgebied kun je bekijken op France 3.
13 april 17 - Maastricht: spectaculair nieuw wandelgebied - 90 jaar lang werd mergel op industriële schaal afgegraven op de Sint-Pietersberg, gelegen tussen Maastricht (NL) en Kanne (B). Een flinke hap verdween uit de berg en een diepe put werd zo gevormd. Na veel jaren onderhandelen om de ontginning te beëidingen en om ten minste een deel van de ENCI-groeve aan natuurontwikkeling en zachte recreatie over te laten, werd op 12 april 2017 een belangrijke stap gezet. Het noordelijke deel van de ENCI-groeve over gedragen aan Natuurmonumenten (het Nederlandse Natuurpunt) én sinds 12 april kun je niet enkel genieten van het uitzicht over het vorig jaar geopende platform hoog boven de groeve maar kun je nu ook dwars door de groeve wandelen over een breed pad. De mergelontginning zal eind 2018 volledig stoppen.

Het eind- of beginpunt van Nederlands bekendste langeafstandsroute, het Pieterpad, eindigt bij dat uitzichtplatform. Nieuw is echter dat het traject van GR 5 (Noordzee - Middellandse Zee) binnenkort zal worden herlegd dwars door de ENCI-groeve. De bewegwijzering van GR 5 is er nog niet maar met de nieuw verschenen Vlaamse GR 5-gids in de hand kun je nu al het nieuwe traject via de groeve probleemloos volgen. Over een in de mergelmuur vastgehangen trapconstructie bij het uitzichtplatform, daal je via 210 treden af in de groeve, waarna je het momenteel enig opengestelde pad volgt tot bij bezoekerscentrum en café 'Chalet d'n Observant. Daar wandel je de ENCI-groeve weer uit en sluit je aan op het vertrouwde tracé van GR 5. Natuur zal zijn tijd nodig hebben in de ENCI-groeve, de meer natuurlijke omvorming naar gebied voor zachte recreatie en de evolutie naar waardevol natuurgebied met oa orchideeënweiden, zal nog jaren duren. Toch zal ook na 2018 de ENCI-fabriek niet volledig verdwijnen. Er zal op kleinere schalen kalksteen worden verwerkt die per boot over de Maas wordt aangevoerd.

Volg je geen langeafstandswandeling dan kun je de site ook over een lokaal pad bezoeken. Je volgt dan de zeshoekige gele tekens (7,5 km waarvan 2 km door de groeve via de lange trap).Kom je niet met openbaar vervoer naar Maastricht of Kanne, dan kun je eventueel parkeren aan Fort Sint-Pieter. Er zijn geen fietsen en honden toegelaten in de groeve en de site is open van 8 u tot 20 u.11 april 17 - Tenerife GR 131 - Het Canarisch eiland Tenerife is bekend voor massatoerisme en zonnige stranden. Het eiland is dan ook vlot bereikbaar per vliegtuig. Je kunt er echter ook voor een heel andere vakantie kiezen, door te voet over vulkanische berglandschap te trekken. Tenerife heeft zelfs een eigen met witrode streepjes bewegwijzerde langeafstandswandeling: GR 131. Bart Caers ging er op pad en pende zijn ervaringen neer op zijn blog Wonder & Wandering.08 april 17 - Vlaming wandelt 1307 km langs Frontroute - Luc Bauwens wandelde enkele jaren gelden de oude WO I-frontlijn af, van de IJzer tot diep in de Elzas. Hij heeft er inmiddels ook een interessante website over gemaakt, zeer goed gedocumenteerd met historische feiten en afbeeldingen. Als groot boekenliefhebber betrekt hij er ook auteurs bij die schreven over de Groote Oorlog.
Luc deelde zijn tocht in 44 etappes in. Teneinde zo dicht mogelijk bij de oude frontlijn en sporen van WO I te blijven, moest soms wel vaker worden afgeweken van rustige onverharde paden door langere tijd verharde wegen te volgen. Een pak verzamelde informatie verwerkte hij ook in een aantal video's. Een tocht die ongetwijfeld wandelaars aanspreekt met een sterke interesse in geschiedenis en met tijd voor reflectie over vreselijke gebeurtenissen die zich nu 100 jaar geleden afspeelden. De Frontroute.07 april 17 - Vlaamse Ardennen wandelnetwerk - Het Milieufront Omer Wattez staat al vele jaren op de barricades tegen projecten die het golvende landschap en de natuur van de Vlaamse Ardennen bedreigen. Heel wat megalomane en onverantwoorde akties konden zo worden afgewend of aangepast. Het Milieufront Omer Wattez toont anderzijds wel graag dat gevarieerde landschap aan wie er in vormen van zachte recreatie volop wil van genieten.

Een tiental jaren geleden al bracht het Milieufont een topografische wandelknooppuntenkaart uit. Enkele jaren later ontwikkelde Toerisme Vlaamse Ardennen zijn eigen wandelnetwerk 'Vlaamse getuigenheuvels'. Nu is het Milieufront weer aan zet met een vernieuwde topografische kaart. Hierop werden de eigen knooppunten aangepast aan de palen en nummering van Toerisme Vlaamse Ardennen, daarnaast heeft de vereniging ook nog extra heel wat recent opengestelde Trage Wegen op de kaart opgenomen, evenals paadjes die niet tot het netwerk van TVA behoren. Hierdoor ontstaat een fijnmaziger netwerk.

Het wandelgebied bestrijkt met de gemeenten Kluisbergen en Maarkedal het hart van de Vlaamse Ardennen, daarnaast zijn ook delen van Oudenaarde, Ronse, Horebeke, Brakel, Elzele en Vloesberg opgenomen. De kaart is te koop bij de toeristische diensten van de regio of rechtstreeks via het Milieufront Omer Wattez.02 april 17 - 40 jaar oud is het eerste GR-pad in Vlaanderen en Nederland - In 1977 werd het eerste GR-langeafstandspad in Vlaanderen en Nederland geopend. G.R. D.N.D. (Grote Route Dommel - Nete - Demer) was de naam toen en het kreeg als nummer G.R. 561.

Het verbond de jeugdherbergen van Valkenswaard en Diest en was 74 km lang. Het was de jeugdafdeling van Rotary Club Geel die het eerste GR-pad uitstippelde en bewegwijzerde. De Vlaamse Jeugdherbergcentrale had toen al wel het idee voor routes van het GR-type geadopteerd voor Vlaanderen. Als een soort 'Vlaams bijhuis' van de Belgische (lees Waalse) vereniging voor GR-paden vond men bij de Vlaamse Jeugdherbergcentrale aanvankelijk echter dat Vlaanderen niet geschikt was om GR-wandelroutes te ontwikkelen. Daarom werd in de jaren '60 de bekende GR 5 door Vlaanderen ontworpen als een fietsroute tussen jeugdherbergen en werd die ook niet met de welbekende witrode streepjes gemarkeerd.

Na een GR-tocht over de Hoge Venen dachten ze daar anders over bij de jongerenafdeling van Rotary Club Geel. Het eerste GR-pad in Vlaanderen en Nederland danken we vooral aan Pierre de Maeght (°1925 - 2011), scoutsleider en later notaris, aktief in de Rotary-serviceclub van Geel (foto). De route werd daarna geadopteerd door de Vlaamse Jeugdherbergcentrale als GR 561 en nog datzelfde jaar voorzien van een wandelgids.

GR 561 bestaat vandaag nog steeds in sterk gewijzigde vorm en tegenwoordig kun je langs de route onderweg niet enkel halt houden in de jeugdherbergen van Diest en Valkenswaard maar ook op de tweelingbivakzones Itter / Solt in de Duinengordel. Meer nog: binnenkort komt er nog een extra bivakzone bij langs GR 561!

<<< Startpagina

<<< archief januari - maart 2017