Likya Yolu Lycian Way (509 km)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Startpagina > Wandelen > Likya Yolu > Wandelinfo / Etappes

Fethiye-Ölüdeniz / Ölüdeniz-Faralya / Faralya-Kabak / Kabak-Sidyma / Sidyma-Xanthos / Xanthos-Akbel / Akbel-Patara / Patara-Yaliburun / Akbel-Tartali / Tartali-Cukurbag / Cukurbag-Kas / Kas-Apollonia / Apollonia-Üçagiz / Üçagiz-Myra / Myra-Kirk Merdiven / Kirk Merdiven-Finike / Finike-Kaap Gelidonia / Kaap Gelidonia-Upper Olympos / Upper Olympos-Olympos / Olympos-Tahtali Dag / Tahtali Dag-Asar Tepe / Asar Tepe-Göynük

Sidyma - KInIk (Xanthos)
> Veel plezier had ik aan dit stuk niet. De klim naar Bel ging door mist en dikke wolken met af en toe zware regen. Ik was op den duur kompleet uitgeregend, zonder eten en sigaretten en bovendien liep ik ook nog verloren. In Bel volgde ik de verkeerde tekens, het alternatief 4b terug naar Alinca. Pas na 2 km kwam ik tot de vaststelling dat ik verkeerd liep en ik ben dan maar terug naar Bel gemodderd. De zichtbaarheid was zo slecht dat ik moeite had om wit/rood te vinden en de paden waren erg plakkerig. De tekens waren echter goed aangeduid tijdens het eerste deel van een gladde lange afdaling.

> Nabij Gavurdagili hield het op met regenen. Ik passeerde een soort van bungalowpark dat al eeuwen gesloten leek. Het enige teken van leven waren 2 erg agressieve honden. Verder naar beneden. De “exremely rickety bridge” uit de gids houdt nog steeds stand. Het lange vlakke zandpad dat volgt was overstroomd op sommige plaatsen maar het was geen groot probleem om er door te geraken. De tekens zijn eerder schaars hier maar de uitleg is duidelijk.Ik vond wel de plek waar de Lycian Way uiteindelijk na enkele km deze zandpistes verlaat maar ik kon wel het kleine pad niet vinden dat door de bosjes naar de serres leidt. Ik ben dan maar op kompas door de bosjes gestrompeld. Pas na een hele tijd vond ik de tekens terug tussen de serres. Je moet hier richting een moskee lopen die een blauwkleurige potloodminaret heeft.

Krakkemikkig brugje nabij Pydnai
Xanthos
> En dan gebeurde het: Net voor de ruïnes van Letoön zag ik het eerste winkeltje op de Lycian Way. Ik was aan het sterven na 24 uren zonder eten en sigaretten! Ik weet niet wat ik het meeste had gemist. Na mijn plundertocht in dat winkeltje zijn er in het dorpje Kumluova (iets verder) nog 7 winkels.

> Met nieuwe energie naar Kinik. Vreemd genoeg is er in dit dorp geen toeristenpension. Het enige pension hier catert voor Turkse werkers die in een gemeenschappelijke ruimte slapen. Ik probeerde nog transport naar Kalkan te vinden, maar na 19 uur gaat er nog weinig. Iedereen zei me dat er geen bus meer was en dat de enige optie een taxi vinden was, maar gelukkig kwam er toch nog een laatste bus voorbij die rechtstreeks naar Kalkan reed.
> In Kalkan verbleef ik in het bovendeel van het dorp, nabij het busstation (otogar). Ik bleef 4 nachten in een pansyon voor €9 per nacht + €1,8 ontbijt. Kalkan heb ik als uitvalsbasis gebruikt voor 3 dagwandelingen langs de Lycian Way, zonder dat ik mijn zware rugzak hoefde mee te sleuren.

 

© Luc Selleslagh 2004 - 2020