> Het 80 bladzijden tellende gidsje van Le Chemin de Saint Feuillien is een uitgave van brouwerij Friart (bier Saint-Feuillien) uit 2001 en werd geschreven door Philippe Massin, die ook verantwoordelijk is voor de uitpijling van de Waalse Santiagopaden en voor de topogidsen bij 'Les amis de St Jacques' (Waals Compostelagenootschap).
> Het formaat van de gids is klein (12 X 15 cm) maar het is wel een komplete topogids, met gedetailleerde topokaarten, technische routebeschrijving en praktische informatie. Prijs: Ongeveer 10 €, doordat er NGI-kaarten zijn in opgenomen. De druk is op luxepapier in sepiakleuren.
> Behalve de hoofdroute zijn er ook nog 3 gemarkeerde lokale rondwandelingen in opgenomen: 1 vanuit Ecaussinnes (15 km) en 2 vanuit Le Rœulx (10 en 6 km).
> Historisch en beschijvend is de gids zeer goed uitgewerkt. Minpuntje: Weinig achtergrondinfo over het industriële patrimonium, ihb de scheepsliften, de mijnterrils. Er staat ook bijna niets in over natuur en landschap.
> De moooie gids is inmiddels niet zo makkelijk meer te vinden. Contacteer eventueel brouwerij Friart rechtstreeks, ze hebben er nog enkele beschikbaar.
> Daarnaast heb je ook nog eens een klassieke topogids, uitgegeven door SGR (de Waalse GR-paden) in samenwerking met 'Les Amis de Saint-Jacques' in 1999. Het betreft hier een gids over de Via Gallia Belgica, een Santiagopad van 222 km door Wallonië, van Hélécine naar Saint-Quentin (Fr).
> De Chemin de Saint-Feuillien is in deze gids als een variant traject van de Via Gallia Belgica opgenomen en in 20 pagina's beschreven. Aftakking in Nijvel, aansluiting weer in Waudrez. Deze gids is opgemaakt volgens het klassieke patroon van een GR-topogids, met NGI-detailkaarten, afstanden, beschrijvingen, praktische info. Tot daar de bijdrage van SGR, wiens rol zich beperkt tot de vormgeving van de gids.
> De teksten in de gids zijn vooral aangeleverd door 'Les amis de Saint-Jacques' en voor de 'Feuillien variante' is ook hier de tekst geschreven door Philippe Massin. In feite is die tekst vrij identiek met die van de eerder besproken gids.
> De 'Via Gallia Belgica-gids' is makkelijk te vinden: Via de websites van Les amis de Saint-Jacques of SGR.
Via Gallia Belgica variante
Startpagina > Wandelen > Pad van Sint-Follianus
Wandelinfo
Gids en kaart
Padmarkering
Aard van de paden
Etappe-indeling, openbaar vervoer, overnachten
Kruisende lange afstandspaden






> Ongeveer 70 % verharde ondergrond (beton, asfalt), wat toch wel vrij veel is. Meestal zijn dat wel rustige wegen, behalve in de buurt van punt 15 in de gids (snelle macadam over 400 meter) en bij het naderen van Le Rœulx. Er zitten nogal wat kilometers wijkwegen tussen, een beetje te veel, zoals in Nijvel, Rouges Terres, Thieu, Maurage en Blanche Terre. Op zijn best is de weg van Saint-Feuillien in de omgeving van het oude kanaal naar Féluy, waar je over een jaagpaadje loopt.
> Dan nog een (valse) noot over de passage in de omgeving van het kasteel van Viviers, punt 17 in de gids. De eigenaar van het kasteel heeft daar wellicht de markering moedwillig verwijderd. In de plaats zie je borden met 'chemin privé, entrée interdite en nog van die intimiderende borden. De Chemin de St-Feuillien neemt wel degelijk dat pad, het is een publieke weg. De volgende 2 km zie je overigens nog een pak paden die als privé-weg staan aangeduid. Volg hier het precieze traject in de gids en wijk er niet van af.
> Net zoals je een dubbele padbeschrijving hebt is er ook een dubbele padmarkering! Verloren lopen, zoals Sint-Folianus deed in 655, zal je dus niet doen.
> Het eerste markeringssysteem sluit aan bij de gids die door brouwerij Friart is uitgegeven in 1991. Stickers in roodwitte kleur, gepijld en met het wapenschild van de voormalige abdij van Saint-Feuillien te Le Rœulx, (tevens logo van de brouwerij) met daaronder 'St Feuillien' in de gotische letters van het biermerk. Verantwoordelijk voor de markering is brouwerij Friart.
> Behalve deze grote stickers in roodwitte kleur zal je in de buurt van Ecaussinnes-Lalaing en Le Rœulx er ook zien in blauwwitte kleur. Dat is markering van de 3 lokale rondwandelingen die in de topogids van de brouwerij eveneens zijn beschreven.
> Als variante van de Santiagoroute 'Via Gallia Belgica' is de Chemin de Saint-Feuillien ook nog eens gemarkeerd met het standaardsymbool voor Santiagopaden in België: Een zeshoekige sticker met daarop het Camino-Sint-Jacobsschelplogo in de Europese kleuren blauw en geel. Deze markering is intensiever aangebracht dan de stickers van brouwerij Friart. Geen GR-tekens dus, hoewel... Om een verkeerd pad of een verkeerde richting aan te duiden wordt toch het GR-systeem gevolgd: Je ziet dus af en toe witrode kruisen. De padmarkering is in één richting: Van Nijvel naar Waudrez.
> Dat is nog niet alles. Mogelijk spot je ook zeshoekige, gepijlde stickers in een witrode kleur en eveneens met Sint-Jacobsschelp. Dat is de eerste markering geweest van de Chemin de Saint-Feuillien. In principe vervangen de stickers in Europese kleuren nu deze vervallen markeringswijze maar vaak zijn de 2 schelpenstickers gewoon naast of onder elkaar aangebracht.
> Met een totaalafstand van slechts 37,5 km kan je overwegen om deze tocht in één lange dag te ondernemen. Als je echter onderweg het één en ander wil bezoeken, zoals de kapittelkerk van Nijvel, het hellend vlak van Ronquières, de nieuwe scheepslift van Strépy-Thieu, het Gallo-Romeins museum van Waudrez of de stad Binche, dan moet je je tocht over de Chemin de Saint-Feuillien wel minstens in twee etappes kappen.
> Wil je op het einde de trein nemen dan moet je bij de 37,5 km nog 3 kilometers extra tellen om van Waudrez door het centrum van Binche bij het treinstation van Binche te komen. Is het echt wel genoeg na 37,5 km neem dan op het einde TEC-bus 22 (rijdt zowat elk uur) naar het treinstation van Binche (7 minuten busrit) of naar Mons (40 minuten busrit). Richting Binche ligt op het einde van je tocht een bushalte aan de andere kant van het rond punt, halte 'Waudrez Route de Bois Bourdon'.
> Treinstations: Nijvel (km 0), Ecaussinnes (km 13), Thieu (km 29) en Binche (op 2 km van eindpunt Waudrez) hebben treinstations, maar telkens op een verschillende spoorlijn, zodat je moet wisselen. Reken telkens op 1 à 3 wandelkilometers extra om ze te bereiken, want met uitzondering van het treinstation van Thieu, liggen ze niet onmiddellijk langs de wandelroute. Gebruik de spoorplanner van de NMBS.
> Bus. Weinig mogelijkheden om een rechtstreekse bus te nemen langs het traject, je moet bijna altijd combineren met een tweede bus of trein. Dat komt omdat de wandelroute om de dichtbevolkte regio rond La Louvière heen draait, omdat er interprovinciaal niet veel verbindingen zijn en omdat de lijnen vooral O-W zijn georiënteerd, terwijl wij N-Z wandelen. Ecaussinnes (km 13) is niet zo'n goed breekpunt. Neem daar eventueel in het centrum (Halte Ecaussinnes-Lalaing Place) bus 71 naar Nijvel centrum (Halte Nivelles Grand Place), maar dat is een schaarse verbinding. Het treinstation daar biedt meer mogelijkheden. In het centrum van
> Wil je onderweg overnachten dan contacteer je best de toeristische diensten van de streek, gezien het wisselend aanbod. In Ecaussinnes wandel je na 14 km in de Rue Beaugrand langs B&B 'El Tyû'. Iets over halfweg ligt niet ver van de voormalige abdij van Saint-Feuillien te Le Rœulx 'Abbeyfarm'. Eigenaar is de man die ook achter de tekstbeschrijving en uittekening van Le Chemin de Saint-Feuillien zit, Philippe Massin. Luxe-accommodatie.
> Gebruik je de Chemin de Saint-Feuillien als onderdeel van je route naar Santiago de Compostela dan zijn er meer budgetmogelijkheden. Je kan op vertoon van je credencial zeer goedkoop overnachten in Nijvel en in Le Rœulx (eveneens bij Philippe Massin). Het is eigenlijk vrijwilligershulp op niet-commerciële basis, niet bedoeld voor wie als toerist onderweg is. Meer info bij Les amis de Saint-Jacques.
> Camping La Dîme / Regnart, Rue l'Hayette 2, ligt noordelijk van Ecaussinnes, op een paar 100 meter van ons traject (zie topogids). In de buurt zie je in het gehucht Bas-Rouge vanaf het pad nog een camping liggen, ze herbergt enkel vaste caravans, hoewel het misschien niet is uitgesloten dat je er ook als doortrekker kan overnachten. De camping die wordt vermeld in de gidsen te Mâlon-Fontaine kon ik niet terugvinden en bestaat mogelijk nier meer.
> Heb je onderweg bevoorrading nodig dan heb je de beste mogelijkheden in Ecaussinnes en het centrum van Le Rœulx (oa Louis Delhaize en St.Feuilliencafés)
Le Rœulx kan je eventueel gebruik maken van bus 132, die ondermeer langs het treinstation van Zinnik passeert. Uiteraard zijn er via combinaties nog veel meer indirecte mogelijkheden, gebruik de routeplanner van TEC.
> OK, klaar om op tocht te trekken. In realiteit wandelden we de Chemin de Saint-Feuillien in één ruk (37,5 km tocht + 4 km om tot de treinstations te geraken). We delen in dit verslag de tocht echter in 2 ongelijke stukken van 13 en 24 km.
'Ontradingsborden' in de buurt van het kasteel van Viviers,
eigenlijk is de eigenaar strafbaar hiervoor.
Over de oude verbindingsweg van Nijvel naar Zinnik


Pelgrimsinfo in de Nijvelse kapittelkerk
Via Gallia Belgica
Uiteraard het pad waarop de Chemin de Saint-Feuillien een variante aftakking vormt tussen Nijvel en Waudrez. De Via Gallia Belgica start in Hélécine (kort bij de grens met Vlaanderen) en eindigt na 222 km in Saint-Quentin (Fr).
Via Brabantica / Via Brabançonne
Jakobspad ontwikkeld door het Vlaamse Santiagogenootschap in 2010. Bergen-op-Zoom (Nl) - Nijvel, 158 km. Het deel door Waals-Brabant bestaat al sinds 2005 als Jakobspad van 'Les amis de Saint-Jacques' onder de naam Via Brabançonne en loopt van Brussel via Halle naar Nijvel. De Via Brabantica eindigt daar waar Le Chemin de Saint-Feuillien begint, in Nijvel.
GR 127 Tour du Brabant Wallon (TBW)
215 km lang pad door alle gemeenten van de provincie Waals-Brabant. Geen GR-pad maar van de provincie Waals-Brabant. Loopt te samen met ons pad over de oude spoorbedding nabij Nijvel. Padmarkering niet onderhouden maar herleeft vanaf 2018 met geelrode streepjes van GR 127. Verslag.
GR 12 Amsterdam - Brussel - Parijs
Met dit 1000 km lange GR-pad (wit-rood gemarkeerd) lopen we even te samen in de omgeving van het oude kanaal Brussel - Charleroi en de vallei van de Samme. Verslag.
GR 121 Waver - Boulogne (Fr)
Sinds 2010 vertrekt dit honderden kilometers lang GR-pad (wit-rode tekens) vanuit Waver ipv uit de provincie Henegouwen. Het deel door Waals-Brabant is 62 km lang en we lopen er mee te samen over 5 km tussen Nijvel en de Samme.
GR 412 Sentier des terrils
GR 412, pad van de terrils, loopt door het oude Waalse steenkoolbekkens in oost-west richting over 280 km. De plaats waar we er kort mee te samen lopen is niet zo verrassend: Nabij Thieu en Strépy, met zicht op verscheidene terrils.
De Weg van Sint-Follianus- 37 km