Likya Yolu Lycian Way (509 km)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tahtali Dag (Berg Olympos) - Asar Tepe
>Met het eerste schemerlicht op om de beklimming naar de top van Tahtali Dagi ( Berg Olympos) te wagen. Het eerste stuk is een steile klim over een met schaliën bedekt pad tot je na 45 min of zo een tussenplateau bereikt rond 2150 meter. Daar vond ik niet echt een pad dat naar de top liep. Ik kwam echter telkens in vrij steile sneeuwvelden terecht, waarvan de meeste na maanden in ijsvelden waren veranderd. Uiteindelijk ben ik dan maar terug afgedaald want ik vond geen geschikt pad naar de top.
> Na mijn tent te hebben opgebroken volgde ik verder de Lycian Way. De tekens waren hier en daar verdwenen, vooral in de buurt van de natte Çukuryayla. Ik heb uiteindelijk de bosweg naar beneden gevolgd tot aan de 3 grote platanen. De Lycian Way bleek uit de andere kant aan de platanen te arriveren. Ook op het volgende stuk, afdalend naar Yayla Kuzdere verloor ik enkele malen het pad.
Ceders op 1500-1800 m hoogte
> De oude weg die van Yayla Kuzdere naar Gedelme gaat is prettig wandelen met mooie uitzichten en in een bloeiende natuur. In Gedelme is geen winkel maar ik kon wat brood kopen in het restaurant. Er is ook een klein café. Gedelme catert blijkbaar voor toeristen die hier wat aan crosscountry komen doen met jeeps.

> Het traject van Gedelme-kruispunt naar Mese Çukuru is langer dan de in het boekje vermelde 45 minuten. Het dubbele hiervan is meer realistisch. De bron op dit pad was opgedroogd en niet onderhouden. Als je uiteindelijk op de asfaltweg komt zijn er enkele veranderingen. Rode spuitbusverftekens verlaten in de eerste bocht al de asfaltweg. Eens op de richel iets verder lag voor mij een gebied dat volledig was gekapt en waar niks nog overeind stond. Zelfs de tekens vond ik niet meer. Ik ben in wegwijzerzin over een herstelde piste rond de weides gelopen, maar ik vond pas aan de overkant wit/rood terug. Het was dus waarschijnlijk beter om vanuit het gekapte gebied de weiden langs rechts te passeren. Er zijn enkele goede kampeerplaatsen op de grassige stukken die daarna volgen.

> Ik ben echter nog wat doorgelopen naar de volgende vallei. Er is niet echt een pad na de ruïne bij een eik maar er zijn vele tekens zodat het geen probleem was beneden te geraken. Nabij de berg Asar Tepe heb ik de tent opgezet. Ik zag niet direct een goede kampeerplek maar het was OK.

Startpagina > Wandelen > Likya Yolu > Wandelinfo / Etappes

Fethiye-Ölüdeniz / Ölüdeniz-Faralya / Faralya-Kabak / Kabak-Sidyma / Sidyma-Xanthos / Xanthos-Akbel / Akbel-Patara / Patara-Yaliburun / Akbel-Tartali / Tartali-Cukurbag / Cukurbag-Kas / Kas-Apollonia / Apollonia-Üçagiz / Üçagiz-Myra / Myra-Kirk Merdiven / Kirk Merdiven-Finike / Finike-Kaap Gelidonia / Kaap Gelidonia-Upper Olympos / Upper Olympos-Olympos / Olympos-Tahtali Dag / Tahtali Dag-Asar Tepe / Asar Tepe-Göynük

 

 

© Luc Selleslagh 2004 - 2020