© Luc Selleslagh 2004 - 2024
Bláa Lónið : Ijslands grootste openluchtzwembad
Noodhut langs weg 92 van Egilsstaðir
naar Reyðarfjörður
Mývatn , Kálfaströnd: klasarformaties
op een bijna windstille dag met 22°
Onderweg van Þingvallir naar Hveragerði
(weg 36) in juli om 22 uur
Snæfellsnes Buðir: mooie zandstranden
maar een beetje te fris om te baden
Mývatn, zonsondergang eind juni
rond 23.30 u
Þingvallavatn,weg 36: altijd
wisselende wolken
> Zandstormen. Op een dag had ik voor één keer een excursie geboekt met een minibus. Onderweg waren aan de horizon dikke bruine wolken te zien. Een chauffeur die later uit die stofwolken kwam vertelde dat hij geen 10 meter ver kon zien. 2 fietsers die ook uit dit gebied kwamen zagen er uit als mijnwerkers die net uit een schacht kwamen. Het gebied waar deze stormwind woedde lag ruwweg tussen Mývatn en Dettifoss.
> Bij het verlaten van Kirkjubæjarklaustur in de richting van Reykjavík staat langs de Ringweg een groot oranje bord met waarschuwingslichten in geval van zandstormen. Het betreft hier een passage over één van de zuidelijke “sandurs” of zandvlakten waar al eens een zandstorm voorkomt. Nog over deze zandstormen op de sandurs zegt Lonely Planet. For cyclists, the sandur becomes a nightmare when the wind is blowing. The fine sand and talcum-like glacial flour whip up into abrasive clouds, drift across the road and reduce visibility. Cyclists tell tales of literally being blown off the road and into sand drifts with no shelter from the stinging clouds. Be prepared to put up a tent in the bleakest of surroundings and wait out the weather. Zandstormen komen ook nogal eens voor op de hoogvlakten van het binnenland.
Windkracht Sterkte km/u m/s Fietsomstandigheden bij frontale wind of zijwind
0 Stil < 1 0-0,2 Gemakkelijk
1 Zwak 1-5 0,3-1,5 Gemakkelijk
2 Licht 6-11 1,6-3,3 Gemakkelijk
3 Matig 12-19 3,3-5,4 Gemakkelijk
4 Matig 20-28 5,5-7,9 Matige tegenwind
5 Stevig 29-38 8,0-10,7 Flinke tegenwind
6 Sterk 39-49 10,8-13,8 Flinke tegenwind
7 Zeer sterk >50-61 13,9-17,1 Moeizaam fietsen
8 Krachtig 62-74 17,2-20,7 Erg moeilijk fietsen
9 Zeer krachtig 75-88 20,8-24,4 Fietsen onmogelijk
10 Storm 89-102 24,5-28,4 Fietsen onmogelijk
11 Zware storm 103-117 < 28,5-32,6 Fietsen onmogelijk
12 Orkaan > 118 > 32,7 Fietsen onmogelijk
> De windsterkte wordt uitgedrukt in meter per seconde, nogal ongewoon voor ons. De meeste dagen had ik windkracht 3 tot 7. Een enkele maal windkracht 1,2 en 8.Hier is een vergelijkende tabel met eigen (subjectieve) commentaar:
> Regen en windrichting hangen nogal eens samen. Bij noordenwind is het vaak regenweer in het noorden van het land doordat de wolken uit de zee komen aangewaaid. De ijskap van de Vatnajökull houdt deze wolken meestal tegen waardoor het in het zuiden dan vaak droog en zonnig is. De wind komt echter meestal uit andere richtingen dan het noorden waardoor dit fenomeen zich vaker omgedraaid voordoet en het dus natter is in het zuiden dan in het noorden.
> Ik denk dat ik over het algemeen erg veel geluk heb gehad met de windrichting. Tijdens mijn trip van west naar oost door Noord-IJsland had ik meestal zwakke of matige wind die vaak in de rug waaide. Tijdens mijn fietstocht in het zuiden van oost naar west had ik bijna 14 dagen non-stop oostenwind (rugwind) die matig tot sterk blies, hoewel de windrichting statistisch eerder uit het westen of zuidwesten zou waaien. Heerlijk om urenlang aan gemiddeld 30 km per uur over de wegen te suizen. Ik heb dus veel geluk gehad.
> Eén van de hamvragen die zich stelt bij een rondrit per fiets over de Ringweg is of je de tocht best in wijzerzin of in tegenwijzerzin fietst. Er zijn daarover verdeelde meningen. Ik kan enkel zeggen dat ik erg blij was dat ik in wijzerzin fietste. Soms zag ik andere fietsers die in de andere richting tegen maximum 10 km/u over een kaarsrechte weg moesten inbeuken op tegenwind. Ik heb het niet meegemaakt maar als de tegenwind te sterk wordt is het wellicht aangenamer om de fiets voor een dag aan de kant te zetten, te wachten op betere fietsomstandigheden en eventueel ondertussen een trekking te doen of een bus te nemen. In principe kan de fiets tegen betaling met de lijnbus mee. De beschikbare ruimte is echter beperkt en vooral met slecht weer is de animo groot.
> De sterkste tegenwind had ik in de buurt van Egilsstaðir tijdens een rondrit langs het Lagarfljót. Op de Vestmannaeyjareilanden en op schiereiland Snæfellsnes kan het ook hard waaien zoals ik zelf ondervond. Ik dacht een paar maal dat mijn tent aan flarden ging vliegen.
> Windstille dagen bestaan en ik heb er een tweetal gehad, maar het is eerder uitzondering. Bij matige tot sterke wind is het bij zijwind ook oppassen voor rukwinden, vooral als je op een verhoogd wegdek fietst. Enkele malen werd ik bijna van de weg geblazen.
> Ik had de indruk dat de wind ’s avonds vaak in kracht vermindert. Eén keer heb ik mede daarom ook ’s nacht gefietst.
> Misschien nog belangrijker bij het fietsen zijn de windcondities. Het waait op IJsland. Meer dan bij ons. Daarover zal niemand twijfelen. Maar het is ook niet zo erg als soms wordt voorgesteld. In IJsland spreekt men pas van harde wind als het water van watervallen omhoog gaat ipv naar beneden en als de zeevogels niet meer vooruit raken.
Een andere manier om de weersvoorspellingen te weten is om in de supermarkt even te kijken op de weerpagina van de lokale krant. Deze krant ligt meestal ook gratis ter inzage in snackbars. De pictogrammen spreken voor zichzelf.
> Met één maand rond te fietsen in IJsland heb ik natuurlijk niet genoeg ervaring met de IJslandse weersomstandigheden. Daarom vergelijk ik even met wat Michiel Erens zegt op zijn website http://home.wanadoo.nl/erens/icecycle.htm#WEATHER :
Tijdens een eerste toer had ik 3 weken zon, tijdens de tweede was het vrij mooi weer met ook wat regen,tijdens de derde waren er veel donkere wolken en regen,tijdens de vierde was er veel mist maar was het meestal wel droog, tijdens de vijfde was het weer meestal prima met slechts 2 dagen met veel regen, tijdens de zesde was er vaak geen wind maar wel lange regenperiodes.
> Zijn voorspelling tijdens 3 weken vakantie in de zomer:
-Temperaturen tussen 5° en 15°
-Ten minste 3 dagen met volop zon
-Ten minste 3 dagen met volop regen
-De andere dagen constant veranderend weer
-Ten minste 1 storm
-Altijd wind
> Kijk ook eens op volgende link,ervaringen van iemand die al talloze vakanties doorbracht in IJsland: http://www.isafold.de/trekking/wetter.htm#wetterstatistik
> Zowat elke toeristische dienst in IJsland zal je de laatste weersvoorspellingen kunnen geven. Vaak hangt de weersverwachting uit op de infopanelen of print men het voor je uit. De site waar iedereen naartoe surft voor de laatste info is http://www.vedur.is/english/ . De weersvoorspellingen zijn ook vaak verkeerd.
> Temperatuur. Bij zonnig weer en weinig wind kan de temperatuur flink oplopen. Statistisch is het in IJsland ongeveer 12° (Vlaanderen 20°) in juli, gemiddeld over 24 uren. Tussen dag- en nachttemperatuur is langs de kust slechts een paar graden verschil. Hoe meer naar het binnenland toe hoe groter het verschil tussen dag- en nachttemperatuur. In het noorden (regio Myvatn) had ik enkele dagen temperaturen van 20 tot 23°. Door de felle zon was het echt warm. Ook is het zo dat vulkanische steen (meestal donker gekleurd) de zon erg snel lijkt te absorberen waardoor extra warmte wordt afgestraald.
> Toch heb ik ook een aantal dagen vrij koud weer gehad, slechts 7 tot 9° overdag. Bij het begin van mijn tocht (half juni) heb ik enkele keren handschoenen aangedaan bij het fietsen. Mogelijk heb je ze niet nodig als je goed tegen frisse temperaturen kunt of in juli fietst.
> Zon. Ik heb ook een aantal dagen erg zonnig weer gehad, met geen wolk in zicht. Dat was in het noorden van het land dat statistisch zonniger en droger is dan het zuiden. Ook in de Westfjorden had ik erg zonnig weer meestal. Dagenlang heb ik daar van ’s morgens tot ’s avonds in T-shirt gefietst. Door de zuivere lucht kan de zon echt doorbranden, zodat een zonnecrème geen overbodige luxe is. Ik was enkele malen flink verbrand en in combinatie met schrale wind begon ik flink te vervellen.
Geloof het of niet maar zelden ben ik zo gebronsd uit vakantie gekomen dan na deze reis.
> Van begin juni tot half juli gaat de zon slecht enkele uren onder de horizon, maar IJsland ligt weldegelijk onder de poolcirkel, zodat je de zon geen 24 uren kan zien.
> Regen. Ik heb een aantal dagen regen gehad. Het ging bijna steeds over een soort constante regen die uren kan aanhouden. Het regende zelden hard maar er viel wel meer uit dan motregen, zodat je na een half uur toch goed nat wordt. Enkele malen hield de regen bijna 24 uren aan. Toch blijkt het zo dat het zelden dagen na elkaar regent zonder ophouden. Op enkele andere dagen was het dan weer zeer buiig, met een constante afwisseling van regen, bewolking en een streepje zon. In het oosten van IJsland had ik een week zwaar bewolkt weer met laaghangende wolken waaruit echter geen regen viel. Zou het kunnen dat onweer, gepaard met bliksem en donder bijna niet voorkomt op IJsland? Ik weet het niet, maar het lijkt eerder uitzonderlijk.
> In het vaak lege landschap ben je volledig aan de weerselementen geëxposeerd. Daarom is het belangrijk om toch zoveel mogelijk de weersvoorspellingen (hoe verkeerd ze soms ook zijn) te volgen. Zelf ben ik niet terecht gekomen in barre klimaatsomstandigheden zoals zandstormen of stormwind. IJsland heeft inderdaad een erg onstabiel klimaat. Het regent regelmatig maar dat kan best meevallen zo hoog noordelijk. Ik had beter (droger + warmer) weer in juni/juli in IJsland dan ik eerder datzelfde jaar had in Kreta (Griekenland) in april dat jaar!

 

 

 

 

 

Start > IJsland > Voorbereiding/Uitrusting/Fietsroute/Onderweg/Weer en wind /Foto's