GR AE / GR 15 -151 - 16
SENTIER ARDENNES-EIFEL / ARDENNEN-EIFEL-PFAD
ARDENNEN-EIFEL-RUNDWEG
GR AE
> Martelange. Begin van het Ardennen-Eifelpad. Het eigenlijke startpunt ligt nog een stuk verder. Om dat te vinden moet ik vanuit het centrum van Martelange 4 kilometer wit/rood, groene driehoeken en gele rechthoeken volgen die me (op het grondgebied van het Groot-Hertogdom) op een splitsing van veldwegen hoog boven Martelange brengen.
> Op een verloren, onopvallend kruispunt van veldwegen begint de 793 kilometer lange tocht officieel. De witrode tekens van GR 15 laat ik achter mij. De volgende dagen worden de groene driehoekjes mijn gids.
> Het pad daalt wat naar een droogstaande wasplaats. Via een beekvallei wordt langzaam naar Bigonville (Bungerëf) toe gedraaid. Een kerkhof met een waterkraantje en een rustbank in de schaduw. Tijd voor een eerste pauze. Ik lees even het verslag door van een andere AE-wandelaar, Antoine Meiresonne en stel vast dat hij hier op dat eigenste bankje moet hebben gezeten. Verder in het dorp zijn 2 restaurants, 2 cafés en een kruidenier, hoewel, maandag is blijkbaar niet de beste dag om hier te arriveren want alles is gesloten. Bigonville is een rustig dorp maar dat was niet altijd zo.
Picknick aan uitzichtpunt Houfels
Omgeving vallei van de Sauer
Sauerstausee niet ver van Liefrange
Onderweg door de Sauervallei
Uitzichtpunt Houfels
Start Ardennen-Eifelpad
Startpagina > Wandelen > Ardennen-Eifelpad > Etappes
Martelange > Liefrange / Liefrange > Wilwerwiltz / Wilwerwiltz > Gemünd / Gemünd > Vianden / Vianden > Beaufort / Beaufort > Echternacherbrück / Echternacherbrück > Bitburg / Bitburg > Kyllburg / Kyllburg > Brockscheid / Brockscheid > Nürburg / Nürburg > Freilingen / Freilingen > Schleiden / Schleiden > Woffelsbach / Woffelsbach > Monschau / 7 Etappen Monschau tot Martelange: Zie GR 15 / Martelange > Marbehan / Marbehan > Chiny / Orval > Florenville **variante** / Etappen tussen Florenville en Vresse-sur-Semois: Zie GR 16 / Naux > Haulmé / Haulmé > Montcornet-en-Ardenne
> Bigonville (Bungerëf) beleefde een erg woelig einde van de Tweede Wereldoorlog. Het dorp dat pas was bevrijd door de Amerikanen na 4 jaar Duitse bezetting werd opnieuw bedreigd door de heroprukkende Duitse troepen bij het Von Rundstedtoffensief. Hun volgende doel was om de strategische weg door Martelange (nu bekend als de N4) te veroveren. Die opmars werd gestopt door de Amerikaanse troepenversterkingen die Bigonville ongenadig bombardeerden.
> Aan de andere kant van het dorp moet je aan een kapel rechts en iets verder moet de meest linkse weg worden genomen. Ik liep hier verkeerd door de middelste weg te nemen, die komt uiteindelijk ook weer op het Ardennen-Eifelpad terecht. Deze weg stijgt wat tussen akkers om dan af te dalen in bos om zo de mooie vallei van de Sauer (Sûre) op te zoeken.
> Even later passeert het pad langs de voormalige Moulin de Bigonville (Bungerëfer Millen), gelegen in een groen en rustig kader. Jarenlang was het een levendig restaurant/hotel, uitgebaat door Hollanders. De voorbije jaren passerende hikers er al niet zo welkom zijn, tegenwoordig lijkt het er gesloten en doods.
De Duitse vijand kreeg de opdracht zich terug te trekken in de richting van de Moulin de Bigonville (langs AE). Dat bleek echter niet meer mogelijk doordat de Amerikanen ondertussen het hele dorp in de tang hadden genomen. Ongeveer 500 Duitse soldaten werden gedood of gevangen genomen. De meeste bewoners van Bigonville waren op de vlucht geslagen en moesten overleven in zeer barre winterse omstandigheden in de bossen. Enkele burgers stierven ook tijdens de gewelddadige bevrijding. Meer dan 40 huizen in Bigonville waren kompleet verwoest. De anderen waren zwaar beschadigd. Enkel een paar oorlogsmonumenten herinneren nog aan de gruwelen van toen.
> De geschiedenis van de molen van Bigonville gaat terug tot minstens de 12de eeuw. Er werd door de toenmalige bewoners van de streek een brug gebouwd over de Sauer. Daarbij werd de Sauer gedeeltelijk afgedamd. Door het ontstane niveauverschil op de waterspiegel kon hier ook een watermolen worden gebouwd. De ontwikkelde waterkracht bracht molenstenen in werking voor het pletten van graan tot bloem. Met name in de 18de en 19de eeuw wisselde het molenbedrijf nogal van eigenaar. Economische omstandigheden in Luxemburg waren in die tijd erg moeilijk en voor velen was uitwijken naar de Verenigde Staten de ultieme droom. In 1920 werd de moleninfrastructuur nog gemoderniseerd en aangepast aan de noden van die tijd maar industrialisatie maakte het proces van korenmalen op waterkracht stilaan overbodig. Niet veel later verloor de molen zijn waarde en stopte het waterrad na bijna 1000 jaar aktiviteit voorgoed. De molen kwam in handen van eigenaars die die er hotelgasten in onder brachten.
> Het volgende stuk ging sneller dan ik dacht. Eerst afdalen langs nog meer uitzichtpunten naar de Sauer toe. De paden zijn goed onderhouden met hier en daar knuppelpaadjes en brugjes waar nodig. De Pont Misère (Misäersbréck) met nog meer rustbanken. Er is een goeie wildkampeerplek net voorbij die brug, maar wel aan de weg gelegen.
> Weer flink omhoog door bos hoog boven de Sauer. Het pad blijft flink stijgen en dalen langs het stuwmeer. ’t Gaat nu veel trager op de kaart. Aan één van de meanders is weer een schitterend uitzicht over de bochtige, afgedamde Sauer. Up en down : Vermoeiend op het einde van de eerste wandeldag. Een stuwdam over en dan een laatste klim, stevig stijgend over een pad naar Liefrange (Léifrëg) toe.
> AE passeert langs de camping die ik eerder op de dag al van ver had gezien. De camping is maar redelijk (voornamelijk stacaravans). Prijs 20 euro en voor 5 minuten warme douche betaal je nog eens extra! Niet meteen trekkersvriendelijk. Er is op de camping een café/snack. De padmarkering onderweg was goed: gele balken (van het Sentier de la Haute Sûre) of groene driehoeken (van AE).
> Eens boven kom je een raar gebouw tegen, een soort kijkhut, die echter gesloten is. Enkele picknicktafels en wat vlak gras maken er een goeie wildkampeerplek van, wel zonder water. In de buurt staan enkele WO II- kanonnen, waaronder een Howitzer.
> Een brug over de Sauer en plots een smal, stijgend pad naar het uitzichtpunt Houfels.
> Liefrange is bekend als watersportcentrum. Aan de diepgelegen Sûre kun je hier vissen, kanoën, surfen of varen op het meer.
Ardennen - Eifel Pad (793 km)