Startpagina > Wandelen > GR14 Parijs - Malmedy
> GR14 maakt door Transinne een rondje langs het dorpsplein met lavoir en oorlogsmonument en gaat dan bij de Sint-Martinuskerk links de weg naar Villance op in zuidelijke richting. Bij een natuurstenen kapel nemen we links de verharde landbouwweg. Bij een kruispunt nemen we het weggetje rechtdoor. Dat loopt naar bos, waar we na de kruising met een beek rechts voor een zuidelijk lopend kiezen dat even later in de bosrand loopt. Voorbij een vijver gaan we de Ruisseau de Mussi nogmaals kruisen. Net voorbij meer vijvers gaan we in een haakse hoek scherp links door produktiebos. Wat later vervoegen we in dezelfde richting een breder pad en verderop kruisen we na en zigzagtraject de snelweg E411 via een tunnel.
> De rest van onze dagtocht zal nu zowat helemaal in noordelijke richting lopen. We bereiken voorbij de autostradetunnel een hoogte rond 450 meter en raken terug van het asfalt af na de kruising met de verkeersweg N40. Achter een industriezone door langs een bosrand zijn inmiddels weer bos ingetrokken. 300 meter na de kruising met een volgende verkeersweg vervolgen we niet meer rechtdoor maar gaan we rechtsvoor verder om een uitgerekte daling in te zetten. Door een mix van loofwoud en percelen van produktiebos zetten we koers naar een merkwaaridge archeologische site.
Parijs - Sucy-en-Brie / Sucy-en-Brie - Gretz-Armainvilliers / Gretz-Armainvilliers - Mortcerf / Mortcerf - Coulommiers / Coulommiers - Nogent-l'Artaud / Nogent-l'Artaud - Château-Thierry / Château-Thierry - Dormans / Dormans - Reuil / Reuil - Ay / Ay - Condé-sur-Marne / Condé-sur-Marne - Châlons-en-Champagne / Châlons-en-Champagne - Vitry-en-Perthois / Vitry-en-Perthois - Trois-Fontaines / Trois-Fontaines - Louppy-sur-Chée / Louppy-sur-Chée - Ermitage Saint-Rouin / Ermitage Saint-Rouin - Varennes-en-Argonne / Varennes-en-Argonne - Briquenay / Briquenay - Chémery-sur-Bar / Chémery-sur-Bar - Sedan / Sedan - Bouillon / Bouillon - Naomé / Naomé - Lesse / Lesse - Grupont / Grupont - Saint-Hubert / Saint-Hubert - Champlon / Champlon - Odeigne / Odeigne - Reharmont /Reharmont - Malmedy / *** Variante Saint-Pierremont - Noyers-Pont-Maugis***
> GR14 loopt door uitgebreide bosbestanden. Drie mooie dorpen onderweg: Lesse, Transinne en Mirwart (dat sinds 2017 op de lijst met Mooiste Waalse dorpen prijkt). Langs de Lesse bereiken we al snel het rustige Transinne. Een uitgerekte stijging naar bijna 450 meter wordt gevolgd door een lange afdaling in noordelijke richting, naar de merkwaardige archeologische site van Marsolle (leuke rustplek). Langs kweekvijvers en door meer bos bereiken we het historische kasteel van het mooie Mirwart. Het derde deel van deze wandeling voert ons verscheidene kilometers door en boven de stille vallei van de Lomme Eindpunt is Grupont, een dorp met een spoorwegstation.
Langs de Lesse
> De afstand van deze etappe is sinds 2018 verlengd met 4 km, dit verslag is daaraan aangepast. Tussen Transinne en de archeologische site van Marsolle wordt immers een volledig ander traject gevolgd om een teveel aan asfaltwegen te vermijden. Bussen langs dit traject zijn schaars, het schema is vooral gebaseerd op de schooluren, behalve een morgen- en avondrit is er overdag en zeker tijdens het weekend weinig of geen busverkeer. Raadpleeg de site van TEC. Doordat GR14 sinds 2006 nu ook langs Grupont loopt is deze etappe per trein bereikbaar: Lijn Libramont - Marloie (splitsing voor Namen of Luik). Ook Poix-Saint-Hubert ligt op deze lijn (vlot per bus verbonden met Saint-Hubert en meer onregelmatig met Transinne). In Lesse passeren geen bussen.
> Er zijn geen bevoorradingsmogelijkheden onmiddellijk langs het traject. In Transinne en Lesse zijn bronnen. In Mirwart is een hotel-restaurant-taverne.
Onderweg tussen Transinne en Mirwart
Marsolle, geconsolideerde resten en figuratieve voorstelling
van een ijzersmeltoven met waterradaandrijving
Onderweg door de vallei van de Marsau
De Lomme
> Tot honderd jaar geleden was hier een beperkte ambachtelijke nijverheid: Het vervaardigen van klompen. Ook andere dorpen in de omgeving zoals Porcheresse en Awenne waren bekend voor de productie van klompen. In Porcheresse vind je zelfs een klompenmuseum. Niemand loopt nog op houten klompen, het ambacht is dus volledig uitgestorven.
> De wouden rond Transinne hadden tot 200 jaar geleden een aanzienlijk verschillende samenstelling. De beplanting met den en spar dateert van het begin van de 19de eeuw toen men ontdekte dat deze bomen uitstekend gedijden op Ardense grond en economisch veel meer rendabel waren door hun snelle groei tegenover de traditionele eiken en beuken.
> De dalende asfaltweg links gaat over in een veldweg. We houden de Lomme aan onze linkerzijde en negeren aftakkende paden. Langs een vijfsterren wildkampeerplek, 'aux cloyes'(links). Kinderen van Awenne komen hier wel eens baden op een hete zomerdag.
> Hetzelfde oeverpad blijven volgen, het klimt wat boven de Lomme om na een tijd weer te dalen in de vallei. Op het einde van dit pad scherp rechts en stevig stijgen.
> Het gebied telt zo'n 37 vijvers, gevoed door de Marsau, die hier en daar werd gekanaliseerd. De vijvers hebben een beperkte diepte (1 à 2 meter) met als doel prima kweekomstandigheden te creëren voor forel. Na 2 à 3 jaren zijn de forellen groot genoeg om ze uit te zetten in Ardense rivieren. Die 'oogst' levert zo'n 10 à 15 ton forel op. Er zijn hier al eeuwenlang vijvers in dit gebied maar de kweek op grote schaal ontwikkelde vooral in de 20ste eeuw. Sinds 1951 zijn de vijvers provinciaal bezit.
> Grupont is gelegen op een plaats waar het riviertje Linçon in de Lomme vloeit. Het dorp is zowel over de weg als via de spoorweg goed ontsloten. Veel is er in het dorp echter niet te beleven. Er bevindt zich een oud vakwerkhuis in het centrum en er is een monument ter herdenking van ontmijners. De kapel die we passeren in de buurt van La Croisette is een ex-voto kapel als dank voor bescherming tijdens WO II
> De recente geschiedenis is weinig fraai. Nadat de provincie het hele domein opkocht in 1951 viel het kasteel, na aanvankelijk te zijn gerestaureerd, ten prooi aan verval. Privatisering in 1991 hielp weinig. Vandalisme en plundering gaven het kasteel een trieste reputatie. Het kasteel is nu in privé-bezit. Recent is men opnieuw aan het restaureren, gedeeltelijk gesubisdieerd door de Waalse overheid.
> Ondanks de - op het eerste zicht - wat geïsoleerde ligging is het kasteel van Mirwart in de loop van de tijd altijd belangrijk geweest voor de machthebbers van die tijd. De geschiedenis ervan gaat terug tot ongeveer het jaar 1000. In de 15de en 16de eeuw is het bezit van de familie Van der Marck (zie ook bij GR14 Sedan) waarna het in handen kwam van andere gerenommeerde adellijke families. Daarbij werd het kasteel over de eeuwen heen een paar malen verwoest. De huidige gebouwen dateren uit het begin van de 18de eeuw.
> Het pad gaat weer hoog boven de Lomme lopen en klimt naar een hoogte waarop rechts een kapel is gelegen. Even later passeer je links een kleine speeltuin met rustbank (La Croisette). Als je de trein wil nemen in Grupont moet je hier over het grasveldje langs de speeltuigen. Aan het einde vind je een paadje dat snel daalt. Beneden even links een steenslagweg op en zo ben je rechtstreeks op het treinperron.
> GR14 komt dus niet door Grupont maar draait aan 'La Croisette' rechts rond de heuvel waarop de kapel ligt. In Grupont zelf zijn geen winkels. In het centrum is een hotel, buiten het centrum (1 km) is een café.
Kapel La Croisette
> We komen in de buurt van het hoog gelegen kasteel naar het dorp Mirwart toe. Rechts ligt het machtige kasteel van Mirwart (privé). Een groot deel van het dorp lijkt provinciaal bezit. Er is hier ondermeer een provinciaal kampeerterrein, maar het lijkt vooral ter beschikking voor groepen. Informeer ter plaatse als je hier wil kamperen. Eens de hoofdstraat van Mirwart bereikt rechtdoor tot bij de kerk.
Transinne: Typische oude langgevelwoning, hoofdzakelijk gebouwd uit lokale natuursteen.
Het dak is bekleed met schalie en het geheel rust op een rustiek houten gebinte.
Aan de zongeoriënteerde gelvelmuren werden vaak geleide perelaars geplant.
> In Lesse volgen we even de gelijknamige rivier, het een mooi oeverpad. Na 1,5 km verlaat GR14 de Lesse, klimt zacht omhoog langs een beekje, de Vivier. Dit beekje oversteken verderop en omhoog over een weg die wat slingert. Verderop links het hoofdpad volgen om aan een wildhek te komen. Aan de andere kant van het hek loop je naar de N899 toe.
> De asfaltweg aan de overkant brengt je al snel in het uitgespreide dorp Transinne.
Vallei van de Lomme
Bospad langs de Lomme
Transinne, oorlogsmonument
> Kortbij het oorlogsmonument van Transinne ligt een gerestaureerde oude wasplaats met bron die fris drinkwater produceert. Op het dorpsplein staat een oorlogsstandbeeld met daar rond enkele kanonnen. Transinne is een oud dorp.
> Zoals de meeste dorpen in de Ardennen is ook Transinne's ontstaan verbonden met eigendomsrechten van de machtige vroegmiddeleeuwse abdijen. Transinne was oorspronkelijk eigendom van de abdij van Prüm (in de Eifel). Eeuwen later kwam het dorp onder de bezittingen van de heerlijkheid Mirwart (zie verder op GR 14).
> Na de ruis van de E411 overheerst de volgende kilometers het geluid van kabbelend water. Aan het hoofdwegje door de vallei van de Marsau links en langs nog meer vijvers. De brug van de spoorlijn Brussel - Luxemburg onder en nog voor de oude molen van Mirwart (nu een vakantiedomein)dadelijk rechts. We lopen een paadje op dat parallel loopt met de spoorlijn en ontmoeten GR 151 (Ronde door de prov. Luxemburg). Niet verder rechtdoor maar GR 14 / 151 vervolgen links over het paadje dat naar een hogerop gelegenwegje zigzagt. Dat wegje volgen we langs de kasteeldomeinrand van Mirwart.
> Na nog een passage door denaanplantingen komt GR14 aan een open plek, daar waar zich ooit het verdwenen dorp Marsolle bevond. Enkel de resten van een oude smeltoven zijn nog te zien (rechts). Marsolle werd herontdekt in 1984 en in de jaren '00 werd de site gerestaureerd. In de 16de eeuw is hier een centrum voor ijzerverwerking geweest. Daarbij ontwikkelde zich snel een dorp, Marsolle. Met de teleurgang van deze economische aktiviteit na 35 jaar verdween ook even snel weer het dorp. Rond de oven vind je (zelfs na zoveel jaren) nog ijzerslakken.
> GR14 raakt hier even aan een ander lang pad: 'Entre Lesse et Lomme'': Een 78 km lange lusvormige route die bijna helemaal door de wouden rond Libin loopt.
> Voor de kerk van Mirwart links (GR 151 splitst hier alweer af van GR 14) en niet veel later aan een kruisbeeld een wegje links dat in de vallei van de Lomme daalt. Vroeger liep GR14 over een korter traject hier rechtdoor naar het mooie dorp Awenne.
> GR14 vervolgt aan de smeltoven rechtdoor en daalt verder, we houden ter hoogte van een wed linksvoor aan kiezen dus niet voor het verharde wegje maar voor het parallelle wegje door bos links ervan. Rechts in de vallei van de Marsau zien we tussen de bomen door een eerste provinciale vijver. We komen in een zone van kweekvijvers. De beken zijn hier en daar gekanaliseerd om optimale omstandigheden te hebben voor viskweek.
GR 14 Parijs - Malmedy (800 km)