Likya Yolu Lycian Way (509 km)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

> In de boerderij die je na een uur of zo bereikt was geen teken van leven te bespeuren. Een bron onder een grote plataan wat verder is een prettige rustplaats. In de watervergaarbak van deze bron zat een grote fluorescent geelgroene salamander van wel 30 cm lang. Nog wat verder loopt de Lycian Way de eerste keer over 1000 meter hoogte .

> Een stuk lager misten we bijna de afslag die naar Phellos leidt, hoewel er een groot dik wit/rood teken staat op een grote rots. Ook hogerop liepen we even verkeerd. Kijk uit voor een klein paadje naar rechts. We vonden “Arendsoog” Kurtulus terug nabij de top waar hij uit het maquis kwam geworsteld met een potscherf in de hand die aan de Etruskische zwarte motieven te zien duidelijk nog van Lycische afkomst was.

TartalI - Çukurbag
> De charmante Mr Hüseyin, zijn vrouw en mooie dochter gaven ons een warme ontvangst in de vorm van een glas hete geitenmelk. Zijn 2 gevaarlijke honden zijn er niet meer. Er is wel een andere grote hond (Rambo genaamd) en een kleinere, maar ze waren OK. Op deze dagwandeling zag ik onderweg op 3 plaatsen bosjes wilde iris groeien die in bloei stond in april.

> De bewegwijzering is goed en er zijn vaak goede kampeerplaatsen langs het pad. In Gökçeören vonden we geen winkel maar wel zuiver water uit een put. De waterkwaliteit in dit gebied lijkt goed te zijn. Langs de lange afdaling die volgt zijn nog meer bronnen. Kijk uit naar rode en paarse anemonen nabij de laatste rivieroversteek. De klim die na deze laatste oversteek volgt is aanvankelijk stevig.

Mr Hüseyin
> De necropolis van Phellos bekijken in het halfdonker had iets spookachtigs. Wandelen in het donker is niet echt mijn ding maar de scouts zeiden dat ze “daarop getraind waren”, dus gingen we maar door naar Çukurbag. In dit dorp vonden we wel een soort winkel maar het enige eetbare in die zaak waren petit-beurrekoekjes. Toen de eigenaar zag dat we de koekjes binnenschrokten vroeg hij of we honger hadden, waarna hij zijn vrouw een lekkere maaltijd voor ons liet klaarmaken en hiervoor geld weigerde. Gastvrijheid grenst soms aan het ongelooflijke in Turkije. Er was niet echt een geschikte kampeerplaats in het dorp maar we zagen een huis onder constructie en rolden onze slaapzakken daar uit.
Gökçeören, een vrouw illustreert de uitdrukking "roken als een Turk"
Turkse scouts
Startpagina > Wandelen > Likya Yolu > Wandelinfo / Etappes

Fethiye-Ölüdeniz / Ölüdeniz-Faralya / Faralya-Kabak / Kabak-Sidyma / Sidyma-Xanthos / Xanthos-Akbel / Akbel-Patara / Patara-Yaliburun / Akbel-Tartali / Tartali-Cukurbag / Cukurbag-Kas / Kas-Apollonia / Apollonia-Üçagiz / Üçagiz-Myra / Myra-Kirk Merdiven / Kirk Merdiven-Finike / Finike-Kaap Gelidonia / Kaap Gelidonia-Upper Olympos / Upper Olympos-Olympos / Olympos-Tahtali Dag / Tahtali Dag-Asar Tepe / Asar Tepe-Göynük

 

 

© Luc Selleslagh 2004 - 2020